Wat zijn de kosten van hypotheek oversluiten?

Omdat de rentes op dit moment historisch laag staan, kan een hypotheek oversluiten voor veel hypotheekbezitters lonen. Ook al betaal je een boete. Ik vertel je over de kosten oversluiten hypotheek en waarom het meestal toch voordelig is.

Alyt de Jong

Wat zijn de kosten bij oversluiten hypotheek?

Bij oversluiten krijg je te maken met deze kosten:

  • Taxatiekosten €425
  • Notariskosten €730
  • Kosten voor advies en bemiddeling €1.850
  • Een oversluitboete (afhankelijk van je bank)

Hoe werkt het precies?

Bij hypotheek oversluiten of hypotheek overzetten, hef je de bestaande hypotheek op en sluit je een nieuwe hypotheek af bij meestal een andere aanbieder. De kosten overzetten hypotheek die je maakt bestaan uit twee onderdelen:

  • Een boete die je betaalt aan je oude hypotheekverstrekker. Deze boete betaal je omdat je vervroegd aflost. Je hebt immers de afspraak gemaakt dat je voor een bepaalde tijd (je rentevaste periode) een bepaalde rente betaalt. Bij contractbreuk loopt de hypotheekverstrekker die inkomsten mis, dus zal je die met een boete moeten compenseren. Deze boete is variabel en hangt onder andere af van de resterende rentevaste periode. Je kunt deze altijd opvragen bij je bank.
  • De overige kosten die je maakt voor het afsluiten van de nieuwe hypotheek.

Goede nieuws! De kosten voor oversluiten hypotheek zijn fiscaal aftrekbaar en heel vaak kun je de kosten gewoon meefinancieren. Ik heb een gratis tool gemaakt waarmee je binnen 5 minuten gratis uit kunt rekenen of oversluiten in jouw situatie voordelig is. Uiteraard houdt de rekentool rekening met alle kosten.

Wat zijn de overige kosten bij hypotheek oversluiten?

Naast de boete heb je ook met andere kosten bij oversluiten te maken. Dat zijn de oversluitkosten. Alle kosten oversluiten hypotheek zijn aftrekbaar van je inkomstenbelasting. Ik heb een schatting gemaakt van van deze kosten. Deze kunnen verschillen per aanbieder.

Taxatie 425
Notariskosten 730
Kosten voor advies en bemiddeling €1.850*

* De prijs voor advies en bemiddeling bij Ikbenfrits is €1.950 als je (zelfstandig) ondernemer bent.

De kosten voor advies en bemiddeling die hier worden genoemd zijn de kosten die ik hanteer. Bij bijvoorbeeld De Hypotheker en Hypotheekshop betaal je 2 keer zoveel. Als je kiest voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) dan kunnen er nog wat kosten bijkomen.

Is een hypotheek oversluiten verstandig?

Of het verstandig is om je hypotheek over te sluiten hangt helemaal van jouw persoonlijke situatie af. Met mijn gratis rekentool kun je zelf berekenen of oversluiten voor jouw voordelig is.

De tool neemt al jouw persoonlijke gegevens mee in de berekening én houdt rekening met de hierboven genoemde kosten hypotheek oversluiten. De boete en oversluitkosten worden dus al van de besparing afgetrokken. Handig toch?

“In tegenstelling tot de meeste online rekentools geeft Ikbenfrits eerlijke uitkomsten”

Consumentenbond