Belastingvrij schenken in 2024

Belastingvrij schenken: hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk? Hoeveel mag je schenken in 2024 en welke voorwaarden komen daar bij kijken? Dit artikel loopt door de meest gestelde vragen.
stopwatch

3 min

calendar
10 januari 2024
eye

6614

Bereken direct wat jij kunt lenen

Hoeveel mag je belastingvrij schenken of ontvangen?

In 2024 mag je als ouders 6.633 euro schenken aan je kind. Als ontvanger betaal je bij deze jaarlijkse vrijstelling geen schenkbelasting. Je hoeft hier ook geen aangifte over te doen. 

Je mag eenmalig een verhoogde schenking doen. Het bedrag van de verhoogde vrijstelling in 2024 is 31.813 euro . Hier zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Je kind moet bijvoorbeeld op het moment van de schenking tussen 18 en 40 jaar zijn. Als je een schenking voor een dure studie doet mag het bedrag eenmalig 66.268 euro zijn. Alle voorwaarden lees je op de website van de Belastingdienst

De schenking mag van iedereen zijn

Het zijn niet alleen je ouders die belastingvrij mogen schenken. Ook je lieve oma, suikeroom of de gulle buurman mogen je het geld geven. Hier zitten weer andere regels aan verbonden. Zo is het maximale bedrag lager, dit is 2.658 euro . Er zijn verder geen voorwaarden waar je aan moet voldoen. 

Mag ik de schenking gebruiken voor een huis?

Sinds 1 januari 2024 geldt de schenkingsvrijstelling eigen huis niet meer.  Als ouders kan je jouw kind nog wel helpen door de jaarlijkse vrijstelling van 6.633 euro te schenken. Ook kan je misschien gebruik maken van de eenmalig verhoogde schenking. Dit bedrag is 31.813 euro en is vrij besteedbaar. Je mag deze schenking dus voor elk doel gebruiken, ook voor je woning. Op de website van de Belastingdienst lees je welke voorwaarden van toepassing zijn. 

Maximale hypotheek berekenen

Schenking eigen woning vóór 2024

Heb je als (klein)kind vóór 2024 een schenking gehad voor je eigen woning, maar deze nog niet uitgegeven? Een schenking die je in 2023 hebt ontvangen moet uiterlijk 31 december 2025 besteed zijn aan je eigen woning. 

Vragen over belastingvrij schenken?

Zijn er nog wat dingen onduidelijk voor je die met belastingvrij schenken te maken hebben? Onze adviseurs krijgen dagelijks te maken met schenkingen en kunnen je helpen met al je vragen. Hoe je dit geld het beste kunt gebruiken bijvoorbeeld, of wat de invloed van de schenking is op jouw maximale hypotheek.

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Judie Liu

Al ruim vijf jaar helpt Judie mensen aan de juiste hypotheek. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwhuis, een startershypotheek of een hypotheek voor ZZP-ers. Lees verder

Meer lezen over Belastingen

12/03/2024

Schenking op papier gebruiken voor hypotheek

31/01/2024

Hypotheek en belastingaangifte

10/01/2024

Belastingvrij schenken in 2024

5/01/2024

Hypotheekrenteaftrek, hoe werkt dat precies en heb ik er recht op?

10/07/2023

Aftrekbare kosten eigen woning, wat krijg je terug?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.