Je hebt eindelijk je droomhuis gevonden, je bod is geaccepteerd en nu begint je hypotheekadviseur over een taxatierapport. Het enige waar jij waarschijnlijk aan denkt zijn tijd en kosten. Toch is dat taxatierapport bijna altijd nodig. Wanneer en waarom een taxatie nodig is, leg ik je uit in dit artikel.

Angelina Kemper

Is een taxatie verplicht?

Als je een hypotheek gaat afsluiten dan wil de bank weten of de koopprijs matcht met de waarde van je woning. Hier komt de taxateur om de hoek kijken. In Nederland mag je vanaf 2018 maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Doe je een bod hoger dan de woningwaarde? Bereid je er dan op voor dat je het bedrag boven de getaxeerde waarde zelf moet betalen van je eigen geld. Je kan het niet lenen bij de bank.

Moet ik ook mijn nieuwbouwwoning laten taxeren?

Er is 1 uitzondering; bij de aankoop van een nieuwbouwhuis is een taxatie niet altijd verplicht. Als de woning direct na de oplevering van jouw is, hoef je deze niet te laten taxeren. Wanneer het langer duurt, dan vraagt de bank soms alsnog een taxatierapport. Ook wanneer je in eigen beheer een woning laat bouwen (zelfbouw), is een taxatie verplicht.

Ik wil mijn hypotheek oversluiten, moet ik dan ook mijn huis laten taxeren?

In sommige gevallen wel. Je nieuwe bank wil ook weten hoeveel je huis waard is. Dus kunnen ze vragen om een taxatierapport. Wanneer en waarom ze dit doen lees je hier.

Je huis laten taxeren kan je ook geld schelen!

Natuurlijk kost een taxatierapport geld, maar je kan er ook geld mee besparen! Ik zal je vertellen hoe. Stel, je hebt een huis gekocht zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De rente die je betaalt aan de bank wordt dan deels bepaald door te kijken naar de waarde van je huis en hoe hoog je hypotheek is. Is je hypotheek (bijna) even hoog als de waarde van je huis? Dan zit je in een hoge risicoklasse en betaal je meer rente. Is jouw huis in waarde gestegen? Dan is het goed om je risicoklasse te checken, want dan kun je misschien minder rente gaan betalen.

Via Ikbenfrits.nl kun je je huis laten taxeren voor 400 euro

Je kunt natuurlijk zelf een taxateur regelen, maar ik kan dat ook voor je doen. Ik heb een landelijk netwerk van taxateurs en kan daarom voor 400 euro jouw huis laten taxeren als je bij mij je hypotheek regelt. Taxatiekosten zijn gelukkig ook fiscaal aftrekbaar! Ik kan je helpen bij het afsluiten of oversluiten van je hypotheek en het regelen van de taxatie. Probeer het een keertje uit. Het verplicht je tot niets. Beloofd.