Wat is een leveringsakte?

Nadat je akkoord hebt gegeven op de hypotheekofferte, moet je de hypotheekakte en de leveringsakte tekenen bij een notaris. In de leveringsakte staan alle afspraken die tussen koper en verkoper zijn gemaakt.

Wat betekent dat?

Het woord zegt het al: de leveringsakte onderschrijft dat de woning officieel aan jou wordt geleverd. Dat betekent dat het huis vanaf het moment dat je de leveringsakte ondertekent officieel op jouw naam staat. En dat het huis dus écht van jou is! De leveringsakte wordt ook wel akte van levering of transportakte genoemd. Ook de leveringsakte wordt door een notaris opgesteld en wordt ondertekend door de notaris, de verkoper en door jou. De notaris voert een aantal controles uit om te bevestigen dat de akte inderdaad gepasseerd kan worden.  Zo wordt er gecheckt of de verkoper echt de eigenaar is, of er beslagen op de woning rusten, of de woning goed is beschreven in de akte en of aan alle wettelijke voorwaarden is voldaan. De afspraken in de leveringsakte moeten bovendien gelijk zijn aan de afspraken die zijn gemaakt in de koopakte.

 

De eigendomsoverdracht is volledig afgehandeld als een afschrift van de leveringsakte door de notaris bij het Kadaster wordt ingeschreven. Dit afschrift is het eigendomsbewijs. Bij het Kadaster worden alle onroerende zaken geregistreerd. In het Kadaster is dus op te zoeken wie de eigenaar van elk huis is en welke hypotheek erop rust. Deze inschrijving is openbaar: iedereen kan ernaar informeren.

Frits zit er bovenop

Dit is Frits

Frits kan voor jou de juiste hypotheekadviseur zijn. Hij is persoonlijk, eigentijds, transparant, online en bovendien altijd eerlijk. Frits zal je nooit een hypotheek aanbevelen die niet op jouw persoonlijke omstandigheden aansluit. Om daarover te kunnen oordelen maakt hij voor jou een gratis FritsAnalyse.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 meest gemaakte fouten door starters