Boete bij oversluiten

Als je je hypotheek gaat oversluiten, krijg je te maken met een boete van je oude bank. Toch is oversluiten op de lange termijn vaak voordelig, omdat het rentevoordeel van de op dit moment historisch lage rentes opweegt tegen het bedrag van de boete. Je kunt deze boete direct betalen uit eigen middelen, of meefinancieren met de nieuwe hypotheek.

Meefinancieren of direct betalen?

Je boete direct uit eigen middelen betalen levert het meeste voordeel op. Je begint dan weliswaar ‘in het rood’, maar op de lange termijn heb je dan het allermeeste voordeel. Maar niet iedereen heeft het bedrag van de boete achter de hand. Het is dan ook mogelijk de boete mee te financieren. Je besparing wordt dan iets minder: je betaalt immers ook rente over het meegefinancierde boetebedrag. Toch heb je ook dan met een mooie besparing te maken. Bovendien begin je dan niet met een negatieve besparing en gaan je maandlasten direct omlaag.

Carousel5.3-Rentemiddeling-vs-Oversluiten

De groene lijn geeft de besparing van oversluiten met meefinancieren van de boete weer. De lijn die in het rood begint vertegenwoordigt de besparing van oversluiten en de boete uit eigen middelen betalen. De lijn die in het rood eindigt stelt de (negatieve!) besparing bij rentemiddeling voor.

Lees meer over hypotheek oversluiten.