Wat is een overbruggingshypotheek en hoe werkt het?

01 maart 2022 83164x

Je gaat verhuizen en je wilt de overwaarde van je oude huis gebruiken voor het kopen van je nieuwe huis. Maar: je oude huis is nog niet verkocht. Gelukkig lost de overbruggingshypotheek dit probleem op.

Michiel Lensink

Zo werkt een overbruggingshypotheek

Deze video legt je in anderhalve minuut uit hoe een overbruggingshypotheek (ook wel overbruggingskrediet genoemd) werkt. Scheelt een hoop leeswerk. Wil je toch liever lezen? De tekst gaat onder de video verder.

Wat is een overbruggingshypotheek en wat zijn de voordelen?

Als je gaat verhuizen, wil je de overwaarde van je oude huis gebruiken om je nieuwe huis (deels) mee te kopen. Totdat je oude huis is verkocht, heb je dit geld nog niet. Om dit op te lossen kun je een overbruggingshypotheek afsluiten. Dit is in feite een tijdelijke aflossingsvrije hypotheek die je terugbetaalt zodra je huis is verkocht.

Belangrijk aandachtspuntje: de bank ziet de overbruggingshypotheek als eigen geld. Dat is gunstig voor het aanvragen van een hypotheek. Een ander voordeel is dat je deze meteen boetevrij kunt aflossen als je oude huis verkocht is.

Hoe kan ik mijn maximale overbruggingshypotheek berekenen?

Je overbrugginghypotheek heeft wel een limiet qua hoogte. Het mag maximaal 90% van de taxatiewaarde zijn minus je huidige hypotheekschuld. Met onze rekentool kun je precies berekenen wat dat voor jou is.

Ook graag een rekenvoorbeeldje?
Taxatie huis: 300.000 euro
Resterende hypotheekschuld: 260.000 euro
In dat geval is je overwaarde: 40.000 euro
Maximale overbrugging: 300.000 x 90% - 260.000 = 10.000 euro.

De maximale hoogte van je overbruggingshypotheek is dus een stuk lager dan de overwaarde van het huis. De hoogte van deze hypotheek wordt bepaald door de overwaarde van je oude huis. Met een taxatie kun je aantonen wat je huis waard is.

Het is dus niet mogelijk om een overbruggingshypotheek te krijgen voor je hele overwaarde, maar alleen een gedeelte. Sommige banken stellen verplicht dat je oude huis te koop staat of onvoorwaardelijk is verkocht. Onvoorwaardelijk verkocht? Dit betekent dat de ontbindende voorwaarden verlopen zijn en dat de verkoop dus niet meer kan worden afgeblazen. Wij vergelijken alle hypotheekverstrekkers, zo vinden we de beste overbruggingshypotheek die er is.

Wat zijn de kosten en rente bij een overbruggingshypotheek?

Over een overbruggingshypotheek betaal je ook rente. Hoeveel dat is verschilt per bank. De rente is meestal hoger dan de rente van je gewone hypotheek. Al vallen de totale kosten mee, omdat je 't maar voor een bepaalde tijd nodig hebt. Ook is 't voordelig dat je de overwaarde van je oude huis als eigen geld kunt gebruiken bij je nieuwe hypotheek. Hierdoor vallen de kosten van de nieuwe hypotheek lager uit.

Hoe vraag je 't aan?

De overbruggingshypotheek wordt tegelijk met de nieuwe hypotheek aangevraagd. Niet alle banken bieden deze mogelijkheid aan. Ook de rente en hoogte kunnen per bank verschillen. Onze hypotheekadviseurs weten precies hoe dit zit. Zij nemen je mee door alle opties. Op zo’n manier dat jij het kunt navertellen. Met het dashboard als handige spiekbrief.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book "Help, ik koop een huis". Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Lees ook