Leveringsakte, wat is het en waarom heb ik hem nodig?

Je hebt je droomhuis gevonden en je bod is geaccepteerd. Mooi! Er moet nog wel een hoop papierwerk worden afgehandeld. Dit doet de notaris voor een groot deel. Een van de documenten die hij of zij opstelt is de leveringsakte. Ik vertel je wat je moet weten.

Sarah Famke Oortgijsen

Wat is een leveringsakte?

Nadat je akkoord hebt gegeven op de hypotheekofferte, moet je de hypotheekakte en de leveringsakte tekenen bij een notaris. In de leveringsakte staan alle afspraken die tussen koper en verkoper zijn gemaakt.

Wat betekent dat?

Het woord zegt het al: de leveringsakte onderschrijft dat de woning officieel aan jou wordt geleverd. Dat betekent dat het huis vanaf het moment dat je de leveringsakte ondertekent officieel op jouw naam staat. En dat het huis dus écht van jou is! De leveringsakte wordt ook wel akte van levering of transportakte genoemd.

Hoe kom ik aan een leveringsakte?

Hij wordt door een notaris opgesteld en wordt ondertekend door de notaris, de verkoper en door jou. De notaris voert een aantal controles uit om te bevestigen dat de akte inderdaad gepasseerd kan worden.  Zo wordt er gecheckt of de verkoper echt de eigenaar is, of er beslagen op de woning rusten, of de woning goed is beschreven in de akte en of aan alle wettelijke voorwaarden is voldaan. De afspraken in deze akte moeten bovendien gelijk zijn aan de afspraken die zijn gemaakt in de koopakte.

Wanneer is het volledig afgehandeld?

De eigendomsoverdracht is volledig afgehandeld als een afschrift van de leveringsakte door de notaris bij het Kadaster wordt ingeschreven. Dit afschrift is het eigendomsbewijs. Bij het Kadaster worden alle onroerende zaken geregistreerd. In het Kadaster is dus op te zoeken wie de eigenaar van elk huis is en welke hypotheek erop rust. Deze inschrijving is openbaar: iedereen kan ernaar informeren.

Meer weten?

Op het moment dat je in deze fase bent van het kopen van een huis dan ben je als het goed al in contact met een hypotheekadviseur. Je hebt namelijk al een hypotheekofferte ontvangen. Twijfel je over het advies dat je elders gekregen hebt? Dat overkomt je niet met mijn adviseurs. Maak een afspraak via de button hieronder. Dan kun je je situatie voorleggen in een gratis kennismakingsgesprek.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren