Belastingvrij schenken in 2023

Belastingvrij schenken: hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk? Hoeveel mag je schenken in 2023 en welke voorwaarden komen daar bij kijken? Dit artikel loopt door de meest gestelde vragen.
stopwatch

3 min

calendar
10 juli 2023
eye

6614

Bereken direct wat jij kunt lenen

Hoeveel mag je belastingvrij schenken of ontvangen?

In 2023 mag je eenmalig een belastingvrije schenking van maximaal 28.947 euro ontvangen. Dit geld moet dan wel gebruikt worden om een huis te kopen, te verbouwen, of om je hypotheek af te lossen. Hierdoor kun jij misschien wel je droomhuis kopen!

De schenking mag van iedereen zijn

Het zijn niet alleen je ouders die belastingvrij mogen schenken. Ook je lieve oma, suikeroom of de gulle buurman mogen je het geld geven. Hier zitten weer andere regels aan verbonden. Zo is het maximale bedrag lager, dit is 2.418 euro. Er zijn verder geen voorwaarden waar je aan moet voldoen. 

Moet je de schenking meteen uitgeven?

Nee hoor. Je mag de schenking gelukkig spreiden tot en met 2024. Je hebt dus twee jaar de tijd om het geld uit te geven aan je huis. Daarnaast mag je niet de jaarlijkse belastingvrije schenking van 6.035 euro (2023) al hebben ontvangen. Wil je alvast berekenen wat je maximale hypotheek is? Dan kun je in onze tool de belastingvrije schenking opvoeren als eigen geld.

Maximale hypotheek berekenen

Voorwaarden belastingvrij schenken van 28.947 euro voor de eigen woning in 2023

Ontvang je een schenking van 28.947 euro? Dan kun je gebruik maken van de belastingvrijstelling als je aan alle volgende voorwaarden voldoet:

  • Jij (dit geldt ook voor je partner), bent tussen de 18 en 40 jaar op het moment dat je de schenking krijgt. Ontvang je de schenking op de dag van je 40e verjaardag? Dan geldt de vrijstelling ook nog.
  • Je hebt niet eerder gebruikgemaakt van één van de verhoogde vrijstellingen voor een schenking die je van dezelfde persoon kreeg.
  • Je gebruikt het bedrag van de schenking om: een eigen huis te kopen, te verbeteren of te onderhouden; een eigenwoningschuld af te lossen; een restschuld van je verkochte huis af te lossen rechten van erfpacht, opstal of beklemming van je huis af te kopen.
  • Schriftelijk kun je aantonen dat de schenking daadwerkelijk is betaald en dat de schenking gebruikt is voor één van de bovenstaande doelen.
  • Je hebt in een schriftelijke overeenkomst vastgelegd dat er geen voorwaarden aan de schenking zitten, of dat de schenking vervalt als je het geld niet op tijd gebruikt voor de woning.
  • Je gebruikt de schenking vóór 31 december 2024 voor je huis.
  • de vrijstelling vraag je aan in de aangifte schenkbelasting 2022.

Gebruik je de schenking toch niet vóór 31 december 2024? Dan ben je verplicht dit uiterlijk op 31 mei 2025 te melden aan de Belastingdienst.

Vragen over belastingvrij schenken?

Zijn er nog wat dingen onduidelijk voor je die met belastingvrij schenken te maken hebben? Onze adviseurs krijgen dagelijks te maken met schenkingen en kunnen je helpen met al je vragen. Hoe je dit geld het beste kunt gebruiken bijvoorbeeld, of wat de invloed van de schenking is op jouw maximale hypotheek.

Afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Michiel Lensink

Michiel heeft na zijn studie in Delft verschillende bedrijven opgericht op het gebied van waterzuivering en energie. Daarnaast is hij actief geweest bij het begeleiden van jonge ondernemers, onder.. Lees verder

Meer lezen over Belastingen

10/07/2023

Aftrekbare kosten eigen woning, wat krijg je terug?

10/07/2023

Wanneer loopt de renteaftrek van je aflossingsvrije hypotheek af?

10/07/2023

Belastingvrij schenken in 2023

6/07/2023

Hypotheekrenteaftrek, hoe werkt dat precies en heb ik er recht op?

5/07/2023

Voorlopige teruggave van je hypotheekrente

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.