Hypotheek uit eigen BV, hoe werkt 't en wanneer kan het?

Heb je een eigen BV en geld over voor een hypotheek? Dan kan een hypotheek uit je eigen BV een goede optie zijn. Je leent dan niet bij de bank maar van je eigen bedrijf. De voordelen? Daar lees je hier meer over.
stopwatch

3 min

calendar
23 juni 2023
eye

19924

Bereken direct wat jij kunt lenen als ondernemer

Wat is een hypotheek uit eigen BV?

De naam zegt het eigenlijk al: een hypotheek uit eigen BV is een som geld die je leent bij je eigen BV om een huis te kopen. In dit geval wordt jouw BV dus de bank.

Gratis afspraak maken

Wanneer kun je een hypotheek uit eigen BV nemen?

Je kunt een hypotheek uit je eigen BV nemen als je binnen de BV genoeg liquide middelen hebt om de lening pijnloos te kunnen verstrekken. Heb je een privé hypotheek bij een bank? Dan kan het voordelig zijn deze (gedeeltelijk) af te lossen en in plaats daarvan een lening bij je eigen BV aan te gaan. Het beste moment om een deel van je hypotheek af te lossen is als de looptijd van de rentevaste periode afloopt. Je kunt dan meestal boetevrij aflossen.

Hoe werkt het?

Een hypotheek uit eigen BV opzetten werkt als volgt: je stelt eerst een hypotheekovereenkomst op met je eigen BV. Hierin leg je onder andere de looptijd en hypotheekrente vast. Je betaalt rente aan je eigen BV in plaats van aan de bank. Deze hypotheekrente is fiscaal aftrekbaar als de aflossing minimaal annuïtair is en een maximale looptijd van 30 jaar heeft. Je betaalt dus aflossing en rente aan je eigen BV. De rente is in de BV over het algemeen wel belast. Na het betalen van belasting en dividendbelasting kan je hypotheekrente echter naar privé worden uitgekeerd. Benieuwd wanneer het interessant (lees: voordeliger) wordt om een hypotheek uit eigen BV te nemen? Dat kun je met deze tool makkelijk berekenen.

Zijn er nog andere opties als ondernemer?

Heb je niet genoeg geld om een hypotheek uit eigen BV te nemen? Dan kun je als ondernemer ook een hypotheek bij een bank krijgen. Wil je berekenen hoeveel je met je inkomen uit je eigen onderneming kunt lenen bij de bank? Ook staan wij voor je klaar om je te helpen. Let op: wij geven geen advies over het verkrijgen van een hypotheek als het inkomen uit een BV komt. 

Gratis afspraak maken
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Ilona Dingemanse

Ilona is hypotheekadviseur bij Frits en is met haar vele diploma's en certificaten specialist op o.a. hypotheek bij echtscheiding. Ilona helpt je graag met het juiste hypotheekadvies. Lees verder

Meer lezen over Ondernemer

4/03/2024

Zakelijke hypotheekrente

10/01/2024

Hypotheek na een jaar zzp met NHG

22/11/2023

Hoe krijg ik een hypotheek als ondernemer?

10/07/2023

Is de Inkomensverklaring Ondernemer nodig voor je hypotheek?

6/07/2023

Hypotheek als zzp'er: hoe kijken de banken naar je cijfers?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.