Je huis verkopen, wat komt erbij kijken?

stopwatch

5 min

calendar
16 november 2023
eye

8250

De makelaar

Kijk allereerst of je een makelaar wilt inschakelen. Voor een klein percentage van de verkoopprijs (ook wel courtage genoemd) helpt een verkoopmakelaar je met alle stappen die je moet ondernemen. Voor veel mensen is het bedrag dat je ervoor betaalt de moeite meer dan waard.

Verschillende soorten makelaars die je helpen bij het verkopen van je huis

Als je de hulp van een makelaar inschakelt, kun je kiezen tussen een traditionele of een online makelaar. Een traditionele makelaar is vaak gespecialiseerd in de regio of buurt waarin hij werkt. Het voordeel hiervan is dat de makelaar de buurt goed kent, wat helpt bij het bepalen van de verkoopprijs. Een traditionele makelaar biedt over het algemeen alleen een volledige service en helpt je van begin tot einde met de verkoop. Bij een online makelaar kun je vaak zelf bepalen waar je mee geholpen wilt worden. Het zelf bepalen is een voordeel van een online makelaar, en kan daardoor flink schelen in de prijs.

Maximale hypotheek berekenen

Zelf het huis verkopen

Het is ook mogelijk om je huis zonder tussenkomst van een makelaar te verkopen. Als je dit besluit zelf te doen kost dit wel aanzienlijk meer tijd en inzet. Overweeg dus goed of dit de extra moeite waard is. Heb je besloten om de verkoop van je huis zelf te regelen? Dan lees je hier welke stappen je moet nemen om zelf je huis succesvol te verkopen!

De waarde bepalen

Als je jouw huis wilt verkopen, wil je ook een idee krijgen van wat de huidige waarde is. Kijk om te beginnen eens rond op huizensites, zoals Funda, om te zien hoeveel er voor soortgelijke huizen in jouw buurt wordt gevraagd. Check ook Het Kadaster, hier staat de WOZ-waarde van je huis, zoals bepaald door de gemeente. Let wel op: de WOZ-waarde wijkt vaak af van de actuele waarde. Dit wordt namelijk één keer per jaar vastgesteld en door het jaar heen niet bijgewerkt. Voor een bedrag van €27,95 kun je daarnaast een waarderapport aanvragen bij Calcasa. Deze website berekent de waarde van je huis aan de hand van allerlei verschillende factoren, zoals de prijs per vierkante meter, de waarde van woningen in de buurt, voorzieningen in de wijk en meer. Door deze brede manier van taxeren weet Calcasa een vrij accurate prijs voor je in te schatten. Met de informatie en prijzen die je op deze manier tegenkomt, kun je zelf een inschatting maken van hoeveel je voor je huis kunt vragen.

Waar ga ik mijn huis aanbieden?

Je hebt de verkoopprijs bepaald, nu is het tijd om te verkopen. Helaas kun je op een site als Funda je huis niet te koop aanbieden zonder makelaar. Er zijn wel andere internetmakelaars die tegen betaling jouw advertentie op huizensites plaatsen. In dat geval zorg je zelf voor de advertentietekst en foto's. Zorg dus voor een heldere, correcte beschrijving en voor aantrekkelijke en professionele foto's. Andere manieren om zelf een huis aan te bieden zijn via Marktplaats of social media. Op deze platforms, zoals Facebook, kun je je bericht voor een klein bedrag boosten, zodat ook mensen buiten je eigen netwerk je advertentie zien. 

Bereken direct wat jij kunt lenen

Tip!

In de huidige markt gaat het verkopen van je huis vaak erg snel. Een stuk sneller dan wanneer je zelf een huis wilt kopen. Het kan dus verstandig zijn om je huis pas te koop aan te bieden als je zelf al iets nieuws hebt gevonden. Met een overbruggingshypotheek kun je je overwaarde alvast gebruiken voor de aankoop van je nieuwe huis.

Hoe werkt het bezichtigen?

Mensen die interesse tonen in jouw huis willen natuurlijk eerst een kijkje nemen voordat ze een bod doen. Als je zonder makelaar werkt, ben je zelf de persoon die de bezichtiging verzorgt. Zorg er dus voor dat je klaar bent voor mogelijke (kritische) vragen die je tijdens een bezichtiging over het huis kunt krijgen, vooral als mensen met hun eigen aankoopmakelaar komen. Laat je ook niet intimideren. Door goed geïnformeerd te zijn over wat je te koop aanbiedt - inclusief de sterke en zwakke punten - kun je eventuele verrassingen voorkomen.

De koopakte

Na de bezichtigingen zijn er hopelijk een paar mensen die een bod hebben gedaan. Na wat onderhandelingen ben je het met een bieder eens geworden over de verkoopprijs. Nu kun je de koopakte op gaan stellen. Hierin staan alle afspraken die je maakt met de koper. Dingen die hierin worden opgenomen zijn bijvoorbeeld de verkoopprijs, maar ook zaken die worden overgenomen door de nieuwe bewoners (zoals vloeren of gordijnen). Als je zelf een voorlopige koopakte opstelt, zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten. De term ‘voorlopig’ klinkt bijvoorbeeld alsof je nog nergens aan vastzit, maar op de bedenktijd na is het wel een bindend document. 

Notaris

Is de koopakte door beide partijen getekend? Als het goed is gaat de koper dan meteen aan de slag om de financiering voor het huis in orde te maken. Als dit is gelukt ga je samen, na nog een laatste inspectie door het huis, naar de notaris om de verkoop rond te maken. De notaris wordt gekozen en betaald door de koper. Let wel op: dit betekent niet dat je zelf helemaal niks kwijt bent aan notariskosten. Wat de koper betaalt zijn de zaken die nodig zijn om de nieuwe eigenaar van het huis te worden. Maar dingen zoals het laten uitschrijven van jouw hypotheek betaal je zelf. Na het tekenen van de leveringsakte kun je de sleutels overhandigen en is de nieuwe bewoner officieel eigenaar van het huis. Je kunt je nu volledig richten op je nieuwe huis.

Nog een vraag? Of duizend?

Er komt veel kijken bij het verkopen van een huis. Als je graag iemand wilt spreken die met je meedenkt helpen onze hypotheekadviseurs je met al je vragen! Met bakken ervaring en hun liefde voor hypotheken, helpen ze je zo op weg. Ook als het gaat om jouw volgende huis. Laat je ze weten wanneer ze je mogen bellen?

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Eduard Knape

Eduard is hypotheekadviseur bij Frits en is gespecialiseerd in verduurzaming. Hij helpt je graag aan een passend hypotheekadvies. Lees verder

Meer lezen over Huis verkopen

22/11/2023

Een restschuld op je hypotheek, hoe los je dat op?

16/11/2023

Je huis verkopen, wat komt erbij kijken?

19/10/2023

Wat is een overbruggingshypotheek en hoe werkt het?

23/06/2023

Kosten verkoopmakelaar

15/06/2023

Kun je je huis verhuren met een hypotheek?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.