Notariskosten hypotheek, dit ben je ongeveer kwijt aan de notaris

Benieuwd naar de notariskosten van je hypotheek? Als je een huis koopt, ga je altijd langs bij de notaris. Hij regelt alle juridische details in de verschillende contracten die je moet tekenen om de wettelijke eigenaar te worden van je nieuwe huis.
stopwatch

3 min

calendar
17 november 2023
eye

19795

Wat doet een notaris?

Een notaris stelt aktes op die de overdracht van je nieuwe huis definitief maken en registreert je hypotheek. Zo heb je de akte van levering en de hypotheekakte. In de akte van levering staan alle bindende voorwaarden over de koop van bijvoorbeeld je eerste huis. Wanneer het huis officieel van jou is, is de akte van levering jouw eigendomsbewijs. In de hypotheekakte staat de overeenkomst tussen jou en je bank vastgelegd. Naast de aktes zorgt de notaris er ook voor dat alle betrokkenen betaald worden volgens de gemaakte afspraken. Voor deze dienst betaal je notariskosten.

Notariskosten hypotheek

Bij de notaris betaal je per akte. Daarom is het lastig om precieze bedragen te noemen. Onderstaande bedragen zijn gebaseerd op onze samenwerking met de Nationale Notaris. De daadwerkelijke prijs kan afwijken als je bijvoorbeeld naast je hypotheek ook een samenlevingscontract wilt opstellen of een spaarpolis gaat omzetten naar een andere hypotheekvorm. Deze notariskosten zijn dus een inschatting.

  • Bij de aankoop van je eerste huis: 1.399 euro

  • De aankoop van je volgende huis: 1.930 euro

  • Het oversluiten van je hypotheek: 864 euro

Zijn notariskosten aftrekbaar?

De notariskosten voor de hypotheekakte zijn fiscaal aftrekbaar. Let op, dit geldt niet voor bijvoorbeeld de akte van levering. Dit wordt meestal vermeld op de factuur die je ontvangt.

Meer weten over andere hypotheekkosten?

Naast de notariskosten krijg je vaak ook met andere kosten te maken. Hierbij moet je denken aan de kosten voor je hypotheekadviseur, een eventuele makelaar en de taxatiekosten.

Je hypotheek fixen met Frits

Ben je op zoek naar een adviseur die jou de beste hypotheek bezorgt? Wij werken onafhankelijk en vinden het belangrijk dat jij zo goed mogelijk geadviseerd bent over de mogelijkheden én je notariskosten. We vergelijken alle banken en laten je het ook weten als wij je niet kunnen helpen. Zo weet je in ieder geval zeker dat je in de toekomst niet te veel betaalt.

Hypotheekgesprek inplannen
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Judie Liu

Al ruim vijf jaar helpt Judie mensen aan de juiste hypotheek. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwhuis, een startershypotheek of een hypotheek voor ZZP-ers. Lees verder

Meer lezen over Hypotheek afsluiten

Hypotheekadvies of zelf uitzoeken?

Betaal je een hypotheek vooraf of achteraf?

Verhoogde inschrijving hypotheek: Voor- en nadelen

Welke kosten kun je meefinancieren in je hypotheek?

Een ‘financieringsverklaring’: wat kun je ermee?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.