Overbruggingshypotheek, alle feiten op een rij

Je gaat verhuizen en wilt de overwaarde van de verkoop van je oude huis gebruiken voor de financiering van je nieuwe huis. Dan is een overbruggingshypotheek voor jou een uitkomst. Ik leg je uit hoe het in z’n werk gaat.

Michiel Lensink

Wat is een overbruggingshypotheek?

Als je gaat verhuizen wil je de overwaarde van je oude huis gebruiken om je nieuwe huis (deels) mee te betalen. Totdat je oude huis is verkocht, heb je het geld niet in handen. Om dit op te lossen kun je een overbruggingshypotheek afsluiten. Dit is niets minder dan een tijdelijke lening die je terugbetaalt zodra je huis is verkocht.

Wat zijn de voordelen van een overbruggingshypotheek?

De bank ziet de overbruggingshypotheek als eigen geld. Dat is gunstig voor het aanvragen van een hypotheek. Een ander voordeel is dat je deze meteen boetevrij kan aflossen als je oude huis verkocht is.

Hoe kan ik mijn maximale overbruggingshypotheek berekenen?

De overbruggingshypotheek mag bij de meeste banken niet hoger zijn dan 90% van de taxatiewaarde min de hoogte van je huidige hypotheekschuld. Met mijn handige rekentool kun je precies berekenen hoe hoog jouw overbruggingshypotheek mag zijn.

Rekenvoorbeeld
Taxatie huis: 300.000 euro
Resterende hypotheekschuld: 260.000 euro
Overwaarde: 40.000 euro
Maximale overbrugging: 300.000 x 90% – 260.000 = 10.000 euro.

De maximale hoogte van de overbruggingshypotheek is dus een stuk lager dan de overwaarde van het huis. De hoogte van deze hypotheek wordt bepaald door de overwaarde van je oude huis. Met een taxatie kan je aantonen wat je huis waard is.

Kun je altijd een overbruggingshypotheek krijgen?

Het is meestal niet mogelijk om een overbruggingshypotheek te krijgen voor je hele overwaarde, maar voor een gedeelte. Sommige banken stellen verplicht dat je oude huis bijvoorbeeld te koop staat of onvoorwaardelijk is verkocht. Dit laatste betekent dat de ontbindende voorwaarden verlopen zijn en dat de verkoop niet meer kan worden afgeblazen. Ik sluit hypotheken af bij meer dan 30 banken en kan daardoor de beste overbruggingshypotheek vinden die er is in de markt.

Wat zijn de kosten en rente bij een overbruggingshypotheek?

Over een overbruggingshypotheek betaal je ook rente. Hoeveel verschilt per bank. De rente is meestal hoger dan de rente van je gewone hypotheek. De totale kosten vallen meestal mee, omdat je hem maar voor een bepaalde tijd nodig hebt. Ook levert de hij het voordeel op dat je de overwaarde van je oude huis als eigen geld kunt gebruiken bij je nieuwe hypotheek. Hierdoor vallen de kosten van de nieuwe hypotheek lager uit. Wil je kijken of dit ook voor jou voordelig is? Maak dan een gratis afspraak met een van mijn adviseurs.

Hoe krijg ik er een?

De overbruggingshypotheek wordt tegelijk met de nieuwe hypotheek aangevraagd. Niet alle banken bieden deze mogelijkheid aan. Ook de rente van het krediet kan per bank verschillen. Laat je goed adviseren door een van onze adviseurs wat de mogelijkheden zijn. Zij rekenen graag voor je uit welke constructie het beste bij je past.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren