Je hypotheek berekenen als zzp

Ben je zzp en ga je binnenkort een huis kopen? Dan wil je natuurlijk graag weten wat je kunt lenen van de bank. Vul onze tool in en je hebt binnen no-time het antwoord.

Slimme én betrouwbare rekentools voor het beste resultaat

Checklist blue

Alle banken

Onze rekentools vergelijken niet enkele, maar álle banken en verstrekkers. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet. 

Compare

Volledige controle

Met onze tools zie je wat er gebeurt als je aan de knoppen schuift. Sterker nog, je kunt er zelf mee schuiven. Dit geeft je de controle om zelf beslissingen te maken.

shield_icon

Betrouwbaar

Onze rekentools zijn gebouwd in samenwerking met gecertificeerde hypotheekadviseurs én de Consumentenbond.

Wij vergelijken álle banken op rente en voorwaarden

Hypotheekrentes vergelijken

Welke stappen doorloop je als je je hypotheek gaat berekenen?

Of je nu meer ruimte zoekt in vierkante meters, of in je maandlasten. Een onbezorgd gevoel en de beste keuze: je fixt het samen met Frits.

1
Stap 1
Stap 1

Berekening maken

Met onze tool hierboven kun je zelf berekenen hoeveel je maximaal mag lenen als zzp of ondernemer. Zo weet je precies wat er mogelijk is.

2
Stap 2
Stap 2

Hypotheekgesprek

Kun je lenen wat je nodig hebt? Plan dan een gratis hypotheekgesprek in. Wij nemen je mee door alle opties, op zo’n manier dat jij het kunt navertellen.

3
Stap 3
Stap 3

Keuzes maken

Tijdens het adviesgesprek hakken jullie samen de knopen door: je kiest de hypotheekvorm en rentevaste periode.

4
Stap 4
Stap 4

Naar de notaris

Is alles akkoord? Dan is het tijd voor je handtekening. En een fles bubbels natuurlijk!

Als zzp je hypotheek berekenen in 2023

Onze calculator geeft op basis van je gegevens een indicatie van wat je maximaal kunt lenen in 2023 als ondernemer. Dit mag volgens de wet niet meer zijn dan 100% van de woningwaarde. Houd er daarom rekening mee dat je ook eigen geld nodig hebt voor de aankoopkosten van je huis.

Hoeveel hypotheek kun je krijgen als zzp'er?

Onze tool heeft de volgende gegevens van je nodig om zo je hypotheek te berekenen voor je eigen bedrijf. Hierdoor weet je wat je maximaal kunt lenen als zzp'er.

 • Zoek de jaarcijfers van je onderneming bij elkaar
 • Geef aan wanneer je begonnen bent met je onderneming
 • Vul de jaarcijfers in van de afgelopen drie jaar
 • Vul de prognose in van het huidige jaar
 • Geef aan of je andere financiële verplichtingen hebt
 • Klik op 'Bereken maximale hypotheek'

Hoe kijkt de bank naar je cijfers?

De bank wil natuurlijk graag weten of je inkomen bestendig is voordat ze je een hypotheek geven. Daarom toetsen ze een aantal zaken zoals de solvabiliteit en liquiditeit van je bedrijf. Meer uitleg hierover lees je hier.

Het toetsinkomen berekenen voor je zzp hypotheek

Wij kijken naar de voorwaarden van alle banken. Hierbij wordt vooral gelet op het zogenaamde toetsinkomen. Het toetsinkomen is het bedrag waarmee gerekend wordt door banken om te kijken hoeveel je maximaal mag lenen. Bij een hypotheekaanvraag is de maximale hypotheek ongeveer 4,5 keer het toetsinkomen. Voor mensen met een vast contract is het toetsinkomen gewoon hun jaarsalaris. Voor een zzp'er is het inkomen de winst uit eigen onderneming. Om het toetsinkomen van een zzp'er te berekenen zetten banken grofweg twee stappen.

Stap 1: de gemiddelde winst

Het gaat hier om de fiscale winst, ook wel de winst vóór belastingen genoemd. Je vindt de fiscale winst op je winst- en verliesrekening. Banken nemen een gemiddelde winst van de afgelopen drie jaar.

 

Jaar Winst
2020 30.000 euro
2021 35.000
2022 30.000
Gemiddelde winst 31.667 euro

Vaak hechten banken de meeste waarde aan het laatste jaar. Dit nemen ze meestal als maximum om je zzp hypotheek te berekenen. In bovenstaand voorbeeld zou de gemiddelde winst op 30.000 euro gezet worden.

Stap 2: het toetsinkomen berekenen

Op basis van de gemiddelde winst wordt een toetsinkomen berekend. Hierin zitten de grote verschillen per bank. De ene bank neemt bijvoorbeeld 90% van de gemiddelde winst als toetsinkomen, een andere rekent wel de volle 100%. Het hangt er ook sterk van af hoe lang je de onderneming al hebt.

Een hypotheek wanneer je 1 jaar zzp bent

Als je nog niet zo lang werkt als zzp, kan het wat lastiger zijn om een hypotheek te krijgen. Banken hanteren dan weer aanvullende regels om je maximale zzp hypotheek te berekenen. Sommige banken accepteren het überhaupt niet wanneer je geen cijfers hebt van drie jaar. Andere banken nemen een percentage van de gemiddelde winst. Stelregel is hier: hoe korter je bezig bent, des te lager wordt jouw toetsinkomen geschat. Toch zijn sommige banken hier makkelijker in. Je vindt hier een overzicht met banken die je een hypotheek verstrekken wanneer je 1 jaar zzp bent.

Het draait ook om de rente

Wanneer je een hypotheek afsluit is de maximale hypotheekhoogte natuurlijk van groot belang. Maar je betaalt ook rente. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je bij de ene bank net iets minder mag lenen maar dat de rente ook een stukje lager is. Op de lange termijn ben je dan toch voordeliger uit. Het beste aanbod voor jou draait dus om de beste combinatie van de maximale lening en rente. 

Een andere veelgemaakte fout onder zzp'ers is dat ze ervan uit gaan dat hun eigen bank ze goed kent. En dat ze hierdoor meer kans maken om geaccepteerd te worden. Dit is een hardnekkige mythe. Vul daarom altijd een onafhankelijke tool in om zeker te weten dat je de beste optie voor jouw situatie krijgt. 

Let op deze valkuilen

Om je extra goed voor te bereiden hebben we een lijst met een aantal valkuilen voor zzp’ers opgesteld. Bijvoorbeeld welke documenten je allemaal nodig hebt wanneer je een hypotheek wilt aanvragen. Lekker handig en overzichtelijk.

 
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Klanten over onze rekentools

Complimentjes of kritiek? Opmerkingen of tips? Lucht hier je hart of lees wat anderen van ons vinden.

Kiyoh
1044 beoordelingen
Rating Image 8.6
Erg informatieve gesprekken met een zeer duidelijke en inzichtelijke tool.

Frank heeft ons heel goed geholpen bij de aanvraag van onze eerste hypotheek. Zijn kennis en kunde in combinatie met een zeer duidelijke tool zorgden ...

Arne uit Amsterdam
19-05-2023
Top

Frank de Leeuw is heel behulpzaam en geeft ieder keer heel snel reactie. Ik ben zeer tevreden met hem.

Lin uit Amsterdam
5-05-2023
Zeer prettig contact en erg goede tools

Wij bevelen Frits van harte aan, en onze adviseur Frank de Leeuw daarbij specifiek. Ondanks dat wij uiteindelijk geen gebruik hebben gemaakt van de b...

Bob uit Amsterdam
20-04-2023
Erg duidelijk en transparant

In de eerste gesprekken alles heel rustig, duidelijk en zonder enige vorm van druk uitgelegd gekregen. Er wordt echt met je meegedacht om tot een scen...

