Zzp documenten: wees niet te laat met deze papieren

Er komt nogal wat op je af als je een hypotheek aanvraagt. Vooral het papierwerk schrikt mensen af. Zeker als zzp'er, want dan lever je nóg meer documenten aan. Welke zzp documenten dit zijn, lees je hier.
stopwatch

3 min

calendar
25 januari 2021
eye

8454

Zzp documenten in drie fases

Het hele proces van een hypotheek regelen gebeurt vaak in drie fases: het oriënteren, hypotheekadvies en het afsluiten van de hypotheek. In elke fase zijn er documenten die je aanlevert, deze zijn in dit artikel per fase uitgesplitst. Zo heb jij een helder beeld van wanneer je wat precies nodig hebt.

Bereken direct wat jij kunt lenen

1. Oriëntatie

Je hebt online een globale inschatting gemaakt van wat je kunt lenen op basis van je inkomen. Met dit bedrag in je hoofd ben je alvast huizen gaan kijken op Funda. Spannend! Heb je hét huis gevonden? Dan is het een goed idee om serieus aan de slag te gaan. Zo kun je op voorhand berekenen hoeveel je als zzp’er kunt lenen. Ook kun je op basis van je inkomen alvast een begroting maken voor het huis dat je op het oog hebt. In deze fase is het ook handig om alvast contact op te nemen met een hypotheekadviseur. Dan kun je in een gratis kennismakingsgesprek je persoonlijke situatie voorleggen. Tijdens het oriënteren heb je de volgende documenten nodig:

  • Jaarstukken van je onderneming van de afgelopen drie jaar*
    Op basis van deze cijfers kun je je gemiddelde inkomen berekenen en uitrekenen hoeveel je kunt lenen.
  • Een overzicht van je persoonlijke financiën
    Om te bekijken hoeveel je kunt lenen is het ook belangrijk om je andere financiële verplichtingen in kaart te brengen. In de tool wordt je leencapaciteit als zzp’er berekend, maar wordt er ook rekening gehouden met je studieschuld, creditcardschuld, doorlopend en aflopend krediet, roodstand en alimentatie.
Maximale hypotheek berekenen

2. Hypotheekadvies

Na het oriënteren is het tijd voor actie. Misschien heb je het voorlopig koopcontract al wel getekend. Dan ga je nu samen met je adviseur aan de slag. Dit kan een adviseur van ons zijn, maar ook van een andere hypotheekadviseur. Dat is aan jou. Mocht je voor onze dienstverlening kiezen, dan wordt er gevraagd om in jouw persoonlijke dashboard de volgende documenten aan te leveren.

  • Kopie van identiteitsbewijs
  • Aangiftes inkomstenbelasting van de afgelopen drie jaar*
  • Aanslagen inkomstenbelasting van de afgelopen drie jaar*

*In principe moet je de jaarstukken, aangiftes en aanslagen inkomstenbelasting van de afgelopen drie jaar aanleveren. Het kan echter zijn dat je korter dan drie jaar zzp'er bent. Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn. Lees in dat geval even hoe je dat het beste kunt aanvliegen.

De rest van de zzp documenten

Dat is nog niet alles, er zijn namelijk nog meer documenten die je als zzp'er aanlevert. Download via de button hieronder de checklist ‘Documenten zzp’er’. Dan heb je het handige overzicht altijd bij de hand.

Eerste pagina - Documentenlijst ZZP

Checklist voor zzp’ers

Bij een hypotheekaanvraag komen een hoop documenten kijken. Wanneer je zzp’er bent zijn dat er nog een aantal extra. De bank wil namelijk inzicht in jouw bedrijf en inkomen. Met deze checklist zie je geen document over het hoofd.
Eerste pagina - Documentenlijst ZZP

Checklist voor zzp’ers

Bij een hypotheekaanvraag komen een hoop documenten kijken. Wanneer je zzp’er bent zijn dat er nog een aantal extra. De bank wil namelijk inzicht in jouw bedrijf en inkomen. Met deze checklist zie je geen document over het hoofd.

Vond je deze informatie nuttig?

Bénine Bijleveld

Bénine heeft voor verschillende food merken gewerkt. Ze zorgde ervoor dat deze merken goed zichtbaar waren online en op social media, met als uiteindelijk doel het vergroten van de merkbekendheid... Lees verder

Meer lezen over Ondernemer

10/01/2024

Hypotheek na een jaar zzp met NHG

22/11/2023

Hoe krijg ik een hypotheek als ondernemer?

10/07/2023

Is de Inkomensverklaring Ondernemer nodig voor je hypotheek?

6/07/2023

Hypotheek als zzp'er: hoe kijken de banken naar je cijfers?

6/07/2023

Hypotheek voor zzp'ers, 7 valkuilen om op te letten

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.