Aflossen als je huis onder water staat

07 december 2021 3779x

De waarde van je huis is gedaald en ook blijkt je hypotheek hoger dan de waarde van je huis. Enorm vervelend, maar extra aflossen op je hypotheek kan uitkomst bieden. Benieuwd hoe dat zit?

Bénine Bijleveld

Waarom aflossen op je hypotheek?

Als je een onzekere toekomst tegemoet gaat, kan het minder waard worden van je huis je veel spanning geven. Aflossen op je hypotheek kan ervoor zorgen dat je het risico op een restschuld verlaagd, zodat jij je geen zorgen meer hoeft te maken over eventuele geldproblemen. Het beste is natuurlijk om problemen voor te zijn. Hoe kun je restschuld voorkomen?

Wat zijn je mogelijkheden?

Er zijn een aantal opties die je kunt overwegen wanneer jouw huis onder water staat, waaronder extra aflossen op je hypotheek. Lees mee om te kijken wat jouw beste optie is.

1. Extra aflossen op je hypotheek

Om restschuld te voorkomen kun je ervoor kiezen om zelf extra af te gaan lossen op je hypotheek. Dit kun je periodiek doen, maar ook een grote eenmalige aflossing is mogelijk. Op dit moment zijn de rentes op je spaarrekening heel erg laag. Waarschijnlijk is de hypotheekrente die je betaalt een stuk hoger. Als je extra aflost krijg je niet alleen lagere maandlasten, maar ook meer rendement op je spaargeld. Je mag bij alle hypotheken 10% per jaar boetevrij aflossen. Bij sommige banken is dit zelfs meer.

2. Een schenking krijgen

Wanneer je extra wilt aflossen op je hypotheek is het mogelijk dat je ouders je een schenking doen. Er zijn wel een aantal regels waaraan je je moet houden. Zo mogen je ouders jou eenmalig €106.671 (in 2022) belastingvrij schenken voor de aankoop van een woning. Daarbij speelt de leeftijd ook een rol: je moet namelijk tussen de 18 en 40 jaar oud zijn.

3. Geld lenen

Naast een schenking, kan een lening ook zorgen voor een snellere aflossing. Zo kunnen je ouders je een bepaald bedrag lenen, waarmee jij alvast een deel extra kunt aflossen op je hypotheek. Soms is het ook mogelijk om je hypotheek over te sluiten zodat je een lagere rente op je hypotheek hebt. Sommige banken accepteren dat je huis onder water staat.

4. Blijven zitten

Als je huis onder water staat en je je hypotheeklasten gewoon kunt betalen, hoef je niet altijd iets te doen. In 2021 zijn de huizenprijzen in Nederland gestegen. Om meer inzicht te krijgen bekijk je onze huizenmarkt verwachting voor 2022. Als je niet van plan bent om te verhuizen, kun je er ook voor kiezen om niet af te lossen en te hopen dat de huizenprijzen in de buurt weer omhoog gaan. Je loopt daarbij wel een risico als dit niet gebeurt.

NHG 'inzetten'

Wanneer je een hypotheek hebt afgesloten met NHG en je niet meer in staat bent om je hypotheek te betalen, is het mogelijk dat NHG de restschuld kwijtscheldt. Daaraan zijn echter wel strenge voorwaarden verbonden. Zo kom je pas in aanmerking voor deze kwijtschelding als je bijvoorbeeld arbeidsongeschikt bent verklaard, in een scheiding ligt of werkloos bent geworden. Neem contact op met NHG of je eigen bank om dit goed uit te zoeken.

Advies over het aflossen op je hypotheek

Twijfel je over wat voor jou de beste optie is? Je hypotheek aflossen of toch blijven zitten? De adviseurs van Ikbenfrits helpen je door mee te denken. Het enige wat je hoeft te doen is een gratis hypotheekgesprek inplannen. Dan bespreken zij samen met jou wat je opties zijn aan de hand van een Fritsanalyse. Dit is een uitgebreide berekening waarin je zelf kunt meerekenen en terugkijken.

Lees ook