Een taxatie: heb je dit wel of niet nodig?

Je hebt eindelijk je droomhuis gevonden, je bod is geaccepteerd en nu begint je hypotheekadviseur over een taxatierapport. Daar zitten helaas ook kosten aan verbonden. Wanneer en waarom een taxatie nodig is, dat lees je hier.

Angelina Kemper

Is een taxatie verplicht?

Ja bijna altijd. Wanneer je een hypotheek gaat afsluiten, wilt de bank weten of de koopprijs matcht met de waarde van je woning. Hier komt de taxateur om de hoek kijken. In Nederland mag je vanaf 2018 maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Doe je een bod hoger dan de woningwaarde? Bereid je er dan op voor dat je het bedrag boven de getaxeerde waarde zelf moet betalen, je kunt dit bedrag niet lenen bij de bank. Er is een uitzondering wanneer een taxatie niet verplicht is, namelijk bij de aankoop van een nieuwbouwhuis. Als de woning direct na de oplevering van jou is, hoef je deze niet te laten taxeren. Wanneer het langer duurt, dan vraagt de bank soms alsnog een taxatierapport. Ook wanneer je in eigen beheer een woning laat bouwen (zelfbouw), is een taxatie verplicht.

Is een taxatie ook nodig bij oversluiten?

In sommige gevallen is een taxatie wel verplicht bij oversluiten. Je nieuwe bank wilt ook weten hoeveel je huis waard is, daarom vragen ze vaak om een taxatierapport. Wist je trouwens dat taxatiekosten ook fiscaal aftrekbaar zijn? Scheelt weer een beetje.

Wat staat er in een taxatierapport?

De taxateur bepaalt de waarde van het huis door een aantal verschillende zaken. In het rapport staan daarom ook dingen als de ligging van het huis, de omgeving, de grootte, de indeling etc. Heeft je huis een balkon of kelder? Ook dat soort zaken neemt de taxateur mee in het rapport. Benieuwd waar een taxateur nog meer op let?

Je huis laten taxeren kan je ook geld schelen

Natuurlijk kost een taxatie geld, maar je kunt er ook geld mee besparen! Stel, je hebt een huis gekocht zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De rente die je betaalt aan de bank wordt dan deels bepaald door de woningwaarde en de hoogte van de hypotheek. Is je hypotheek (bijna) even hoog als de waarde van je huis? Dan zit je in een hoge risicoklasse en betaal je meer rente. Is jouw huis in waarde gestegen? Dan is het goed om je risicoklasse te checken, want dan kun je misschien minder rente gaan betalen.

Via Ikbenfrits.nl kun je je huis laten taxeren voor 425 euro

Wist je dat Ikbenfrits ook je taxatie kan regelen? Ikbenfrits heeft een landelijk netwerk van taxateurs en kan voor 425 euro jouw huis laten taxeren als je ook een hypotheek afsluit. En wees niet bang, Ikbenfrits is onafhankelijk en zet alles op zet om voor jou een goede en goedkope hypotheek te regelen. Ook als dat betekent dat je ergens anders een betere hypotheek kunt krijgen. Beloofd.