Gids voor het oversluiten van je hypotheek

18 juli 2022 374992x

De 5 grootste valkuilen bij oversluiten

Soms kan oversluiten een goed idee lijken, maar zit er ergens een addertje onder het gras. Er zijn namelijk een aantal valkuilen waar je rekening mee moet houden. Om ervoor te zorgen dat jij geen verkeerde beslissing maakt, hebben wij de grootste valkuilen op een rijtje gezet. Zo kom je niet voor verrassingen te staan!

Bereken of je kan besparen

Hoofdstuk 1

Waarom hypotheek oversluiten?

Je hebt er misschien wel eens over nagedacht, of over gehoord: je hypotheek oversluiten. Maar waarom zou je zo veel moeite doen om naar een andere bank te gaan? Oversluiten heeft verschillende voordelen voor verschillende situaties. We hebben alle situaties en voordelen voor je op een rijtje gezet.

Lagere hypotheeklasten

Zoals je misschien wel weet, is de stand van de hypotheekrente nog steeds aan de lage kant. Hierdoor kunnen veel mensen een lagere rente krijgen op hun hypotheek. Een lagere rente betekent ook dat je maandlasten lager worden. Met de relatief lage rentestanden van nu, is het dus voor veel mensen voordelig om over te sluiten.

Zekerheid over kosten door oversluiten hypotheek

Je kunt met oversluiten ook een stukje meer zekerheid over je maandlasten krijgen. Stel, je zet nu voor dertig jaar je rente vast, dan heb je zekerheid. Je weet dan dat je de komende dertig jaar deze lage rente blijft betalen. Ook als de rente stijgt. Daarnaast levert die zekerheid meestal ook nog wel een besparing op.

Een beter hypotheekproduct

Je kunt ook je hypotheek oversluiten als je nog een woekerpolis hebt, zoals een beleggingshypotheek of een levenhypotheek. Deze hypotheken zijn vaak onvoorspelbaar en in veel gevallen leveren ze niet zoveel op als je had verwacht. Banken mogen dit soort hypotheken niet meer afsluiten, maar er zijn nog steeds veel mensen die deze hypotheeksoorten hebben. Oversluiten naar bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek, kan een stuk meer rust geven. Je bent dan van je woekerpolis af en hebt meer zekerheid over het afbetalen van je huis.

Als je al een goed product hebt, dan kun je die vaak meenemen als je je hypotheek gaat oversluiten. Zo kun je bijvoorbeeld je aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar een andere bank.

Het is niet altijd voordelig om over te sluiten. Het oversluiten van je bankspaarhypotheek is meestal niet voordelig. Onze hypotheekadviseurs zullen het altijd eerlijk zeggen als je gewoon goed zit bij je huidige bank.

Hoofdstuk 2

Wanneer heeft hypotheek oversluiten zin?

In het vorige hoofdstuk hebben we de drie meest voorkomende redenen bekeken om over te sluiten. Nu is het tijd om te kijken wanneer oversluiten voor jou zinvol is. Het is natuurlijk belangrijk om niet duurder uit te zijn.

In dit hoofdstuk lees je of oversluiten voor jou een goede keuze is.

Minder betalen voor je hypotheek

Ondanks de reden die je hebt, is er één regel die voor iedereen geldt: je moet met je nieuwe hypotheek natuurlijk niet duurder uit zijn dan met je vorige. Je wilt niet dat je maandlasten omhoog gaan als je oversluit. Ook met een lagere rente kunnen je maandlasten hoger worden. Bij oversluiten komen namelijk altijd kosten kijken. Benieuwd wat voor kosten dat zijn? Je leest er alles over in hoofdstuk 3 en 4. Weten of jij voordeliger uit bent door over te sluiten? Met onze handige tool heb je het binnen een paar minuten berekend.

Hoofdstuk 3

Wat kost je hypotheek oversluiten?

Oversluiten is nooit gratis. Er komen altijd kosten bij kijken. Hoe hoog die zijn is afhankelijk van het moment waarop jij oversluit en bij welke bank je zit. Daarnaast zijn er standaard andere kosten die je moet betalen. In dit hoofdstuk lees je over alle kosten.

