Aflossen als je huis onder water staat

De waarde van je huis is gedaald. Dat is vervelend! Nu blijkt ook nog je hypotheek hoger dan de waarde van je woning. Extra aflossen kan uitkomst bieden. Ik vertel je welke opties je hebt.

Lisette Otten

Waarom aflossen?

Als je een onzekere toekomst tegemoet gaat, kan een lage woonwaarde je veel spanning opleveren. Aflossen kan er daarom voor zorgen dat je risico op restschuld wordt verminderd en jij je geen zorgen meer hoeft te maken over eventuele geldproblemen. De belangrijkste vraag is dan ook: hoe kun je restschuld voorkomen? Om daar antwoord op te geven hebben we voor jou alles op een rijtje gezet.

Wat kun je doen?

Extra aflossen

 

Om restschuld te voorkomen kun je ervoor kiezen om zelf extra af te gaan lossen. Dit kan je periodiek doen, maar ook een grote eenmalige aflossing is mogelijk. Op dit moment zijn de rentes op je spaarrekening heel erg laag. Waarschijnlijk is de hypotheekrente die je betaalt een stuk hoger. Als je extra aflost krijg je niet alleen lagere maandlasten, maar ook meer rendement op je spaargeld. Je mag bij alle hypotheken 10% per jaar boetevrij aflossen. Bij sommige banken is dit zelfs meer.

Een schenking krijgen

 

Wanneer je extra wilt aflossen is het mogelijk dat je ouders je een schenking doen. Er zijn wel een aantal regels waaraan je je moet houden. Zo mogen je ouders gedurende jouw leven maximaal één keer *€53.016,- belastingvrij schenken, mits deze gebruikt wordt voor de financiering van een woning of dure studie. Er is ook een vrijstelling om eenmalig belastingvrij €100.000 te schenking voor een woning. Daarbij speelt de leeftijd ook een rol: je moet namelijk tussen de 18 en 40 jaar oud zijn.

Geld lenen

 

Naast een schenking, kan een lening ook zorgen voor een snellere aflossing. Zo kunnen je ouders je een bepaald bedrag lenen, waarmee jij alvast een deel extra kunt aflossen. Soms is het ook mogelijk om je hypotheek over te sluiten zodat je een lagere rente op je hypotheek hebt. Sommige banken accepteren dat je huis onder water staat.

Meer informatie over hypotheek oversluiten

Blijven zitten

 

Als je huis onder water staat en je je hypotheeklasten gewoon kunt betalen, hoef je niet altijd iets te doen. In 2019 zijn de huizenprijzen in Nederland gestegen en de verwachting is dat dit in 2020 doorzet. Als je niet van plan bent om te verhuizen, kun je er ook voor kiezen om niet af te lossen en te hopen dat de huizenprijzen in de buurt weer omhoog gaan. Je loopt daarbij wel een risico als dit niet gebeurt.

NHG ‘inzetten’

Wanneer je een hypotheek hebt afgesloten met NHG en je niet meer in staat bent om je hypotheek te betalen, is het mogelijk dat NHG de restschuld kwijtscheldt. Daaraan zitten echter wel strenge voorwaarden verbonden. Zo kom je pas in aanmerking met deze kwijtschelding als je bijvoorbeeld arbeidsongeschikt bent verklaard, in een scheiding ligt of werkloos bent geworden. Neem contact op met NHG of je eigen bank om dit goed uit te zoeken.

Wij kunnen jij ook adviseren

Twijfel je over wat voor jou een goede optie is? Wij kunnen je ook adviseren over de verschillende manieren op extra geld af te lossen wanneer je huis onder water staat. Maak daarvoor een gratis bel-afspraak. Dan bespreken we samen even wat je opties zijn.