Monumentaal pand kopen: alles wat je hierover wilt weten

Ben je van plan om een monumentaal pand te kopen? Dan wil je je misschien eerst even inlezen over alles wat daarbij komt kijken. Van speciale hypotheken en leningen tot verzekeringen. Zo ben je straks beter voorbereid wanneer je in jouw huis met historie trekt.

stopwatch

3 min

calendar
10 mei 2023
eye

1178

Bereken direct wat jij kunt lenen

Type monumenten

Een monument is een gebouw met cultuurhistorische of wetenschappelijke waarde. Er zijn verschillende soorten monumenten, zo heb je rijksmonumenten, provinciale monumenten en gemeentelijke monumenten. Afhankelijk van het type monument kun je in aanmerking komen voor leningen met lage rentes. Met deze leningen kun je monumenten restaureren of onderhouden. Voorheen was het ook nog mogelijk om geld terug te krijgen van de Belastingdienst voor het onderhoud aan een monumentaal pand. Per 1 januari 2019 kan dit helaas niet meer.

Ga je een monumentaal pand kopen dat je wilt verbouwen of isoleren?

Als je verbouwplannen hebt voor jouw eeuwenoude grachtenpand of boerderij, zitten er soms wat haken en ogen aan. Zo kun je niet zomaar een verbouwing beginnen, maar vraag je hier eerst een bouw- en omgevingsvergunning voor aan. Dit kan bij je gemeente. Zonder deze vergunning kan jouw verbouwing niet doorgaan. Ook als het gaat om het isoleren of het aanleggen van centrale verwarming. Wanneer je niet helemaal zeker bent over wat er allemaal moet gebeuren om jouw monument woonklaar te maken (dat wil zeggen: voor de 21e eeuw), kun je Monumentenwacht inschakelen. Zij zijn een onafhankelijke partij en staan je bij met adviezen. Staan deze verbouwplannen jouw droom niet in de weg om een monumentaal pand te kopen? Bereken dan hier alvast je maximale hypotheek.

Maximale hypotheek berekenen

Een monumentaal pand kopen met een hypotheek

In principe kun je bij alle banken gewoon een hypotheek aanvragen voor het kopen van een monumentaal pand. Ook kun je ervoor kiezen om een speciale financiering aan te vragen bij het Restauratiefonds. Zij bieden ook gunstige rentetarieven. Als er nog veel moet gebeuren om het monumentale pand fijner te maken, kun je ook gelijk een verbouwing meefinancieren in de hypotheek.

Frits fixt 't

Er komt een hoop kijken bij het kopen van een monumentaal pand. Je wilt natuurlijk zeker weten dat het huis fijn is, dat er genoeg geld is voor een eventuele verbouwing en dat je hypotheekaanvraag vlekkeloos verloopt. Dit fixen onze experts voor je. Ze gaan met jou om de (digitale) tafel zitten, zodat jij met een gerust hart daar kunt wonen.

Mogen wij je helpen?
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Bénine Bijleveld

Bénine heeft voor verschillende food merken gewerkt. Ze zorgde ervoor dat deze merken goed zichtbaar waren online en op social media, met als uiteindelijk doel het vergroten van de merkbekendheid... Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

14/06/2024

Woonquote, wat is dat?

25/04/2024

Hypotheek voor alleenstaanden

25/04/2024

Willen je ouders garant staan voor je hypotheek, schenken of lenen?

25/04/2024

Kan ik een huis kopen met mijn salaris? Let op deze 4 dingen

14/03/2024

Hypotheek agrarische bestemming

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.