Je bod is geaccepteerd of je kan besparen door over te sluiten. Helemaal te gek! Nu ga je een hypotheek aanvragen. Hier wil je niet te lang mee wachten. Als je een nieuw huis koopt dan vervallen je ontbindende voorwaarden straks en als je oversluit is het renteaanbod beperkt geldig. Ik geef je de 5 stappen die je moet zetten.

Charlie Vielvoye

Hypotheek aanvragen, volg deze 5 stappen

Mooi dat je eindelijk een huis of hypotheek met lagere maandlasten hebt gevonden. Nu moet je de financiering nog rond zien te krijgen. Meestal moet dit binnen 6-8 weken. Het hangt ervan af wat er in de ontbindende voorwaarden van het voorlopig koopcontract staat als je een nieuw huis koopt. Of hoe lang het renteaanbod geldig is als je oversluit. Wij helpen je natuurlijk stap voor stap door het proces heen. Maar of het ook daadwerkelijk lukt hangt van jou af. Je moet namelijk een hele hoop documenten aanleveren en dingen regelen. Volg de volgende 5 stappen. Dan kan je binnen no time gaan beginnen met het inrichten van je droomhuis of lekker op vakantie van het geld dat maandelijks bespaart door over te sluiten.

1. Kies de hypotheek die het best bij jou past

Dit klinkt moeilijker dan het is. Met mijn slimme tools kan je namelijk gemakkelijk zelf berekenen hoeveel je mag lenen op basis van jouw gegevens. Misschien had je dit al wel gedaan. Dan is het nu tijd om te kijken bij welke hypotheekverstrekker je de lening kan krijgen. Houd hier altijd bij in je achterhoofd dat je niet gebonden bent aan de bank waar je je betaalrekening hebt. Het is gewoon een kwestie van de beste deal qua maximale hypotheek en rente. Samen met mijn hypotheekadviseur kies je de beste optie uit. Maak hiervoor een gratis bel-afspraak.

2. Zorg dat je (nieuwe) woning wordt getaxeerd

Om te kijken wat je mag lenen moet de woning worden getaxeerd. Waarom? Omdat je vanaf 2018 maximaal 100% van de woningwaarde mag lenen voor je hypotheek. Een taxatie kost 400 euro. Lees hier meer over wat een taxateur doet.

3. Laat mijn adviseur een offerte aanvragen

Ben je eruit gekomen met de adviseur? Dan kan hij direct voor je aan de slag. Hiervoor heeft hij wel een hoop documenten nodig. Welke allemaal? Dit kan je op ieder moment checken in je persoonlijke Dashboard. Hier zie je trouwens ook de tijdlijn van het gehele proces. Je moet om de hypotheekofferte te kunnen krijgen onderstaande typen documenten aanleveren. Je hoeft ze niet te printen hoor! Bij ons kan je ze gewoon online uploaden. Wel zo makkelijk!

 • Inkomensgegevens
 • Vermogen/Eigen geld
 • Financiële verplichtingen
 • Polisgegevens
 • Gegevens van de te kopen woning
 • Gegevens huidige woning (als dit van toepassing is)
 • Echtscheidingsstukken
 • Overige stukken

4. Check de offerte en onderteken hem

Je krijgt in eerste instantie een renteaanbod en een voorgestelde hypotheeksom. Als je deze ondertekent dan krijg je een bindende offerte. Dit betekent dat de bank en wij ervan uitgaan dat je deze offerte gaat tekenen. Want hij is bindend. Zorg dus dat je hem goed checkt voor je hem ondertekent. Mijn adviseur helpt je hier natuurlijk bij.

5. Op naar de notaris

Als de bindende offerte getekend is dan gaan alle officiële stukken naar de notaris. Die maakt de hypotheekakte op. Hiermee worden de afspraken met de bank over de hypotheek rond gemaakt. Ook teken je de leveringsakte als je een nieuw huis hebt gekocht. Hiermee word jij de wettelijke eigenaar van de woning. Gefeliciteerd!

Alles duidelijk? Maak kennis met een van mijn experts

Ik hoop dat je nu wat beter begrijpt wat er allemaal komt kijken bij een hypotheek aanvragen. Het is een goed idee om al in een vroeg stadium te spreken met een adviseur. Zeker als je gaat bieden op een huis in een krappe markt zoals Amsterdam of Utrecht. Omdat verkopers hier over interesse bepaald niet te klagen hebben kiezen ze hier meestal een koper die de financiering snel rond kan hebben. Dus maak snel een gratis bel-afspraak voor een kennismakingsgesprek. Dan weet je zeker dat je nooit achter de feiten aanloopt tijdens het hele proces.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

 • Een stappenplan voor het kopen van een woning
 • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
 • De 5 gouden tips van Frits voor starters
 • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren