Hoeveel is de afsluitprovisie voor een hypotheek?

Vroeger kregen hypotheekadviseurs nog een afsluitprovisie van de bank als ze daar een hypotheek afsloten. Klinkt niet heel eerlijk hè? Sinds 2013 is dit gelukkig verboden. Nu betaal je zelf het hypotheekadvies, maar hoeveel is dat precies?
calendar
28 september 2022
eye

2938

Wat is de afsluitprovisie bij een hypotheek?

Afsluitprovisie was de beloning die hypotheekadviseurs van een hypotheekaanbieder of bank kregen als zij zorgden dat iemand daar een hypotheek afsloot. Dat betekent dat klanten niet altijd eerlijk advies kregen. Als bank A namelijk 5% provisie betaalde en bank B 10%, dan raad je natuurlijk de koekoek welke hypotheek ze jou adviseerden. Sinds 2013 is dit gelukkig verboden! Nu betaal jij rechtstreeks de hypotheekadviseur voor het hypotheekadvies. Zo weet je precies wat je betaalt en kunnen banken dit niet beïnvloeden door provisies.

Wat kost het afsluiten van een hypotheek nu?

Inmiddels regel je het rechtstreeks. Jij spreekt met je hypotheekadviseur af wat je betaalt voor je hypotheekadvies en de bemiddeling. De ene hypotheekadviseur werkt op urenbasis en de andere heeft een vastgesteld tarief. Bij ons kun je als starter bijvoorbeeld voor 2.300 euro een hypotheek afsluiten.

Eerlijk hypotheekadvies, natuurlijk zonder afsluitprovisie

De tijd van afsluitprovisies ligt (gelukkig) alweer een hele tijd achter ons. Onze hypotheekadviseurs helpen jou aan de beste hypotheek die er nu te krijgen is. Eerlijk, transparant en zonder kleine lettertjes! Je mag altijd gratis kennismaken met één van de adviseurs. Liever eerst zelf rekenen? Met deze handig rekentool bereken je zelf je nieuwe hypotheek.

Gratis hypotheekgesprek inplannen
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Angelina van Scheppingen - Kemper

Angelina heeft tijdens en na haar studie voor de online bank Knab gewerkt. Als Product Owner Customer Engagement was zij verantwoordelijk voor de klanttevredenheid. Het behalen van een hoge NPS score.. Lees verder

Meer lezen over Algemeen

12/03/2024

Ontbindende voorwaarden, let op deze 5 dingen voor je tekent voor je huis

19/02/2024

Hypotheek na overlijden

19/02/2024

Hypotheek verlengen op oudere leeftijd

10/01/2024

Wat is een aflosnota? En hoe vraag je die aan?

10/01/2024

Een recreatiewoning kopen: hoe regel je financiering?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.