Hypotheek uit eigen BV, hoe werkt 't en wanneer kan het?

03 maart 2022 21513x

Heb je een eigen BV en geld over voor een hypotheek? Dan kan een hypotheek uit eigen BV een goede optie zijn. Je leent dan niet bij de bank maar van je eigen bedrijf. De voordelen? Daar lees je hier meer over.

Michiel Lensink

Wat is een hypotheek uit eigen BV?

De naam zegt het eigenlijk al: een hypotheek uit eigen BV is een som geld die je leent bij je eigen BV om een huis te kopen. In dit geval wordt jouw BV dus de bank.

Wanneer kun je een hypotheek uit eigen BV nemen?

Je kunt een hypotheek uit je eigen BV nemen als je binnen de BV genoeg liquide middelen hebt om de lening pijnloos te kunnen verstrekken. Heb je een privé hypotheek bij een bank? Dan kan het voordelig zijn deze (gedeeltelijk) af te lossen en in plaats daarvan een lening bij eigen BV aan te gaan. Het beste moment om een deel van je hypotheek af te lossen is als de looptijd van de rentevaste periode afloopt. Je kunt dan meestal boetevrij aflossen.

Hoe werkt het?

Een hypotheek uit eigen BV opzetten werkt als volgt: je stelt eerst een hypotheekovereenkomst op met je eigen BV. Hierin leg je onder andere de looptijd en hypotheekrente vast. Je betaalt rente aan je eigen BV in plaats van aan de bank. Deze hypotheekrente is gewoon fiscaal aftrekbaar van je inkomsten. Je betaalt dus aflossing en rente aan je eigen BV. De rente is in de BV over het algemeen wel belast. Na het betalen van belasting en dividendbelasting kan je hypotheekrente echter naar privé worden uitgekeerd. Benieuwd wanneer het interessant (lees: voordeliger) wordt om een hypotheek uit eigen BV te nemen? Dat kun je met deze tool makkelijk berekenen.

Zijn er nog andere opties als ondernemer?

Heb je niet genoeg geld om een hypotheek uit eigen BV te nemen? Dan kun je als ondernemer ook een hypotheek bij een bank krijgen. Wil je berekenen hoeveel je met je inkomen uit je eigen onderneming kunt lenen bij de bank? Ook staan wij voor je klaar om je te helpen. Eén van onze adviseurs maakt berekeningen die jij kunt zien en aanpassen, 24 uur per dag. Wij geven jij inzicht, jij maakt de keuzes.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book "Help, ik koop een huis". Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Lees ook