Boeterente meefinancieren of direct betalen bij oversluiten?

05 maart 2021 31138x

De rentes staan vrij laag, daarom overwegen veel huizenbezitters om hun hypotheek over te sluiten. Maar wat als je de boete niet uit eigen middelen kunt betalen? Daar is een oplossing voor: de boeterente meefinancieren.

Angelina Kemper

Boete bij oversluiten

Als je je hypotheek gaat oversluiten, krijg je te maken met een boete van je oude bank. Dit krijg je omdat zij rente-inkomsten mislopen, nadat jij je contract verbreekt. Klinkt onaantrekkelijk, maar toch is oversluiten op de lange termijn vaak voordelig. Dat komt omdat het rentevoordeel van de lage rentes opweegt tegen het bedrag van de boete. Je kunt deze boeterente direct betalen uit eigen middelen, of meefinancieren met je nieuwe hypotheek.

Boeterente meefinancieren of direct betalen?

Je boete direct uit eigen middelen betalen, levert het meeste voordeel op. Je begint dan weliswaar 'in het rood', maar op de lange termijn heb je dan het meeste voordeel. Alleen niet iedereen heeft zo'n bedrag achter de hand. Je kunt in dat geval ook kiezen voor het meefinancieren van je boeterente. Je besparing wordt dan iets minder, want je betaalt ook rente over het meegefinancierde boetebedrag. Toch heb je ook dan met een mooie besparing te maken. Bovendien begin je dan niet met een negatieve besparing en gaan je maandlasten per direct omlaag.

Oversluiten graphic

In het voorbeeld hierboven geeft de groene lijn 't meefinancieren van de boeterente weer. De lijn die in het rood begint, vertegenwoordigt het betalen van de boete uit eigen middelen. De lijn die in het rood eindigt, stelt de (negatieve!) besparing bij rentemiddeling voor.

Vraag 't aan een expert

Als je wilt kun je jouw situatie gratis telefonisch bespreken met één van onze hypotheekadviseurs. Samen bepaal je dan of oversluiten echt de moeite waard. Je krijgt inzicht in de nieuwe maandlasten, wat de maandlasten zullen worden bij het meefinancieren van de boeterente en wat de terugverdientijd is. Besluit je na het gesprek niet over te sluiten? Even goede vrienden! Het eerste gesprek is altijd gratis.

Lees ook