Omdat de rentes op dit moment historisch laag staan, kan een hypotheek oversluiten voor veel hypotheekbezitters lonen. Ook al betaal je een boete. Ik vertel je over de kosten van oversluiten en waarom het meestal toch voordelig is.

Alyt de Jong

We maken een kosten- en batenanalyse

Door het rentevoordeel ten opzichte van je huidige hypotheek kun je fiks besparen. Er gaan echter ook kosten gepaard met oversluiten. Het is belangrijk om af te wegen of deze oversluitkosten opwegen tegen de rentebesparing. Als de kosten bij oversluiten¬†terug te verdienen zijn is het aantrekkelijk om over te stappen naar een andere¬†hypotheekverstrekker met een lagere rente. Wat zijn oversluitkosten? Dat leggen we hieronder uit. Want hoe beter ge√Įnformeerd je bent, hoe beter je een afweging kunt maken.

Meteen uitrekenen of je kan besparen

We hebben een gratis tool gemaakt waarmee je binnen 5 minuten gratis uit kunt rekenen of oversluiten in jouw situatie voordelig is.

Kosten bij oversluiten

Als je je hypotheek oversluit, hef je de bestaande hypotheek op en sluit je een nieuwe hypotheek af. De kosten die je maakt bestaan daarom ook uit twee onderdelen:

  • Een boete die je betaalt aan je¬†oude¬†hypotheekverstrekker. Deze boete betaal je omdat je vervroegd aflost. Je hebt immers de¬†afspraak gemaakt dat je voor een bepaalde tijd (je rentevaste periode) een bepaalde rente betaalt. Bij contractbreuk loopt de hypotheekverstrekker die inkomensten mis, dus zal je die met een boete moeten compenseren. Deze boete is variabel en hangt onder andere af van de resterende rentevaste periode. Je kunt deze altijd opvragen bij je bank.
  • De overige kosten die je maakt voor het afsluiten van de nieuwe hypotheek.

Boete bij oversluiten

De boete bepaalt je hypotheekaanbieder en is in je huidige overeenkomst vastgelegd. De hoogte van de boete is afhankelijk van de looptijd van je rentevaste periode. Als je aan het einde van de rentevaste periode oversluit, betaal je over het algemeen geen boeterente. Wil je weten hoe boeterente bepaald wordt? In deze blog leggen we precies uit hoe alles zit.

Oversluitkosten hypotheek

Naast de boete heb je ook met andere kosten bij oversluiten te maken. Dat zijn de oversluitkosten.¬†Deze kosten zijn aftrekbaar van je inkomstenbelasting. De totale kosten voor oversluiten zijn ‚ā¨2.450 en bestaan uit het volgende:

Taxatie ‚ā¨350
Notariskosten ‚ā¨650
Kosten voor advies en bemiddeling ‚ā¨1.500*
Totale kosten ‚ā¨2.500

* De prijs voor advies en bemiddeling bij Ikbenfrits is ‚ā¨1.750 als je (zelfstandig) ondernemer bent. Het totaal komt in dat geval neer op ‚ā¨2.700.

De kosten voor advies en bemiddeling die hier worden genoemd zijn de kosten die Ikbenfrits hanteert. Bij de meeste hypotheekadviseurs ligt dit bedrag hoger. Naast bovenstaande kosten kun je ook nog te maken krijgen met administratiekosten en hypotheekaktekosten. Dat laatste zijn de kosten die je maakt voor het inschrijven van de hypotheek in het Kadaster. Ten slotte kan je ook eventueel kosten hebben als je kiest voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Is een hypotheek oversluiten verstandig?

Of het verstandig is om je hypotheek over te sluiten hangt helemaal van jouw persoonlijke situatie af. Meestal geldt: als de besparing door een lagere rente opweegt tegen de oversluitkosten (dus oversluitboete + kosten voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek), is het voordelig om over te sluiten. Omdat de rentes op dit moment erg laag staan, geldt dat voor veel hypotheekbezitters. Toch is er meer om rekening mee te houden: ben je bijvoorbeeld van plan binnenkort te verhuizen, of hecht je veel waarde aan bepaalde voorwaarden?

De gratis Doe 't zelf-check neemt al jouw persoonlijke gegevens mee in de berekening én houdt rekening met de hierboven genoemde kosten. De boete en oversluitkosten worden dus al van de besparing afgetrokken. De uitkomst van de Doe 't zelf-check is daarom volledig netto!

Benieuwd hoeveel jij kan besparen door oversluiten?

“In tegenstelling tot de meeste online rekentools geeft Ikbenfrits eerlijke uitkomsten”

Consumentenbond

 

Consumentenbond, 23 oktober 2015