Monumentaal pand kopen: alles wat je hierover wilt weten

16 december 2020 1016x

Ben je van plan om een monumentaal pand te kopen? Dan wil je je misschien eerst even inlezen over alles wat daarbij komt kijken. Van speciale hypotheken en leningen tot verzekeringen. Zo ben je straks beter voorbereid wanneer je in jouw huis met historie trekt.

Bénine Bijleveld

Type monumenten

Een monument is een gebouw met cultuurhistorische of wetenschappelijke waarde. Er zijn verschillende soorten monumenten, zo heb je rijksmonumenten, provinciale monumenten en gemeentelijke monumenten. Afhankelijk van het type monument kun je in aanmerking komen voor leningen met lage rentes. Met deze leningen kun je monumenten restaureren of onderhouden. Voorheen was het ook nog mogelijk om geld terug te krijgen van de Belastingdienst voor het onderhoud aan een monumentaal pand. Per 1 januari 2019 kan dit helaas niet meer.

Ga je een monumentaal pand kopen dat je wilt verbouwen of isoleren?

Als je verbouwplannen hebt voor jouw eeuwenoude grachtenpand of boerderij, zitten er soms wat haken en ogen aan. Zo kun je niet zomaar een verbouwing beginnen, maar vraag je hier eerst een bouw- en omgevingsvergunning voor aan. Dit kan bij je gemeente. Zonder deze vergunning kan jouw verbouwing niet doorgaan. Ook als het gaat om het isoleren of het aanleggen van centrale verwarming. Wanneer je niet helemaal zeker bent over wat er allemaal moet gebeuren om jouw monument woonklaar te maken (dat wil zeggen: voor de 21e eeuw), kun je Monumentenwacht inschakelen. Zij zijn een onafhankelijke partij en staan je bij met adviezen. Staan deze verbouwplannen jouw droom niet in de weg om een monumentaal pand te kopen? Bereken dan hier alvast je maximale hypotheek.

Een monumentaal pand kopen met een hypotheek

In principe kun je bij alle banken gewoon een hypotheek aanvragen voor het kopen van een monumentaal pand. Ook kun je ervoor kiezen om een speciale financiering aan te vragen bij het Restauratiefonds. Zij bieden ook gunstige rentetarieven. Als er nog veel moet gebeuren om het monumentale pand fijner te maken, kun je ook gelijk een verbouwing meefinancieren in de hypotheek.

Frits fixt 't

Er komt een hoop kijken bij het kopen van een monumentaal pand. Je wilt natuurlijk zeker weten dat het huis fijn is, dat er genoeg geld is voor een eventuele verbouwing en dat je hypotheekaanvraag vlekkeloos verloopt. Dit fixen onze experts voor je. Ze gaan met jou om de (digitale) tafel zitten, zodat jij met een gerust hart daar kunt wonen.

Lees ook