Maandlasten hypotheek berekenen

Je gaat je eerste huis kopen. Of misschien al verhuizen naar je volgende. Bij een nieuwe hypotheek horen nieuwe maandlasten. Met deze tool kun je niet alleen je hypotheek maandlasten berekenen, maar ook je maximale leenbedrag.

Zo worden hypotheek maandlasten berekend

Je hypotheek maandlasten worden bepaald door het type hypotheek dat je hebt. Bij een annuïteiten- of lineaire hypotheek betaal je elke maand rente en een deel aflossing. Bij een annuïteitenhypotheek is het maandbedrag gelijk, terwijl dit bij een lineaire hypotheek afneemt. Heb je een aflossingsvrije hypotheek? Dat betaal je alleen de rente. En bij een (bank)spaarhypotheek spaar je een vast bedrag en betaal je rente.

Hoe lang je de rente vastzet en de looptijd beinvloeden ook de exacte maandlasten. Met onze rekentool krijg je inzicht in wat je maandelijks moet betalen voor je hypotheek.

Wat worden mijn netto hypotheek maandlasten?

Je maandlasten zijn dus afhankelijk van verschillende factoren zoals het soort hypotheek, de rente, de looptijd, en de wijze waarop je de rente vastzet. Omdat dit variabel is, kun je via onze tool precies berekenen wat je maandelijks aan hypotheek moet betalen. 

 

Wat is het verschil in maandlasten bij lineair en annuïtair?

Annuïtaire en lineaire hypotheken zijn populair vanwege de hypotheekrenteaftrek. Bij een annuïtaire hypotheek betaal je elke maand hetzelfde bedrag. Dit bestaat uit rente en aflossing. In het begin betaal je naar verhouding meer rente en aan het eind betaal je naar verhouding meer aflossing. Bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand een gelijk deel aan aflossing. Daarom daalt je schuld sneller dan bij een annuïtaire hypotheek.

Bruto versus netto hypotheek maandlasten berekenen

In onze rekentool tonen we je de bruto en netto maandlasten. Het bruto bedrag houdt geen rekening met de hypotheekrenteaftrek, netto wel. Daarom zijn netto maandlasten lager. Je kunt kiezen om de hypotheekrenteaftrek jaarlijks of maandelijks terug te krijgen. 

 

Welke andere maandlasten zijn er?

Naast de hypotheeklasten zijn er ook andere maandelijkse kosten. Dit verschilt per huis en locatie, maar enkele voorbeelden zijn:

 • Onroerendezaakbelasting. Dit is een percentage van je WOZ-waarde
 • Gemeentelijke heffingen, voor afval bijvoorbeeld
 • Woonverzekeringen voor je inboedel en opstal
 • Waterschapsbelasting
 • Erfpacht (alleen als je huis niet op eigen grond staat)
 • VvE bijdrage (als in je een VvE zit)
 • Gas, water en licht

Veelgestelde vragen over het berekenen van je hypotheek maandlasten

Niet gevonden wat je zocht? Geen zorgen, we hebben hier de meest voorkomende veelgestelde vragen voor je verzameld. Nog meer vragen? Een overzicht kun je vinden op onze FAQ pagina

Waaruit bestaan de maandlasten van mijn hypotheek?

Dit is helemaal afhankelijk van je hypotheekvorm. Bij de hypotheken die nu het meeste worden afgesloten, de lineaire en annuïteiten hypotheek, bestaan je maandlasten hypotheek uit rente en aflossing. 

Lees hoe het bij andere hypotheekvormen zit

Hoe weet ik wat mijn maandlasten gaan worden?

Als je een huis gaat kopen, dan wil je natuurlijk weten wat je nieuwe hypotheek maandlasten gaan worden. De hoogte van die maandlasten hangen af van:

 • De hoogte van de hypotheek
 • De hypotheekrente
 • De hypotheekvorm
 • Jouw inkomen (voor de berekening van hypotheekrenteaftrek)
 • De waarde van je huis (voor de berekening van het Eigenwoningforfait)

Geen zorgen. Je hoeft niet met een rekenmachine in de weer. Onze rekentool berekent namelijk precies jouw bruto- en netto hypotheek maandlasten.

Uit welke kosten bestaat een hypotheek?

Je hypotheek bestaat meestal uit twee delen. Eén deel is aflossing en het andere deel is rente.

Is Frits écht onafhankelijk?

Daar is maar één antwoord op mogelijk: ja! We werken alleen in jouw belang en dus niet voor andere banken. Omdat we álle banken vergelijken, kunnen we je precies vertellen wat de beste rente en voorwaarden zijn voor jouw situatie.

Hoe werkt Frits?

