Wat is een overbruggingshypotheek en wat zijn de voordelen?
Als je gaat verhuizen, wil je de overwaarde van je oude huis gebruiken om je nieuwe huis (deels) mee te kopen. Totdat je oude huis is verkocht, heb je dit geld nog niet. Om dit op te lossen kun je een overbruggingshypotheek afsluiten. Dit is in feite een tijdelijke aflossingsvrije hypotheek die je terugbetaalt zodra je huis is verkocht.
Belangrijk aandachtspuntje: de bank ziet de overbruggingshypotheek als eigen geld. Dat is gunstig voor het aanvragen van een hypotheek. Een ander voordeel is dat je deze meteen boetevrij kunt aflossen als je oude huis verkocht is.
Hoe kan ik mijn maximale overbruggingshypotheek berekenen?
Je overbruggingshypotheek heeft wel een limiet qua hoogte. Het mag maximaal 90% van de taxatiewaarde zijn minus je huidige hypotheekschuld. Je hypotheek berekenen gaat gemakkelijk met onze rekentool.
Ook graag een rekenvoorbeeldje?
- Taxatie huis: 300.000 euro
- Resterende hypotheekschuld: 260.000 euro
- In dat geval is je overwaarde: 40.000 euro
- Maximale overbrugging: 300.000 x 90% - 260.000 = 10.000 euro.
De maximale hoogte van je overbruggingshypotheek is dus een stuk lager dan de overwaarde van het huis. De hoogte van deze hypotheek wordt bepaald door de overwaarde van je oude huis. Met een taxatie kun je aantonen wat je huis waard is.
Wat zijn de kosten en rente bij een overbruggingshypotheek?
Over een overbruggingshypotheek betaal je ook rente. Hoeveel dat is verschilt per hypotheekverstrekker. De rente is meestal hoger dan de rente van je gewone hypotheek. Al vallen de totale kosten mee, omdat je 't maar voor een bepaalde tijd nodig hebt. Ook is 't voordelig dat je de overwaarde van je oude huis als eigen geld kunt gebruiken bij je nieuwe hypotheek. Hierdoor vallen de kosten van de nieuwe hypotheek lager uit.
Is er nog iets om rekening mee te houden?
Als je een overbruggingshypotheek gaat afsluiten dan stelt de bank een aantal voorwaarden. Zo wil de bank een officieel taxatierapport en een bewijs dat je huis in de verkoop staat óf dat je een makelaar een verkoopopdracht hebt gegeven. De bank wil vervolgens zien welke verkoopprijs de makelaar verwacht. Heb je deze niet? Dan kun je geen overbruggingshypotheek afsluiten. Via onze partner Bieden & Wonen makelaars krijg je gratis een adviesgesprek incl. waardebepaling voor je huis!
Hoe vraag je een overbruggingshypotheek aan?
De overbruggingshypotheek wordt tegelijk met de nieuwe hypotheek aangevraagd. Niet alle banken bieden deze mogelijkheid aan. Ook de rente en hoogte kunnen per bank verschillen. Onze hypotheekadviseurs weten precies hoe dit zit. Zij nemen je mee door alle opties. Op zo’n manier dat jij het kunt navertellen. Met het dashboard als handige spiekbrief.