Een restschuld op je hypotheek, hoe los je dat op?

Overweeg je je woning te verkopen voor een bedrag dat lager is dan je huidige hypotheek? In dat geval ontstaat er een restschuld. Gelukkig bestaat de mogelijkheid om deze schuld te financieren. 
stopwatch

3 min

calendar
22 november 2023
eye

422

Hoe financier je de restschuld?

Wanneer je verlies gaat maken op de verkoop van jouw huis en er een schuld overblijft bij de bank, heet dit restschuld. Je kunt in dit geval de hypotheek niet afbetalen met de verkoop van je huis. Gelukkig hoeft dit geen probleem te zijn, want er zijn een aantal manieren om deze restschuld te financieren.

 1. Aflossen.

  De meest voor de hand liggende oplossing is om het geld te betalen met eigen spaargeld. Als je dit niet hebt, zijn jouw ouders misschien in de positie om een belastingvrije schenking te doen om de restschuld (gedeeltelijk) af te betalen. Dit laatste mag alleen wanneer je tussen de 18 en 40 jaar bent.

 2. De restschuld meefinancieren in jouw nieuwe hypotheek.

  Soms kun je de restschuld meenemen in de hypotheek van je nieuwe huis. De banken hebben hier wel voorwaarden voor, zo moet je genoeg inkomen hebben en krijg je geen hypotheekrenteaftrek over het gedeelte voor je restschuld. Let ook op: je mag maximaal 100% van de woningwaarde van je nieuwe huis lenen in je hypotheek. Als je naar een duurder huis gaat, kan deze optie dus lastig zijn.

 3. Apart financieren.

  Een derde mogelijkheid is om een aparte lening af te sluiten bij de bank.

 4. Nationale Hypotheek Garantie.

  Heb je een hypotheek afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan kan NHG in sommige gevallen de schuld kwijtschelden. Lees hier meer over het kwijtschelden.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Zelf rekenen

Wil je alvast zelf aan de slag om te zien wat je te wachten staat? Dat snappen we!

Met onze eenvoudige rekentool kan je in een paar minuten jouw nieuwe hypotheek, inclusief eventuele restschuld, berekenen. Lekker handig en snel, zodat je goed voorbereid bent op wat er komen gaat. 

Wij helpen je met je restschuld

Het hebben van een restschuld is natuurlijk niet leuk. Dat snappen onze adviseurs ook, daarom helpen ze je waar nodig. Ze denken graag met je mee hoe je deze schuld kunt betalen en of je dit mee kunt nemen naar een volgende hypotheek. Laat de adviseurs weten wanneer ze je kunnen bellen, dan helpen ze je met de best mogelijke oplossing. In een gratis eerste gesprek bespreek je al 80%.

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Eduard Knape

Eduard is hypotheekadviseur bij Frits en is gespecialiseerd in verduurzaming. Hij helpt je graag aan een passend hypotheekadvies. Lees verder

Meer lezen over Huis verkopen

22/11/2023

Een restschuld op je hypotheek, hoe los je dat op?

16/11/2023

Je huis verkopen, wat komt erbij kijken?

19/10/2023

Wat is een overbruggingshypotheek en hoe werkt het?

23/06/2023

Kosten verkoopmakelaar

15/06/2023

Kun je je huis verhuren met een hypotheek?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.