WOZ-waarde berekenen, twijfel je of die klopt? Zó kun je het checken

Ook de brief gehad van de gemeente over de verhoogde WOZ-waarde van je huis? Maar wat was WOZ ook alweer? Het is handig om te weten hoe de gemeente je WOZ-waarde gaat berekenen, die heeft namelijk invloed op je belasting. Ook kun je ervoor kiezen om bezwaar te maken tegen de bepaalde WOZ-waarde.
stopwatch

3 min

calendar
21 april 2023
eye

26789

WOZ-waarde berekenen, hoe gaat het in z'n werk?

WOZ is een afkorting voor Waardering Onroerende Zaken. Het is een wettelijke waardebepaling van onroerend goed, zoals je huis dus. De WOZ wordt gebruikt om te bepalen hoeveel belasting je betaalt als huizenbezitter. Het zogenaamde 'eigenwoningforfait' wordt hier bijvoorbeeld op gebaseerd. Hoe wordt deze wettelijke waarde dan uitgerekend? Dit gaat op basis van een taxatie. Grote kans dat er bij jou niemand is langs geweest. De gemeente neemt namelijk een aantal huizen in jouw buurt die representatief zijn voor de huizenprijzen. Hier sturen ze steekproefsgewijs een taxateur langs of ze kijken naar de verkoopprijzen rond de peildatum.

Waarom verschilt de WOZ-waarde van de woningwaarde?

Terug naar die brief op de deurmat. Vaak verschilt de WOZ-waarde in de brief van de woningwaarde of de prijs die je betaald hebt voor je huis. Hoe dit komt? Doordat de waarde wordt bepaald op de zogeheten waardepeildatum. Dat is op 1 januari van ieder jaar. Vrij kort daarna (meestal in januari of februari) krijg je de brief met de nieuwe WOZ-waarde van jouw huis. Heb je het idee dat er iets niet klopt? Dan zijn er manieren om het te checken. Dat kun je op deze manieren doen:

Verkoopprijzen van vergelijkbare woningen checken

De gemeente vergelijkt de verkoopprijzen van huizen in de buurt om jouw WOZ-waarde te berekenen, maar niets houdt je tegen om dit zelf ook te doen. Voor officiële informatie over verkoopprijzen kun je aankloppen bij het Kadaster. Die bieden (tegen een kleine vergoeding) een overzicht van huizen die de afgelopen vijf jaar verkocht zijn binnen jouw postcodegebied. Een koopsommenoverzicht van Kadaster kost 2,40 euro per postcode.

WOZ-waarde berekenen door het waardeloket

Er is ook een online WOZ-waardeloket van de Rijksoverheid. Hier kun je snel en gratis bekijken of de WOZ-waarde van je huis wel klopt. Het kan zijn dat jouw gemeente er niet tussen staat. In dat geval zijn ze ontheven van hun plicht om inzicht te geven. Via de Waarderingskamer kun je checken of jouw gemeente is aangesloten.

Bezwaar maken tegen de WOZ

Als je echt van plan bent om bezwaar te maken tegen de WOZ waardewaardering, kun je ervoor kiezen om je huis door een makelaar of beëdigd taxateur te laten taxeren. Hier komen wel wat extra kosten bij kijken. Voor een taxatie raden wij de taxateurs van maatwerk.nl en Fitrex aan. Als je de taxatie via ons regelt kost dat 625 euro .

Bronvermelding:

Bereken direct of jij kunt oversluiten

Alles check?

Het is dus best wel belangrijk om te snappen, die WOZ-waarde. Zo begrijp je je inkomenstenbelasting beter, maar weet je ook of je bezwaar kunt maken tegen je WOZ. Nu je toch bezig bent, misschien wil je gelijk ook doorrekenen of je nog goed zit met je hypotheek. Door over te sluiten naar een andere bank kun je soms flink besparen op je maandlasten! Met onze gratis tool kun je in een paar minuten jouw hypotheek berekenen en of je ergens anders goedkoper uit bent.

Nu berekenen wat je kunt besparen
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Thomas de Leeuw

Thomas is ingenieur vanuit z’n opleiding en tijdens zijn tijd aan de TU Delft werd hij verliefd op ondernemen. Zo startte hij zijn eerste bedrijf in zonne-energie terwijl hij nog studeerde. Thomas.. Lees verder

Meer lezen over Belastingen

12/03/2024

Schenking op papier gebruiken voor hypotheek

31/01/2024

Hypotheek en belastingaangifte

10/01/2024

Belastingvrij schenken in 2024

5/01/2024

Hypotheekrenteaftrek, hoe werkt dat precies en heb ik er recht op?

10/07/2023

Aftrekbare kosten eigen woning, wat krijg je terug?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.