Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Als je een huis wilt kopen met een prijs onder de 435.000 euro , kun je kiezen voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG). In dit artikel vind je alle informatie over een NHG hypotheek.
stopwatch

3 min

calendar
10 januari 2024
eye

62613

Bereken direct wat jij kunt lenen

Wat is NHG?

NHG is de afkorting voor Nationale Hypotheek Garantie. Dit is een waarborg die de Nederlandse overheid biedt. Wanneer je niet in staat bent je (starters)hypotheek af te lossen en je huis moet worden verkocht, dan zal NHG de mogelijke restschuld aan de bank voldoen. Maar let op, je kunt NHG alleen gebruiken als zowel je hypotheek als de prijs van je huis onder de 435.000 euro blijven. Ben je van plan te investeren in energiebesparende maatregelen? Dan mag de kostengrens 6% hoger liggen. Je kunt eenvoudig de nieuwe hypotheek maandlasten berekenen in onze rekentool.

Hoe werkt de Nationale Hypotheek Garantie?

In deze video wordt uitgelegd wat de Nationale Hypotheek Garantie is en hoe het werkt. Lees je het liever?  Onder de video gaat de tekst verder.

 

De bescherming die de Nationale Hypotheek Garantie biedt

Nationale Hypotheek Garantie biedt jou dus bescherming tegen een restschuld als je huis noodgedwongen verkocht moet worden.

De voordelen van NHG

Als je een hypotheek afsluit bij een bank, dan loopt de bank het risico dat je deze niet terugbetaald. Als je 100% van de woningwaarde financiert, dan loopt de bank veel risico en betaal je een hogere rente dan wanneer je bijvoorbeeld 80% financiert. Door de garantie van NHG lopen banken minder risico, waardoor je bij een NHG hypotheek een lagere rente krijgt.

Een hypotheek met NHG is bijna altijd goedkoper dan een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie. Een hypotheek met NHG heeft een lage rente, waardoor je kosten lager zijn. Zonder NHG is je rente hoger door het hoge risico voor banken, waardoor je maandlasten hoger zijn. Ben je ZZP'er? Dan kun je mogelijk door NHG al na 1 jaar een hypotheek aanvragen.

De nadelen van NHG

Het is niet altijd voordelig om een hypotheek af te sluiten met NHG. Soms zijn de kosten voor het afsluiten van een hypotheek met NHG hoger dan het rentevoordeel. Het kan dan verstandiger zijn om een hypotheek af te sluiten zonder NHG. Onze hypotheekadviseurs kunnen je hierover adviseren.

Gratis afspraak maken

De kosten van NHG

Om een Nationale Hypotheek Garantie af te sluiten betaal je eenmalig een bedrag van 0,60% van je hypotheeksom. Hiermee worden de kosten betaald van de garantie aan de banken. De kosten voor de aanvraag van NHG zijn fiscaal aftrekbaar.

Wat zijn de voorwaarden?

Een voorwaarde voor het afsluiten van een Nationale Hypotheek Garantie is dat het hypotheekbedrag en je woningwaarde maximaal 435.000 euro bedraagt. Het hypotheekbedrag is sinds 1 januari 2018 maximaal 100% van de woningwaarde. Alleen als je in energiebesparende voorzieningen investeert dan mag je meer uitgeven.

Een bestaande hypotheek oversluiten naar NHG

Je kunt je hypotheek oversluiten naar een NHG hypotheek. Hierbij gelden wel de volgende voorwaarden:

  • Je hypotheeksom mag maximaal 435.000 euro zijn, inclusief bijkomende kosten. Als je energiebesparende maatregelen neemt, kan dit oplopen tot 461.100 euro , inclusief bijkomende kosten. 
  • Gebruik een deel van de hypotheek om je huis te verbeteren of energiebesparende maatregelen te nemen. Je moet de kosten hiervoor specificeren, en soms is er een minimumbedrag dat je moet investeren.
  • Voor hypotheken afgesloten vóór 1 januari 2013 geldt dat hooguit 50% van de oorspronkelijke hypotheek aflossingsvrij mag zijn.
  • Als je leenvoorwaarden verbeteren, bijvoorbeeld door een lager rentepercentage, kun je ook oversluiten. 

