Je hypotheek berekenen als zzp

Ben je zzp en ga je binnenkort een huis kopen? Dan wil je natuurlijk graag weten wat je kunt lenen van de bank. Vul onze tool in en je hebt binnen no-time het antwoord.

Slimme én betrouwbare rekentools voor het beste resultaat

Checklist blue

Alle banken

Onze rekentools vergelijken niet enkele, maar álle banken en verstrekkers. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet. 

Compare

Volledige controle

Met onze tools zie je wat er gebeurt als je aan de knoppen schuift. Sterker nog, je kunt er zelf mee schuiven. Dit geeft je de controle om zelf beslissingen te maken.

shield_icon

Betrouwbaar

Onze rekentools zijn gebouwd in samenwerking met gecertificeerde hypotheekadviseurs én de Consumentenbond.

Wij vergelijken álle banken op rente en voorwaarden

Hypotheekrentes vergelijken

Welke stappen doorloop je als je je zzp hypotheek gaat berekenen?

Veel zzp'ers denken dat een hypotheek krijgen moeilijk is als je je eigen baas bent. Het is inderdaad een ander proces, maar vaak minder moeilijk dan je denkt. Wij helpen je met het doorlopen van de juiste stappen.

1
Stap 1
Stap 1

Berekening maken

Met onze tool kun je zelf jouw hypotheek berekenen. Je weet dan hoeveel je maximaal mag lenen als zzp of ondernemer. Zo weet je precies wat er mogelijk is.

2
Stap 2
Stap 2

Hypotheekgesprek

Kun je lenen wat je nodig hebt? Plan dan een gratis hypotheekgesprek in. Wij nemen je mee door alle opties, op zo’n manier dat jij het kunt navertellen.

3
Stap 3
Stap 3

Keuzes maken

Tijdens het adviesgesprek hakken jullie samen de knopen door: je kiest de hypotheekvorm en rentevaste periode.

4
Stap 4
Stap 4

Naar de notaris

Is alles akkoord? Dan is het tijd voor je handtekening. En een fles bubbels natuurlijk!

Als zzp je hypotheek berekenen in 2024

Onze calculator geeft op basis van je gegevens een indicatie van wat je maximaal kunt lenen in 2024 als ondernemer. Dit mag volgens de wet niet meer zijn dan 100% van de woningwaarde. Houd er daarom rekening mee dat je ook eigen geld nodig hebt voor de aankoopkosten van je huis.

Hoeveel hypotheek kun je krijgen als zzp'er?

Onze tool heeft de volgende gegevens van je nodig om zo je hypotheek te berekenen voor je eigen bedrijf. Hierdoor weet je wat je maximaal kunt lenen als zzp'er.

 • Zoek de jaarcijfers van je onderneming bij elkaar
 • Geef aan wanneer je begonnen bent met je onderneming
 • Vul de jaarcijfers in van de afgelopen drie jaar
 • Vul de prognose in van het huidige jaar
 • Geef aan of je andere financiële verplichtingen hebt
 • Klik op 'Bereken maximale hypotheek'

Hoe kijkt de bank naar je cijfers?

De bank wil natuurlijk graag weten of je inkomen bestendig is voordat ze je een hypotheek geven. Daarom toetsen ze een aantal zaken zoals de solvabiliteit en liquiditeit van je bedrijf. Meer uitleg hierover lees je hier.

Het toetsinkomen berekenen voor je zzp hypotheek

Wij kijken naar de voorwaarden van alle banken. Hierbij wordt vooral gelet op het zogenaamde toetsinkomen. Het toetsinkomen is het bedrag waarmee gerekend wordt door banken om te kijken hoeveel je maximaal mag lenen. Bij een hypotheekaanvraag is de maximale hypotheek ongeveer 4,5 keer het toetsinkomen. Voor mensen met een vast contract is het toetsinkomen gewoon hun jaarsalaris. Voor een zzp'er is het inkomen de winst uit eigen onderneming. Om het toetsinkomen van een zzp'er te berekenen zetten banken grofweg twee stappen.

Stap 1: de gemiddelde winst

Het gaat hier om de fiscale winst, ook wel de winst vóór belastingen genoemd. Je vindt de fiscale winst op je winst- en verliesrekening. Banken nemen een gemiddelde winst van de afgelopen drie jaar.

 

Jaar Winst
2020 30.000 euro
2021 35.000
2022 30.000
Gemiddelde winst 31.667 euro

Vaak hechten banken de meeste waarde aan het laatste jaar. Dit nemen ze meestal als maximum om je zzp hypotheek te berekenen. In bovenstaand voorbeeld zou de gemiddelde winst op 30.000 euro gezet worden.

Stap 2: het toetsinkomen berekenen

Op basis van de gemiddelde winst wordt een toetsinkomen berekend. Hierin zitten de grote verschillen per bank. De ene bank neemt bijvoorbeeld 90% van de gemiddelde winst als toetsinkomen, een andere rekent wel de volle 100%. Het hangt er ook sterk van af hoe lang je de onderneming al hebt.

Een hypotheek wanneer je 1 jaar zzp bent

Als je nog niet zo lang werkt als zzp, kan het wat lastiger zijn om een hypotheek te krijgen. Banken hanteren dan weer aanvullende regels om je maximale zzp hypotheek te berekenen. Sommige banken accepteren het überhaupt niet wanneer je geen cijfers hebt van drie jaar. Andere banken nemen een percentage van de gemiddelde winst. Stelregel is hier: hoe korter je bezig bent, des te lager wordt jouw toetsinkomen geschat. Toch zijn sommige banken hier makkelijker in. Je vindt hier een overzicht met banken die je een hypotheek verstrekken wanneer je 1 jaar zzp bent.

Het draait ook om de rente

Wanneer je een hypotheek afsluit is de maximale hypotheekhoogte natuurlijk van groot belang. Maar je betaalt ook rente. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je bij de ene bank net iets minder mag lenen maar dat de rente ook een stukje lager is. Op de lange termijn ben je dan toch voordeliger uit. Het beste aanbod voor jou draait dus om de beste combinatie van de maximale lening en rente. 

Een andere veelgemaakte fout onder zzp'ers is dat ze ervan uit gaan dat hun eigen bank ze goed kent. En dat ze hierdoor meer kans maken om geaccepteerd te worden. Dit is een hardnekkige mythe. Vul daarom altijd een onafhankelijke tool in om zeker te weten dat je de beste optie voor jouw situatie krijgt. 

Let op deze valkuilen

Om je extra goed voor te bereiden hebben we een lijst met een aantal valkuilen voor zzp’ers opgesteld. Bijvoorbeeld welke documenten je allemaal nodig hebt wanneer je een hypotheek wilt aanvragen. Lekker handig en overzichtelijk.

 
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Klanten over onze zzp rekentool

Complimentjes of kritiek? Opmerkingen of tips? Lucht hier je hart of lees wat anderen van ons vinden.

Kiyoh
1146 beoordelingen
Rating Image 9.6
voortreffelijk
Als startende ondernemer, kreeg ik weinig kans om te slagen. Toch, heeft Migiel en zijn team weten alles goed te regelen.

Als startende ondernemer, kreeg ik weinig kans om te slagen. Toch, heeft Migiel en zijn team weten alles goed te regelen.

Marcin uit Leiderdorp
20-12-2022
Meedenkend en oplossingsgericht
Er wordt tijd en ruimte gemaakt zodat alles duidelijk wordt. Meegenomen in de vervolgstappen. Fijne manier van samenwerken. Bedankt

Er wordt tijd en ruimte gemaakt zodat alles duidelijk wordt. Meegenomen in de vervolgstappen. Fijne manier van samenwerken. Bedankt

Ger uit Assen
27-11-2022
Erg snel een afspraak en een antwoord op alle vragen
In tegenstelling tot andere organisaties konden we hier super snel terecht. We kregen uitgebreid antwoord op al onze vragen en er werd goed meegedacht, erg waardevol! Dave was heel vriendelijk en deskundig, we raden het zeker aan om een afspraak te maken!

In tegenstelling tot andere organisaties konden we hier super snel terecht. We kregen uitgebreid antwoord op al onze vragen en er werd goed meegedach...

Ilona uit Hilversum
26-04-2022
Zeer professioneel en denken écht mee!
Goed geholpen, duidelijke uitleg en denken goed mee met mijn situatie. Ook is de tool fijn en overzichtelijk.

Goed geholpen, duidelijke uitleg en denken goed mee met mijn situatie. Ook is de tool fijn en overzichtelijk.

Hans uit Groningen
13-10-2021
Duidelijk, gedetailleerd en gebruiksvriendelijk
Ten opzichte van andere hypotheekverstrekkers/-intermediairs heeft ikbenfrits een duidelijke en gedetailleerde website. Om mijn financiële mogelijkheden m.b.t. het kopen van een (ander) huis te bekijken heb ik een duidelijk beeld verkregen. Mijn situatie is niet standaard, doordat we een huishouden met twee zzp'ers hebben waarvan er één nog geen drie volledige jaren zelfstandig is. Hier voorziet de calculator echter heel duidelijk in. Daarnaast wordt rekening gehouden met huidig huis en hypotheek, waarbij uitleg over bijv de overbruggingshypotheek erg duidelijk is. De output in een PDF is uitgebreid, overzichtelijk en direct beschikbaar. Top website!

Ten opzichte van andere hypotheekverstrekkers/-intermediairs heeft ikbenfrits een duidelijke en gedetailleerde website. Om mijn financiële mogelijkhed...

Frank uit Leerdam
29-03-2021
Een niet zo al te beste ervaring.
Als deelnemer op met name LinkedIn ben ik u gaan volgen. Ik heb gemerkt dat er nogal wat groeifoutjes zijn ontstaan bij Frits. Dat geeft mij als potentiele klant niet echt het gevoel om met u in zee te gaan. Ik ga u dus ook niet aanbevelen tenzij u mij kunt overtuigen en contact met mij opneemt. Ik stel mijn review bij omdat er contact met mij is opgenomen door een van de medewerkers en heeft mijn verhaal aangehoord en is onmiddellijk in actie gekomen. Inmiddels weet ik ook wat meer van het bedrijf en ik ben nu tevreden. Claire LaHeij-Klijn

Als deelnemer op met name LinkedIn ben ik u gaan volgen. Ik heb gemerkt dat er nogal wat groeifoutjes zijn ontstaan bij Frits. Dat geeft mij als poten...

K.G. La Heij-Klijn uit Purmerend
4-03-2021
Na een eerste kennismaking al direct verder geholpen!
Onze online ervaring was al goed, maar al na 1 gesprek met onze adviseur Richard waren we meteen 10 stappen verder. En dat binnen een dag! Alvast heel erg bedankt!

Onze online ervaring was al goed, maar al na 1 gesprek met onze adviseur Richard waren we meteen 10 stappen verder. En dat binnen een dag! Alvast heel...

Bianca Ippel uit Den Haag
27-02-2021
Oeps, er ging iets mis!
Nou Angelina van Ikbenfrits... er is niet opgelost want ik krijg net als Roy uit Zwolle (19-11) meerdere keren dezelfde melding. Alles ingevuld maar op het laatste moment gaat er iets mis....

Nou Angelina van Ikbenfrits... er is niet opgelost want ik krijg net als Roy uit Zwolle (19-11) meerdere keren dezelfde melding. Alles ingevuld maar o...

Dik uit Heerhugowaard
28-11-2020
Ik heb nog geen ervaring
Ik heb nog geen ervaring

Ik heb nog geen ervaring

Maria mendes uit Den haag
19-11-2020
Duidelijk
Ik wilde weten wat ik kon lenen voordat ik biedingen ging doen.

Ik wilde weten wat ik kon lenen voordat ik biedingen ging doen.

Joepie uit Gorinchem
13-11-2020
Tool liep vast; snel opgelost!
Aan het eind kwam een foutmelding: Er ging iets mis! Ik kan je verzoek op dit moment niet verwerken. Probeer het nog eens. Datum einde looptijd moet in de toekomst liggen. Het bleek dat er nog oude gegevens opgeslagen waren. Snel opgelost door Frits. Wellicht wel handig om in de tool een link naar eventuele oude gegevens te maken.

Aan het eind kwam een foutmelding: Er ging iets mis! Ik kan je verzoek op dit moment niet verwerken. Probeer het nog eens. Datum einde looptijd moet i...

A uit Alkmaar
12-11-2020
Tool werkt niet
Foutmelding bij berekenen, alle data weg. Dan gaat het over.

Foutmelding bij berekenen, alle data weg. Dan gaat het over.

Bas uit -
19-10-2020
Snel informatie
Gemakkelijk om een eerste indruk te krijgen wat je kunt lenen.

Gemakkelijk om een eerste indruk te krijgen wat je kunt lenen.

Rita uit Arnhem
25-08-2020
Uitstekend
De deskundigheid en gebruik maken het dashboard zijn een verlichting in het hypotheekproces.

De deskundigheid en gebruik maken het dashboard zijn een verlichting in het hypotheekproces.

Akram Farhani uit Zaandam
15-08-2020

Veelgestelde vragen

Niet gevonden wat je zocht? Geen zorgen, we hebben hier de meest voorkomende veelgestelde vragen voor je verzameld. Nog meer vragen? Een overzicht kun je vinden op onze FAQ pagina

Geven jullie ook hypotheekadvies aan ZZP’ers?

Zeker weten. Je kunt met deze tool berekenen wat je maximale hypotheek wordt als je werkt als zelfstandige. Als je daarna besluit om door te gaan met Frits, krijg je een gesprek met een adviseur die gespecialiseerd is in ZZP'ers en de betreffende regelgeving. Zo krijg je de best mogelijke service.

Hoe kun je de hypotheek berekenen zzp?

Hypotheek ondernemer berekenen? Er zijn ongeveer 5 dingen die van belang zijn:

 • Geboortedatum
 • Fiscale winst
 • Hoe lang je al ondernemer bent
 • Koop je alleen of samen?
 • Andere financiële verplichtingen

Lees meer over Hypotheek zzp

Kan ik na 1 jaar als zzp'er een hypotheek krijgen?

Hoe zit het precies als je als zzp na één jaar al een hypotheek wilt krijgen? Dat verschilt. Met mijn tool kun je berekenen bij welke banken je terecht kan als je pas één jaar als zzp'er werkt.

Lees meer over de Hypotheek na een jaar zzp met NHG.

Is Frits écht onafhankelijk?

Daar is maar één antwoord op mogelijk: ja! We werken alleen in jouw belang en dus niet voor andere banken. Omdat we álle banken vergelijken, kunnen we je precies vertellen wat de beste rente en voorwaarden zijn voor jouw situatie.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.