Boeterente meefinancieren of direct betalen bij oversluiten?

Wil je oversluiten en kan je de boete niet uit eigen middelen betalen? Daar is een oplossing voor: de boeterente meefinancieren.
stopwatch

3 min

calendar
5 maart 2021
eye

31009

Bereken direct wat jij kunt lenen

Boete bij oversluiten

Als je je hypotheek gaat oversluiten, krijg je te maken met een boete van je oude bank. Dit krijg je omdat de bank rente-inkomsten mislopen, nadat jij je contract met hun verbreekt. Klinkt onaantrekkelijk, maar toch is oversluiten op de lange termijn vaak voordelig. Dat komt omdat het rentevoordeel van de lage rentes opweegt tegen het bedrag van de boete. Je kunt deze boeterente direct betalen uit eigen middelen, of meefinancieren met je nieuwe hypotheek.

Hypotheek oversluiten berekenen

Boeterente meefinancieren of direct betalen?

Je boete direct uit eigen middelen betalen, levert het meeste voordeel op. Je begint dan weliswaar 'in het rood', maar op de lange termijn heb je dan het meeste voordeel. Alleen niet iedereen heeft zo'n bedrag achter de hand. Je kunt in dat geval ook kiezen voor het meefinancieren van je boeterente. Je besparing wordt dan iets minder, want je betaalt ook rente over het meegefinancierde boetebedrag. Toch heb je ook dan met een mooie besparing te maken. Bovendien begin je dan niet met een negatieve besparing en gaan je maandlasten per direct omlaag.

Oversluiten-graphic

In het voorbeeld hierboven geeft de groene lijn het meefinancieren van de boeterente weer. De lijn die in het rood begint, vertegenwoordigt het betalen van de boete uit eigen middelen. De lijn die in het rood eindigt, stelt de (negatieve!) besparing bij rentemiddeling voor.

Vraag 't aan een expert

Als je wilt kun je jouw situatie gratis telefonisch bespreken met één van onze hypotheekadviseurs. Samen bepaal je dan of oversluiten echt de moeite waard is. Je krijgt inzicht in de nieuwe maandlasten, wat de maandlasten zullen worden bij het meefinancieren van de boeterente en wat de terugverdientijd is. Besluit je na het gesprek niet over te sluiten? Even goede vrienden! Het eerste gesprek is altijd gratis.

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Angelina van Scheppingen - Kemper

Angelina heeft tijdens en na haar studie voor de online bank Knab gewerkt. Als Product Owner Customer Engagement was zij verantwoordelijk voor de klanttevredenheid. Het behalen van een hoge NPS score.. Lees verder

Meer lezen over Oversluiten

10/01/2024

Aflossen als je huis onder water staat

12/10/2023

Fiscale gevolgen van het aflossen van je hypotheek

15/08/2023

Aflossingsvrije hypotheek aan het einde van de looptijd. Wat nu?

15/08/2023

Is het handig om een aflossingsvrije hypotheek over te sluiten?

10/07/2023

Overgangsrecht, zo profiteer je alsnog van hypotheekrenteaftrek

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.