WOZ-waarde berekenen, twijfel je of die klopt? Zó kan je hem checken

Ook die brief gehad van de gemeente over de verhoogde WOZ-waarde van je woning? Maar wat was WOZ ook alweer? Het is belangrijk dat je weet hoe WOZ-waarde berekenen in zijn werk gaat. Deze waarde is namelijk van invloed op je belastingen.

Charlie Vielvoye

Wat is WOZ ook alweer?

WOZ is een afkorting voor Waardering Onroerende Zaken. Het is een wettelijke waardebepaling van onroerend goed, zoals je huis dus. Het is wat anders dan de woningwaarde of de kosten koper die je betaalt hebt voor het huis waar je woont. Waarvoor die wordt gebruikt? Om te bepalen hoeveel belasting je moet betalen als huizenbezitter. Afgelopen jaar is de WOZ bij heel veel mensen gestegen. Wil je besparen op je vaste lasten? 50% van de mensen kan besparen door de hypotheek over te sluiten naar een andere bank!

WOZ-waarde berekenen, hoe gaat het in z’n werk?

Hoe wordt deze wettelijke waarde dan uitgerekend? Dit gaat op basis van een taxatie. Grote kans dat er bij jou niemand is langs geweest. De gemeente neemt namelijk een aantal huizen in je buurt dat representatief is voor de huizenprijzen. Hier sturen ze steekproefsgewijs een taxateur langs of ze kijken naar de verkoopprijzen rond de peildatum.

Waarom verschilt de WOZ-waarde van de woningwaarde?

Terug naar die brief op de deurmat. Vaak verschilt de WOZ-waarde in de brief van de gemeente van de woningwaarde of de prijs die je betaalt hebt. Hoe dit komt? Doordat de waarde wordt bepaald op de zogeheten waardepeildatum. Deze is op 1 januari van ieder jaar. Vrij kort daarna (meestal in januari of februari) krijg je de brief met de WOZ-waarde van je woning.

Heb je twijfels over de WOZ-waarde van je woning?

Het kan zijn dat je vreemd opkijkt van de WOZ-waarde van je huis. In dat geval zijn er manieren om hem te checken. Op deze manieren kan je dat doen:

Verkoopprijzen vergelijkbare woningen checken

De gemeente doet dit al, maar niets houdt je tegen om dit zelf ook te doen. Voor officiële informatie over verkoopprijzen kan je aankloppen bij Kadaster. Die bieden tegen een kleine vergoeding een koopsommenoverzicht aan van huizen die de afgelopen 5 jaar verkocht zijn binnen jouw postcodegebied. Een koopsommenoverzicht van Kadaster kost 2,40 euro per postcode.

WOZ-waardeloket

Er is ook een online WOZ-waardeloket van de Rijksoverheid. Hier kan je snel en gratis bekijken of de WOZ-waarde van je woning wel klopt. Het kan zijn dat jouw gemeente er niet tussen staat. In dat geval zijn ze ontheven van hun plicht om inzicht te geven. Via de Waarderingskamer kan je checken of jouw gemeente is aangesloten.

Waardebepaling of taxatie

Als je echt van plan bent om bezwaar te maken tegen de WOZ-waardewaardering van je woning dan kan je ervoor kiezen om de woning door een makelaar of beëdigd taxateur te laten taxeren. Hier komen echter wel extra kosten bij kijken. Bij Ikbenfrits raden we taxateurs van maatwerk.nl en Fitrex aan. Een taxatie kost via ons 425 euro.

Hoe zit het met de belastingen?

De WOZ-waarde berekenen doet de overheid om te bepalen hoeveel belasting je moet betalen. Het eigenwoningforfait wordt hier bijvoorbeeld op gebaseerd. Meer weten over de berekening van het eigenwoningforfait? Klik dan op de button hieronder.