WOZ-waarde berekenen, twijfel je of die klopt? Zó kan je hem checken

Ook die brief gehad van de gemeente over de verhoogde WOZ-waarde van je huis? Maar wat was WOZ ook alweer? Het is handig om te weten hoe de gemeente de WOZ-waarde berekenen, die heeft namelijk invloed op je belasting.

Benine Bijleveld

WOZ-waarde berekenen, hoe gaat het in z’n werk?

WOZ is een afkorting voor Waardering Onroerende Zaken. Het is een wettelijke waardebepaling van onroerend goed, zoals je huis dus. De WOZ wordt gebruikt om te bepalen hoeveel belasting je moet betalen als huizenbezitter. Het zogenaamde ‘eigenwoningforfait‘ wordt hier bijvoorbeeld op gebaseerd. Hoe wordt deze wettelijke waarde dan uitgerekend? Dit gaat op basis van een taxatie. Grote kans dat er bij jou niemand is langs geweest. De gemeente neemt namelijk een aantal huizen in jouw buurt die representatief zijn voor de huizenprijzen. Hier sturen ze steekproefsgewijs een taxateur langs of ze kijken naar de verkoopprijzen rond de peildatum.

Waarom verschilt de WOZ-waarde van de woningwaarde?

Terug naar die brief op de deurmat. Vaak verschilt de WOZ-waarde in de brief  van de woningwaarde of de prijs die je betaald hebt. Hoe dit komt? Doordat de waarde wordt bepaald op de zogeheten waardepeildatum. Deze is op 1 januari van ieder jaar. Vrij kort daarna (meestal in januari of februari) krijg je de brief met de WOZ-waarde van jouw huis. Het kan zijn dat je vreemd opkijkt van de WOZ-waarde van je huis. In dat geval zijn er manieren om hem te checken. Dat kun je op deze manieren doen:

Verkoopprijzen vergelijkbare woningen checken

De gemeente vergelijk de verkoopprijzen al om jouw WOZ-waarde te berekenen, maar niets houdt je tegen om dit zelf ook te doen. Voor officiële informatie over verkoopprijzen kun je aankloppen bij het Kadaster. Die bieden (tegen een kleine vergoeding) een koopsommenoverzicht aan van huizen die de afgelopen vijf jaar verkocht zijn binnen jouw postcodegebied. Een koopsommenoverzicht van Kadaster kost 2,40 euro per postcode.

WOZ-waardeloket

Er is ook een online WOZ-waardeloket van de Rijksoverheid. Hier kun je snel en gratis bekijken of de WOZ-waarde van je huis wel klopt. Het kan zijn dat jouw gemeente er niet tussen staat. In dat geval zijn ze ontheven van hun plicht om inzicht te geven. Via de Waarderingskamer kan je checken of jouw gemeente is aangesloten.

De WOZ-waarde berekenen door een taxateur

Als je echt van plan bent om bezwaar te maken tegen de WOZ-waardewaardering, kun je ervoor kiezen om de woning door een makelaar of beëdigd taxateur te laten taxeren. Hier komen wel extra kosten bij kijken. Bij Ikbenfrits raden we taxateurs van maatwerk.nl en Fitrex aan. Een taxatie kost via Ikbenfrits 425 euro.

Tijd voor vernieuwing?

Het is dus best wel belangrijk om te snappen, die WOZ-waarde. Nu je deze hebt opgezocht, is het verstandig om even te berekenen of je nog goed zit met je hypotheek. Vaak is oversluiten naar een andere bank namelijk hartstikke voordelig! Met de gratis rekentool van Ikbenfrits kun je dit berekenen.