Waarom een notaris bij oversluiten?

Bij het oversluiten van jouw hypotheek zal je aan het einde van het proces altijd langs de notaris moeten. In dit artikel zal ik je uitleggen waarom een notaris bij oversluiten nodig is en wat hij precies doet. Ook vertel ik je hoe je zo goedkoop en eenvoudig mogelijk een notaris kan regelen.

Remco van Dongen

Wat is de rol van de notaris bij oversluiten?

Zodra bij een oversluiting de nieuwe geldverstrekker het finaal akkoord voor de nieuwe hypotheek heeft gegeven, moet de nieuwe hypotheekakte worden opgesteld. Het opstellen van een hypotheekakte kan uitsluitend door een notaris worden gedaan, dit is zelfs wettelijk verplicht. Hij controleert bij het opstellen of alles netjes volgens de regels is verlopen.

Afhandeling

Naast het opstellen van de hypotheekakte is de notaris bij oversluiten ook verantwoordelijk voor de financiële afhandeling. Hij vraagt bij de oude geldverstrekker de definitieve aflosnota op en bij alle betrokken partijen de facturen. Zodra hij deze heeft ontvangen stelt hij de nota van afrekening op en incasseert hij al de te verrekenen bedragen. Wanneer hij alle gelden heeft ontvangen, wordt er een afspraak gemaakt om de akte laten passeren.

Tijdens het passeren

Voor het moment van passeren wordt je uitgenodigd bij de notaris op kantoor. Tijdens deze formele zitting wordt de oude hypotheekakte in het Kadaster doorgehaald. Met de ontvangen gelden wordt de oude hypotheek afgelost en de overige partijen betaald. Tot slot wordt nieuwe akte ondertekend en ingeschreven in het kadaster. Hiermee is de oversluiting een feit.

Hoe regel ik een notaris?

Het is mogelijk een notaris te regelen door bij verscheidene kantoren in de buurt offertes aan te vragen en de beste of goedkoopste te kiezen. Ikbenfrits kan deze zorgen ook voor je wegnemen. Wij werken met een landelijk netwerk van notarissen. Hierdoor kunnen wij altijd een beschikbaar kantoor bij jou in de buurt vinden. Zij bieden een volledige oversluiting aan voor de vaste lage prijs van 730 euro (deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar). Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is aangeven dat je hier gebruik van wil maken, dan regelen wij de rest voor jou.

Het opstellen van de nieuwe hypotheekakte kan dus uitsluitend door een notaris worden gedaan. Voor het moment van passeren wordt je uitgenodigd bij de notaris op kantoor. Dan wordt de oude hypotheekakte in het Kadaster doorgehaald en wordt nieuwe akte ondertekend en ingeschreven in het kadaster. Hiermee is de oversluiting een feit.