Taxatiekosten

Oversluiten betekent dat je jouw huidige hypotheek beëindigt. Daarna sluit je een nieuwe hypotheek af. Bij een nieuwe hypotheek moet je huis vaak getaxeerd worden. De bank wil namelijk altijd weten hoeveel je huis waard is. Dat heeft invloed op je maximale lening, je risicoklasse en het bedrag dat je aflossingsvrij mag lenen. Is je hypotheek lager dan 60% van de WOZ waarde? Dan is een taxatie niet altijd nodig. Je kunt zelf een taxateur regelen, maar je kunt er ook voor kiezen om het via Frits te regelen. Wij werken samen met Maatwerk en Fitrex. Via ons betaal je voor een taxatie 600 euro.

Kosten voor de notaris

Je nieuwe hypotheek moet, net als de eerste keer dat je een hypotheek afsloot, worden geregeld bij de notaris. Ook voor de notaris betaal je kosten. Sluit je jouw hypotheek via Frits over? Dan kunnen wij een notaris voor je regelen als je dat witl. We werken samen met de Nationale Notaris, de kosten voor de notaris zijn 730 euro (tenzij er wat bijzonders aan de hand is).

Advies- en bemiddelingskosten

Er gaat wat werk zitten in het oversluiten van je hypotheek. Het is daarom vaak verstandig om een hypotheekadviseur in te schakelen. Onze adviseurs helpen je graag met oversluiten. In een gratis eerste gesprek bespreken jullie al jouw wensen. Wanneer alles duidelijk is, kiezen jullie samen een bank en wordt daarna alles geregeld.

Afkopen hypotheek

Als je eerder van je hypotheek af wilt dan het einde van je rentevaste periode, kun je de rente van je hypotheek afkopen. Het bedrag dat je aan de bank moet betalen heet in dit geval de boeterente. Dit betaal je als je een groot bedrag wilt aflossen óf als je jouw hypotheek wilt oversluiten naar een andere bank. Daarover lees je alles in het volgende hoofdstuk.

Je oversluitkosten meefinancieren

Je kunt je oversluitkosten vaak meefinancieren in je nieuwe hypotheek. Je betaalt dan niet in één keer, maar het wordt meegenomen in het bedrag wat je moet aflossen bij je nieuwe bank. Daarnaast zijn oversluitkosten fiscaal aftrekbaar. Kijkend naar het totaal kunnen die kosten dus best wel meevallen. Zeker als je daardoor een stuk goedkoper uit kan zijn.

Hoofdstuk 4

De oversluitboete

In hoofdstuk 3 heb je al kort wat gelezen over de oversluitboete. Maar wat is dit precies? En hoe wordt deze boete berekend? In dit hoofdstuk lees je er alles over.

Waarom die oversluitboete?

Als je oversluit voordat je rentevaste periode is afgelopen, betaal je een oversluitboete aan de bank. Dit mogen ze doen. Jij verbreekt namelijk een contract met je bank. Daardoor lopen zij inkomsten mis. Je zou namelijk tot een bepaalde afgesproken datum rente betalen over je hypotheek. Als je naar een andere bank gaat, betekent dit dat de bank waarbij je weggaat deze rente niet meer krijgt. Daarom moet je deze kosten compenseren. Dat is in de vorm van een oversluitboete.

Hoe wordt de oversluitboete berekend?

Het berekenen van de oversluitboete is behoorlijk complex. Het hangt af van meerdere factoren zoals het huidige rentepercentage tegenover de actuele rentestand, de lengte van de resterende periode, het boetevrije gedeelte en het bedrag dat je nog hebt aan hypotheek. Wil je weten hoe het precies zit? In dit artikel lees je precies hoe het boetebedrag tot stand komt.

Je rentevaste periode

Je hoeft geen boete te betalen als je rentevaste periode is afgelopen. De afspraak die je met je bank had gemaakt is dan afgelopen. Je kunt dan naar een andere bank zonder dat je jouw oude bank een bedrag verschuldigd bent. De andere kosten, die in hoofdstuk 3 staan uitgelegd, blijven nog wel staan.

De oversluitboete terugverdienen

Als je berekent of oversluiten voor jou voordelig is, schrik je misschien van de boete. Het bedrag kan soms behoorlijk hoog uitvallen. Toch kun je vaak nog steeds besparen ondanks je boete. De kosten die je bespaart met oversluiten zijn namelijk vaak meer dan de boete, als je kijkt naar je hele looptijd. Daarnaast kun je de oversluitboete in veel gevallen meefinancieren. Je hoeft het bedrag dan niet in één keer te betalen. Dat scheelt ook een hoop.

Hoofdstuk 5

Stappenplan oversluiten hypotheek

In dit hoofdstuk lees je stap voor hoe je je hypotheek oversluit, wat jij daarin doet en hoe wij je kunnen helpen. Zo weet je precies waar je aan toe bent en heb je een mooi overzicht van wat er allemaal moet gebeuren.

Stap 1: Lees je in

Op onze website kun je al een hoop lezen en informatie verzamelen. Ook over het onderwerp oversluiten kun je al heel veel zelf lezen. Als je deze gids nu aan het lezen bent is dat al een heel goed teken. Met alle informatie hierin ben je al een heel eind op weg! Zo wordt het voor jou duidelijk wat er allemaal gaat gebeuren.

Stap 2: Bereken jouw besparing

Benieuwd geworden of oversluiten zin heeft voor jou? Dan is het tijd om onze gratis tool in te vullen. Je vult wat gegevens in en binnen een paar minuten weet je of je hypotheek oversluiten voor jou voordelig is. Wij vergelijken allen banken en onze tool laat meteen zien wat jouw beste optie is.

Stap 3: De FritsAnalyse

Kwam uit de berekening dat je kunt besparen? Maak dan een afspraak met één van onze adviseurs. Je wordt gebeld op een tijdstip dat jou het beste uitkomt. Samen bekijken jullie dan jouw hypotheek in een FritsAnalyse. Dit gesprek is gratis en duurt ongeveer 45 minuten. Jullie kijken naar je opties en in grote lijnen wordt geschetst hoe jouw nieuwe hypotheek eruit komt te zien.

Stap 4: Vervolgvragen over je hypotheek

Na de FritsAnalyse vul je een vervolgvragenlijst in. In deze vragenlijst geef je meer informatie. Over je financiële situatie bijvoorbeeld. Je kunt hier ook meteen jouw wensen invullen over je nieuwe hypotheek. Er wordt een klantprofiel voor je gemaakt. Je komt in de agenda van jouw hypotheekadviseur te staan en er wordt een back-officer toegewezen om alles rondom het oversluit-traject te regelen. Je plant dan ook een afspraak in voor je adviesgesprek.

Stap 5: Het adviesgesprek

In het adviesgesprek neem je samen met de adviseur al jouw gegevens door. Jullie checken samen of alles goed is ingevuld. Je maakt daarna een paar belangrijke keuzes zoals de aflosvorm van je nieuwe hypotheek en de rentevaste periode. De adviseur maakt met deze informatie een paar scenario’s. Je kijkt dan naar welke bank het beste bij jouw situatie past.

Stap 6: Renteaanbod en documenten

Je hebt bij het adviesgesprek samen met de adviseur een bank uitgekozen. Bij deze bank wordt er een aanbod van rentes aangevraagd. Hiermee wordt de rente van je hypotheek vastgezet. Jij levert dan alle documenten aan die de bank vraagt. Dat gaat heel makkelijk in je persoonlijke online dashboard. Wij zorgen er daarna voor dat alles wordt geregeld.

Stap 7: Je hypotheek rond krijgen

Als de bank al jouw documenten heeft goedgekeurd, kun je naar de notaris. Je nieuwe hypotheek is dan bijna rond! Met jouw back-officer bespreek je het proces dat je doorloopt bij de notaris. De notaris vraagt een finale aflosnota aan bij je oude bank. Daarin staan een aantal belangrijke gegevens, zoals de hoogte van je oversluitboete. Als dit rond is, maak je een afspraak om jouw nieuwe hypotheek te passeren. Je gaat naar de afspraak, zet je handtekening en je nieuwe hypotheek is een feit!

Stap 8: Reflectie

Je hypotheek is overgesloten naar een nieuwe bank! In een laatste gesprek bespreek je hoe jij het traject hebt ervaren en wat er misschien beter kan. Met jouw input kunnen wij ons op deze manier blijven verbeteren!

Bonus-Hoofdstuk

De 5 grootste valkuilen bij oversluiten

Soms kan oversluiten een goed idee lijken, maar zit er ergens een addertje onder het gras. Er zijn namelijk een aantal valkuilen waar je rekening mee moet houden. Om ervoor te zorgen dat jij geen verkeerde beslissing maakt, hebben we de grootste valkuilen op een rijtje gezet. Zo kom je niet voor verrassingen te staan!

That’s all, folks!

Wat goed! Je hebt de volledige gids voor oversluiten gelezen. Mis je iets in deze gids? Mail ons dan vooral op hallo@ikbenfrits.nl. Heb je berekend dat oversluiten voor jou voordelig is? Maak dan een gratis bel-afspraak met één van onze adviseurs. Zij helpen je graag verder!

Veelgestelde vragen over het oversluiten van je hypotheek

  • Wanneer wil je een hypotheek oversluiten?

  • Wat kost het oversluiten van een hypotheek?

  • Waarom krijg je een oversluitboete?

  • Hoe wordt de oversluitboete berekend?

Alle artikelen (10)
#Oversluiten
Je huis staat onder water. Wat zijn je opties? Verhuizen, zo snel mogelijk aflossen of oversluiten naar een andere bank? Ga naar Staat je huis onder water? Dit zijn je opties
#Oversluiten
Wil je geld besparen op je vaste lasten? Hier vind je vier bespaartips waarmee je jouw hypotheeklasten kunt verlagen. Wel zo lekker. Ga naar Geld besparen? Dat kan met deze 4 bespaartips
#Oversluiten
Oversluiten levert voor 50% van de mensen een besparing op, ondanks dat er ook kosten zijn verbonden aan het oversluiten van een hypotheek. Ga naar Wat zijn de kosten van een hypotheek oversluiten?
#Oversluiten
Als je eerder van je hypotheek af wilt dan het einde van je rentevaste periode, betaal je boeterente. Hier kun je jouw boeterente berekenen. Ga naar Hoe kun je jouw boeterente berekenen?
#Oversluiten
Je hebt plannen om je huis te verbouwen. Spannend! Maar hoe financier je dit? Je kunt je hypotheek verhogen voor de verbouwing. Zo zit 't. Ga naar Hypotheek verhogen voor verbouwing
#Oversluiten
Een bankspaarhypotheek oversluiten is meestal mogelijk. Het heeft echter in de meeste gevallen geen zin om van geldverstrekker te veranderen. Ga naar Bankspaarhypotheek oversluiten
#Oversluiten
Je aflossingsvrije hypotheek oversluiten pakt bijna altijd goed uit. Ondanks de boete kun je namelijk flink besparen op je rente. Ga naar Is het handig om een aflossingsvrije hypotheek over te sluiten?
#Oversluiten
Aflossen op je hypotheek kan het risico op restschuld verminderen wanneer je huis onder water staat. Hoe kun je restschuld voorkomen? Ga naar Aflossen als je huis onder water staat
#Oversluiten
Een beleggingshypotheek is niet meer van deze tijd. Benieuwd hoe het oversluiten van een beleggingshypotheek werkt en wat je kunt besparen? Ga naar Beleggingshypotheek oversluiten
#Oversluiten
Boetevrij aflossen is het extra aflossen van je hypotheek, bovenop het vastgestelde aflossingsbedrag. Wij vertellen je over de voorwaarden. Ga naar Wat is boetevrij aflossen?