Afsluitprovisie

Wat is afsluitprovisie?

Misschien heb je weleens gehoord van afsluitprovisie. Gelukkig is dat sinds 2013 verboden. Afsluitprovisie was de beloning die hypotheekadviseurs van een bepaalde hypotheekaanbieder ontvingen als zij zorgden dat iemand daar een hypotheek afsloot. Dat betekent dat consumenten niet altijd eerlijk advies ontvingen. En indirect betaalden ze daar ook nog extra voor, want die provisie betaalde de bank aan de adviseur door een hogere rente van de klant te vragen.

Sinds het provisiebod betaal je als consument alleen nog advies- en bemiddelingskosten aan hypotheekadviseurs. Ook kun je kiezen voor execution only. Je sluit dan wel via een tussenpersoon, maar zonder advies een hypotheek af. Dat scheelt je advieskosten, maar je moet dan wel kunnen aantonen dat je voldoende kennis hebt van hypotheken en financiën.

Ondanks het provisieverbod, zijn sommige hypotheekadviseurs nog steeds verbonden aan bepaalde aanbieders. Zij hebben het dan onderling op een akkoordje gegooid. Ikbenfrits is een volledig onafhankelijke hypotheekadviseur en werkt niet samen met hypotheekaanbieders. Alleen zo kunnen we zeker weten dat we jou het beste aanbod doen voor jouw specifieke situatie. Sterker nog, we laten jou een deel zelf uitzoeken. Met de gratis Doe 't zelf-check kom je er binnen vijf minuten achter of oversluiten voor jou een besparing oplevert. Als dat zo is, helpen we je graag verder. Eventueel bellen we samen je huidige bank en verschillende potentiële nieuwe aanbieders op. Daarbij zijn we altijd open over kosten en baten. In de de gratis Doe 't zelf-check zijn alle kosten zelfs al meegerekend. We maken daarbij geen onderscheid tussen advies en bemiddeling: oversluiten is all-in. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan. Want net als jij houdt Frits niet van Fratsen.