Je huis verkopen, wat komt erbij kijken?

Spannend, je gaat verhuizen! Een nieuw huis is leuk, maar bij het kopen van een nieuw huis komt een hoop werk kijken. Taxatie, onderhandelingen, bezichtigingen, allerlei papier- en uitzoekwerk en ga zo maar door. Door alles wat je moet regelen zou je bijna vergeten dat je je eigen huis nog moet verkopen. Je wilt natuurlijk dat dit snel, maar ook goed gebeurt zodat jij zorgeloos kan verhuizen naar je nieuwe huisje. Maar wat komt er allemaal bij kijken als je jouw huis verkoopt?

Casper van Groos

De makelaar

Kijk allereerst of je een makelaar in wilt schakelen. Bij het verkopen van je huis kan je ervoor kiezen om een verkoopmakelaar in de arm te nemen. Voor een klein percentage van de verkoopprijs, ook wel courtage genoemd, helpt een verkoopmakelaar je van A tot Z met alle stappen die je moet ondernemen. Een makelaar neemt een hoop werk uit handen, en voor veel mensen is het bedrag wat je ervoor betaalt de moeite meer dan waard. Daarnaast kan een makelaar vaak een goede deal regelen voor de verkoopprijs, door kennis van de markt en een goed netwerk.

Verschillende soorten makelaars

Als je de hulp van een makelaar inschakelt, kan je kiezen tussen een traditionele of een online makelaar. Een traditionele makelaar is vaak gespecialiseerd in de regio of buurt waarin hij werkt. Het voordeel hiervan is dat de makelaar de buurt kent, wat helpt bij het bepalen van de verkoopprijs. Hij kent de prijzen, heeft vergelijkingsmateriaal in de buurt en weet wat mensen bereid zijn te betalen voor soortgelijke huizen. Een traditionele makelaar biedt over het algemeen alleen maar volledige service en helpt je van begin tot einde met de verkoop. Bij een online makelaar kan je vaak zelf bepalen waar je mee wilt worden geholpen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om zelf de foto’s van je huis te maken en het ook zelf online aan te bieden. De makelaar helpt je dan alleen maar met zaken zoals het bepalen van de vraagprijs en het opstellen van de documenten voor de verkoop. Zelf bepalen wat de makelaar doet en wat je zelf doet is een voordeel van een online makelaar, omdat het flink kan schelen in de prijs.

Zelf de verkoop regelen

Je kan er ook voor kiezen om je huis te verkopen zonder makelaar. De verkoop helemaal zelf regelen kan heel goed, maar het kost wel een stuk meer werk en tijd. Het is dus goed om de afweging te maken of je het bedrag wat je voor de makelaar betaalt de bespaarde moeite waard vindt. Heb je besloten de verkoop zonder makelaar te regelen? Laten we dan beginnen bij het begin. Ik laat je stap voor stap zien wat er moet gebeuren.

Bepaal de woningwaarde

Als je iets wil verkopen moet je weten hoeveel je ervoor kan (en mag) vragen. Met een huis is dat niet anders. Je hebt je huis ooit voor een bepaalde prijs gekocht, maar de waarde van woningen verandert constant. Kijk om te beginnen eens rond op huizensites, zoals Funda, om te zien hoeveel er voor soortgelijke huizen in jouw buurt wordt gevraagd. Check ook Het Kadaster, hier staat de WOZ-waarde van je huis, zoals bepaald door de gemeente. Let wel op: de WOZ-waarde wijkt vaak af van de actuele waarde. Dit wordt namelijk één keer per jaar vastgesteld en door het jaar heen niet bijgewerkt. Voor een bedrag van €27,95 Kan je daarnaast een waarderapport aanvragen bij Calcasa. Deze website berekent de waarde van je huis aan de hand van allerlei verschillende factoren, zoals de prijs per vierkante meter, de waarde van woningen in de buurt, voorzieningen in de wijk en meer. Door deze brede manier van taxeren weet Calcasa vaak een vrij accurate prijs, onder- en bovengrens voor je in te schatten. Met de informatie en prijzen die je op deze manier tegenkomt, kan je zelf een inschatting maken van hoeveel je voor jouw huis kan vragen.

Waar bied je het aan?

Als je weet wat je wilt vragen voor je huis kan je het te koop aanbieden. Op een website als Funda is het helaas niet mogelijk om zelf je huis te koop te zetten zonder makelaar. Wel zijn er veel internetmakelaars die voor een bepaald bedrag jouw advertentie op huizensites plaatsen. Je moet hierbij vaak wel zelf de advertentie en foto’s aanleveren. Zorg dus voor een duidelijke, correcte omschrijving en voor mooie en professionele foto’s waarin je huis goed uit de verf komt. Zelf kan je je huis kosteloos op Marktplaats zetten. Veel mensen gebruiken tegenwoordig ook hun social media kanalen om hun huis aan te bieden. Je kunt op deze kanalen, zoals op Facebook, je bericht voor een klein bedrag promoten zodat ook mensen buiten je eigen netwerk de advertentie te zien krijgen.

Tip!
In de huidige markt gaat het verkopen van je huis vaak erg snel. Een stuk sneller dan wanneer je zelf een huis wilt kopen. Het kan dus verstandig zijn om je huis pas te koop aan te bieden als je zelf al iets nieuws hebt gevonden.

Bezichtigingen

Mensen die op jouw huis hebben gereageerd willen natuurlijk graag een keer komen kijken voordat ze een bod uitbrengen. Zonder makelaar ben je zelf verantwoordelijk voor bezichtigingen. Bereid je dus zo goed als je kunt voor op eventuele (kritische) vragen die je tijdens een bezichtiging kan krijgen over het huis, zeker als mensen komen kijken met een aankoopmakelaar. Zorg er daarnaast ook voor dat je de rondleidingen goed voorbereidt en weet wat je wilt vertellen. Het is belangrijk om je niet te laten overbluffen. Als je zelf goed op de hoogte bent van wat je aanbiedt, zowel de sterke als de zwakke punten, wordt je minder snel verrast.

De koopakte

Na een aantal bezichtigingen zijn er een paar mensen die een bod hebben gedaan. Na wat onderhandelingen ben je het met een bieder eens geworden over de verkoopprijs. Nu kan je de koopakte op gaan stellen. Hierin staan alle afspraken die je maakt met degene die je huis koopt. Dingen die worden opgenomen in de koopakte zijn bijvoorbeeld de verkoopprijs, maar ook de zaken die worden overgenomen door de nieuwe bewoners zoals vloeren of raambekleding. Als je zelf, zonder makelaar, een voorlopige koopakte opstelt zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten. De term ‘voorlopig’ klinkt bijvoorbeeld alsof je nog nergens aan vastzit, maar op de bedenktijd na is het wel een bindend document. Meer weten over de koopakte? Ik heb een lijstje gemaakt met dingen waar je op moet letten bij een koopakte. Zo zie je precies wat je niet moet vergeten als je deze opstelt.

Notaris

Is de koopakte door beide partijen getekend? Als het goed is gaat de koper dan meteen aan de slag om de financiering voor het huis in orde te maken. Als dit is gelukt ga je, na nog een laatste inspectie van het huis door de koper, samen naar de notaris om de verkoop rond te maken. De notaris wordt gekozen en betaald door de koper. Let wel op: dit betekent niet dat je zelf helemaal niks kwijt bent aan notariskosten. Wat de koper betaalt zijn de zaken die nodig zijn om de nieuwe eigenaar van het huis te worden. Dingen zoals het laten uitschrijven van jouw hypotheek betaal je wel zelf. Na het tekenen van de leveringsakte kan je de sleutels overhandigen en is de nieuwe bewoner officieel eigenaar van het huis. Je kan je nu volledig richten op je eigen nieuwe huis.

Vragen over de verkoop van je huis? Mijn adviseurs kunnen je helpen met al je vragen!

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren