Hypotheek verhogen voor verbouwing

01 maart 2022 49550x

Ben je verbouwplannen aan het maken? Wordt het een nieuwe keuken, aanbouw of een nog groter project? Spannend! Grote kans dat je het geld hiervoor wilt lenen van de bank. Vaak kun je dan je hypotheek verhogen voor verbouwing. Hoe dat zit?

Michiel Lensink

Kun je je hypotheek verhogen voor verbouwing?

Een verbouwing kan flink duur zijn, grote kans dus dat je dit geld niet zomaar hebt liggen. Meestal kun je het lenen van de bank door jouw hypotheek te verhogen. Dit kan als je al overwaarde hebt of als de verbouwing ervoor zorgt dat je woning meer waard wordt. Sinds 1 januari 2018 mag je namelijk niet meer dan 100% van je woningwaarde lenen. En natuurlijk kijkt de bank ook naar je inkomen. Benieuwd of jij je hypotheek kunt verhogen?

Hoe regel je een verbouwingshypotheek?

Onderhands verhogen

Toen je jouw huis kocht, ben je al een keer bij de notaris geweest. Als je er destijds voor hebt gekozen om je hypotheek hoger in te schrijven dan de hypotheek daadwerkelijk was, heb je de optie om een onderhandse verhoging hypotheek aan te vragen. Het woord 'onderhands' zegt eigenlijk al een beetje wat het is: een onderlinge afspraak tussen jou en de bank. Heb je afgelost op je hypotheek? Ook dan kun je misschien onderhands verhogen. Je hypotheekstand is dan namelijk gedaald, terwijl het ingeschreven bedrag bij de notaris hetzelfde is gebleven. Kies je voor een onderhandse verhoging? Dan hoef je niet naar de notaris. Zo bespaar je een hoop kosten. Het maximale bedrag wat je kunt verhogen is het verschil tussen je huidige hypotheekstand en het ingeschreven bedrag.

Tweede hypotheek

Is het bovenstaande voor jou niet van toepassing? Dan kun je een tweede hypotheek afsluiten. Dit is in principe een extra hypotheek bovenop je huidige hypotheek. Deze moet wel worden ingeschreven bij de notaris. Hier moet je dus ook voor betalen. Goed om te weten: een tweede hypotheek kun je alleen afsluiten bij je eigen bank.

In beide gevallen wordt je hele situatie opnieuw bekeken door de bank. Meestal heeft de bank een taxatierapport nodig, maar ook documenten zoals salarisstroken, werkgeversverklaringen en bankafschriften. Dit is ongeveer evenveel als bij de aankoop van je woning en het afsluiten van de hypotheek. Doe je dit samen met ons? Dan controleren onze adviseurs altijd of oversluiten naar een andere bank niet goedkoper voor je is, zodat je zeker weet dat je de beste hypotheek hebt voor jouw situatie.

Kosten bij het verhogen van je hypotheek voor verbouwing

Hypotheekadvies en bemiddeling

Als je jouw hypotheek wilt verhogen, krijg je te maken met kosten zoals hypotheekadvies en bemiddeling. Bij ons betaal je hiervoor 2.400 euro. In het geval dat je (zelfstandig) ondernemer bent, komt hier 250 euro bij.

Kosten notaris en taxatie

Notariskosten zijn ongeveer ongeveer 730 euro. Je hebt dit alleen nodig bij het afsluiten van een tweede hypotheek. Als er een taxatie nodig is, kunnen wij dat voor je regelen voor 600 euro. De eenmalige kosten kun je vaak meefinancieren in de nieuwe hypotheek. Dit kan alleen als je totale hypotheek onder de 100 % van de woningwaarde blijft.

Zijn de kosten aftrekbaar?

Zeker! Bij het verhogen van je hypotheek voor een verbouwing kun je vaak de eenmalige kosten en hypotheekrente aftrekken. De verbouwing moet dan wel bedoeld zijn om je huis te verbeteren. Je hebt daarbij wel wat voorwaarden. Zo moet je nieuwe hypotheek ten minste in dertig jaar lineair of annuïtair worden afgelost en moet het totale bedrag van de verhoging worden ingezet voor de eigen woning. Om dit laatste te controleren wordt het bedrag vaak in een bouwdepot gestort. Daaruit kan je vervolgens alle rekeningen betalen.

Wil je een aflossingsvrije hypotheek voor je verbouwing? Dan kun je de eenmalige kosten en hypotheekrente niet aftrekken.

Hypotheek verhogen voor verbouwing? Frits fixt 't

Of je nu kiest voor een onderhandse verhoging of een tweede hypotheek, wij staan voor je klaar om het te regelen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Plan dan een gratis hypotheekgesprek in. Tijdens dit gesprek kun je alle berekeningen zien en aanpassen in je eigen dashboard. 24 uur per dag. En heb je nog vragen? Weet dan dat we onbeperkt voor je klaar staan. Er gaat geen meter lopen.

Lees ook