Monique uit Klundert
10-03-2023
Goed, en vooral eerlijk advies

Erg fijn gesprek gehad, alle mogelijkheden bekeken en alle vragen kunnen stellen. Kreeg het gevoel dat er echt met mij werd meegedacht en er werd ook ...

Tjalling uit Arnhem
28-01-2023
Deskundige uitleg inzake meerdere hypotheekvormen.

Goede informatie wat betreft voor en nadelen van verschillende hypotheekvormen. Besproken wat het meest bij ons past, wat betreft looptijd rentevast, ...

Henk en Wilmi Friesen uit BELFELD
5-11-2022
Deskundig advies, mooie portal

Deskundig advies, goed te tijd genomen, mooie portal waar je je opties/scenario's kunt zien.

Edwin uit Amsterdam
31-10-2022
Duidelijke en eerlijke taal

Als starter op de woningmarkt zeer goed op de hoogte gebracht van alles wat de hypotheekwereld te bieden heeft. Verhelderend gesprek gehad met Frank. ...

Sophie uit Amsterdam
19-10-2022
Fijn en duidelijk gesprek

Hi ik heb gesproken met Judie van Frits.nl. Tijdens ons gesprek ben ik uitstekend geadviseerd tav mijn wensen en opties. Nog bedankt voor het goede g...

Jc uit Arnhem
23-09-2022
Prima

Duidelijk

Han Pastor uit Warmenhuizen
20-08-2022
gesprek niet mogelijk ivm verbindingsproblemen en andere perikelen

had een afspraak voor een gesprek om 13: 15. er melde zich niemand dus telefoon nummer gebeld. Adviseur had geen internet en had mij al willen bellen....

rob van loenhout uit prinsenbeek
21-07-2022
Idiote berekening

Voor een aankoop van 400k en verkoop van 375k is geen hypotheek van 706k nodig. 3 Varianten berekend: 3 maal idioot

Ton uit WORMER
25-05-2022
Makkelijk in te vullen

Kost weinig moeite om snel een berekening te krijgen.

Piet uit Rotterdam
21-05-2022
Geweldig

Makkelijk

Dirk uit Amsterdam
19-05-2022
Snel antwoord in mogelijkheden

Prettige website die goed vraagt naar de dingen die ze nodig hebben.

Nik uit Lelystad
14-05-2022

Veelgestelde vragen

Niet gevonden wat je zocht? Geen zorgen, we hebben hier de meest voorkomende veelgestelde vragen voor je verzameld. Nog meer vragen? Een overzicht kun je vinden op onze FAQ pagina

Geven jullie ook hypotheekadvies aan ZZP’ers?

Zeker weten. Je kunt met deze tool berekenen wat je maximale hypotheek wordt als je werkt als zelfstandige. Als je daarna besluit om door te gaan met Frits, krijg je een gesprek met een adviseur die gespecialiseerd is in ZZP'ers en de betreffende regelgeving. Zo krijg je de best mogelijke service.

Hoe kun je de hypotheek berekenen zzp?

Hypotheek ondernemer berekenen? Er zijn ongeveer 5 dingen die van belang zijn:

 • Geboortedatum
 • Fiscale winst
 • Hoe lang je al ondernemer bent
 • Koop je alleen of samen?
 • Andere financiële verplichtingen

Lees meer over Hypotheek zzp

Kan ik na 1 jaar als zzp'er een hypotheek krijgen?

Hoe zit het precies als je als zzp na één jaar al een hypotheek wilt krijgen? Dat verschilt. Met mijn tool kun je berekenen bij welke banken je terecht kan als je pas één jaar als zzp'er werkt.

Lees meer over de Hypotheek na een jaar zzp met NHG.

Is Frits écht onafhankelijk?

Daar is maar één antwoord op mogelijk: ja! We werken alleen in jouw belang en dus niet voor andere banken. Omdat we meer dan 33 banken vergelijken, kunnen we je precies vertellen wat de beste rente en voorwaarden zijn voor jouw situatie.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.