Wat is een overbruggingshypotheek en hoe werkt het?

Je gaat verhuizen en je wilt de overwaarde van je oude huis gebruiken voor het kopen van je nieuwe huis. Maar: je oude huis is nog niet verkocht. Gelukkig lost de overbruggingshypotheek dit probleem op.
stopwatch

5 min

calendar
23 mei 2023
eye

75191

Wat is een overbruggingshypotheek en wat zijn de voordelen?

Als je gaat verhuizen, wil je de overwaarde van je oude huis gebruiken om je nieuwe huis (deels) mee te kopen. Totdat je oude huis is verkocht, heb je dit geld nog niet. Om dit op te lossen kun je een overbruggingshypotheek afsluiten. Dit is in feite een tijdelijke aflossingsvrije hypotheek die je terugbetaalt zodra je huis is verkocht.

Belangrijk aandachtspuntje: de bank ziet de overbruggingshypotheek als eigen geld. Dat is gunstig voor het aanvragen van een hypotheek. Een ander voordeel is dat je deze meteen boetevrij kunt aflossen als je oude huis verkocht is.

Hoe kan ik mijn maximale overbruggingshypotheek berekenen?

Je overbruggingshypotheek heeft wel een limiet qua hoogte. Afhankelijk van de bank is dit 80% - 90% van de getaxeerde waarde minus de huidige hypotheek. Je hypotheek berekenen gaat gemakkelijk met onze rekentool.

Ook graag een rekenvoorbeeldje?

  • Taxatie huis: 300.000 euro
  • Resterende hypotheekschuld: 260.000 euro
  • In dat geval is je overwaarde: 40.000 euro
  • Maximale overbrugging: 300.000 x 90% - 260.000 = 10.000 euro.

De maximale hoogte van je overbruggingshypotheek is dus een stuk lager dan de overwaarde van het huis. De hoogte van deze hypotheek wordt bepaald door de overwaarde van je oude huis. Met een taxatie kun je aantonen wat je huis waard is.

Wat zijn de kosten en rente bij een overbruggingshypotheek?

Over een overbruggingshypotheek betaal je ook rente. Hoeveel dat is verschilt per hypotheekverstrekker. De rente is meestal hoger dan de rente van je gewone hypotheek. Let op dat veel banken een variabele rente hanteren voor de overbruggingslening. Dit kan het lastig maken om de exacte rentekosten vast te stellen tijdens de overbruggingsperiode, de tijd tussen de aankoop en overdracht van je nieuwe woning en de verkoop en overdracht van je oude woning.

Het voordeel is dat je de overwaarde van je oude huis als eigen geld kunt gebruiken bij je nieuwe hypotheek. Hierdoor vallen de kosten van de nieuwe hypotheek lager uit.

Moet ik nog ergens anders rekening mee houden?

Wanneer je een overbruggingshypotheek wilt regelen, legt de bank je een paar eisen op. Ze willen bijvoorbeeld een officieel taxatierapport en een bewijs dat je huis te koop staat, of dat je een makelaar de opdracht hebt gegeven om je huis te verkopen. Daarna wil de bank de verkoopprijs zien die de makelaar in gedachten heeft. Heb je deze niet? Dan kun je helaas geen overbruggingshypotheek krijgen. Via onze partner Bieden & Wonen makelaars krijg je gratis een adviesgesprek incl. waardebepaling voor je huis!

Hoe vraag je een overbruggingshypotheek aan?

De overbruggingshypotheek wordt tegelijk met de nieuwe hypotheek aangevraagd. Niet alle banken bieden deze mogelijkheid aan. Ook de rente en hoogte kunnen per bank verschillen. Onze hypotheekadviseurs weten precies hoe dit zit. Zij nemen je mee door alle opties. Op zo’n manier dat jij het kunt navertellen. Met het dashboard als handige spiekbrief.

Nu een afspraak maken
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Veelgestelde vragen over de overbruggingshypotheek

Niet gevonden wat je zocht? Geen zorgen, we hebben hier de meest voorkomende veelgestelde vragen voor je verzameld. Nog meer vragen? Een overzicht kun je vinden op onze FAQ pagina

Wat is een overbruggingshypotheek?

Een overbruggingshypotheek, ook wel overbruggingskrediet genoemd, is een extra lening bovenop je hypotheek. Je kunt een overbruggingshypotheek gebruiken als je met de overwaarde van je nog niet verkochte oude huis een nieuw huis wil kopen.

Hoe werkt een overbruggingshypotheek?

Je sluit een overbruggingshypotheek af om een nieuw huis te kopen met de overwaarde van je oude huis dat nog niet verkocht is. Hierbij sluit je dan een extra lening af ter hoogte van de overwaarde. Met deze lening kun je dan een nieuw huis kopen. Als je oude huis wordt verkocht , los wordt deze afgelost met de overwaarde.

Hoelang mag je een overbruggingshypotheek hebben?

Je mag een overbruggingshypotheek afsluiten voor de periode tussen de aankoop van je nieuwe huis en de verkoop van je oude huis. De overbruggingshypotheek mag twee jaar lopen. Als je oude huis dan nog niet verkocht is, is er meestal wel een mogelijkheid om hem te verlengen.

Wat kost een overbruggingshypotheek?

De kosten van de overbruggingshypotheek hangen af van de hoogte, looptijd en de bank. Je betaalt over het bedrag rente. Deze rente ligt meestal iets hoger dan de rente die je betaalt over de rest van je hypotheek.

Vond je deze informatie nuttig?

Karin de Jonge

Karin is ruim tien jaar werkzaam in de hypothekenbranche en kan na jaren werkervaring zeggen dat ze advies geven het allerleukst vindt. Of het nu gaat om het verduurzamen van je huis, het oversluiten.. Lees verder

Meer lezen over Huis verkopen

23/06/2023

Kosten verkoopmakelaar

15/06/2023

Kun je je huis verhuren met een hypotheek?

23/05/2023

Wat is een overbruggingshypotheek en hoe werkt het?

25/04/2023

Je huis verkopen, wat komt erbij kijken?

24/04/2023

Een restschuld op je hypotheek, hoe los je dat op?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.