Starterslening: wat is het en hoe maak je er gebruik van?

Als starter kun je in sommige gemeenten een duurder huis kopen met een starterslening. Ik vertel je over de voor- en nadelen van zo’n lening. Dan kan je zelf kiezen of dit voor jou een goede optie is. Wel zo eerlijk toch?

Linda Bouma

Wat houdt de starterslening in?

Als je als starter een eerste huis koopt, kan je ervoor kiezen om een starterslening af te sluiten. De belangrijkste voorwaarde van deze lening is dat je in de eerste drie jaar geen rente en aflossing betaalt. Over de rest van de looptijd betaal je vervolgens wel rente en aflossing. Het is de bedoeling dat de hypotheek na 30 jaar volledig is afgelost. Is dit bij jou niet het geval? Dan kun je jouw restschuld aflossen door het verkopen van je huis of het afsluiten van een nieuwe hypotheek.

Wijziging

Vanaf 2017 is er sprake van een wijziging en bestaat de starterslening uit twee leningdelen: de starterslening en de combinatielening. De eerste drie jaar betaal je geen aflossing en rente, dit bedrag wordt opgebouwd in de combinatielening. Na drie jaar moet jij rente betalen voor beide leningen en deze aflossen. De rente van de eerste drie jaar betaal je dan ook af.

Voordelen van een combinatielening

 • Je blijft het recht behouden op hypotheekrenteaftrek op de starterslening.
 • Als je een starterslening afsluit, mag je een hoger bedrag lenen en kun je dus een duurder huis kopen.
 • Tijdens de eerste drie jaar heb je geen maandlasten over je starterslening.

Nadelen van een combinatielening

 • Allereerst is de rente die je betaalt over de combinatielening niet fiscaal aftrekbaar. Dit betekent dat er meer kosten verbonden zullen zijn aan de lening en je na drie jaar meer maandlasten moet betalen dan bij bijvoorbeeld een annuïteiten hypotheek.
 • Daarnaast moet je ook voldoen aan de voorwaarden voor NHG. Je kunt dus een maximale hypotheek van €325.000 (zonder energiebesparende voorzieningen) of €244.500 (mét energiebesparende voorzieningen) afsluiten. Bij een hypotheek hoger dan dit bedrag kan je dus geen starterslening afsluiten.

Voorwaarden

De volgende voorwaarden blijven staan:

 • De starterslening wordt aangeboden in zo’n 250 gemeenten in Nederland die voor zichzelf specifieke voorwaarden hebben opgesteld;
 • Afhankelijkheid van het inkomen;
 • Afhankelijkheid van de waarde van het huis
 • Afhankelijkheid van het eigen vermogen;
 • Je moet voldoen aan de NHG voorwaarden

Is een starterslening voor jou als starter relevant?

Als starter heb je vaak nog niet een hoog inkomen en eigen vermogen opgebouwd. Dit kan ervoor zorgen dat je geen hoge hypotheek kan afsluiten. De starterslening kan een uitkomst zijn en zorgt ervoor dat jij nu een huis kan kopen dat je anders niet had kunnen betalen. Daarnaast geeft het je de kans om drie jaar lang te kunnen sparen voor het aflossen van de hypotheek. Jouw droomhuis ligt dus binnen handbereik. Mijn adviseurs kunnen het proces voor jou in goede banen leiden en ervoor zorgen dat je een zo goedkoop mogelijke hypotheek afsluit. Maak een telefonische afspraak en zet de eerste stappen richting jouw droomhuis.

Wil je meer weten over de aankoop van je eerste huis?

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

 • Een stappenplan voor het kopen van een woning
 • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
 • De 5 gouden tips van Frits voor starters
 • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren