Bouwkundige Keuring, verstandig of zonde van je geld?

Als je een huis hebt gekocht wil je niet achteraf ontdekken dat dingen niet deugen. Een bouwkundige keuring kan daarom uitkomst bieden.
stopwatch

3 min

calendar
17 april 2023
eye

13117

Bereken direct wat jij kunt lenen

Wat is een bouwkundige keuring?

Als je een huis hebt gekocht wil je niet dat je achteraf onvoorziene kosten hebt, omdat er dingen kapot zijn of omdat er ergens een verstopte lekkage zit. Een bouwkundige keuring is daarvoor de oplossing. Een gespecialiseerde bouwkundige doet metingen in het huis, vanaf de zolder tot aan de kelder. Het hele huis wordt gecontroleerd, zodat jij niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Na de keuring heb jij direct inzicht in de staat van jouw nieuwe huis. Tijd voor de inrichting!

In deze video wordt in het kort uitgelegd wat een bouwkundige keuring is en wanneer je deze nodig hebt. Scheelt een hoop leeswerk. Lees je liever? Onder de video gaat de tekst verder. 

 

Waarom een bouwkundige keuring?

Een huis kopen is een flinke stap, en daarom bereid je je goed voor. Het kost veel geld, dus natuurlijk wil je precies weten waar je aan toe bent. Zeker wanneer je een ouder huis wilt kopen, is een inspectie verstandig. Jij bent natuurlijk al helemaal verliefd op het huis. Maar als het huis mogelijk minder sterke punten heeft, kom je daar met zo’n keuring achter en heb je een sterkere positie, ook op papier. Zo kun je misschien toch nog iets van de prijs afsnoepen of de verkoper iets laten repareren.

Wel of geen keuring?

Niet alle huizen hebben een bouwkundige keuring nodig. Nieuwe huizen zijn vaak nog in orde, waardoor een keuring overbodig kan zijn. Het bouwjaar van het huis is een goede indicatie als je niet weet wat je moet doen. Twijfel je? Dan is het soms beter het huis toch te laten keuren. Je kunt namelijk veel geld besparen als je van tevoren weet waar je aan toe bent. Ben je van plan het huis te verbouwen? Dan kun je dit vaak meefinancieren in je nieuwe hypotheek, met onze rekentool kun je gratis je nieuwe hypotheek berekenen! Een bouwkundige keuring of geplande verbouwing? In de tool wordt met alles rekening gehouden.

Gratis hypotheekgesprek inplannen

Wat kost een bouwkundige keuring?

Onze hypotheekadviseurs helpen je niet alleen met je hypotheek, maar ook met de bouwkundige keuring. Als wij deze voor je regelen kost dit je 375 euro . De bouwkundige keuring is niet aftrekbaar van de belasting, behalve als de bank je verplicht deze te laten doen. Dit komt voor als de taxateur bijvoorbeeld achterstallig onderhoud ziet.

Tip! Bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde

Vaak kun je, in afwachting van het bouwkundig rapport, alvast het voorlopig koopcontract tekenen. Het is dan slim om in de ontbindende voorwaarden op te nemen dat het achterstallige onderhoud niet meer dan een X bedrag mag zijn. Als dit wel zo blijkt te zijn, kun je gratis van de aankoop afzien of bijvoorbeeld opnieuw de onderhandelingen aangaan met de verkoper. Je kunt ook een keuring laten doen voordat je iets tekent. Dan bied je op het huis onder voorbehoud van de keuring. Op zoek naar meer tips? Hier lees je nog 8 tips over het voorlopig koopcontract.

Wij helpen je verder

Wij helpen je graag met de hypotheek voor jouw droomhuis. Naast het regelen van de hypotheek helpen onze gecertificeerde hypotheekadviseurs je ook met zaken als het regelen van de bouwkundige keuring, taxatie en notaris. Je mag altijd gratis kennismaken met één van onze adviseurs. Wanneer het zo ver is, wordt je hypotheek binnen no-time geregeld.

Gratis afspraak maken
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Angelina van Scheppingen - Kemper

Angelina heeft tijdens en na haar studie voor de online bank Knab gewerkt. Als Product Owner Customer Engagement was zij verantwoordelijk voor de klanttevredenheid. Het behalen van een hoge NPS score.. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

20/02/2024

Studieschuld hypotheek verzwijgen? Beter van niet

20/02/2024

Vraagprijs hoger dan WOZ-waarde, wat nu?

19/02/2024

Studieschuld en een hypotheek in 2024

23/01/2024

De kosten koper (k.k.) in 2024 berekenen

10/01/2024

Starterslening: wat is het en hoe maak je er gebruik van?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.