Hypotheek uit eigen BV, hoe werkt 't en wanneer kan het?

Heb je een eigen BV en geld over voor een hypotheek? Dan kan een hypotheek uit eigen BV een goede optie zijn. Je leent dan niet bij de bank maar van je eigen bedrijf. De voordelen? Daar lees je hier meer over.
stopwatch

3 min

calendar
3 maart 2022
eye

19924

Bereken direct wat jij kunt lenen als ondernemer

Wat is een hypotheek uit eigen BV?

De naam zegt het eigenlijk al: een hypotheek uit eigen BV is een som geld die je leent bij je eigen BV om een huis te kopen. In dit geval wordt jouw BV dus de bank.

Gratis afspraak maken

Wanneer kun je een hypotheek uit eigen BV nemen?

Je kunt een hypotheek uit je eigen BV nemen als je binnen de BV genoeg liquide middelen hebt om de lening pijnloos te kunnen verstrekken. Heb je een privé hypotheek bij een bank? Dan kan het voordelig zijn deze (gedeeltelijk) af te lossen en in plaats daarvan een lening bij eigen BV aan te gaan. Het beste moment om een deel van je hypotheek af te lossen is als de looptijd van de rentevaste periode afloopt. Je kunt dan meestal boetevrij aflossen.

Hoe werkt het?

Een hypotheek uit eigen BV opzetten werkt als volgt: je stelt eerst een hypotheekovereenkomst op met je eigen BV. Hierin leg je onder andere de looptijd en hypotheekrente vast. Je betaalt rente aan je eigen BV in plaats van aan de bank. Deze hypotheekrente is gewoon fiscaal aftrekbaar van je inkomsten. Je betaalt dus aflossing en rente aan je eigen BV. De rente is in de BV over het algemeen wel belast. Na het betalen van belasting en dividendbelasting kan je hypotheekrente echter naar privé worden uitgekeerd. Benieuwd wanneer het interessant (lees: voordeliger) wordt om een hypotheek uit eigen BV te nemen? Dat kun je met deze tool makkelijk berekenen.

Zijn er nog andere opties als ondernemer?

Heb je niet genoeg geld om een hypotheek uit eigen BV te nemen? Dan kun je als ondernemer ook een hypotheek bij een bank krijgen. Wil je berekenen hoeveel je met je inkomen uit je eigen onderneming kunt lenen bij de bank? Ook staan wij voor je klaar om je te helpen. Eén van onze adviseurs maakt berekeningen die jij kunt zien en aanpassen, 24 uur per dag. Wij geven jou inzicht, jij maakt de keuzes.

Gratis afspraak maken
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Michiel Lensink

Michiel heeft na zijn studie in Delft verschillende bedrijven opgericht op het gebied van waterzuivering en energie. Daarnaast is hij actief geweest bij het begeleiden van jonge ondernemers, onder.. Lees verder

Meer lezen over Ondernemer

31/01/2023

Een prognose opstellen voor je eigen bedrijf

3/01/2023

Is de Inkomensverklaring Ondernemer nodig voor je hypotheek?

3/01/2023

Hypotheek als zzp'er: hoe kijken de banken naar je cijfers?

19/04/2022

Hypotheek na een jaar zzp met NHG

3/03/2022

Hypotheek uit eigen BV, hoe werkt 't en wanneer kan het?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.