Trots op mijn beoordeling:

9.1

De 5 meest voorkomende valkuilen van oversluiten

Oversluiten kan heel aantrekkelijk zijn. Zeker nu de rentes zo laag zijn. Het is belangrijk dat je weet waar je op moet letten en de valkuilen van het oversluiten van je hypotheek goed in de gaten houdt. De 5 grootste valkuilen heeft Ikbenfrits voor je op papier gezet.

Lees meer over de grootste valkuilen.

Oversluiten van een aflossingsvrije hypotheek

Veel mensen hebben nog een aflossingsvrije hypotheek. Volgens de regels mag je deze gewoon meenemen als je een hypotheek oversluit naar een andere bank. Toch zijn er veel banken die de maximale hoogte van de aflossingsvrije hypotheek bij oversluiten beperken. Ikbenfrits.nl heeft een overzicht gemaakt van de mogelijkheden zodat je de juiste beslissing kan nemen.

Lees meer over het oversluiten van een aflossingsvrije hypotheek.

Stappenplan bij hypotheek oversluiten

  • Bereken online of je hypotheek oversluiten de moeite waard is
  • Controleer bij je bank wat de boete is
  • Laat de adviseur berekenen hoe snel je de boete kunt terugverdienen
  • Bedenk hoe lang je de rente wil vastzetten
  • Vergelijk de voorwaarden van banken om te kijken wat bij je past

 

Kosten bij oversluiten

Als je een hypotheek oversluit betaal je naast de boete ook de kosten voor een taxatie, de notaris en voor advies en bemiddeling. Ikbenfrits heeft voor al haar klanten lage prijzen onderhandeld voor taxaties en notaristarieven. Hierdoor blijven de kosten bij hypotheek oversluiten laag. Omdat Frits niet van verrassingen houdt, worden alle kosten al meegerekend in de gratis Doe 't zelf-check. De besparing die je ziet, is dus inclusief alle bijkomende kosten. Als de kosten van de overstap niet opwegen tegen het voordeel, krijg je dat ook te zien. Wel zo eerlijk!

Vul de gratis Doe 't zelf-check in.

Benieuwd naar jouw besparing?

Boete bij oversluiten: meefinancieren of direct betalen?

Bij het oversluiten van je hypotheek krijg je te maken met een oversluitboete. Je kunt ervoor kiezen om je boete zelf meteen te betalen, of je kan de boete in de nieuwe hypotheek meefinancieren. Elke optie heeft zijn voordelen. We vertellen je graag meer over de keuzes die je hierbij kan maken.

Lees meer over de boete bij oversluiten.

Oversluiten van een bankspaarhypotheek

Bij een bankspaarhypotheek betaal je rente voor je lening, maar ontvang je ook rente voor het deel dat je gespaard hebt. Omdat je de betaalde rente van je inkomstenbelasting mag aftrekken is dit vaak voordelig. Het is belangrijk om goed uit te zoeken of het oversluiten van je hypotheek niet juist een dure optie voor je is. Bij onze berekeningen houden we hier als een van de weinigen wel rekening mee. We zullen altijd eerlijk zeggen als je gewoon goed zit bij je huidige bank.

Lees meer over het oversluiten van een bankspaarhypotheek.

Einde rentevaste periode: hypotheek oversluiten zonder boete

Aan het einde van je rentevaste periode krijg je van je bank een nieuwe, vaak lagere rente aangeboden. Toch is dit het juiste moment om te kijken of oversluiten niet de moeite waard is. Aan het einde van je rentevaste periode betaal je geen boete als je oversluit. Andere banken kunnen je vaak een nog lagere rente aanbieden. Op deze manier ben je dus goedkoper uit en zijn je maandlasten lager.

Lees meer over het boeteloos oversluiten als je aan het einde van je rentevaste periode zit.

Hypotheek oversluiten als je huis onder water staat

Als je een hogere hypotheek hebt dan de waarde van je huis, dan staat je huis onder water. Juist in dit geval is hypotheek oversluiten heel voordelig. Als je lagere maandlasten hebt, houd je geld over om je hypotheek af te lossen. Ikbenfrits.nl heeft alle banken op een rij gezet die bereid zijn om een hypotheek te verstrekken, ook als je huis onder water staat.

Lees meer over het oversluiten als je huis onder water staat.

Zelf je besparing uitrekenen?

Alle artikelen (30)