Klushuis of instapklare woning: wat zijn de voor- en nadelen?

Een huis kopen is een spannende stap. Bij het bezichtigen kies je misschien al voor een huis waar je direct in kunt trekken of juist eentje waar je flink de handen uit de mouwen moet steken. Beide opties hebben hun charme, maar ook hun uitdagingen. Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rij, zodat jij weet welke optie het beste bij jou past.
stopwatch

3 min

calendar
2 juli 2025
eye

6479

Bijgewerkt: 2 juli 2025

Geschreven door: Bertrick van der Steege

Gecontroleerd door: Ananda Jhinkoe-Rai

Geschreven door:
Bertrick van der Steege

Gecontroleerd door:
Ananda Jhinkoe-Rai

Verschil klushuis en instapklare woning

Een klushuis is een woning waar je nog wat liefde en aandacht in moet steken. Denk aan achterstallig onderhoud, een ouderwets interieur of een muur die nog doorbroken moet worden. Het kost wat werk, maar je kunt het helemaal naar jouw smaak maken.

Een instapklare woning is precies wat het klinkt: een huis waar je zo in kunt. Alles is al netjes afgewerkt, vaak modern en gebruiksklaar. Een nette keuken, een vloer zonder gebreken of beschadigingen en muren die netjes afgewerkt en geverfd zijn. Geen gedoe, gewoon verhuizen en klaar.

Voorbeeld verschil klushuis en instapklare woning

Een klushuis kan dat sfeervolle jaren 30-pand zijn dat nog een nieuwe keuken en badkamer nodig heeft.

Een instapklare woning? Dat is bijvoorbeeld een strak gerenoveerd appartement waar je alleen je meubels neer hoeft te zetten. Helemaal kant-en-klaar dus.

Voordelen klushuis

Er zitten een aantal voordelen aan het kopen van een klushuis. Sommige voordelen zitten in de kosten, maar andere voordelen zitten misschien wel in de bouwstijl of in het karakter van de woning.

  1. Lagere aankoopprijs: Een klushuis is vaak goedkoper dan een instapklare woning. Ideaal als je een beperkt budget hebt, maar wel een eigen plek zoekt.

  2. Waarde verhogen: Met slimme renovaties kun je de waarde van je huis flink laten stijgen. Dit is een mooie kans om in de toekomst meer uit je investering te halen.

  3. Je eigen stijl: Van de vloer tot het plafond – een klushuis geeft je de vrijheid om alles precies zo te maken als jij dat wil.

  4. Subsidies en financiering: Voor bepaalde renovaties, zoals energiebesparende maatregelen, kun je gebruikmaken van subsidies. Zo kun je bijvoorbeeld meer geld lenen op basis van je goede energielabel óf meer geld lenen om je huis te isoleren. Dat maakt klussen nét iets aantrekkelijker.

Nadelen klushuis

Ook zitten er een aantal nadelen aan het kopen van een klushuis. Zo moet je veel tijd, nogal wat energie en moeite erin stoppen.

  • Onvoorziene kosten: Een verbouwing kan duurder uitpakken dan je vooraf denkt. Zo kun je verbogen gebreken ontdekken, zoals houtrot of zwakke funderingen. Deze kosten tikken al gauw aan! 
  • Tijd en energie: Klussen kost meer dan alleen geld. Het vraagt ook flink wat van je tijd, geduld en energie. En eerlijk is eerlijk: dat kan best pittig zijn.
  • Verborgen gebreken: Soms kom je tijdens het klussen verrassingen tegen, zoals lekkages, verouderde elektra of andere verborgen problemen. Niet bepaald leuke cadeautjes.
  • Stress en vertragingen: Een verbouwing gaat zelden volgens plan. Dingen lopen uit, leveringen vertragen, en dat kan behoorlijk frustrerend zijn.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Vrouw is verhuisd naar instapklare woning

Voordelen instapklare woning

Een instapklare woning brengt een hoop voordelen met zich mee. Zo is het vaak goed afgewerkt en wordt het netjes opgeleverd. 

  1. Direct klaar voor gebruik: Gewoon je spullen pakken en verhuizen. Verder heb je hier geen werk aan.

  2. Moderner en duurzamer: Veel instapklare woningen zijn strak afgewerkt. Ook hebben ze soms energiezuinige voorzieningen zoals goede isolatie of zonnepanelen. Dat scheelt zelf aanleggen en kan ook nog eens voordeliger zijn voor je energielabel. Op basis hiervan kun je vaak meer lenen.

