Wat zijn de kosten van een hypotheek oversluiten?

08 april 2021 34291x

Omdat de rente op dit moment historisch laag staat, kan een hypotheek oversluiten voor veel huizenbezitters lonen. Ook al betaal je een boete. Hier lees je over de kosten die je maakt bij het oversluiten van je hypotheek.

Bénine Bijleveld

Wat zijn de kosten bij oversluiten hypotheek?

Wanneer je je hypotheek gaat oversluiten krijg je te maken met de volgende kosten:

  • Taxatiekosten €425
  • Notariskosten €730
  • Kosten voor advies en bemiddeling €1950
  • Een oversluitboete (afhankelijk van je bank)

Hoe werkt het precies?

Als je je hypotheek gaat oversluiten of overzetten, hef je de bestaande hypotheek op en sluit je een nieuwe hypotheek af bij een andere aanbieder. Maar je kunt ook je hypotheek oversluiten naar een ander product bij dezelfde bank. De kosten die je maakt voor het overzetten van je hypotheek bestaan uit twee onderdelen:

  • Een boete die je betaalt aan je oude bank. Deze boete betaal je omdat je vervroegd aflost. Je hebt immers de afspraak gemaakt dat je voor een bepaalde tijd (je rentevaste periode) rente betaalt. Bij contractbreuk loopt de bank die inkomsten mis, dus zal je die met een boete moeten compenseren. Deze boete is variabel en hangt onder andere af van de resterende rentevaste periode. Je kunt deze altijd opvragen bij je bank.
  • De overige kosten die je maakt voor het afsluiten van de nieuwe hypotheek. Deze kosten voor het oversluiten van je hypotheek zijn fiscaal aftrekbaar en kun je gewoon meefinancieren in je nieuwe hypotheek. Daar lees je hieronder meer over.

Wat zijn de overige kosten?

Naast de boete die je betaalt, heb je ook met andere kosten te maken als je je hypotheek gaat oversluiten. Dat zijn de oversluitkosten. Al deze kosten zijn aftrekbaar van je inkomstenbelasting, hieronder vind je een schatting met de verschillende posten.

Taxatie425
Notariskosten730
Kosten voor advies en bemiddeling1950*

* De prijs voor advies en bemiddeling bij Ikbenfrits is €2100 als je (zelfstandig) ondernemer bent.

Is een hypotheek oversluiten verstandig?

Of het verstandig is om je hypotheek over te sluiten hangt helemaal van jouw persoonlijke situatie af. Je kunt natuurlijk het één en ander al zelf berekenen, maar het is soms ook wel fijn als er een expert meekijkt. Die checkt of het allemaal wel klopt en of je geen opties over het hoofd hebt gezien. Wil je alvast even bellen om je situatie voor te leggen?

Lees ook