Hypotheekgever of hypotheeknemer: wat is het verschil?

Bij het kopen van een huis krijg je te maken met verschillende partijen. De hypotheekgever en hypotheeknemer zijn hier een voorbeeld van. We leggen je uit wat precies het verschil is en wat het voor jou betekent wanneer je een huis wilt kopen.

stopwatch

7 min

calendar
10 juli 2023
eye

0

Wie is de hypotheekgever en wie is de hypotheeknemer?

Het lijken vrij voor de hand liggende termen, maar toch zorgt het vaak voor verwarring. Waarschijnlijk is het precies het tegenovergestelde van je eerste gedachte. 

Bereken direct wat jij kunt lenen

De hypotheekgever

Als koper van een huis ben je de hypotheekgever. Je geeft jouw huis als onderpand aan de bank. In ruil daarvoor krijg je geld terug van de bank, waarmee je de verkoper van het huis kunt betalen. Dit geld krijg je in de vorm van een hypothecaire lening, ook wel een hypotheek. 

Met de bank spreek je af hoe lang je erover doet om het totaalbedrag terug te betalen, dit is de looptijd. Daarnaast betaal je rente over het geleende geld. Het afbetalen van de lening en bijbehorende rente kan op verschillende manieren en noem je de hypotheekvorm.  

De hypotheeknemer

De bank of een verzekeringsmaatschappij is vaak de hypotheeknemer. Ze worden ook wel geldverstrekker of hypotheekhouder genoemd. Een andere optie is dat je een familiehypotheek afsluit waardoor jouw ouders de hypotheeknemer worden. Allemaal nemen ze jouw woning als onderpand aan en krijgen hiermee een aantal rechten:

Recht van voorrang bij verhaal

Als er een achterstand in betalingen ontstaat, mag de schuldeiser verhalen op alle goederen die de schuldenaar bezit. Als een huis één van de bezittingen is van de schuldenaar en als hier een hypotheek op zit, dan krijgt de hypotheeknemer voorrang bij verdeling van de opbrengst onder de schuldeisers.

Recht van parate executie 

Het recht van parate executie houdt in dat een pandhouder zonder tussenkomst van de rechter het verpande goed mag executeren, indien de schuldenaar de vordering niet terugbetaald. De pandhouder kan zich vervolgens op de opbrengst verhalen.

Separatistenpositie bij faillissement

De hypotheeknemer is de separatist in geval van faillissement van de hypotheekgever. Dit houdt in dat hij zijn recht kan uitoefenen alsof er geen faillissement heeft plaatsgevonden. Hierdoor hoeven ze niet mee te betalen voor de kosten van de curator. Ook kan de hypotheeknemer direct op de opbrengst verhalen.

Afspraken vastleggen

Er zijn twee belangrijke dingen om te weten, als het gaat om het vastleggen van de afspraken tussen de hypotheeknemer en hypotheekgever. Het recht van hypotheek (hypotheekrecht) houdt in dat jij als hypotheekgever de bank (hypotheeknemer) toestemming geeft om een hypotheek te vestigen op jouw huis. Hiermee ga je dus akkoord met alle bovengenoemde rechten. De afspraken die je hebt gemaakt over onder andere de hypotheekvorm, de looptijd en rente, leg je vast bij de notaris in een hypotheekakte. Hiermee teken je een definitieve overeenkomst tussen jou en de bank. 

Hulp nodig?

Wij helpen je graag verder in deze zoektocht, waar veel nieuwe dingen op je pad komen. Met onze slimme tool bereken je snel zelf wat jij aan maximale hypotheek kunt krijgen. Daarnaast kun je altijd een gratis eerste gesprek inplannen en al je vragen stellen. Onze Frits adviseurs nemen de tijd om je de nodige uitleg en begeleiding te geven. We helpen je graag verder! 

Gratis afspraak maken

Vond je deze informatie nuttig?

Judie Liu

Al ruim vijf jaar helpt Judie mensen aan de juiste hypotheek. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwhuis, een startershypotheek of een hypotheek voor ZZP-ers. Lees verder

Meer lezen over Hypotheek afsluiten

14/03/2024

Hypotheek voor een garagebox

Wat is een vastgoed hypotheek?

Hypotheek voor huis in het buitenland

19/02/2024

Wat is een seniorenhypotheek?

19/02/2024

Wat is een zakelijke hypotheek?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.