Welke kosten kun je meefinancieren in je hypotheek?

Bij het kopen van een huis zitten veel kosten vast. Denk bijvoorbeeld aan hypotheekadvies, de notaris, makelaar of verbouwing. Sommige van deze kosten kun je meefinancieren in je hypotheek.
stopwatch

3 min

calendar
29 juni 2023
eye

22699

Bereken direct wat jij kunt lenen

Kosten meefinancieren

Het opnemen van extra kosten in je hypotheek, naast de prijs van je huis, heet meefinancieren. Zo wordt het bedrag dat je leent hoger en kun je de extra kosten ook als lening terugbetalen. Het klinkt aantrekkelijk, maar is niet mogelijk bij alle bijkomende kosten. Het meefinancieren van bepaalde kosten kán handig zijn. Misschien heb je een verbouwing nodig om het huis leefbaar te maken, of staat er nog geen keuken in je nieuwbouwhuis. Op dat moment kun je de verbouwing meefinancieren in je hypotheek. Het blijft natuurlijk extra lenen en dat geleende geld zul je met rente moeten terugbetalen.

Welke kosten kun je meefinancieren?

Sinds 2018 mag je niet meer dan 100 procent van de woningwaarde lenen. Als je de volledige waarde van het huis al leent, kun je dus geen extra kosten meefinancieren. Tenzij je het met eigen geld betaalt natuurlijk. Door je eigen geld te gebruiken voor de aankoop van je huis, maak je ruimte in je hypotheek om bepaalde kosten mee te financieren, zoals taxatie-, notaris-en advieskosten.

Verbouwing in een bestaande woning

De kosten van een verbouwing kun je bij bestaande bouw meefinancieren, zolang je hypotheek onder de 100% van de woningwaarde blijft. Het gaat dan om de woningwaarde na de verbouwing, omdat je huis meer waard wordt door een verbouwing. De verbouwing is vaak niet voor de volle 100% waardeverhogend voor je huis, dat betekent dat de kosten die je maakt, hoger uitvallen dan het bedrag dat je huis in waarde stijgt. De waardeverhoging is in de praktijk vaak tussen de 50% en 60% van de verbouwingskosten. Met een verbouwingsspecificatie kan de taxateur bij de eerste taxatie meteen de waarde van na de verbouwing vaststellen. Op deze manier heb je in een taxatierapport twee waarden vastgesteld. Die van voor, en van na de verbouwing. Zo vermijd je dubbele taxatiekosten.

Energiebesparende voorzieningen

Als je een huis koopt met energiebesparende voorzieningen, of die zelf wilt aanbrengen, kun je 106% van de marktwaarde lenen.

Kosten meefinancieren bij een nieuwbouwhuis

Bij een nieuwbouwhuis kun je het meerwerk laten meefinancieren, hieronder vallen bijvoorbeeld extra stopcontacten of een badkamer die niet bij het huis inbegrepen zijn. Ook kun je de bouwrente meefinancieren. Dit bedrag loopt op tijdens de bouw van je huis.

Nu berekenen wat je kunt lenen

 

Fiscaal aftrekbare kosten

Sommige kosten kun je niet meefinancieren in de hypotheek, maar zijn wel fiscaal aftrekbaar. Deze kosten kun je in het jaar dat je ze hebt gemaakt in één keer aftrekken van je belastbaar inkomen. Het gaat om de volgende bijkomende kosten:

Regel je hypotheek samen met Frits

Kun je wel wat hypotheekadvies gebruiken? Wij helpen je. Onze adviseurs leggen je alles uit op zo'n manier dat jij het ook snapt. Ook heb je volledige controle: in jouw eigen dashboard zie je alles wat zij zien. En wist je dat we ook goed geprijsd zijn? Zo houd je de kosten zo laag mogelijk. Binnenkort een keertje bellen?

Nu een afspraak maken
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Bertrick van der Steege

Bertrick geeft al bijna twee jaar hypotheekadvies bij Frits. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwwoning, een startershypotheek of het verhogen van je hypotheek. Bertrick kijkt graag naar.. Lees verder

Meer lezen over Hypotheek afsluiten

Wat is een vastgoed hypotheek?

Hypotheek voor huis in het buitenland

19/02/2024

Wat is een seniorenhypotheek?

19/02/2024

Wat is een zakelijke hypotheek?

10/01/2024

Wanneer kom je in aanmerking voor een startershypotheek?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.