Je gaat verhuizen en wilt de overwaarde van de verkoop van je oude huis gebruiken voor de financiering van je nieuwe huis. Dan is een overbruggingshypotheek voor jou een uitkomst. Let er wel op dat de voorwaarden hiervoor sterk verschillen per bank.

Michiel Lensink

Wat is een overbruggingshypotheek?

Als je gaat verhuizen wil je de overwaarde van je oude huis gebruiken om je nieuwe huis deels te financieren. Totdat je oude huis verkocht is, heb je het geld nog niet op rekening. Hierdoor zou je je overwaarde niet kunnen gebruiken. Om deze situatie op te lossen vraag je een overbruggingshypotheek aan om deze tijdelijke situatie op te lossen. Het is een lening totdat je oude huis verkocht is. Zodra dit gebeurt is, los je de overbrugging af.

Waarom is hij voordelig?

Banken worden steeds strenger als je een hypotheek aanvraagt. Vroeger mocht je veel meer lenen en werd er minder streng gekeken naar je inkomen en de waarde van je huis. De bank ziet de overbruggingshypotheek als eigen geld. Dat is gunstig voor het aanvragen van een hypotheek. Een ander voordeel is dat je de krediet meteen kan aflossen als je oude huis verkocht is. Je hoeft dan geen boete te betalen omdat je vervroegd aflost.

Wat is de maximale hoogte van een overbruggingshypotheek?

Voorbeeld
Taxatie huis: 300.000 euro
Resterende hypotheekschuld: 260.000 euro
Berekening: 300.000 x 0,9 – 260.000 = 10.000 euro.
De maximale hoogte van de overbruggingshypotheek is dus een stuk lager dan de overwaarde van het huis (40.000 euro in het voorbeeld).
De hoogte van deze hypotheek wordt bepaald door de overwaarde van je oude huis. Met een taxatie kan je aantonen wat je huis waard is. De overbruggingshypotheek mag bij de meeste banken niet hoger zijn dan 90% van de taxatiewaarde min de hoogte van je huidige hypotheekschuld. Als je hypotheekschuld dus nog relatief hoog is, dan kan de overbruggingshypotheek ook niet hoog worden.

Kun je altijd een overbruggingshypotheek krijgen?

Zoals gezegd is het dus vaak niet mogelijk om een overbruggingshypotheek ter waarde van de gehele overwaarde te krijgen. Ook stellen de meeste banken verplicht dat je oude huis onvoorwaardelijk verkocht is. Dit betekent dat de ontbindende voorwaarden verlopen zijn en dat de verkoop niet meer kan worden afgeblazen. Ik heb de kleine lettertjes gelezen van meer dan 30 banken, dus een van mijn adviseurs kan je hier alles over vertellen.

Wat zijn de kosten van een overbruggingshypotheek?

Over een overbruggingshypotheek betaal je ook rente. Hoeveel verschilt per bank. De rente is meestal hoger dan de rente van je gewone hypotheek. De totale kosten vallen meestal mee, omdat je hem maar voor een bepaalde tijd nodig hebt. Ook levert de hij het voordeel op dat je de overwaarde van je oude huis als eigen geld kunt gebruiken bij je nieuwe hypotheek. Hierdoor vallen de kosten van de nieuwe hypotheek lager uit. Wil je kijken of een overbruggingshypotheek in jouw geval ditzelfde voordeel oplevert? Maak dan een gratis afspraak met een van mijn adviseurs.

Hoe krijg ik er een?

De overbruggingshypotheek wordt tegelijk met de nieuwe hypotheek aangevraagd. Niet alle banken bieden deze mogelijkheid aan. Ook de rente van het krediet kan per bank verschillen. Laat je goed adviseren door een van onze adviseurs wat de mogelijkheden zijn. We rekenen graag voor je uit welke constructie het beste bij je past.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren