Wanneer laat je je huis taxeren en wat zijn de kosten?

08 maart 2022 16779x

Wil je een huis kopen of je hypotheek oversluiten? In beide gevallen is het handig (en nodig) om te weten hoeveel het huis waard is, je laat het dan taxeren. Hier lees je meer over de taxatie en de kosten die daarbij komen kijken.

Thomas de Leeuw

Waarom je huis taxeren?

Het is bijna altijd verplicht om een taxatie uit te laten voeren als je een huis koopt, behalve bij een nieuwbouwhuis. Een bank wil graag weten of de investering die je gaat doen verstandig is, zodat ze zonder zorgen geld aan je kunnen lenen. Ook voor jezelf is het handig. Bij het kopen van een huis kan door een taxatie het onderhandelen makkelijker zijn. Dit komt omdat je precies op de hoogte bent van de plus- en minpunten van het huis. Bij het verkopen van een huis weet je wat een redelijke prijs is om te vragen.

Taxatiekosten

Je hebt verschillende soorten taxaties. Als je van plan bent om tot 90% van de woningwaarde te lenen, kun je ervoor kiezen om een dekstop taxatie uit te laten voeren. Dit is flink goedkoper dan een fysieke taxatie. Wil je meer dan 90% van de woningwaarde lenen van de bank? Dan is het helaas wel nodig om een fysieke taxatie te doen. Hiervoor betaal je vaak enkele honderden euro's. Als je je hypotheek afsluit via ons, kan er ook een taxateur voor je worden geregeld. Je betaalt hiervoor 600 euro. Trouwens, je taxatiekosten zijn fiscaal aftrekbaar. Scheelt weer! Schakel pas een taxateur in op het moment dat je zeker van je zaak bent. Dit is nadat er een bouwkundige keuring is uitgevoerd. Wanneer je een taxateur langs laat komen vóór de bouwkundige keuring, is er een kans dat de koop niet door gaat. Dat is weggegooid geld.

Taxeren bij oversluiten

Als je wilt oversluiten van hypotheek is het ook nodig om de waarde van het huis te weten. Dit kan in sommige gevallen door een berekening van de WOZ-waarde. Het verschilt per bank of dit mag. In veel gevallen is een berekening op basis van de WOZ-waarde genoeg als je hypotheek lager is dan 60% van die WOZ-waarde. Wanneer je hypotheek hoger is of de bank geen WOZ-aanslag accepteert, moet je je huis laten taxeren.

Waar kijkt een taxateur naar?

Er zijn verschillende punten waar de taxateur aandacht aan besteedt. Door op de kwaliteit en aanwezigheid van deze punten te letten, kan de waarde van het huis bepaald worden.

Basisinformatie over het huis

Om te beginnen wordt het bouwjaar opgezocht. Daarnaast is het het natuurlijk belangrijk om te weten om welk type huis het gaat. Is het een appartement, eengezinswoning of villa? Hoeveel zonlicht komt er in het huis en waar staan de muren? Er wordt grondig gecheckt hoe goed het huis onderhouden is. Misschien lekken er wel kranen of zit er veel verf los. Zit er asbest in het huis? En wat is de staat van de grond waar het huis op staat? De inhoud en oppervlakte van het huis worden opgemeten. Zo weet de taxateur precies hoe groot het huis is.

Extraatjes

Heeft het huis zonnepanelen, dubbel glas of een groen energielabel? Er kan verschillend materiaal gebruikt zijn tijdens de bouw van de woning, zoals kunststof kozijnen of juist van hout. Een balkon, tuin, garage of parkeerplaats verhoogt de waarde van het huis. En de taxateur onderzoekt de rechten en plichten rondom het huis. Is het geërfd of geldt het recht van overpad?

De omgeving

Het is interessant om te weten hoeveel de huizen opbrachten die de laatste tijd zijn verkocht in de omgeving van het huis. Deze bedragen worden meegenomen in de schatting van hoeveel het huis waard is. Het kan zijn dat er in de toekomst een snelweg of spoor naast het huis wordt geplaatst, dit wordt opgeschreven in het taxatierapport. Ook kijkt de taxateur naar de bereikbaarheid en voorzieningen.

Taxeren via Frits

Een taxateur werkt meestal in een gebied van maximaal twintig kilometer rondom zijn/haar kantoor en heeft op die manier verstand van de lokale woningmarkt. Daarnaast kost een taxateur ook geld. De kosten kunnen een percentage van de waarde van de woning zijn, maar taxateurs gebruiken steeds vaker een vaste prijs. Als je via ons een hypotheek afsluit, kun je ook gelijk een taxateur regelen voor 600 euro. En heb je nog vragen over je hypotheek? Weet dat we dan altijd voor je klaar staan. Onbeperkt. Hieronder kun je een gratis hypotheekgesprek inplannen.

Lees ook