Een hypotheek aanvragen in 5 stappen

Je eerste huis kopen, groter gaan wonen of besparen op je maandlasten? In verschillende situaties is het nodig om een hypotheek aan te vragen. Naast een paar kleine verschillen, doorloopt iedereen met een hypotheekaanvraag zo ongeveer dezelfde stappen. Je leest hier welke dat zijn en wat jij kunt verwachten.
stopwatch

5 min

calendar
7 april 2022
eye

21753

Bereken direct wat jij kunt lenen

Wil je nog geen hypotheek aanvragen, maar wil je meer lezen over wat er komt kijken bij een hypotheekaanvraag? Hieronder kun je op jouw situatie klikken. Wat je plannen ook zijn, wij hebben alle informatie voor je verzameld. Zo weet je precies wat je te wachten staat!

 Een huis kopen

 Hypotheek verhogen of oversluiten

Gratis hypotheekgesprek inplannen

In deze video neemt Frits-adviseur Judie je mee langs alle stappen. Lees je liever? Onder de video gaat de tekst verder.

Een hypotheek aanvragen in 5 stappen

Je hebt een fijn (nieuw) huis, of een goedkopere hypotheek gevonden, nu is het tijd om je hypotheekaanvraag te regelen! Hoe lang een hypotheekaanvraag precies duurt, is lastig te zeggen. Gemiddeld kost het tussen de zes en acht weken, maar elke hypotheekaanvraag is anders. Het kan dus ook een stuk sneller dan dit. Vaak is de lengte van deze periode afhankelijk van de ontbindende voorwaarden in je koopcontract. Als je jouw hypotheek oversluit, ligt het aan hoe lang je renteaanbod geldig is.

Een uitgebreid overzicht met hoe lang jouw hypotheekaanvraag duurt lees je hier

Stap 1: je hypotheek kiezen

Waarschijnlijk heb je met onze tool al berekend hoeveel je maximaal mag lenen. In die uitslag kreeg je meteen jouw opties te zien bij verschillende banken. Nu is het tijd om wat knopen door te hakken. Dit hoef je natuurlijk niet alleen te doen, in een hypotheekgesprek met één van onze adviseurs bespreek je alles uitgebreid. Je bepaalt in deze stap voor welke bank je gaat, op wat voor manier je gaat aflossen en welke rentevaste periode je kiest. Samen met jouw adviseur loop je door al deze punten heen. Je kunt je van tevoren goed oriënteren met onze rentevergelijker.

Zo vergelijken wij alle banken

Stap 2: de taxatie

Sinds 2018 mag je maximaal 100% van de waarde van het huis lenen in je hypotheek. Hiervoor is het natuurlijk wel belangrijk om te weten hoeveel je huis waard is. Dit gebeurt met een taxatie. Meestal wordt dit gedaan door een taxateur die langs komt, maar als je minder dan 90% van de woningwaarde leent kan dit ook via een desktoptaxatie.

Stap 3: offerte aanvragen

Je huis is getaxeerd en je hebt met je hypotheekadviseur een goede hypotheek uitgekozen. Je adviseur gaat nu aan de slag met jouw hypotheekaanvraag. De bank wil hiervoor een hoop informatie en documenten van jou inzien. Documenten aanleveren gaat bij ons gemakkelijk en helemaal digitaal in je eigen dashboard. In ieder geval zul je onderstaande documenten moeten uploaden.

  • Inkomensgegevens
  • Vermogen/Eigen geld
  • Financiële verplichtingen
  • Polisgegevens
  • Gegevens van het huis dat je gaat kopen
  • Gegevens huidige huis (als dit van toepassing is)
  • Eventuele echtscheidingsstukken
  • Overige stukken

Meer lezen over documenten verzamelen

Stap 4: offerte ondertekenen

Wanneer al jouw documenten zijn goedgekeurd door de bank, sturen zij een renteaanbod en een voorlopige hypotheeksom op. Onderteken je dit? Dan krijg je een bindende offerte. De bank gaat er vanuit dat je deze ondertekent, vandaar ook de term ‘bindend’. Voordat je deze offerte ondertekent is het belangrijk dat je het allemaal nog eens goed doorleest! Natuurlijk word je ook bij deze stap geholpen door je hypotheekadviseur.

Stap 5: naar de notaris

Als de bank een door jou ondertekende versie van de bindende offerte heeft, gaan alle officiële stukken naar de notaris. Die maakt hierna de hypotheekakte voor je op. Hierin staan alle afspraken die jij met de bank hebt gemaakt over je hypotheek. Heb je een huis gekocht? Dan teken je de zogenaamde leveringsakte, hiermee wordt het huis officieel van jou. Gefeliciteerd!

Hulp nodig met je hypotheek aanvragen?

Hopelijk heb je een wat beter beeld van wat er allemaal komt kijken bij het aanvragen van een hypotheek. Het is in ieder geval een goed idee om al in een vroeg stadium te praten met een adviseur. Verkopers willen namelijk (vooral in de huidige markt) graag met een koper rondom tafel die de financiering snel rond kan hebben. Wil je alvast bellen met een adviseur?

Gratis hypotheekgesprek inplannen
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Michiel Lensink

Bij Frits was Michiel verantwoordelijk voor de strategie van het bedrijf. Hij is mede- oprichter van het bedrijf. De reden waarom hij startte met Frits is omdat hij inzag dat er weinig transparantie.. Lees verder

Meer lezen over Hypotheek afsluiten

14/03/2024

Hypotheek voor een garagebox

Wat is een vastgoed hypotheek?

Hypotheek voor huis in het buitenland

19/02/2024

Wat is een seniorenhypotheek?

19/02/2024

Wat is een zakelijke hypotheek?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.