Bespreek met één van onze adviseurs of het een slimme zet is om jouw hypotheek over te sluiten naar een NHG hypotheek. 

Wat gebeurt er als je de hypotheek niet meer kunt betalen?

Als je je hypotheek niet meer kunt betalen, is de bank gedwongen jouw huis te verkopen. Dat is sowieso niet fijn, maar daarbij moet jij ook nog eens alle kosten betalen die de bank maakt om jouw huis te verkopen. Het is verstandig om jouw financiële situatie dus altijd in de gaten te hebben, zodat je dit voor kunt zijn.

Hoe regel je een NHG hypotheek?

Kom je in aanmerking voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie, dan checken de adviseurs of dit wel echt de beste keuze voor jou is. Als dat inderdaad zo is, dan kunnen zij een hypotheek met NHG voor je regelen. Jij hoeft daar zelf niets voor te doen. De meeste banken in Nederland bieden dit aan. Ben je nieuwsgierig naar wat er mogelijk is? In een eerste gratis gesprek nemen de adviseurs van Frits je erdoorheen. Zo krijg je al een goed beeld van jouw situatie.

Nu een afspraak maken
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Veelgestelde vragen over de NHG hypotheek

Wij hebben de meest voorkomende veelgestelde vragen over de NHG hypotheek voor je verzameld. Nog meer vragen? Een overzicht kun je vinden op onze FAQ pagina

Wat is NHG?

NHG is een initiatief van de overheid. Het is een garantie aan de bank dat hun verlies wordt gedekt mocht je onverhoopt de hypotheek niet meer kunnen betalen en het huis moeten verkopen met verlies. Hierdoor is er voor de bank veel minder risico. Er zit wel een kostengrens aan NHG. Vanaf 2024 is deze kostengrens 435.000 euro euro. Dit betekent dat de hypotheek niet hoger mag zijn dan dit bedrag. Ben je van plan om je nieuwe huis een beetje duurzaam te verbouwen? Ook met NHG kun je 6% bovenop je woningwaarde lenen als je dit investeert in energiebesparende maatregelen.

Lees meer over Nationale Hypotheek Garantie

Wie komt in aanmerking voor NHG?

Iedereen die in Nederland een woning koopt of zijn of haar bestaande hypotheek oversluit, kan in aanmerking komen voor de Nationale Hypotheek Garantie als ze voldoen aan bepaalde voorwaarden. Eén van de voorwaarden is bijvoorbeeld dat het hypotheekbedrag en je woningwaarde maximaal 405.000 euro bedraagt.

Wat is de NHG grens in 2024?

In 2024 is de grens voor een NHG-hypotheek € 435.000 euro . Met Energie Besparende Voorzieningen is de kostengrens in 2024 461.100 euro .

Is het verstandig om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie af te sluiten?

Het kan verstandig zijn om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie af te sluiten. Door de garantie van NHG lopen banken minder risico, waardoor je bij een NHG hypotheek een lagere rente krijgt. Bespreek jouw situatie altijd met één van onze adviseurs. Zij kunnen je advies geven of een NHG hypotheek verstandig is in jouw situatie. 

Vond je deze informatie nuttig?

Bertrick van der Steege

Bertrick geeft al bijna twee jaar hypotheekadvies bij Frits. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwwoning, een startershypotheek of het verhogen van je hypotheek. Bertrick kijkt graag naar.. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

14/03/2024

Hypotheek agrarische bestemming

20/02/2024

Studieschuld hypotheek verzwijgen? Beter van niet

20/02/2024

Vraagprijs hoger dan WOZ-waarde, wat nu?

19/02/2024

Studieschuld en een hypotheek in 2024

23/01/2024

De kosten koper (k.k.) in 2024 berekenen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.