Wat kun je meefinancieren in je hypotheek?

Aan een huis kopen of hypotheek aanvragen zitten meer kosten dan alleen de koopwaarde van het huis zelf. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor hypotheekadvies, de notaris, een makelaar of een verbouwing. Sommige van deze kosten kun je meefinancieren in je hypotheek, andere niet. Ik leg je uit hoe dit in elkaar steekt.

Friso Bakker

Meefinancieren is…

…het opnemen van extra kosten in het bedrag dat je leent van de bank, naast de prijs van je woning. Zo wordt het bedrag dat je leent hoger en kan je de extra kosten ook als lening terugbetalen. Het klinkt aantrekkelijk, maar is niet mogelijk bij alle bijkomende kosten.

Waarom zou je meefinancieren?

Het meefinancieren van bepaalde kosten kán handig zijn. Misschien heb je een verbouwing nodig om het huis leefbaar te maken, of staat er nog geen keuken in je nieuwbouwhuis. Op dat moment kan je de verbouwing meefinancieren in je hypotheek. Het blijft natuurlijk extra lenen en dat geleende geld moet je met rente terugbetalen. Denk dus eerst goed na over wat je wilt meefinancieren.

Welke kosten kan ik meefinancieren?

Sinds 2018 mag je niet meer dan 100 procent van de woningwaarde lenen. Als je de waarde van je huis al helemaal leent, kan je dus geen extra kosten meefinancieren. Als je zelf een spaarpotje hebt zou het wel kunnen. In dit geval gebruik je het geld daaruit om een deel van je huis te betalen. Door je eigen geld te gebruiken voor de aankoop van je huis, maak je ruimte in je hypotheek om voor dat bedrag bepaalde kosten mee te financieren, zoals taxatie-, notaris-en advieskosten. Er zijn kosten die je kan laten meefinancieren in je hypotheek en er zijn kosten die je altijd zelf moet betalen. Er wordt hierbij een verschil gemaakt tussen bestaande bouw en nieuwbouw.

Een verbouwing bij bestaande bouw

De kosten van een verbouwing kan je bij bestaande bouw meefinancieren, zolang je hypotheek onder de 100% van de woningwaarde blijft. Het gaat dan om de woningwaarde na de verbouwing. Je huis wordt vaak meer waard door een verbouwing, maar de verbouwing is niet altijd voor 100 procent waardeverhogend voor je huis. Dat betekent dat de kosten die je maakt vaak hoger uitvallen dan het bedrag dat je huis in waarde stijgt. De waardeverhoging is in de praktijk vaak tussen de 50 en 60 procent van de verbouwingskosten.

Taxatie

Je kan je huis na de verbouwing opnieuw laten taxeren om zo aan de hand van de nieuwe marktwaarde meer uit je hypotheek te halen. Een handigere manier is om het huis voor de verbouwing te laten taxeren, dit moet vaak al gebeuren om de financiering rond te krijgen. Met een verbouwingsspecificatie kan de taxateur bij de eerste taxatie meteen de waarde van na de verbouwing vaststellen. Op deze manier heb je in 1 taxatierapport twee waarden vastgesteld. Die van voor, en van na de verbouwing. Zo vermijd je dubbele taxatiekosten.

Energiebesparende voorzieningen

Als je een huis koopt met energiebesparende voorzieningen, of die zelf wilt aanbrengen, kan je, ook met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), 106 procent van de marktwaarde lenen. Dit geldt tot een bedrag van €307.400. Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis, blijkt dat dit zonder NGH ook wel mag, maar vaak niet lukt.

Bij een nieuwbouwhuis

Bij een nieuwbouwhuis kan je het meerwerk laten meefinancieren, hieronder vallen bijvoorbeeld extra stopcontacten of een badkamer die niet bij het huis inbegrepen zijn.
Ook kan je de bouwrente meefinancieren. Dit bedrag loopt op tijdens de bouw van je huis.

Fiscaal aftrekbare kosten

Sommige kosten kan je niet meefinancieren in de hypotheek, maar zijn wel fiscaal aftrekbaar. Deze kosten kan je in het jaar dat je ze hebt gemaakt in één keer aftrekken van je belastbaar inkomen. Het gaat om de volgende bijkomende kosten:

Heb je nog vragen over het afsluiten van je hypotheek? Maak een gratis bel-afspraak met een van mijn adviseurs.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren