Hypotheek verhogen voor verbouwing

26 februari 2021 24691x

Er is een tweede kindje onderweg, dus je hebt nu echt die dakkapel nodig. Of ben je gewoon toe aan een nieuwe keuken, maar heb je het geld niet liggen? Vaak kun je jouw hypotheek verhogen voor verbouwing. Hoe het zit? Dat lees je in dit artikel.

Angelina Kemper

Kan ik mijn hypotheek verhogen voor verbouwing?

Een dakkapel of een nieuwe keuken kost al snel 10 tot 20 duizend euro. Niet gek dat je dat niet zomaar hebt liggen. Goed nieuws, vaak kun je jouw hypotheek verhogen, zodat je die lang gekoesterde wens toch kan uitvoeren. Je kunt je hypotheek alleen verhogen als je al overwaarde hebt of als de verbouwing er voor zorgt dat je woning meer waard wordt. Sinds 1 januari 2018 mag je namelijk niet meer dan 100% van je woningwaarde lenen. En natuurlijk kijkt de bank ook naar je inkomen. Benieuwd wat je kunt lenen? Bereken je maximale hypotheek.

Onderhandse verhoging hypotheek of een tweede hypotheek?

Toen je jouw huis kocht ben je al een keer bij de notaris geweest. Als je er daar voor hebt gekozen je hypotheek hoger in te schrijven dan de hypotheek daadwerkelijk was, heb je de optie om een onderhandse verhoging hypotheek aan te vragen. Het woord 'onderhands' zegt eigenlijk al een beetje wat dit is: een onderlinge afspraak tussen jou en de bank. Heb je afgelost op je hypotheek? Ook dan kan je misschien onderhands verhogen. Je hypotheekstand is dan namelijk gedaald, terwijl het ingeschreven bedrag bij de notaris hetzelfde is gebleven. Kies je voor een onderhandse verhoging? Dan hoef je niet naar de notaris. Zo bespaar je een hoop kosten. Het maximale bedrag wat je kunt verhogen is het verschil tussen je huidige hypotheekstand en het ingeschreven bedrag.

Is het bovenstaande voor jou niet van toepassing? Dan moet er een tweede hypotheek worden afgesloten. Dit is in principe een extra hypotheek bovenop je huidige hypotheek. Deze moet wel worden ingeschreven bij de notaris. Hier moet je dus ook voor betalen. Daarnaast kun je een tweede hypotheek alleen afsluiten bij je eigen bank.

In beiden gevallen wordt je hele situatie opnieuw bekeken door de bank. Meestal heeft de bank een taxatierapport nodig, maar ook documenten zoals salarisstroken, werkgeversverklaringen en bankafschriften. Dit is ongeveer evenveel als bij de aankoop van je woning en het afsluiten van de hypotheek. Als je mij laat helpen bij het verhogen van je hypotheek controleer ik altijd of oversluiten naar een andere bank niet voordeliger voor je is, zodat je zeker weet dat je de beste hypotheek hebt voor jouw situatie.

Wat zijn de kosten voor het verhogen van de hypotheek?

Als je jouw hypotheek wilt verhogen krijg je ook te maken met kosten. Voor hypotheekadvies en bemiddeling bijvoorbeeld. Bij mij betaal je daarvoor 1950 euro en 2100 als je ondernemer bent. Als er een taxatie nodig is, dan kan ik dat voor je regelen voor 425euro. Notariskosten, ongeveer 700 euro, heb je alleen bij het afsluiten van een tweede hypotheek (niet bij onderhandse verhoging). Ook kan ik een notaris voor je regelen.

De eenmalige kosten kun je vaak meefinancieren in de nieuwe hypotheek. Dit kan alleen als je totale hypotheek onder de 100 procent van de woningwaarde blijft.

Zijn de eenmalige kosten en hypotheekrente aftrekbaar?

Zeker! Als je gaat verbouwen om je eigen woning te verbeteren, dan zijn de eenmalige kosten en de hypotheekrente aftrekbaar. Je hebt daarbij wel wat voorwaarden. Zo moet je nieuwe hypotheek ten minste in 30 jaar annuïtair worden afgelost en moet het totale bedrag van de verhoging worden ingezet voor de eigen woning. Om dit laatste te controleren wordt het bedrag vaak in een bouwdepot gestort. Daaruit kan je vervolgens alle rekeningen betalen.

Wil je een aflossingsvrije hypotheek voor je verbouwing? Dan kun je de eenmalige kosten en hypotheekrente niet aftrekken.

Hypotheek verhogen voor verbouwing? Ik regel het voor je

Of je nu kiest voor een onderhandse verhoging of een tweede hypotheek, ik sta voor je klaar om het te regelen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Plan gratis een oriëntatiegesprek bij ons in en ontdek de mogelijkheden. Ga je na het gesprek niet verder met ons? Even goede vrienden, het gesprek is gratis.