De starterslening heet vanaf 2017 de combinatielening. Ik vertel je over de voor- en nadelen van de combinatielening. Dan kan je zelf kiezen of dit voor jou een goede optie is. Wel zo eerlijk toch?

Linda Bouma

Wat houdt de starterslening in?

Je kon als starter tot eind 2016 gebruikmaken van de starterslening. De belangrijkste voorwaarde van deze lening is dat je in de eerste drie jaar geen rente en aflossing betaalt. De eerste drie jaar is het dus een aflossingsvrije hypotheek. Over de resterende 27 jaar betaal je vervolgens wel rente en aflossing. Het is de bedoeling dat de hypotheek na 30 jaar volledig is afgelost. Is dit bij jou niet het geval? Dan kun je jouw restschuld aflossen door het verkopen van je huis of het afsluiten van een nieuwe hypotheek.

Wijziging

Vanaf 2017 is er sprake van een wijziging en wordt de starterslening combinatielening genoemd. Het verschil voor jou is dat je nu twee leningen naast elkaar hebt staan. De eerste drie jaar betaal je de aflossing en rente van de starterslening door middel van de combinatielening. Na drie jaar moet jij rente betalen voor beide leningen en deze aflossen. De rente van de eerste drie jaar wordt kwijtgescholden.

Voordelen van een combinatielening

 • Je blijft het recht behouden op hypotheekrenteaftrek op de starterslening.
 • Doordat je een combinatielening afsluit, mag je een hoger bedrag lenen en kun je dus een hogere hypotheek afsluiten.
 • Tijdens de eerste drie jaar heb je geen maandlasten.

Nadelen van een combinatielening

 • Allereerst is de rente die je betaalt over de combinatielening niet meer fiscaal aftrekbaar. Dit betekent dat er meer kosten verbonden zullen zijn aan de lening en je na drie jaar meer maandlasten moet betalen dan toen er alleen nog sprake was van een starterslening.
 • Daarnaast moet er ook voldaan zijn aan de voorwaarden gesteld aan een NHG. Je kunt dus een maximale hypotheek van 245.000 afsluiten. Een duurdere hypotheek kan dus niet door middel van de combinatielening worden afgesloten.

Voorwaarden

De volgende voorwaarden blijven staan:

 • De combinatielening wordt aangeboden in 250 gemeenten in Nederland die voor zichzelf specifieke voorwaarden heeft opgesteld;
 • Afhankelijkheid van het inkomen;
 • Afhankelijkheid van het eigen vermogen;
 • Er moet voldaan zijn aan de voorwaarde gesteld aan de NHG.

Is een combinatielening voor jou als starter relevant?

Als starter heb je vaak nog niet een hoog inkomen en eigen vermogen opgebouwd. Dit kan ervoor zorgen dat je geen hoge hypotheek kan afsluiten. De combinatielening biedt voor jou de oplossing en zorgt ervoor dat jij nu een huis kan kopen dat je anders niet zou kunnen betalen. Daarnaast geeft het je de kans om drie jaar lang te kunnen sparen voor het aflossen van de hypotheek. Jouw droomhuis ligt dus binnen handbereik. De adviseurs van Ikbenfrits kunnen het proces voor jou in goede banen leiden en ervoor zorgen dat je een zo goedkoop mogelijke hypotheek afsluit. Maak een telefonische afspraak en zet de eerste stappen richting jouw droomhuis.

Wil je meer weten over de aankoop van je eerste huis?

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

 • Een stappenplan voor het kopen van een woning
 • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
 • De 5 gouden tips van Frits voor starters
 • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren