Aflossen als je huis onder water staat

De waarde van je huis is gedaald en ook blijkt je hypotheek hoger dan de waarde van je huis. Enorm vervelend, maar extra aflossen op je hypotheek kan uitkomst bieden. Benieuwd hoe dat zit?
stopwatch

3 min

calendar
10 januari 2024
eye

3699

Wat betekent het als je huis onder water staat?

Als je huis onder water staat, betekent het dat je huis minder waard is dan je resterende hypotheek. Je hoeft niet per se actie te ondernemen als je niet van plan bent om te verhuizen en je gewoon je maandlasten betaalt. Maar in andere gevallen is het misschien wel verstandig. Je kunt dan bijvoorbeeld extra aflossen op je hypotheek. 

Kun je je huis verkopen als het onder water staat?

Doordat je huis minder waard is dan je hypotheek, blijf je met een restschuld achter als je je huis onder water verkoopt. Dit moet je eerst oplossen. Je moet namelijk de hele hypotheek kunnen aflossen op het moment dat je je huis verkoopt. Overleg met je geldverstrekker hoe je de restschuld zal wegwerken.

Waarom aflossen op je hypotheek?

Als je een onzekere toekomst tegemoet gaat, kan het minder waard worden van je huis je veel spanning geven. Door af te lossen op je hypotheek zorg je ervoor dat je het risico op een restschuld verlaagd, zodat jij je geen zorgen meer hoeft te maken over eventuele geldproblemen. Het beste is natuurlijk om problemen voor te zijn. Hoe kun je restschuld voorkomen?

Wat zijn je mogelijkheden?

Er zijn een aantal opties mogelijk als jouw huis onder water staat, waaronder extra aflossen op je hypotheek. Lees mee om te kijken wat jouw beste optie is.

1. Extra aflossen op je hypotheek

Om restschuld te voorkomen kun je ervoor kiezen om zelf extra af te gaan lossen op je hypotheek. Dit kun je periodiek doen, maar ook een grote eenmalige aflossing is mogelijk. Als je extra aflost krijg je niet alleen lagere maandlasten, maar ook meer rendement op je spaargeld. Je mag bij alle hypotheken 10% per jaar boetevrij aflossen. Bij sommige banken is dit zelfs meer.

2. Een schenking krijgen

Wanneer je extra wilt aflossen op je hypotheek is het mogelijk dat je hier een schenking voor gebruikt. Jaarlijks mag je 6.633 euro belastingsvrij ontvangen van je ouders. Voor schenkingen van grootouders en anderen bedraagt deze vrijstelling 2.658 euro (2024).

Bereken direct wat jij kunt lenen

3. Geld lenen

Naast een schenking, kan een lening ook zorgen voor een snellere aflossing. Zo kunnen je ouders je een bepaald bedrag lenen, waarmee jij alvast een deel extra kunt aflossen op je hypotheek. Soms is het ook mogelijk om je hypotheek over te sluiten zodat je een lagere rente op je hypotheek hebt. Sommige banken accepteren dat je huis onder water staat.

4. Blijven zitten

Als je huis onder water staat en je je hypotheeklasten gewoon kunt betalen, hoef je niet altijd iets te doen. Om meer inzicht te krijgen bekijk je onze huizenmarkt verwachting. Als je niet van plan bent om te verhuizen, kun je er ook voor kiezen om niet af te lossen en te hopen dat de huizenprijzen in de buurt weer omhoog gaan. Je loopt daarbij wel een risico als dit niet gebeurt.

Hypotheek oversluiten berekenen

NHG 'inzetten'

Wanneer je een hypotheek hebt afgesloten met NHG en je niet meer in staat bent om je hypotheek te betalen, is het mogelijk dat NHG de restschuld kwijtscheldt. Daaraan zijn echter wel strenge voorwaarden verbonden. Zo kom je pas in aanmerking voor deze kwijtschelding als je bijvoorbeeld arbeidsongeschikt bent verklaard, in een scheiding ligt of werkloos bent geworden. Neem contact op met NHG of je eigen bank om dit goed uit te zoeken.

Advies over het aflossen op je hypotheek

Twijfel je over wat voor jou de beste optie is? Je hypotheek aflossen of toch blijven zitten? Onze adviseurs helpen je door mee te denken. Het enige wat je hoeft te doen is een gratis hypotheekgesprek inplannen. Dan bespreken wij samen met jou wat je opties zijn aan de hand van een Fritsanalyse. Dit is een uitgebreide berekening waarin je zelf kunt meerekenen en terugkijken.

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Bénine Bijleveld

Bénine heeft voor verschillende food merken gewerkt. Ze zorgde ervoor dat deze merken goed zichtbaar waren online en op social media, met als uiteindelijk doel het vergroten van de merkbekendheid... Lees verder

Meer lezen over Oversluiten

10/01/2024

Aflossen als je huis onder water staat

12/10/2023

Fiscale gevolgen van het aflossen van je hypotheek

15/08/2023

Aflossingsvrije hypotheek aan het einde van de looptijd. Wat nu?

15/08/2023

Is het handig om een aflossingsvrije hypotheek over te sluiten?

10/07/2023

Overgangsrecht, zo profiteer je alsnog van hypotheekrenteaftrek

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.