Huis kopen: De Complete Gids

10 augustus 2021 61562x

Het aantal mensen dat een huis koopt in Nederland loopt al jaren op. Meer dan 60% van de huizen is tegenwoordig een koopwoning.

Ben jij van plan om een huis te kopen? Dan is deze gids speciaal voor jou bedoeld! Na het lezen weet jij precies waar je op moet letten en welke stappen je moet ondernemen om een huis te kopen. Let’s go!

Kan je dit huis kopen?

Als je een huis gaat kopen, moet je natuurlijk weten hoeveel je te besteden hebt. Mijn slimme rekentool berekent in een paar minuten voor je wat jouw maximale hypotheek is. Meer weten over een huis kopen? Lees dan verder.

Redenen om (g)een huis te kopen

Waarom zou je een huis kopen? En wat zijn redenen om het niet te doen? Een huis kopen is een enorme beslissing, waar je goed over na moet denken voordat je het ook daadwerkelijk gaat doen. In dit hoofdstuk heb ik de grootste voor- en nadelen van een huis kopen voor je op een rijtje gezet

Een eigen huis...

Voor heel veel mensen is dit de belangrijkste reden om te kopen. Een eigen huis, helemaal van jou, waar je alles aan kan veranderen wat je wil. Daarnaast stop je het geld dat je elke maand betaalt in jouw eigen huis. Het is dus een investering, wat anders is dan als je een huis huurt. Je betaalt iets af dat van jou is, in plaats van dat je elke maand iemand geld geeft om te wonen in een huis dat niet van jou is.

Stabiele maandlasten

Als je een hypotheek neemt op een koophuis, los je over het algemeen elke maand een vast bedrag af met rente. Je weet dus waar je aan toe bent als het aankomt op je maandlasten. Heb je een rentevaste periode van tien jaar? Dan weet je voor de komende tien jaar precies hoeveel jij moet betalen. Als je huurt weet je dit nooit zeker, jouw huur mag elk jaar worden verhoogd. Je hebt dus geen zekerheid over je maandlasten.

Minder flexibel

Een huurhuis kan je op elk moment opzeggen, waar je bij een koophuis vast zit aan je hypotheek. Je kan je huis natuurlijk verkopen, maar dit kost een hoop meer moeite dan je huur opzeggen. Wil je voorlopig nog even nergens aan vastzitten? Dan is het misschien verstandiger om nog te blijven huren totdat je er echt klaar voor bent om een huis te kopen.

Risico's

Een huis kopen is niet geheel zonder risico. Nu zijn de huizenprijzen torenhoog, maar als ze dalen kan je huis onder water komen te staan. Dat betekent dat je hypotheek hoger is dan dat je huis waard is. Ook moet je alles zelf regelen als er iets mis is aan je huis. Heb je bijvoorbeeld last van een lekkage of is er iets kapot aan je huis? Dan moet je er zelf voor zorgen dat dit wordt gemaakt. Bij een huurhuis is dit de verantwoordelijkheid van je huisbaas of woonvereniging.

Hoofdstuk 2

De oriëntatiefase

Weet je zeker dat je een huis wil kopen? Dan kan je beginnen met zoeken en oriënteren. Misschien zie je wel honderden huizen voorbij komen voordat je jouw ideale huisje vindt. Hoe pak je deze zoektocht slim aan? In dit hoofdstuk lees je alles over de oriëntatiefase die je doormaakt en waar je op moet letten als je een huis wilt kopen.

Weet hoeveel je kan lenen

Waarschijnlijk betaal je jouw huis door een hypotheek af te sluiten. Voordat je naar een huis op zoek gaat, moet je weten in welke prijsklasse je moet zoeken. Het zou vervelend zijn als je er te laat achter komt dat het huis waar je verliefd op bent geworden helemaal niet kan betalen. Met mijn slimme tool weet je binnen vijf minuten wat je kan lenen. Wel zo makkelijk, toch?

Lees je in

Het is handig om je goed in te lezen in het proces van een huis kopen. Ook wil je natuurlijk weten waar je op moet letten bij het kopen van huis. Met deze gids ben je al een heel eind op weg, maar wil je meer weten over een specifiek onderwerp? Neem dan eens een kijkje in mijn kennisbank. Daar vind je tientallen artikelen met uitleg over alles wat met huizen kopen en hypotheken te maken heeft.

Nieuwbouw of bestaande bouw?

Misschien heb je hier nog helemaal niet over nagedacht, maar het is wel goed om er bij stil te staan. Wil je een nieuwbouwhuis? Of ga je toch liever voor een huis dat al een poosje staat? Tussen het kopen van nieuwbouw en kopen van bestaande bouw zitten een paar flinke verschillen. Bezichtigen, bieden en de hypotheek afsluiten; alles gaat net even anders in zijn werk. De voor- en nadelen van nieuwbouw heb ik in dit artikel voor je op een rijtje gezet. Benieuwd hoe het afsluiten van een hypotheek voor nieuwbouw in zijn werk gaat? Lees dan mijn complete gids voor hypotheek nieuwbouw.

Hoofdstuk 3

De bezichtiging

Je bent op huizensites, zoals Funda, al op zoek gegaan naar het huis van je dromen. Misschien heb je zelfs al een huis gevonden waar je in geïnteresseerd bent. Op de foto’s zag het er allemaal goed uit, maar je wilt het natuurlijk ook nog in het echt zien. In dit hoofdstuk lees je alles over de bezichtiging.

Voorbereiding

Een goed begin is het halve werk. Zorg dan ook altijd dat je goed voorbereid naar een bezichtiging toe gaat. Bedenk van tevoren vast wat je wil vragen en schrijf je vragen eventueel op zodat je zeker weet dat je niks vergeet. Zorg daarnaast dat je ook pen en papier meeneemt om dingen ter plekke op te kunnen schrijven. Speciaal voor bezichtigingen heb ik een handige checklist opgesteld. Zo weet je zeker dat je niks vergeet!

Vergeet niets bij de bezichtiging van jouw droomhuis

Er komt vast veel op je af. Daarom heb ik een handige checklist. Dan weet je zeker dat je overal aan denkt!

Een makelaar

Als je op zoek bent naar een huis kan je ervoor kiezen om een aankoopmakelaar in te schakelen. De makelaar helpt je bezichtigen, onderhandelen, bieden en een hoop andere dingen die erbij horen als je een huis wil kopen. Een makelaar is niet verplicht, je kan het ook helemaal zelf doen. Wel kan een makelaar erg handig zijn en je tijd en misschien wel geld besparen. In ruil daarvoor moet je de makelaar natuurlijk ook betalen. Weet je niet zeker of je een makelaar moet inschakelen? Lees dan mijn artikel: een aankoopmakelaar, nodig of niet? Daarna kan je zelf beslissen of jij een makelaar in wil schakelen.

Verborgen gebreken

Kapotte deuren, beschadigde muren of een barst in een raam zijn allemaal gebreken die je tijdens een bezichtiging kan zien. Sommige huizen hebben echter ook verborgen gebreken: je raadt het al, gebreken die je niet op het eerste gezicht ziet. Dit kan bijvoorbeeld lekkage zijn, maar ook houtrot of asbest. Benieuwd wat je moet doen met verborgen gebreken? Ik heb het voor je uitgezocht.

Hoofdstuk 4

Bieden op een huis

Je weet het zeker, in dit huis wil je wonen! Het is tijd om de verkoper te laten weten dat je geïnteresseerd bent en een bod uit te gaan brengen. Maar hoe bepaal je een goed bod? En hoe weet je hoeveel je kan bieden? Ik vertel het je in dit hoofdstuk. Heb je een nieuwbouwhuis op het oog? Dan kan het zijn dat het biedproces anders gaat dan bij bestaande bouw. Daarover lees je alles in mijn complete gids voor hypotheek nieuwbouw.

Hoeveel moet je bieden?

Een openingsbod bepalen is niet altijd even makkelijk. Al helemaal niet in een krappe markt, waar we in Nederland al een poosje mee te maken hebben. Overbieden is aan de orde van de dag. Je wil niet te veel betalen, maar als je te laag biedt loop je het risico dat iemand anders het huis krijgt. Het bepalen van je openingsbod heeft, zoals je ziet, nog best wel wat voeten in de aarde. Maar maak je geen zorgen! Om het je makkelijker te maken heb ik een handig stappenplan voor je gemaakt.

Een krappe markt

Ik had het er net al even over: bieden in een krappe markt. In een krappe markt is de vraag te groot voor het aanbod. Tijdens bezichtigingen zul je dan ook vaak niet de enige zijn en als je gaat bieden moet je er rekening mee houden dat er meer kapers op de kust zijn. Ook over bieden in een krappe markt heb ik een speciaal artikel geschreven. Daarin lees je hoe je moet omgaan met de oververhitte huizenmarkt van dit moment. Klik hier om het artikel te lezen!

Hoofdstuk 5

Je bod is geaccepteerd!

Het bod dat je hebt uitgebracht is geaccepteerd? Wow! Gefeliciteerd! Misschien ben je in gedachten al bezig met de nieuwe inrichting, maar eerst moet er nog een hoop gebeuren om je hypotheek helemaal rond te krijgen. In dit hoofdstuk lees je precies welke stappen jij moet nemen als je bod is geaccepteerd.

Het voorlopig koopcontract

De eerste stap die je zet nadat je bod is geaccepteerd is het tekenen van het voorlopig koopcontract. Dit is een overeenkomst waarbij jij en de verkoper vastleggen dat jij het huis koopt. “Voorlopig koopcontract” klinkt misschien vrijblijvend, maar na een wettelijke bedenktijd staat het wel degelijk vast. Als je na die bedenktijd nog terugkrabbelt moet je meestal 10% van de koopsom betalen. Het is slim om ontbindende voorwaarden in je voorlopig koopcontract op te nemen. Hiermee kan je ook na de wettelijke bedenktijd de koop nog ontbinden zonder te betalen, als blijkt dat er iets mis is of als jij de financiering niet snel genoeg rond krijgt.

Een hypotheekadviseur

Om het huis te kunnen kopen moet je een hypotheek afsluiten. Dit doe je samen met één van mijn hypotheekadviseurs. In een gratis eerste gesprek spreek je al jouw mogelijkheden door en kijken jullie samen naar wat voor jou de beste hypotheek zou zijn. Wil je weten hoe je een hypotheek afsluit? Lees dan mijn complete gids voor het afsluiten van een hypotheek. Wil je liever meteen iemand spreken? Plan dan een bel-afspraak in.

Naar de notaris

Als je hypotheek en financiering geregeld zijn, ga je naar de notaris om wat officiële documenten te tekenen. Je zet je handtekening op een aantal formulieren en daarna is de deal rond: het huis is van jou en je nieuwe woonavontuur kan officieel beginnen!

Bonus-hoofdstuk

Succesvol een huis kopen

Je bent hoop ik een stuk wijzer geworden van wat je tot nu toe in deze gids hebt gelezen. Helemaal klaar om een huis te gaan kopen? Ik heb nog wat handige tips op een rijtje voor je gezet. Na het lezen daarvan weet je precies wat je wel en niet moet doen als je succesvol een huis wilt kopen!

Aan al het mooie komt een einde...

En zo ook aan deze gids. Ga je een huis kopen? Dan begint je avontuur natuurlijk pas! Ik hoop dat je een hoop geleerd hebt over het kopen van een huis! Mis je iets in deze gids? Ik hoor het graag! Stuur dan een mailtje naar hallo@ikbenfrits.nl. Ben jij aan het kijken naar een huis? Of is je bod zelfs al geaccepteerd? Praat dan eens met één van mijn adviseurs. Zij helpen je graag verder.

Alle artikelen (10)
#Huis Kopen
Het kopen van een tweede woning kan op verschillende manieren gefinancierd worden. Bijvoorbeeld met de overwaarde van je eigen woning. Ga naar Tweede woning kopen. Hoe krijg je een hypotheek?
#Huis Kopen
Als je in 2021 een huis koopt, betaal je meestal 2% overdrachtsbelasting. Maar soms hoeft dit niet. Bekijk hier wanneer je niets betaalt. Ga naar Wanneer hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen in 2021?
#Huis Kopen
Kun je een huis kopen als student? Ikbenfrits vertelt je hoe dit gaat en hoe je ouders eventueel een handje kunnen helpen. Ga naar Een huis kopen als student, hoe gaat het in zijn werk?
#Huis Kopen
Een prefab woning zet je als een soort bouwpakket ter plaatse in elkaar. De woningen zijn goedkoper en veel sneller klaar. Ga naar Een prefab woning: een optie voor jou?
#Huis Kopen
Overbieden op een huis kan gevolgen hebben voor de hoogte van je hypotheek. Je kunt namelijk maar 100% van de woningwaarde financieren. Ga naar Overbieden, heeft dat gevolgen voor mijn hypotheek?
#Huis Kopen
Bieden op een huis in Amsterdam of Utrecht kan knap lastig zijn. Je hebt immers een hoop concurrentie. Lees deze 4 tips ter voorbereiding. Ga naar Bieden op een huis in een krappe markt
#Huis Kopen
Hoe zorg je dat je snel een huis vindt, terwijl je toch uitgebreid kunt zoeken op Funda en dus geen belangrijke huizen over 't oog ziet? Ga naar Als een speer uitgebreid zoeken op Funda
#Huis Kopen
Je gaat een bod plaatsen op een huis? Spannend! Ikbenfrits geeft je een handig stappenplan hoe je het kunt bieden op een huis. Ga naar Bieden op een huis. Hoe bepaal je het openingsbod?
#Huis Kopen
Een huis kopen kost meer dan alleen de aankoopprijs. Daarom heeft Ikbenfrits alle kosten voor je op een rijtje gezet. Wel zo makkelijk! Ga naar Huis kopen: dit zijn alle kosten op een rijtje
#Huis Kopen
Je wilt een huis kopen en speelt met de vraag: kan ik een huis kopen met mijn salaris? Bereken het binnen 2 minuten met de handige tool. Ga naar Kan ik een huis kopen met mijn salaris? Let op deze 4 dingen

Cookies?

Ik plaats cookies om de site goed te laten werken en nog beter te maken. Vind je dat goed?

Check alle opties

Ik gebruik jouw gegevens om ervoor te zorgen dat je ook echt vindt waar je naar op zoek bent. Met deze cookies krijg je bijvoorbeeld gerichte advertenties op basis van jouw voorkeuren en gedrag.

Ik vind een persoonlijke ervaring belangrijk. Om mijn website het beste bij jouw voorkeuren aan te laten sluiten, moet ik een paar dingen van je opslaan. Bijvoorbeeld je IP-adres.

Deze cookies zijn nodig om ervoor te zorgen dat mijn website goed werkt.

Meer weten?

Lees ook mijn Cookiestatement en Privacyverklaring.