  3. Zorgeloos wonen: Je krijgt geen stress van een verbouwing die nog moet plaatsvinden. Je huis is helemaal tot in de puntjes af. 

  4. Perfect voor een druk leven: Ideaal als je weinig tijd hebt, jij en/of je partner twee linkerhanden heeft of geen zin hebt om zelf te klussen.

Nadelen instapklare woning

Alles is netjes afgewerkt. Fijn toch? Maar dat geldt niet voor iedereen. Zo kun je minder je eigen draai geven aan een instapklare woning, dan aan een kluswoning. Maar er zitten nog meer nadelen aan een instapklare woning.

  • Hogere prijs: Instapklare woningen zijn vaak duurder dan klushuizen, en dat voel je in je portemonnee. De afwerking heeft vast wat gekost, dus is de vraagprijs vaak ook wat hoger.
  • Minder je eigen draai aan geven: Alles is afgewerkt tot in de puntjes. Dat is fijn, want dan hoeft er weinig te gebeuren voordat je erin kunt. Maar het betekent ook dat je minder je eigen draai aan de woning kunt geven.
  • Beperkte waardestijging: De waarde van een instapklare woning groeit meestal minder hard dan die van een kluswoning. Dat komt omdat hij al (bijna) helemaal af is. Hierdoor is er een minder groot groeipotentieel.
  • Veel kapers op de kust: Instapklare huizen zijn populair. Zeker in de huidige overspannen woningmarkt. Hierdoor neemt het risico dat je boven de waarde van de woning moet bieden nog meer toe. 

Hoe maak je de juiste keuze?

Om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt, is het verstandig om jezelf een aantal vragen te stellen. Denk maar aan dit vijftal vragen die je helpen bij het maken van deze keuze.
  1. Bedenk wat je wil: gaat je voorkeur uit naar een instapklaar huis of juist naar een klushuis? En wat is het aanbod van deze huizen in de regio waar je graag wil wonen.
  2. Check je budget: Kun je niet alleen de aankoop, maar ook eventuele renovatiekosten dragen? Reken dit goed door.
  3. Denk aan je tijd en energie: Heb je de ruimte, de energie en het geduld om een verbouwing aan te pakken?
  4. Stel je prioriteiten: Wil je snel in je nieuwe huis wonen, of ben je bereid wat langer te wachten op een huis met jouw stempel erop gedrukt
  5. Schakel hulp in: Een bouwkundige keuring kan verborgen gebreken opsporen, en een onafhankelijke hypotheekadviseur helpt je inzicht te krijgen in wat financieel haalbaar is.

Hypotheekopties voor een klushuis of instapklare woning

  • Klushuis: Voor een klushuis kun je vaak een hypotheek met bouwdepot afsluiten. Dit geeft je extra ruimte om de verbouwingskosten mee te financieren. Wel zitten er soms verplichtingen aan, bijvoorbeeld dat je minimaal een keuken of badkamer in de woning moet zetten. 
  • Waarde telt: Banken kijken hierbij zowel naar de huidige waarde van de woning als naar de geschatte waarde na de renovatie.
  • Instapklare woning: Bij een instapklare woning baseert de bank de hypotheek op de huidige woningwaarde. Geen verbouwingsplannen? Dan is dit proces vaak wat eenvoudiger.

Conclusie

De keuze tussen een klushuis en een instapklare woning hangt af van wat bij jou past: je budget, je tijd en je wensen. Beide opties hebben hun voordelen en uitdagingen. Maak een duidelijke berekening, zet alles op een rijtje en schakel een expert in voor advies.

Hulp nodig?

Een hypotheekadviseur helpt je graag verder. Zo ontdek je welke optie perfect bij jouw wensen past. Ga eens praten met een hypotheekadviseur van Frits. Het eerste gesprek is gratis en je zit nog nergens aan vast.

Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Bertrick van der Steege

Bertrick geeft al bijna twee jaar hypotheekadvies bij Frits. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwwoning, een startershypotheek of het verhogen van je hypotheek. Bertrick kijkt graag naar.. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

2/07/2025

Klushuis of instapklare woning: wat zijn de voor- en nadelen?

14/04/2025

Gemiddelde maandlasten hypotheek

11/04/2025

Huis gekocht, en nu?

15/01/2025

Maandlasten hypotheek 1 miljoen

2/01/2025

Maandlasten hypotheek €375.000

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.