Je hebt de term vast wel eens langs horen komen op televisie als onderwerp van een politiek debat. Maar wat is hypotheekrenteaftrek eigenlijk? Dat ga ik je uitleggen.

Charlie Vielvoye

Als je een huis koopt met een hypotheek dan leen je een groot bedrag van de bank. Net als met alle leningen betaal je rente over je hypotheek. Aangezien het meestal een tijd duurt voor je de hypotheek hebt afbetaald kan deze rente aardig oplopen. Gelukkig kun je deze hypotheekrente aftrekken van je belastbaar inkomen. Je geeft dit door tijdens je jaarlijkse belastingaangifte in maart.

Hoe bereken ik de hypotheekrenteaftrek?

Het makkelijkste is om dit te laten zien met een voorbeeld. Stel: ik verdien 40.000,- euro bruto per jaar. Dan zou ik normaalgesproken over dit gehele bedrag inkomstenbelasting betalen. Maar omdat ik de hypotheekrente mag aftrekken wordt het belastbaar inkomen lager en de inkomstenbelasting dus ook. Als ik bijvoorbeeld een hypotheek van 150.000,- euro heb met een rente van 5,2% (7.800,- euro), dan mag ik dit rentebedrag aftrekken van mijn bruto inkomen. Het belastbaar inkomen valt hierdoor een stuk lager uit.

Eigenwoningforfait

Als je een eigen woning bezit wordt er echter ook een bedrag opgeteld bij het belastbaar inkomen: dit heet het eigenwoningforfait. Dit bedrag is 0,7% van de WOZ-waarde van je huis. Als mijn huis 100.000,- euro waard is dan is het eigenwoningforfait dus 700,- euro. Nu kan ik je het totale belastbare inkomen laten zien met de volgende berekening:

Bruto inkomen 40.000,- euro
Eigenwoningforfait 700,- euro +
Hypotheekrente 7.800,- euro
Belastbaar inkomen 32.900,- euro

Heb ik recht op hypotheekrenteaftrek?

Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om recht te hebben op hypotheekrenteaftrek. Ik zet ze hier kort samengevat voor je op een rijtje:

  • Je hypotheekschuld is bedoeld voor aankoop, verbetering of onderhoud van een huis dat jouw hoofdverblijf is. Als je meerdere huizen hebt mag je dus alleen hypotheekrente aftrekken van het huis waar je woont.
  • Sluit je een nieuwe hypotheek af? Dan ben je verplicht deze binnen 30 jaar af te lossen.
  • Heb je je hypotheek voor 1 januari 2013 afgesloten? Dan heb je ook recht op hypotheekrenteaftrek als je niet volledig aflost. Als je na 1 januari 2013 een hypotheek hebt afgesloten waarbij je niet (volledig) aflost, dan mag je de hypotheekrente niet aftrekken.
  • Sinds 2001 mag je de hypotheekrente maximaal 30 jaar aftrekken van je inkomstenbelasting.

Meer weten over jouw hypotheekrenteaftrek?

De regels voor hypotheekrenteaftrek veranderen nogal eens. Aangezien het gaat om een regeling die je treft met de Belastingdienst is het altijd een goed idee om de regels te checken op hun site. Ik help je natuurlijk ook graag persoonlijk verder. Maak een gratis afspraak met een van onze adviseurs als je wilt weten hoeveel jij kunt besparen!