Leveringsakte, wat is het en waarom heb ik het nodig?

Je hebt een geweldig huis gevonden en je bod is geaccepteerd. Mooi! Nu komt er nog een boel papierwerk, wat gelukkig voor het grootste deel door de notaris wordt geregeld. Eén van deze documenten is de leveringsakte. Maar wat staat daar nou precies in?
stopwatch

3 min

calendar
14 juni 2021
eye

10693

Wat is een leveringsakte?

Nadat je akkoord hebt gegeven op de hypotheekofferte, moet je de hypotheekakte en de leveringsakte tekenen bij een notaris. In de leveringsakte staan alle afspraken die tussen de koper en verkoper zijn gemaakt. Dat betekent dat het huis vanaf het moment dat je de leveringsakte ondertekent, officieel op jouw naam staat. Het huis is nu dus écht van jou! De leveringsakte wordt ook wel akte van levering of transportakte genoemd.

De notaris regelt de leveringsakte

De leveringsakte wordt door een notaris opgesteld. Daarna ondertekenen jij, de verkoper en de notaris deze akte. De notaris doet een paar controles om te bevestigen dat de akte inderdaad gepasseerd kan worden. Zo wordt er gecheckt of de verkoper echt de eigenaar is, of er beslagen op de woning rusten, of de woning goed is beschreven in de akte en of aan alle wettelijke voorwaarden is voldaan. De afspraken in deze akte moeten gelijk zijn aan de afspraken die zijn gemaakt in de koopakte.

Afhandeling

De overdracht van het huis is volledig afgehandeld als een afschrift van de leveringsakte door de notaris bij het Kadaster wordt ingeschreven. Dit afschrift is het eigendomsbewijs. Bij het Kadaster worden alle onroerende zaken geregistreerd. In het Kadaster is dus op te zoeken wie de eigenaar van elk huis is en welke hypotheek erop rust. Deze inschrijving is openbaar: iedereen kan ernaar informeren.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Second opinion over je hypotheek?

Op het moment dat je een leveringsakte hebt, ben je als het goed al in contact met een hypotheekadviseur. Je hebt namelijk al een hypotheekofferte ontvangen. Twijfel je over het advies of wil je een 'second opinion'? Dan kun je altijd je situatie voorleggen in een gratis hypotheekgesprek met één van onze hypotheekadviseurs. Wij vergelijken alle banken, je krijgt dus altijd de beste hypotheek voor jouw situatie.

Hypotheekgesprek inplannen
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Thomas de Leeuw

Thomas is ingenieur vanuit z’n opleiding en tijdens zijn tijd aan de TU Delft werd hij verliefd op ondernemen. Zo startte hij zijn eerste bedrijf in zonne-energie terwijl hij nog studeerde. Thomas.. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

14/03/2024

Hypotheek agrarische bestemming

20/02/2024

Studieschuld hypotheek verzwijgen? Beter van niet

20/02/2024

Vraagprijs hoger dan WOZ-waarde, wat nu?

19/02/2024

Studieschuld en een hypotheek in 2024

23/01/2024

De kosten koper (k.k.) in 2024 berekenen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.