Onze hypotheekadviseurs gebruiken geen moeilijke woorden of ingewikkelde termen. In jouw dashboard zie jij alles wat zij zien: iedere bank, elke rente en alle voorwaarden. Hierdoor zit jij zelf aan de knoppen en begrijp jij ons hypotheekadvies zó goed, dat je het kunt navertellen. Ons advies is dé combinatie van mens en machine, rekenkracht en inlevingsvermogen. Of je nu meer ruimte zoekt in vierkante meters, of in je maandlasten. Een onbezorgd gevoel en de beste keuze: je fixt het samen met Frits.

Wat wordt er tijdens het hypotheekgesprek besproken?

In je eerste gratis hypotheekgesprek nemen we jouw situatie en wensen uitgebreid door. Wat dit concreet inhoudt verschilt per situatie. Hieronder hebben we de meest voorkomende op een rijtje gezet. Zo krijg je vast een idee wat je kunt verwachten.
 • Als je je eerste huis koopt, kijkt een gecertificeerd hypotheekadviseur naar jouw opties. Samen bespreken jullie hoeveel je kunt lenen en wat je maandelijks kwijt bent aan je toekomstige hypotheek. Je krijgt advies over hoe je het beste kunt bieden en jullie kijken naar de mogelijkheden van een Biedverzekering.
 • Heb je al een koophuis en ga je verhuizen? Dan bespreek je naast je hypotheek en je maandlasten ook wat je met je overwaarde kunt doen. Met je adviseur kijk je naar de beste banken om een nieuwe hypotheek af te sluiten en maak je vast plannen voor de overbruggingsperiode: de korte tijd waarin je op papier twee huizen hebt.
 • Het kan ook zijn dat je prima zit in je huis, maar graag wilt besparen op je maandlasten of je hypotheek wilt verhogen voor een verbouwing. In dit geval kijk je in je hypotheekgesprek met je adviseur naar je lopende hypotheek en of je deze kunt oversluiten of verhogen. Samen bespreken jullie de hoogte van je oversluitboete, hoe snel je deze kunt terugverdienen en wat je nieuwe maandlasten worden. Als je wilt verhogen kijken we ook of je dit het beste bij je eigen bank kunt doen of dat oversluiten naar een andere bank toch voordeliger is.
Wat jouw situatie ook is, in het hypotheekgesprek is er ruimte voor al je vragen. Het gesprek is gratis. Ook als je besluit om hierna niet met ons door te gaan.

In 4 stappen je hypotheek rond

Of je nu meer ruimte zoekt in vierkante meters, of in je maandlasten. Een onbezorgd gevoel en de beste keuze: je fixt het samen met Frits.

1
Stap 1
Stap 1

Rekenwerk

Met onze rekentool kan je eenvoudig je hypotheek berekenen. Zo weet je hoeveel je maximaal kunt lenen.

2
Stap 2
Stap 2

Hypotheekgesprek

Kun je lenen wat je nodig hebt? Plan dan een gratis hypotheekgesprek in. Wij nemen je mee door alle opties, op zo’n manier dat jij het kunt navertellen.

3
Stap 3
Stap 3

Keuzes maken

Tijdens het adviesgesprek hakken jullie samen de knopen door: je kiest de hypotheekvorm en rentevaste periode.

4
Stap 4
Stap 4

Naar de notaris

Is alles akkoord? Dan is het tijd voor je handtekening. En een fles bubbels natuurlijk!

Slimme én betrouwbare rekentools voor het beste resultaat

Checklist blue

Alle banken

Onze rekentools vergelijken niet enkele, maar álle banken en verstrekkers. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet. 

Compare

Volledige controle

Met onze tools zie je wat er gebeurt als je aan de knoppen schuift. Sterker nog, je kunt er zelf mee schuiven. Dit geeft je de controle om zelf beslissingen te maken.

shield_icon

Betrouwbaar

Onze rekentools zijn gebouwd in samenwerking met gecertificeerde hypotheekadviseurs én de Consumentenbond.

Biedcertificaat

Bieden met zekerheid

Meer kans maken op een geaccepteerd bod? Wij helpen je! Met onze Biedverzekering en ons gratis Biedcertificaat wordt bieden een eitje!
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Wij vergelijken álle banken op rente en voorwaarden

Hypotheekrentes vergelijken

Klanten over onze maandlasten tool

Complimentjes of kritiek? Opmerkingen of tips? Lucht hier je hart of lees wat anderen van ons vinden.

Kiyoh
1182 beoordelingen
Rating Image 9.7
Prettig en helder
Hypotheekadviseur Frank bood per videogesprek heldere en prettige antwoorden op onze vragen en was erg vriendelijk. Bedankt!

Hypotheekadviseur Frank bood per videogesprek heldere en prettige antwoorden op onze vragen en was erg vriendelijk. Bedankt!

R uit Nijmegen
7-05-2024
Vriendelijk en vakkundig advies
Frank geeft eerlijk en duidelijk advies. Ook als dit niet het antwoord is waar je op hoopt.

Frank geeft eerlijk en duidelijk advies. Ook als dit niet het antwoord is waar je op hoopt.

Ivan uit Lelystad
13-03-2023
snel inzicht
door het invoeren van een aantal basisgegevens heb je snel een globaal overzicht van de kosten. Prima om je te oriënteren.

door het invoeren van een aantal basisgegevens heb je snel een globaal overzicht van de kosten. Prima om je te oriënteren.

Albert uit Almere
14-06-2022
Ik had dat 3jr geleden al is bekeken bij Frits,.maar de 2jr Corona en t overlijden v m'n vrouw
Duidelijk

Duidelijk

Han uit Warmenhuizen
24-05-2022
helder en duidelijk
Door het invoeren van een aantal bedragen krijg snel en duidelijk inzicht wat je moet betalen en waarvoor met een duidelijk uitkomst van je maandlasten

Door het invoeren van een aantal bedragen krijg snel en duidelijk inzicht wat je moet betalen en waarvoor met een duidelijk uitkomst van je maandlasten

Albert uit Almere
3-05-2022
Zeer open en eerlijk
De adviseur nam zijn tijd en bleef beleefd bij alle vragen. Hij kwam met allerlei mogelijke oplossingen en ideeën om over na te denken.

De adviseur nam zijn tijd en bleef beleefd bij alle vragen. Hij kwam met allerlei mogelijke oplossingen en ideeën om over na te denken.

Rose uit Den Haag
1-10-2021
Verhelderend
Een meevaller!

Een meevaller!

Willeke uit Assen
23-08-2021
Gevraagd verhoging woning verbetering
Ik wil mijn bestaande hypo ver hogen met 50K woning is meer Waard 290K taxatie vorig jaar Hypotheek in 197280 en inschrijving 260 k

Ik wil mijn bestaande hypo ver hogen met 50K woning is meer Waard 290K taxatie vorig jaar Hypotheek in 197280 en inschrijving 260 k

Simon Odinga uit Almere
9-07-2021
eenvoudig als je alle gegevens bij de hand hebt
wilde alle gegevens is compleet invullen en nu erg duidelijk en compleet wat de kosten gaan worden.

wilde alle gegevens is compleet invullen en nu erg duidelijk en compleet wat de kosten gaan worden.

roy uit linschoten
22-06-2021
perfecte uitleg en begeleiding ,
ik heb even het advies on hold gezet, er is wat meer werk te doen. mijn adviseur Migiel, luisterde goed naar mijn verhaal, heeft me tot dusverre perfect in de stappen begeleid en ik kom terug om verder af te ronden.

ik heb even het advies on hold gezet, er is wat meer werk te doen. mijn adviseur Migiel, luisterde goed naar mijn verhaal, heeft me tot dusverre perfect in de stappen begeleid en ik kom terug om verder af te ronden.

Eva uit Haarlem
19-06-2021
Overzicht en duidelijk.
Ons eerste gesprek was erg fijn en er was ruimte om alle vragen te stellen.

Ons eerste gesprek was erg fijn en er was ruimte om alle vragen te stellen.

Wolf uit Amsterdam
12-06-2021
prima tool / beperkt als je voor meerdere mensen iets doet
Als tool werkt het uitstekend. Heldere berekening en goed in te vullen. Tot dat je als curator voor een ander de tool ook wil gebruiken en je hetzelfde mailadres gebruikt. Dan keer je terug naar een eerdere berekening ipv verdergaan met de nieuwe

Als tool werkt het uitstekend. Heldere berekening en goed in te vullen. Tot dat je als curator voor een ander de tool ook wil gebruiken en je hetzelfde mailadres gebruikt. Dan keer je terug naar een eerdere berekening ipv verdergaan met de nieuwe

W. de Jong uit Huissen
18-05-2021
Geduldig vriendelijk en oplossend advies gekregen
Ik kreeg Karin aan de telefoon. Zij vertelde mij de voor en nadelen van verschillende opties. Ik kreeg het advies wat dingen uit te zoeken. Aan de hand daarvan kan zij meer doen. Zij deed geen moeite mij direct te laten beslissen of onder druk te zetten. Het vervolg wil ik ook met haar regelen.

Ik kreeg Karin aan de telefoon. Zij vertelde mij de voor en nadelen van verschillende opties. Ik kreeg het advies wat dingen uit te zoeken. Aan de hand daarvan kan zij meer doen. Zij deed geen moeite mij direct te laten beslissen of onder druk te zet...

Ben uit DIEPENVEEN
2-04-2021
handige rekentools
Vorige keer hypotheek met hulp van ik ben Frits een hypotheek afgesloten, snel en deskundig geholpen

Vorige keer hypotheek met hulp van ik ben Frits een hypotheek afgesloten, snel en deskundig geholpen

I.M Aalhuizen uit Utrecht
21-03-2021
Snel en duidelijk
Door twee iets uiteenlopende gegevens te importeren toch duidelijke en gelijke resultaten. Dank!

Door twee iets uiteenlopende gegevens te importeren toch duidelijke en gelijke resultaten. Dank!

Johannnes uit Helmond
15-03-2021

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.