Dit is waar de taxateur op let

Heb je na een flinke zoektocht eindelijk je droomhuis gevonden? Of heb je besloten over te sluiten naar een hypotheek die voor jou voordeliger is? In allebei de gevallen is het handig, en soms nodig, om te weten hoeveel het huis waard is. Het bepalen van de waarde heet taxeren en dat wordt gedaan door een taxateur. Ik leg je uit waar een taxateur precies op let.

Friso Bakker

Waarom een taxatie?

Het is niet verplicht om een taxatie uit te laten voeren, maar wel aan te raden. Een bank wil graag weten of de investering die je gaat doen verstandig is, zodat zij zonder zorgen geld aan je kunnen lenen. Ook voor jezelf is het handig. Bij het kopen van een huis kan door een taxatie het onderhandelen makkelijker zijn. Dit komt omdat je precies op de hoogte bent van de plus- en minpunten van het huis. Bij het verkopen van een huis weet je wat een redelijke prijs is om te vragen.

Op het juiste moment

Een taxateur kost geld. Schakel daarom pas een taxateur in op het moment dat je zeker van je zaak bent. Dit is nadat er een bouwkundige keuring is uitgevoerd en de kopers bijna zeker weten dat ze het huis kopen. Wanneer je een taxateur langs laat komen vóór de bouwkundige keuring, is er dus een kans dat de koop niet door gaat. Dat is weggegooid geld!

Taxeren bij oversluiten

Als je wilt oversluiten van hypotheek is het ook nodig om de waarde van het huis te weten. Dit kan in sommige gevallen door een berekening van de WOZ-waarde. Alleen verschilt het per bank of dit mag. In veel gevallen mag dit als je hypotheek lager is dan 60% van die WOZ-waarde. Wanneer je hypotheek hoger is of de bank geen WOZ-aanslag accepteert, moet je je huis laten taxeren.

Hier let de taxateur op

Er zijn verschillende punten waar een taxateur aandacht aan besteedt bij het taxeren. Door op de kwaliteit en aanwezigheid van deze punten te letten, kan de waarde van het huis bepaald worden.

Basisinformatie over het huis

Om te beginnen wordt het bouwjaar opgezocht. En het is natuurlijk belangrijk wat voor huis het over gaat: een appartement, eengezinswoning of villa? Hoeveel zonlicht komt er in het huis en waar staan de muren? Er wordt grondig gecheckt hoe goed het huis onderhouden is. Misschien lekken er wel kranen of zit er veel verf los. Zit er asbest in het huis? En wat is de staat van de grond waar het huis op staat? De inhoud en oppervlakte van het huis worden opgemeten. Zo weet de taxateur precies hoe groot het huis is.

Extra informatie over het huis

Heeft het huis bijvoorbeeld zonnepanelen, dubbel glas of een groen energielabel? Er kan verschillend materiaal gebruikt zijn tijdens de bouw van de woning. Bijvoorbeeld kunststoffen kozijnen, maar deze kunnen ook van hout zijn. Een balkon, tuin, garage of parkeerplaats verhoogt de waarde van het huis. En de taxateur onderzoekt de rechten en plichten rondom het huis. Is het geërfd of geldt het recht van overpad, enzovoort.

De omgeving

Het is interessant om te weten hoeveel de huizen opbrachten die de laatste tijd zijn verkocht in de omgeving van het huis. Deze bedragen worden meegenomen in de schatting van hoeveel het huis waard is. Het kan zijn dat er in de toekomst een snelweg of spoor naast het huis wordt geplaatst, dit wordt opgeschreven in het taxatierapport. Ligt het huis midden in een bos, een stad of aan een groot meer? Ook kijkt de taxateur naar de bereikbaarheid en voorzieningen.

Houd dit in gedachten

Een taxateur werkt meestal in een gebied van maximaal 20 kilometer rondom zijn/haar kantoor en heeft op die manier verstand van de lokale woningmarkt. Daarnaast kost een taxateur ook geld. De kosten kunnen een percentage van de waarde van de woning zijn, maar taxateurs gebruiken steeds vaker een vaste prijs. Als je via mij een hypotheek afsluit, kan ik een taxateur voor je regelen. Dit doe ik voor 425 euro. Deal? Plan vandaag nog een gratis een bel-afspraak in met één van mijn adviseurs.