Een taxatie: heb je dit wel of niet nodig?

07 september 2021 15964x

Je hebt eindelijk je droomhuis gevonden, je bod is geaccepteerd en nu begint je hypotheekadviseur over een taxatierapport. Daar zitten helaas ook kosten aan verbonden. Wanneer en waarom een taxatie nodig is, lees je hier.

Angelina Kemper

Is een taxatie verplicht?

Ja, bijna altijd. Wanneer je een hypotheek gaat afsluiten, wil de bank weten of de koopprijs matcht met de waarde van je woning. Hier komt de taxateur om de hoek kijken. In Nederland mag je sinds 2018 maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Doe je een bod hoger dan de woningwaarde? Bereid je er dan op voor dat je het bedrag boven de getaxeerde waarde zelf moet betalen, je kunt dit bedrag dus niet lenen bij de bank. Maar er zijn uitzonderingen. Zo is een taxatie niet verplicht als je een nieuwbouwhuis koopt. Als het huis meteen na de oplevering van jou is, hoef je deze niet te laten taxeren. Als het langer duurt, dan vraagt de bank soms alsnog een taxatierapport. Ook als je in eigen beheer een woning laat bouwen (zelfbouw), is een taxatie verplicht.

Fysieke taxatie?

Sinds 1 juli 2021 zijn er wat aanvullingen. Als je namelijk tot 90% van de woningwaarde leent, is een desktoptaxatie ook mogelijk. Vroeger was een WOZ waarde of een Calcasa rapport genoeg, maar de regels hierover zijn strenger geworden. Wil je meer dan 90% van de woningwaarde lenen? Dan verandert er niets en heb je nog steeds een fysieke taxatie nodig.

Is een taxatie ook nodig bij oversluiten?

Soms is een taxatie wel verplicht bij oversluiten. Je nieuwe bank wil ook weten hoeveel je huis waard is, daarom vragen ze vaak om een taxatierapport van je huis. Wist je trouwens dat taxatiekosten ook fiscaal aftrekbaar zijn? Scheelt weer een beetje.

Wat staat er in een taxatierapport?

De taxateur bepaalt de waarde van het huis aan de hand van een paar punten. In het rapport staan daarom ook dingen als de ligging van het huis, de omgeving, de grootte, de indeling etc. Heeft je huis een balkon of kelder? Ook dat wordt meegenomen in het taxatierapport van je huis.

Je huis laten taxeren kan je ook geld schelen

Natuurlijk kost een taxatie geld, maar je kunt er ook geld mee besparen! Stel, je hebt een huis gekocht zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De rente die je betaalt aan de bank wordt dan deels bepaald door de woningwaarde en de hoogte van de hypotheek. Is je hypotheek (bijna) net zo hoog als de waarde van je huis? Dan zit je in een hoge risicoklasse en betaal je meer rente. Is jouw huis in waarde gestegen? Dan is het goed om je risicoklasse te checken, want dan kun je misschien minder rente gaan betalen.

Wij kunnen je huis laten taxeren

Wist je dat wij ook je taxatie kunnen regelen? We hebben een landelijk netwerk van taxateurs en kunnen voor gemiddeld 600 euro jouw huis laten taxeren als je ook een hypotheek afsluit. Daarnaast kun je natuurlijk ook voor je hypotheekadvies bij ons terecht. Je eerste hypotheekgesprek is gratis, tijdens dit gesprek krijg je diepe berekeningen te zien over de mogelijkheden bij alle banken. Deze berekeningen kun je later ook altijd terugzien of aanpassen. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Lees ook