Starterslening: wat is het en hoe maak je er gebruik van?

Als starter heb je vaak nog niet een hoog inkomen en eigen vermogen opgebouwd. Dit kan ervoor zorgen dat je geen hoge hypotheek kan afsluiten, in dit geval kan de starterslening een uitkomst zijn.
stopwatch

3 min

calendar
10 januari 2024
eye

3702

Bereken direct wat jij kunt lenen

Wat houdt de starterslening in?

Als je als starter een eerste huis koopt, kun je ervoor kiezen om een starterslening af te sluiten. Deze lening overbrugt het verschil tussen de prijs van het huis en de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Met deze lening betaal je de eerste drie jaar geen aflossing en rente, dit bedrag wordt vervolgens opgebouwd in de combinatielening. Na drie jaar betaal je rente voor beide leningen en los je af. De rente van de eerste drie jaar betaal je dan ook af.

Nu berekenen wat je kunt lenen

De voordelen

  • Je blijft het recht behouden op hypotheekrenteaftrek op de starterslening.
  • Als je een starterslening afsluit, mag je een hoger bedrag lenen en kun je dus een (duurder) huis kopen.
  • Tijdens de eerste drie jaar heb je geen maandlasten over je starterslening.

De nadelen van de starterslening

  • Allereerst is de rente die je betaalt over de combinatielening niet fiscaal aftrekbaar. Dit betekent dat er meer kosten verbonden zullen zijn aan de lening en dat je na drie jaar meer maandlasten moet betalen dan in bijvoorbeeld een annuïteiten hypotheek.
  • Daarnaast moet je ook voldoen aan de voorwaarden voor NHG. Je kunt dus een maximale hypotheek van 435.000 euro afsluiten. Bij een hypotheek hoger dan dit bedrag kan je dus geen starterslening afsluiten.

Voorwaarden

Om een starterslening te krijgen, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Daarnaast wordt de starterslening aangeboden in zo'n 200 gemeenten in Nederland die voor zichzelf specifieke voorwaarden hebben opgesteld:

  • Afhankelijkheid van het inkomen
  • Afhankelijkheid van de waarde van het huis
  • Afhankelijkheid van het eigen vermogen
  • Je moet voldoen aan de NHG voorwaarden

Je hypotheek fixen?

Ben je op zoek naar een adviseur die je hypotheek fixt? Onze hypotheekadviseurs helpen je met al je vragen en vinden de beste hypotheek op basis van jouw financiële plaatje. Zo weet je in ieder geval zeker dat je niet te veel betaalt! Daarbij zijn de kosten voor je hypotheekadvies ook laag als je ons vergelijkt met andere adviseurs. Je kunt hieronder een gratis eerste afspraak maken om jouw situatie te bespreken.

Gratis afspraak maken
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Michiel Lensink

Bij Frits was Michiel verantwoordelijk voor de strategie van het bedrijf. Hij is mede- oprichter van het bedrijf. De reden waarom hij startte met Frits is omdat hij inzag dat er weinig transparantie.. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

25/04/2024

Hypotheek voor alleenstaanden

25/04/2024

Willen je ouders garant staan voor je hypotheek, schenken of lenen?

25/04/2024

Kan ik een huis kopen met mijn salaris? Let op deze 4 dingen

14/03/2024

Hypotheek agrarische bestemming

20/02/2024

Studieschuld hypotheek verzwijgen? Beter van niet

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.