Een hypotheek aanvragen in 6 stappen

Ga je jouw eerste huis kopen, wil je groter gaan wonen of wil je besparen op je maandlasten? Dan is het vaak nodig om een hypotheek aan te vragen. Een hypotheekaanvraag bestaat uit vijf stappen die in iedere situatie bijna hetzelfde zijn. Deze stappen hebben we hieronder uitgelegd zodat jij precies weet wat je kunt verwachten. 
stopwatch

5 min

calendar
31 mei 2024
eye

21753

In deze video neemt Frits-adviseur Judie je mee langs alle stappen. Lees je liever? Onder de video gaat de tekst verder.

Een hypotheek aanvragen in 5 stappen

Je hebt een fijn (nieuw) huis of een goedkopere hypotheek gevonden. Dan is het nu tijd om je hypotheekaanvraag te regelen! Hoe lang een hypotheekaanvraag precies duurt, is lastig te zeggen. Gemiddeld duurt het tussen de zes en acht weken, maar elke hypotheekaanvraag is anders. Het kan dus ook een stuk sneller dan dit. 

Stap 1: bereken hoeveel jij kunt lenen

Eerst bereken je hoeveel je maximaal mag lenen. Dat doe je met behulp van onze tool. In die uitslag zie je direct al jouw opties bij verschillende banken. Daarna is het tijd om wat knopen door te hakken. Dit hoef je natuurlijk niet alleen te doen. In een hypotheekgesprek met één van onze hypotheekadviseurs bespreek je alles uitgebreid. Je bepaalt in deze stap voor welke bank je gaat, op welke manier je gaat aflossen en welke rentevaste periode je kiest. Samen met jouw adviseur loop je door al deze punten heen. Met onze rentevergelijker ben jij alvast goed voorbereid.

Zo vergelijken wij alle hypotheekverstrekkers

Stap 2: het eerste gesprek

In het eerste gesprek verken je de mogelijkheden voor het afsluiten van jouw hypotheek. Dat noemen we de Fritsanalyse. Hierin wordt jouw situatie besproken en wordt gekeken naar de mogelijkheden die voor jou het beste zijn. Hierin vergelijken we álle banken. Dit hoef je gelukkig niet alleen te doen, onze adviseur staat voor je klaar om je bij iedere stap te helpen. 

Stap 3: het adviesgesprek

In het adviesgesprek ga je knopen doorhakken. Door samen met de hypotheekadviseur een aantal scenario’s te maken, kiezen we vervolgens welke bank het beste bij jou past. Hierna kies je voor de aflossingsvorm, bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Ook kijken we naar de taxatie van je nieuwe huis. In 2024 geven de hypotheekregels aan dat je maximaal 100% van jouw woningwaarde mag lenen als hypotheek. Een taxatie helpt hierbij. Dit kan via een gewone taxatie of via een desktoptaxatie. Jouw adviseur helpt jou in het maken van de juiste keuzes.  

Stap 4: offerte aanvragen

Je hebt met je hypotheekadviseur een goede hypotheek uitgekozen en je huis is getaxeerd. Je hebt met je hypotheekadviseur de beste hypotheek voor jou uitgekozen en je huis is getaxeerd. Nu gaat jouw adviseur aan de slag met jouw hypotheekaanvraag. De bank wil hiervoor een hoop informatie en documenten van jou inzien. Documenten aanleveren gaat bij ons gemakkelijk en helemaal digitaal in je eigen dashboard. In ieder geval moet je onderstaande documenten uploaden.

  • Inkomensgegevens
  • Vermogen/Eigen geld
  • Financiële verplichtingen
  • Polisgegevens
  • Gegevens van het huis dat je gaat kopen
  • Gegevens huidige huis (als dit van toepassing is)
  • Eventuele echtscheidingsstukken
  • Overige stukken

Meer lezen over documenten verzamelen

Stap 5: offerte ondertekenen

Wanneer al jouw documenten zijn goedgekeurd door de bank, sturen zij een renteaanbod en een voorlopige hypotheeksom op. Lees deze documenten nog eens goed door voordat je ze ondertekent! Jouw hypotheekadviseur helpt jou bij het begrijpen van de inhoud én van de kleine letters. Onderteken je dit? Dan wordt het een bindende offerte. 

Stap 6: naar de notaris

Als de bank een door jou ondertekende versie van de bindende offerte heeft, gaan alle officiële stukken naar de notaris. Die maakt hierna de hypotheekakte voor je op. Hierin staan alle afspraken die jij met de bank hebt gemaakt over je hypotheek. Heb je een huis gekocht? Dan teken je de zogenaamde leveringsakte, hiermee wordt het huis officieel van jou. Gefeliciteerd!

Hulp nodig met je hypotheek aanvragen?

Hopelijk heb je een beter beeld van wat er allemaal komt kijken bij het aanvragen van een hypotheek. Het is in ieder geval een goed idee om al in een vroeg stadium te praten met een adviseur. Verkopers willen namelijk (vooral in de huidige markt) graag met een koper rondom tafel die de financiering snel rond kan hebben. Wil je alvast bellen met een adviseur?

Gratis hypotheekgesprek inplannen
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?

Veelgestelde vragen

Niet gevonden wat je zocht? Geen zorgen, we hebben hier de meest voorkomende veelgestelde vragen voor je verzameld. Nog meer vragen? Een overzicht kun je vinden op onze FAQ pagina

Wat kost het hypotheekgesprek?

Niets, het eerste hypotheekgesprek is gratis! Het is voor jou dé manier om even te proeven aan onze werkwijze met je eigen Frits dashboard en je eigen adviseur. Zonder dat je ergens aan vast zit.

Hoe bereid ik mezelf voor op een hypotheekgesprek?

Hoe meer gegevens je adviseur al van jou heeft, hoe beter hij kan helpen. Je hoeft niks, maar we raden je dus aan om alvast naar jouw eigen Frits dashboard te gaan en jouw gegevens verder in te vullen. Als je dat doet, kun je ook al vóór je gesprek spelen met de rekentool in je dashboard. Die is veel uitgebreider dan onze rekentool op de website! Zo zie je daar je opties bij verschillende banken met allerlei rentevaste perioden en hypotheekvormen. Als je jouw hypotheekgesprek hebt ingepland, sturen wij je een e-mail met een afspraakbevestiging. In deze mail vind je een link naar je Frits dashboard, zodat je jouw gegevens kunt invullen.

Wat wordt er tijdens het hypotheekgesprek besproken?

In je eerste gratis hypotheekgesprek nemen we jouw situatie en wensen uitgebreid door. Wat dit concreet inhoudt verschilt per situatie. Hieronder hebben we de meest voorkomende op een rijtje gezet. Zo krijg je vast een idee wat je kunt verwachten.
  • Als je je eerste huis koopt, kijkt een gecertificeerd hypotheekadviseur naar jouw opties. Samen bespreken jullie hoeveel je kunt lenen en wat je maandelijks kwijt bent aan je toekomstige hypotheek. Je krijgt advies over hoe je het beste kunt bieden en jullie kijken naar de mogelijkheden van een Biedverzekering.
  • Heb je al een koophuis en ga je verhuizen? Dan bespreek je naast je hypotheek en je maandlasten ook wat je met je overwaarde kunt doen. Met je adviseur kijk je naar de beste banken om een nieuwe hypotheek af te sluiten en maak je vast plannen voor de overbruggingsperiode: de korte tijd waarin je op papier twee huizen hebt.
  • Het kan ook zijn dat je prima zit in je huis, maar graag wilt besparen op je maandlasten of je hypotheek wilt verhogen voor een verbouwing. In dit geval kijk je in je hypotheekgesprek met je adviseur naar je lopende hypotheek en of je deze kunt oversluiten of verhogen. Samen bespreken jullie de hoogte van je oversluitboete, hoe snel je deze kunt terugverdienen en wat je nieuwe maandlasten worden. Als je wilt verhogen kijken we ook of je dit het beste bij je eigen bank kunt doen of dat oversluiten naar een andere bank toch voordeliger is.
Wat jouw situatie ook is, in het hypotheekgesprek is er ruimte voor al je vragen. Het gesprek is gratis. Ook als je besluit om hierna niet met ons door te gaan.

Kunnen jullie bij alle banken hypotheken afsluiten?

Bij bijna allemaal! Maar wij nemen wel alle banken mee in ons advies. Als je beter bij een bank kunt afsluiten die wij niet aanbieden, dan vertellen onze tools en adviseurs je dat eerlijk.

Bij deze hypotheekverstrekkers sluiten wij geen hypotheken af, maar wij nemen ze wel mee in de vergelijking:

  • Duitse Volksbank
  • Groen Hart Hypotheken
  • Impact Hypotheken
  • Philips Pensioenfonds
  • Regiobank
  • SNS Bank
  • Van Lanschot

Wat kost een taxatie?

Als je je hypotheek afsluit of oversluit via ons, dan kunnen wij de taxateur voor je regelen. Wij werken samen met Fitrex en Maatwerk.nl en een taxatie kost meestal 625 euro .

Lees meer over de taxatie

Vond je deze informatie nuttig?

Marco Palfenier

Marco werkt al een aantal jaar als hypotheekadviseur bij Frits en helpt klanten bij het vinden van de juiste hypotheek. Lees verder

Meer lezen over Hypotheek afsluiten

Hypotheekadvies of zelf uitzoeken?

Betaal je een hypotheek vooraf of achteraf?

Verhoogde inschrijving hypotheek: Voor- en nadelen

Welke kosten kun je meefinancieren in je hypotheek?

Een ‘financieringsverklaring’: wat kun je ermee?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.