Een restschuld op je hypotheek, hoe los je dat op?

Ga je je huis verkopen voor een lager bedrag dan de hoogte van jouw hypotheek? Dan wordt het verschil hiertussen een restschuld genoemd, of in de volksmond ‘staat je huis onderwater’. Deze schuld kun je op een aantal manieren financieren.

Benine Bijleveld

Hoe financieer je de restschuld?

Wanneer je verlies gaat maken op de verkoop van jouw huis en er een schuld overblijft bij de bank, heet dit restschuld. Je kunt in dit geval de hypotheek niet afbetalen met de verkoop van je huis. Gelukkig hoeft dit geen probleem te zijn, want er zijn een aantal manieren om deze restschuld te financieren. Ikbenfrits heeft al het een en ander uitgedokterd.

 1. Aflossen.
  De meest voor de hand liggende oplossing is om het geld te betalen met eigen spaargeld. Als je dit niet hebt, zijn jouw ouders misschien in de positie om een belastingvrije schenking te doen om de restschuld (gedeeltelijk) af te betalen. Dit laatste mag alleen wanneer je tussen de 18 en 40 jaar bent.
 2. De restschuld meefinancieren in jouw nieuwe hypotheek.
  Soms kun je de restschuld meenemen in de hypotheek van je nieuwe huis. De banken hebben hier wel voorwaarden voor, zo moet je voldoende inkomen hebben en krijg je geen hypotheekrenteaftrek over het gedeelte voor je restschuld.
 3. Apart financieren.
  Een derde mogelijkheid is om een aparte lening af te sluiten bij de bank.
 4. Nationale Hypotheek Garantie.
  Heb je een hypotheek afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan kan NHG in sommige gevallen de schuld kwijtschelden. Lees hier meer over het kwijtschelden.

Zelf rekenen

Soms is het fijn om zelf alvast aan de slag te gaan, zo kun je berekenen wat je straks te wachten staat. Begrijpelijk. Daarom heeft Ikbenfrits een makkelijke tool voor je gemaakt waarmee je je nieuwe hypotheek kan berekenen incl. restschuld.

Ikbenfrits helpt je met je restschuld

Het hebben van een restschuld is natuurlijk niet leuk. Dat snappen de adviseurs van Ikbenfrits ook, daarom helpen ze je waar nodig. Ze denken graag met je mee hoe je deze schuld kunt betalen en of je dit mee kunt nemen naar een volgende hypotheek. Laat de adviseurs weten wanneer ze je kunnen bellen, dan helpen ze je met de best mogelijke oplossing.