Welke verzekeringen zijn er voor je huis?
Ik zet voor jou de belangrijkste verzekeringen op een rij. Daarnaast vertel ik je welke verplicht zijn en welke niet.
Wil je niet voor verrassingen komen te staan als je ineens arbeidsongeschikt of werkloos wordt, maar nog wel met hoge hypotheeklasten zit? Het kan slim zijn om dan een woonlastenverzekering af te sluiten.
Een woonlastenverzekering voorkomt dat je jouw woonlasten niet meer kunt betalen bij arbeidsongeschiktheid of werkeloosheid. In beide gevallen zal jouw inkomen minder worden terwijl dit niet geldt voor jouw woonlasten. Een woonlastenverzekering dekt een bepaalde periode (deels) de maandlasten van jouw hypotheek als je daar zelf niet meer toe in staat bent. Wat de kosten van deze verzekering zijn, is afhankelijk van jouw specifieke situatie. Wel kun je vaak kiezen om aan het bedrag in één keer te betalen of voor een maandelijkse premie.
Bij het afsluiten van een woonlastenverzekering kun je bepalen voor welk bedrag per maand je bent verzekerd en hoe lang deze betalingen doorlopen. Bij het kiezen van het te verzekeren bedrag is het belangrijk om te kijken naar jouw financiële situatie. Hoeveel geld loop je straks mis? En hoeveel geld heb je minimaal nodig om jouw woonlasten in je nieuwe situatie te kunnen betalen? Er kan onderscheid gemaakt worden tussen twee soorten dekkingen.
Dekking bij arbeidsongeschiktheid is vaak onderverdeeld in drie groepen waaruit je kunt kiezen; eigen beroep, passende arbeid en gangbare arbeid:
Dit is eigenlijk een aanvulling op de dekking bij arbeidsongeschiktheid. Tevens is deze gekoppeld aan het ontvangen van een WW-uitkering. Stopt de WW dan stopt jouw verzekeraar ook met uitkeren. Het is daarom ook zeer de vraag of deze dekkingsvorm valt aan te raden.
Om deze vraag te kunnen beantwoorden is het goed om zelf eens kritisch naar de volgende aspecten te kijken:
Met jouw risico wordt bedoeld dat je nadenkt over het risico dat je loopt om arbeidsongeschikt te worden. Voorbeelden van vragen die je jezelf kunt stellen zijn: loop je veel risico op het werk, doe je veel fysiek werk, ben je vaak op pad of zijn er genetische afwijkingen binnen jouw familie?
Het is ook handig om goed na te gaan wat jouw financiële weerbaarheid is als je plotseling arbeidsongeschikt wordt. Houdt hierbij onder andere rekening met de WIA (Wet inkomen naar arbeid). Deze wet voorziet in een inkomen bij arbeidsongeschiktheid, de uitkering is echter nooit hoger dan een percentage van het maximum jaarloon van €59.706 (2022). Als voor jou geldt dat je een stuk meer verdient dan het maximum jaarloon volgens de WIA, dan zal dit een behoorlijke terugval in salaris betekenen.
Daarnaast kan het zijn dat je zelf voldoende geld achter de hand hebt om het verlies van inkomen op te vangen. Zonder verzekering dus. Of heb je een partner die de woonlasten (tijdelijk) kan dragen, waardoor een woonlastenverzekering voor jou niet nodig blijkt.
Ondanks dat de WIA een maximum jaarloon hanteert, hebben veel werkgevers voor hun werknemers een aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten. Belangrijk dus om dit goed uit te zoeken voordat je een woonlastenverzekering afsluit. Dit voorkomt dat je straks een te hoge of een te lage verzekering hebt. Ook is het zo dat het bij sommige werkgevers makkelijker is om bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid herplaatst te worden dan bij andere. Denk hierbij aan grote bedrijven en instellingen zoals de overheid waar er veel soorten banen zijn.
Misschien weet je niet precies of je in jouw situatie een woonlastenverzekering moet afsluiten. Je kunt altijd bellen met onze hypotheekadviseurs, die hebben wel vaker met dit bijltje gehakt. Als je een gratis hypotheekgesprek inplant wordt je teruggebeld op een moment dat het jou uitkomt. Wanneer mogen we je bellen?
Ik zet voor jou de belangrijkste verzekeringen op een rij. Daarnaast vertel ik je welke verplicht zijn en welke niet.
Een overlijdensrisicoverzekering is een levensverzekering: er wordt een bedrag uitgekeerd als je voor een bepaalde datum komt te overlijden.
Bij een opstalverzekering ben je verzekerd tegen schade aan je huis. Een inboedelverzekering verzekert je tegen schade in het huis.
Hoe het zit met je overlijdensrisicoverzekering en de belasting? De premies die je betaalt zijn niet aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.