Arbeidsongeschiktheidsverzekering

15 juni 2021 4068x

Je hebt inmiddels alweer een tijdje een koophuis en met je inkomen kun je netjes elke maand de hypotheek betalen. Maar dan word je arbeidsongeschikt. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering beschermt je in dat geval voor betalingsproblemen.

Bénine Bijleveld

Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

De naam zegt het al. Het is een verzekering die arbeidsongeschiktheid dekt. Dit kan handig zijn als je een hypotheek hebt. Je hypotheek is hoogstwaarschijnlijk je hoogste maandlast. Als je door arbeidsongeschiktheid je baan en inkomen verliest, kan de hypotheek een financiële doorn in het oog worden. Als je geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt maar wel in loondienst bent, kom je eerst twee jaar in de ziektewet. Je krijgt een ziektewetuitkering die wordt aangevuld door je werkgever. In het eerste jaar is dat 100% van je loon. In je tweede jaar vaak tot 70%. Het is zeker aan te raden om met je werkgever te checken hoe dat zit.

Als je zelfstandig bent

Ben je werkzaam als zzp'er? Dan heb je geen werkgever die twee jaar lang het loon doorbetaalt. Voor zelfstandigen is er dus geen sociaal vangnet als ze onverhoopt niet meer kunnen werken. Je kunt in dat geval nog wel een bijstandsuitkering aanvragen. Maar deze zal waarschijnlijk een stuk lager zijn dan je inkomen uit je eigen onderneming.

Moet je zo'n verzekering hebben?

Nee. Dit type verzekering is niet verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. Bovendien is een arbeidsongeschiktheidsverzekering wat ze noemen een complex product. Dit betekent dat je verplicht advies erover moet krijgen. Het is namelijk een product dat heel specifiek op jouw situatie moet worden aangepast. Net als een hypotheek!

Hulp nodig met een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Wij adviseren en bemiddelen niet zelf over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, maar bij je hypotheekadvies kijken we wel naar dit scenario. Daardoor kan het zijn dat je adviseur je aanraadt hier verder naar te kijken. Wil je jouw persoonlijke situatie voorleggen aan een van onze hypotheekadviseurs? In een gratis hypotheekgesprek kun je al je vragen stellen.

Lees ook