Wat is Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

28 maart 2022 76402x

Als je een huis wilt kopen met een prijs onder de € 355.000, kun je kiezen voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG). In dit artikel vind je alle informatie over een NHG hypotheek.

Angelina Kemper

Wat is NHG?

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Dit is een garantie van de Nederlandse overheid. Als jij niet in staat bent om je (starters)hypotheek terug te betalen en je huis verkocht moet worden, dan betaalt NHG de eventuele restschuld aan de bank. Je kunt NHG alleen afsluiten als je hypotheek én de prijs van jouw huis onder 355.000 euro liggen (2022). Ben je van plan te investeren in energiebesparende maatregelen? Dan mag de kostengrens 6% hoger liggen. Benieuwd naar de maandlasten voor je nieuwe hypotheek? Bereken het hieronder.

Waarom zou je bij je startershypotheek NHG afsluiten?

Als je een hypotheek afsluit bij een bank, dan loopt de bank het risico dat je deze niet terug betaalt. Als je 100% van de woningwaarde financiert, dan loopt de bank veel risico en betaal je een hogere rente dan wanneer je bijvoorbeeld 80% financiert. Door de garantie van NHG lopen banken minder risico, waardoor je bij een NHG hypotheek een lagere rente krijgt.

Een hypotheek met NHG is bijna altijd goedkoper dan een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie. Een hypotheek met NHG heeft een lage rente, waardoor je kosten lager zijn. Zonder NHG is je rente hoger door het hoge risico voor banken, waardoor je maandlasten hoger zijn. Ben je ZZP'er? Dan kun je mogelijk door NHG al na 1 jaar een hypotheek aanvragen.

Het is niet altijd voordelig om een hypotheek af te sluiten met NHG. Soms zijn de kosten voor het afsluiten van een hypotheek met NHG hoger dan het rentevoordeel. Het kan dan verstandiger zijn om een hypotheek af te sluiten zonder NHG. Mijn adviseurs adviseren je hierover.

Wat zijn je kosten?

Om een Nationale Hypotheek Garantie af te sluiten betaal je in 2022 eenmalig een bedrag van 0,6% van je hypotheeksom. Hiermee worden de kosten betaald van de garantie aan de banken. Kosten voor de aanvraag van NHG zijn fiscaal aftrekbaar.

Wat zijn de voorwaarden?

Een voorwaarde voor het afsluiten van een Nationale Hypotheek Garantie is dat het hypotheekbedrag en je woningwaarde maximaal 355.000 euro bedraagt. Het hypotheekbedrag is sinds 1 januari 2018 maximaal 100% van de woningwaarde. Alleen als je in energiebesparende voorzieningen investeert dan mag je meer uitgeven.

Hoe regel je een NHG hypotheek?

Als je in aanmerking komt voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie dan bekijken de adviseurs voor jou of dit ook de gunstigste optie is. Als dit zo is dan kan er een hypotheek met NHG voor jou aangevraagd worden. Daar hoef jij zelf niets voor te doen. Bijna alle banken in Nederland bieden dit voor je aan. Benieuwd naar de mogelijkheden? Tijdens een eerste gratis gesprek nemen de adviseurs van Frits je er doorheen. Zo heb je al een goed idee van jouw situatie.

Lees ook