Welke aftrekposten zijn er van je eigen woning?

Als je een eigen huis hebt, zijn er een aantal zaken die je kunt aftrekken waardoor je minder belasting hoeft te betalen. In dit artikel lees je precies wat de aftrekposten zijn van je eigen woning.
stopwatch

3 min

calendar
22 juni 2021
eye

487

Aftrekposten eigen woning

Als je een eigen huis hebt, is het goed opletten wanneer je je inkomstenbelasting invult. Je kunt namelijk bepaalde posten voor je huis aftrekken van de belasting. Hiervan zijn sommige posten jaarlijks en sommige aftrekposten eenmalig. Wist je trouwens dat als je je hypotheek oversluit, er ook aftrekposten zijn?

Eenmalige aftrekposten

De belastingdienst heeft een lijst opgesteld met daarin kostenposten die je eenmalig mag aftrekken in je belastingaangifte.

 • advieskosten van je hypotheekadviseur
 • kosten voor het taxatierapport
 • notariskosten voor de hypotheekakte
 • bereidstellingsprovisie
 • kadastrale rechten voor de hypotheekakte
 • kosten van een nieuwbouwdepot of verbouwingsdepot
 • betaalde bouwrente na het afsluiten van de voorlopige koopovereenkomst
 • kosten voor de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie

Terugkerende aftrekposten eigen woning

Sommige kosten kun je elk jaar aftrekken van de belasting: superfijn! Het gaat om de volgende posten:

 • Hypotheekrente. Je mag je hypotheekrente maximaal 30 jaar aftrekken van de belasting. Heb je je hypotheek vóór 1 januari 2013 afgesloten? Dan heb je ook recht op hypotheekrenteaftrek als je niet volledig aflost.
 • Erfpacht
 • Verbouwing. Heb je een lening afgesloten voor de verbouwing van je huis? Dan kun je de rente over die lening tot zes maanden aftrekken van de belasting.
 • Restschuld. Heb je je huis verkocht en bleef er toen een restschuld over? Dan mag je maximaal vijftien jaar de rente en financieringskosten over de restschuld aftrekken van de belasting.
 • Boeterente
Bereken direct of jij kunt oversluiten

Je hypotheek afsluiten of oversluiten

Of je nu een huis gaat kopen of al een huis hebt, het is altijd fijn om bewust om te gaan met alle kosten. Omdat je hypotheek een van de grotere kostenposten is die je hebt, is het daarom goed om deze met zorg uit te zoeken. Dat doe je samen met onze hypotheekadviseurs. Zij helpen je met het vinden van de beste hypotheek voor jouw situatie en geven aan welke aftrekposten er zijn voor je eigen woning. Wil je kijken of je geld kunt besparen door over te sluiten? Ook daar pluizen ze de boel voor je uit.

Afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Thomas de Leeuw

Thomas is ingenieur vanuit z’n opleiding en tijdens zijn tijd aan de TU Delft werd hij verliefd op ondernemen. Zo startte hij zijn eerste bedrijf in zonne-energie terwijl hij nog studeerde. Thomas.. Lees verder

Meer lezen over Belastingen

7/03/2022

Hypotheek en belastingaangifte

9/12/2021

Hypotheekrenteaftrek, hoe werkt dat precies en heb ik er recht op?

8/12/2021

Een pensioeninkomen als zzp'er, zo werkt het

7/12/2021

Belastingvrij schenken in 2022

22/06/2021

Fiscaal partnerschap: wat houdt het in?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.