Als je een starter bent en het huis dat je op het oog hebt is niet te duur dan maak je aanspraak op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Ik leg je uit wat de voorwaarden zijn en hoe je NHG kan aanvragen.

Linda Bouma

Wat is NHG?

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Dit is een garantie van de Nederlandse overheid. Als jij niet in staat bent om je startershypotheek te betalen en je huis verkocht moet worden, dan betaalt de garantie het verlies dat de bank eventueel lijdt. Wanneer je weer kunt betalen, moet je het bedrag dat NHG heeft voorgeschoten terugbetalen. Er is wel een maximumbedrag voor de hypotheek wil je in aanmerking komen voor NHG. Vanaf 1 januari 2018 is dit 265.000 euro. Ben je van plan te investeren in energiebesparende voorzieningen? Dan ligt de kostengrens op 280.900 euro.

Waarom zou je bij je startershypotheek NHG afsluiten?

Als je een hypotheek afsluit bij een bank, dan loopt de bank risico dat je door omstandigheden de hypotheekkosten niet kan betalen. Wanneer je een hypotheek afsluit van ongeveer dezelfde hoogte als je woningwaarde, zal de bank veel risico lopen. Zij bieden je dan een hoge rente aan. De Nederlandse overheid heeft NHG opgericht als verzekering voor de banken dat ze altijd hun geld terugkrijgen. De banken lopen daarmee geen risico meer, waardoor ze jou een lage rente kunnen aanbieden.

Een hypotheek met NHG is bijna altijd goedkoper dan een hypotheek zonder garantie. Een hypotheek met garantie heeft een lage rente, waardoor je kosten lager zijn. Zonder NHG is je rente hoger door het hoge risico voor banken, waardoor je maandlasten hoger zijn.

Wat zijn je kosten?

Om een Nationale Hypotheek Garantie af te sluiten betaal je eenmalig een bedrag van 1% van je hypotheeksom. Hiermee worden de kosten betaald van de garantie aan de banken. Je kunt een deel van de hiervan weer terugvragen. Daarnaast heb je door de lage rente de kosten vaak binnen een jaar weer terugverdiend.

Wat zijn de voorwaarden?

Een voorwaarde voor het afsluiten van een Nationale Hypotheek Garantie is dat het hypotheekbedrag maximaal 265.000 euro bedraagt. Het hypotheekbedrag is sinds 1 januari 2018 maximaal 100% van de woningwaarde. Alleen als je in energiebesparende voorzieningen investeert dan mag je meer uitgeven. Dan ligt de grens voor je hypotheek op 280.900 euro.

Hoe regel ik NHG?

Als je in aanmerking komt voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie en dit voor jou de gunstigste optie is, kunnen onze adviseurs een hypotheek met NHG voor jou aanvragen. Daar hoef jij zelf niets voor te doen. Bijna alle banken in Nederland bieden dit voor jou aan.

Lees meer over je startershypotheek.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book ‚ÄúHelp, ik koop een huis‚ÄĚ. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters