Wat zijn de kosten van een hypotheek oversluiten?

31 maart 2022 41977x

Omdat de hypotheekrente laag staat, kan een hypotheek oversluiten voor veel huizenbezitters voordelig zijn. Ook al betaal je een boete. Hier lees je over de kosten die je maakt bij het oversluiten van je hypotheek.

Thomas de Leeuw

Wat zijn de kosten bij oversluiten hypotheek?

Wanneer je je hypotheek gaat oversluiten krijg je te maken met de volgende kosten:

  • Taxatiekosten €600
  • Notariskosten €730
  • Kosten voor advies en bemiddeling €2.400
  • Een oversluitboete (afhankelijk van je bank)

Hoe werkt het precies?

Als je je hypotheek gaat oversluiten, hef je de bestaande hypotheek op en sluit je een nieuwe hypotheek af bij een andere aanbieder. Maar je kunt ook je hypotheek oversluiten naar een ander product bij dezelfde bank. De kosten die je maakt voor het overzetten van je hypotheek bestaan uit twee onderdelen:

  • Een boete die je betaalt aan je oude bank. Deze boete betaal je omdat je vervroegd aflost. Je hebt immers de afspraak gemaakt dat je voor een bepaalde tijd (je rentevaste periode) rente betaalt. Bij contractbreuk loopt de bank die inkomsten mis, dus zal je die met een boete moeten compenseren. De hoogte van deze boete hangt onder andere af van de hoe lang je rentevaste periode nog duurt. Je kunt de boete altijd opvragen bij je bank.
  • De overige kosten die je maakt voor het afsluiten van de nieuwe hypotheek. Deze kosten voor het oversluiten van je hypotheek zijn fiscaal aftrekbaar en kun je gewoon meefinancieren in je nieuwe hypotheek. Daar lees je hieronder meer over.

Wat zijn de overige kosten?

Naast de boete die je betaalt, heb je ook met andere kosten te maken als je je hypotheek gaat oversluiten. Dat zijn de oversluitkosten. Al deze kosten zijn aftrekbaar van je inkomstenbelasting, hieronder vind je een schatting met de verschillende posten.

Taxatie600
Notariskosten730
Kosten voor advies en bemiddeling2.400*

* Als je (zelfstandig) ondernemer bent komt er 250 euro bij je advies- en bemiddelingkosten.

Is een hypotheek oversluiten verstandig?

Of het verstandig is om je hypotheek over te sluiten hangt helemaal van jouw persoonlijke situatie af. Je kunt natuurlijk het één en ander al zelf berekenen, maar het is soms ook wel fijn als er een expert meekijkt. Onze adviseur kijkt of je geen dingen over het hoofd hebt gezien en neemt je mee door al je opties. Op zo'n manier dat je het kunt navertellen. Wil je alvast even bellen om je situatie voor te leggen?

Lees ook