Hypotheek na een jaar zzp met NHG

Je bent net gestart als zzp’er en wilt een hypotheek aanvragen. Vaak willen banken dan cijfers zien. Met NHG kun je wanneer je zzp bent een hypotheek aanvragen, ook als je pas een jaar bezig bent.
stopwatch

3 min

calendar
19 april 2022
eye

3050

Wat is NHG?

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Het is namelijk een garantie van de Nederlandse overheid aan banken die hypotheken verstrekken. Heb je zo’n garantie en blijk je op een gegeven moment de hypotheek niet meer te kunnen betalen? Dan vergoedt de overheid het verlies dat de bank eventueel lijdt.

Meer lezen over Nationale Hypotheek Garantie.

Kom jij in aanmerking voor een hypotheek met NHG?

Sinds 1 december 2016 kom je als je minimaal een jaar zzp’er bent al in aanmerking voor een hypotheek met NHG. Vroeger was dit minimaal drie jaar. Het grote voordeel aan NHG is dat je verantwoord een betaalbare hypotheek afsluit. Je vermindert er namelijk ook je financiële risico’s mee, nu en in de toekomst. NHG hanteert hierbij de volgende voorwaarden voor je onderneming:

  • Geen personeel in dienst
  • Meerdere opdrachtgevers en je wordt betaald per opdracht na verstrekking
  • Je voert werk uit dat normaliter vaak in dienstverband wordt uitgevoerd
  • Je brengt kennis en vaardigheden op eigen vakgebied in
  • Je draagt verantwoording voor de eigen werkzaamheden
  • Tot slot sta je meer dan twaalf maanden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en heb je minder dan drie inkomstenbelasting-aangiftes van je eigen bedrijf.
Bereken direct wat jij kunt lenen
De doelgroep van NHG is startende zzp'ers die hun werkzaamheden niet uitoefenen vanuit een BV. Misschien wel het grootste voordeel van een hypotheek met NHG is de flexibelere eis rondom de solvabiliteit van je eigen bedrijf. Normaal gesproken is voor banken een solvabiliteit van 0.25 het minimum. Met NHG ligt deze ondergrens bij 0.1. Dit is voor beginnende ondernemers een stuk soepeler. Ben je benieuwd hoeveel je maximaal kunt lenen als zzp'er?
Zoveel kun jij lenen

Hoe regel je een hypotheek na een jaar zzp met NHG?

Om een hypotheek na een jaar zzp met NHG te krijgen, wordt eerst je toetsinkomen bepaald. Dit wordt gedaan op basis van je gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar. Dit mag ook een combinatie zijn van inkomsten uit eerdere loondienst en winsten van je kersverse bedrijf. Heb je in de afgelopen drie jaar niet altijd een inkomen gehad? Dat hoeft geen probleem te zijn. Zolang het in totaal maximaal een kalenderjaar is. Let op: het gemiddelde inkomen wordt in dit geval alsnog over drie jaar berekend en zal dus lager uitvallen.

Toetsinkomen voor hypotheek NHG berekenen

Om een hypotheek met NHG te krijgen als zzp’er moet je het toetsinkomen laten berekenen door experts. Dit kan worden gedaan door een van de onderstaande drie deskundige partijen:

De kosten hiervoor zijn maximaal 250,-. Je kunt deze berekening zelf aanvragen of via een van onze hypotheekadviseurs.

Hoeveel kun je lenen met NHG?

Sinds 1 januari 2017 is de NHG-grens gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs. Aangezien de huizenprijzen gestegen zijn, is deze grens dus ook iets opgerekt. De maximale koopsom met NHG bedraagt 405.000 euro . Bij huizen met energiebesparende voorzieningen is de kostengrens 6% hoger, de grens ligt dan op 429.300 euro .

Meer weten?

Wil je meer weten over een hypotheek met NHG? Lees dan dit artikel over NHG. Meer informatie over het aanvragen van een hypotheek als zzp’er? Lees dan dit artikel over de 7 valkuilen bij een hypotheek voor zzp'ers. Je kunt natuurlijk ook je situatie voorleggen in een gratis hypotheekgesprek. Onze adviseurs houden wel van een uitdaging en geven je graag de best mogelijke hypotheek. Wanneer kunnen ze je bellen?

Hypotheekgesprek inplannen
Eerste pagina - E-book ZZP hypotheek

Een koophuis als zzp’er

Veel ondernemers denken dat een koophuis in de huidige markt voor hen niet is weggelegd. Dit is gelukkig lang niet altijd het geval! Met dit e-book weet je precies hoe een huis kopen als zzp’er in zijn werk gaat.

E-book ZZP hypotheek

Download het gratis E-book “Een hypotheek als zzp-er”.

Met dit e-book weet je precies hoe een huis kopen als zzp’er in zijn werk gaat.

Vond je deze informatie nuttig?

Bénine Bijleveld

Bénine heeft voor verschillende food merken gewerkt. Ze zorgde ervoor dat deze merken goed zichtbaar waren online en op social media, met als uiteindelijk doel het vergroten van de merkbekendheid... Lees verder

Meer lezen over Ondernemer

22/11/2023

Hoe krijg ik een hypotheek als ondernemer?

10/07/2023

Is de Inkomensverklaring Ondernemer nodig voor je hypotheek?

6/07/2023

Hypotheek als zzp'er: hoe kijken de banken naar je cijfers?

6/07/2023

Hypotheek voor zzp'ers, 7 valkuilen om op te letten

4/07/2023

Een prognose opstellen voor je eigen bedrijf

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.