Hypotheek voor zzp'ers, 7 valkuilen om op te letten

Als zelfstandig ondernemer werkt het aanvragen van een hypotheek een beetje anders en kost het je vaak iets meer werk. Let op de volgende zeven valkuilen als je een hypotheek wilt voor zzp'ers
stopwatch

3 min

calendar
6 juli 2023
eye

9903

1. Een hypotheek voor zzp'ers hoeft niet bij je eigen bank

Vaak denken mensen dat ze voor een hypotheek gebonden zijn aan hun eigen bank. Maar je bank biedt natuurlijk alleen haar eigen hypotheken aan, dus er valt weinig te kiezen. Wanneer je naar een hypotheekadviseur gaat, worden meerdere banken met elkaar vergeleken. De kans op een betere hypotheek wordt dan dus groter. Via de button hieronder bereken je zelf gemakkelijk en snel bij welke banken je terecht kunt met jouw zzp-inkomsten.

Zo vergelijken wij alle banken

2. Net begonnen?

Dat hoeft niet uit te maken Om je inkomen vast te stellen kijken banken over het algemeen naar de winst die je hebt gemaakt in de afgelopen drie kalenderjaren. Maar wat als korter onderneemt dan die drie jaar? Bij sommige banken heeft dit grote invloed op wat je maximaal kunt lenen. Die zetten in de berekening gewoon 0 euro als inkomen in de jaren dat je nog niet als zzp’er actief was. Dat is natuurlijk funest voor je gemiddelde inkomen en dus ook voor wat je kunt lenen. Lees hier meer over het aanvragen van een hypotheek na 1 jaar zzp.

3. Hypotheek voor zzp'ers en je winst

Naast je winst zijn ook andere financiële factoren belangrijk voor de bank. Zoals de solvabiliteit. Dit betekent kortweg dat het eigen vermogen niet kleiner mag zijn dan een kwart van je totale vermogen. Daarnaast kijkt de bank ook naar liquiditeit. Oftewel of je niet meer kortlopende schulden hebt dan geld waar je direct over kunt beschikken. Wil je zelf berekenen of je bedrijf voldoet aan deze voorwaarden? Lees hier alles over solvabiliteit en liquiditeit.

4. Administratie

Zeker niet het leukste onderdeel van je bestaan als ondernemer: het papierwerk. Toch is dit erg belangrijk als zzp’er, al helemaal als je een hypotheek wilt krijgen. Het is cruciaal dat je administratie op orde is wanneer je naar de bank stapt voor een hypotheek, zo kun je namelijk de juiste documenten aanleveren. Wil je meer weten over welke documenten er allemaal nodig zijn wanneer je een hypotheek aanvraagt?

5. Een gemiddelde is ook maar een gemiddelde

Het kan zijn dat de winsten van je bedrijf de afgelopen jaren nogal uiteenlopen. Een forse winst in het ene jaar en minder winst een jaar later. Behalve dat je gemiddelde hierdoor lager uitvalt, kan het voor de bank ook een reden zijn om je financiële situatie onder de loep te nemen. Er zijn geen officiële maatstaven die voorschrijven wanneer banken dit doen. Tip: mocht je flinke uitschieters hebben in je winsten, zorg er dan voor dat je deze kunt verklaren. Dit kan veel schelen in het uiteindelijke bedrag dat je mag lenen.

6. Pensioen

Zzp’ers en pensioen. Ruim een kwart van de zzp’ers heeft geen pensioen opgebouwd. Wanneer je ouder dan 57 bent, neemt de bank dit als belangrijke maatstaf voor hoeveel je maximaal kunt lenen. Lees hier meer over pensioen als inkomstenbron bij de hypotheekaanvraag.

7. Arbeidsongeschikt

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Je hebt geen personeel en zelf ben je nooit ziek. Waarom heb je dit dan nodig? Omdat iedereen arbeidsongeschikt kan worden. Mocht dit gebeuren en je bent niet verzekerd, kom je geheid in de problemen met betalingen. Banken stellen 't weliswaar niet verplicht, maar je kunt je voorstellen hoe zwaar de hypotheeklasten zijn als je niet kunt werken.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Meer weten over een hypotheek voor zzp'ers?

Natuurlijk spelen er ook nog andere dingen wanneer je een huis gaat kopen. Kijk hier voor extra tips over het kopen van een huis. Ook staat er bij ons een team van specialisten voor je klaar, die je persoonlijk alles vertellen over het kopen van een huis als zzp’er. Ze staan te springen om je te helpen!

Hypotheekgesprek inplannen
Eerste pagina - E-book ZZP hypotheek

Een koophuis als zzp’er

Veel ondernemers denken dat een koophuis in de huidige markt voor hen niet is weggelegd. Dit is gelukkig lang niet altijd het geval! Dit e-book leert je alles over het aanvragen van een hypotheek als zzp'er en de aankoop van een huis.

E-book ZZP hypotheek

Download het gratis E-book “Een hypotheek als zzp-er”.

Met dit e-book weet je precies hoe een huis kopen als zzp’er in zijn werk gaat.

Vond je deze informatie nuttig?

Ilona Dingemanse

Ilona is hypotheekadviseur bij Frits en is met haar vele diploma's en certificaten specialist op o.a. hypotheek bij echtscheiding. Ilona helpt je graag met het juiste hypotheekadvies. Lees verder

Meer lezen over Ondernemer

12/06/2024

Zzp documenten: wees niet te laat met deze papieren

4/03/2024

Zakelijke hypotheekrente

10/01/2024

Hypotheek na een jaar zzp met NHG

22/11/2023

Hoe krijg ik een hypotheek als ondernemer?

10/07/2023

Is de Inkomensverklaring Ondernemer nodig voor je hypotheek?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.