Wanneer kom je in aanmerking voor een startershypotheek?

Tijd om je huurhuis of studentenkamer te verlaten, maar geen idee hoe je de strijd aangaat op de huizenmarkt? In dit artikel lees je meer over een startershypotheek, wat je hiervoor moet regelen en waar je voor in aanmerking kunt komen.

stopwatch

7 min

calendar
31 oktober 2022
eye

0

Wat is een startershypotheek? 

Een startershypotheek is speciaal voor mensen die voor de allereerste keer een huis gaan kopen. Met een hypotheek heb je dus nog niet te maken gehad. Een startershypotheek sluit je af bij een bank via een onafhankelijk hypotheekadviseur. Zoals wij! Wij kunnen je helpen bij het afsluiten van een startershypotheek. Zo werkt het:

Eerste gesprek

In het eerste gesprek maak je kennis met jouw persoonlijke adviseur. Je krijgt uitleg over de verschillende soorten hypotheken die bestaan en waar je op moet letten in de huidige  huizenmarkt. We kijken naar jouw financiële mogelijkheden en berekenen samen wat je maximaal kunt lenen. Hierdoor ben jij goed voorbereid en kun je met een gerust hart op zoek gaan naar een geschikt huis. Heb je na het gesprek nog vragen? Stel ze gerust. Er gaat geen meter lopen.

Gratis afspraak maken

Advies gesprek

Het tweede (advies)gesprek plan je in nadat je bod op een huis is geaccepteerd. Samen met je adviseur bespreek je de verschillende rentevaste periodes en voorwaarden van de banken. Zo kiezen we een hypotheek die het beste bij jou past. Dit kan voor iedereen verschillen, bijvoorbeeld een duurzame hypotheek of één met de laagste maandlasten. Dit is maar net waar jij naar op zoek bent. Wij vergelijken alle banken. Zo weet je zeker dat jij de allerbeste hypotheek krijgt.

Voordeel van een startershypotheek

Als starter kun je gebruik maken van de startersvrijstelling. Deze vrijstelling houdt in dat je geen overdrachtsbelasting betaalt bij het kopen van een huis. Er zijn natuurlijk wel wat voorwaarden. Zo mag de koopsom per 1 januari 2023 niet boven de 440.000 euro liggen.  Daarnaast moet je in de juiste leeftijdsgroep vallen, tussen de 18 en 35 jaar. Als doorstromer of verhuizer heb je deze vrijstelling over het algemeen niet.

Het verschil met een starterslening

Soms kun je als starter ook in aanmerking komen voor de starterslening. Dit is een extra lening bovenop je hypotheek via je gemeente. Per gemeente verschillen de voorwaarden, rentepercentages en het aanbod. De startersleningen worden via de gemeente verstrekt door SVn (de Stimuleringsfonds Volkshuisvesting). De starterslening is een aanvullende lening en is geen mogelijkheid om de gebruikelijke hypotheek te vervangen. Je kunt zo extra lenen.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Wat heb je nodig voor een startershypotheek?

Inkomen

Het is van belang dat je een inkomen hebt. Via onze tool kun je heel makkelijk berekenen wat jouw mogelijkheden zijn. Wanneer je in loondienst werkt kun je een hypotheek krijgen met een vast contract, maar ook met een tijdelijk contract en een intentieverklaring voor onbepaalde tijd.Ook als ZZP’er zijn er genoeg mogelijkheden, hier helpen we je graag bij.

Spaargeld

Je hebt eigenlijk altijd eigen geld nodig als je een huis gaat kopen. Dit heb je niet alleen nodig voor de verhuizing en de nieuwe inrichting van je huis, maar ook voor de kosten koper. Deze kosten bestaan uit: notariskosten, taxatiekosten, bankgarantie, Nationale Hypotheek Garantie premie en eventuele makelaarskosten.

Frits fixt het voor je!

Wij helpen je graag verder in deze zoektocht, waar veel nieuwe dingen op je pad komen. Met onze slimme tool bereken je snel zelf wat jij aan maximale hypotheek kunt krijgen. Daarnaast kun je altijd een gratis een eerste gesprek inplannen  en al je vragen stellen. Onze Frits adviseurs nemen de tijd om je de nodige uitleg en begeleiding te geven. We helpen je graag verder! 

Nu een afspraak maken
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Thomas de Leeuw

Thomas is ingenieur vanuit z’n opleiding en tijdens zijn tijd aan de TU Delft werd hij verliefd op ondernemen. Zo startte hij zijn eerste bedrijf in zonne-energie terwijl hij nog studeerde. Thomas.. Lees verder

Meer lezen over Hypotheek afsluiten

18/05/2023

Hypotheek zonder vast contract, welke opties zijn er?

24/04/2023

De 'hybride hypotheek', wat betekent dat?

17/04/2023

Een lagere hypotheek door je private leaseauto

12/04/2023

Kan ik structureel overwerk meenemen als inkomen voor de hypotheek?

11/04/2023

Hypotheek en onregelmatigheidstoeslag, hoe zit dat?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.