Waarom heb je een notaris nodig bij oversluiten?

Bij het oversluiten van jouw hypotheek heb je ook een notaris nodig. Maar waarom is dat zo en hoe regel je het zo goedkoop mogelijk? Dat lees je hier.
stopwatch

3 min

calendar
5 december 2022
eye

9208

Bereken direct wat jij kunt lenen

Wat is de rol van de notaris bij oversluiten?

Zodra de nieuwe bank het finaal akkoord heeft gegeven voor je nieuwe hypotheek, moet er ook een nieuwe hypotheekakte worden opgesteld. Het opstellen van een hypotheekakte kan uitsluitend door een notaris worden gedaan, dit is zelfs wettelijk verplicht. Hij of zij controleert bij het opstellen of alles netjes volgens de regels is verlopen.

Hypotheek oversluiten berekenen

Afhandeling

Naast het opstellen van de hypotheekakte is de notaris bij oversluiten ook verantwoordelijk voor de financiële afhandeling. Hij vraagt bij de oude bank de definitieve aflosnota op en bij alle betrokken partijen de facturen. Zodra hij deze heeft ontvangen stelt hij de nota van afrekening op en incasseert hij al de te verrekenen bedragen. Wanneer hij alle gelden heeft ontvangen, wordt er een afspraak gemaakt om de akte laten passeren.

Tijdens het passeren

Voor het moment van passeren, wordt je uitgenodigd bij de notaris op kantoor. Tijdens deze formele zitting wordt de oude hypotheekakte in het Kadaster doorgehaald. Met de ontvangen gelden wordt de oude hypotheek afgelost en de overige partijen betaald. Tot slot wordt nieuwe akte ondertekend en ingeschreven in het kadaster. Hiermee is de oversluiting een feit.

Hoe regel je een notaris bij oversluiten?

Je kunt een notaris regelen door bij verschillende kantoren in de buurt offertes aan te vragen en de beste of goedkoopste te kiezen. Wij kunnen deze zorgen ook voor je wegnemen. We werken met een landelijk netwerk van notarissen en hierdoor is er altijd een kantoor bij jou in de buurt. Zij bieden een volledige oversluiting aan voor de vaste lage prijs van 864 euro en deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is aangeven dat je hier gebruik van wilt maken, dan regelen wij de rest voor jou. Nog even bellen met een adviseur over deze notaris? Dat kan natuurlijk! Tot snel.

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Bénine Bijleveld

Bénine heeft voor verschillende food merken gewerkt. Ze zorgde ervoor dat deze merken goed zichtbaar waren online en op social media, met als uiteindelijk doel het vergroten van de merkbekendheid... Lees verder

Meer lezen over Oversluiten

10/01/2024

Aflossen als je huis onder water staat

12/10/2023

Fiscale gevolgen van het aflossen van je hypotheek

15/08/2023

Aflossingsvrije hypotheek aan het einde van de looptijd. Wat nu?

15/08/2023

Is het handig om een aflossingsvrije hypotheek over te sluiten?

10/07/2023

Overgangsrecht, zo profiteer je alsnog van hypotheekrenteaftrek

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.