Je huis verkopen, wat komt erbij kijken?

stopwatch

5 min

calendar
3 december 2020
eye

8250

De makelaar

Kijk allereerst of je een makelaar wilt inschakelen. Voor een klein percentage van de verkoopprijs (ook wel courtage genoemd) helpt een verkoopmakelaar je met alle stappen die je moet ondernemen. Voor veel mensen is het bedrag dat je ervoor betaalt de moeite meer dan waard.

Verschillende soorten makelaars die je helpen bij het verkopen van je huis

Als je de hulp van een makelaar inschakelt, kun je kiezen tussen een traditionele of een online makelaar. Een traditionele makelaar is vaak gespecialiseerd in de regio of buurt waarin hij werkt. Het voordeel hiervan is dat de makelaar de buurt goed kent, wat helpt bij het bepalen van de verkoopprijs. Een traditionele makelaar biedt over het algemeen alleen een volledige service en helpt je van begin tot einde met de verkoop. Bij een online makelaar kun je vaak zelf bepalen waar je mee wilt worden geholpen. Bepalen wat de makelaar doet en wat je zelf doet is een voordeel van een online makelaar, omdat dit flink kan schelen in de prijs.

Maximale hypotheek berekenen

Zelf het huis verkopen

Je kunt er ook voor kiezen om je huis zonder makelaar te verkopen. Zelf een huis verkopen kost wel een stuk meer werk en tijd. Het is dus goed om een afweging te maken of dit het waard is. Heb je besloten de verkoop zonder makelaar te regelen? Dan lees je hier wat er allemaal moet gebeuren zodat je zelf kunt verkopen!

De waarde bepalen

Als je jouw huis wilt verkopen, wil je ook een idee krijgen van wat de huidige waarde is. Kijk om te beginnen eens rond op huizensites, zoals Funda, om te zien hoeveel er voor soortgelijke huizen in jouw buurt wordt gevraagd. Check ook Het Kadaster, hier staat de WOZ-waarde van je huis, zoals bepaald door de gemeente. Let wel op: de WOZ-waarde wijkt vaak af van de actuele waarde. Dit wordt namelijk één keer per jaar vastgesteld en door het jaar heen niet bijgewerkt. Voor een bedrag van €27,95 kun je daarnaast een waarderapport aanvragen bij Calcasa. Deze website berekent de waarde van je huis aan de hand van allerlei verschillende factoren, zoals de prijs per vierkante meter, de waarde van woningen in de buurt, voorzieningen in de wijk en meer. Door deze brede manier van taxeren weet Calcasa een vrij accurate prijs voor je in te schatten. Met de informatie en prijzen die je op deze manier tegenkomt, kun je zelf een inschatting maken van hoeveel je voor jouw huis kunt vragen.

Waar bied je het huis dat je wilt verkopen aan?

Je hebt de prijs bedacht, nu wil je het verkopen. Op een website als Funda is het helaas niet mogelijk om een huis te koop te zetten zonder makelaar. Wel zijn er veel internetmakelaars die voor een bedrag jouw advertentie op huizensites plaatsen. In dat geval lever je zelf de advertentie en foto’s aan. Zorg dus voor een duidelijke, correcte omschrijving en voor mooie en professionele foto’s waarin je huis goed uit de verf komt. Andere manieren om zelf een huis aan te bieden zijn via Marktplaats of sociale media. Je kunt op deze kanalen, zoals op Facebook, je bericht voor een klein bedrag promoten zodat ook mensen buiten je eigen netwerk de advertentie te zien krijgen.

Tip!

In de huidige markt gaat het verkopen van je huis vaak erg snel. Een stuk sneller dan wanneer je zelf een huis wilt kopen. Het kan dus verstandig zijn om je huis pas te koop aan te bieden als je zelf al iets nieuws hebt gevonden. Met een overbruggingskrediet kun je je overwaarde alvast gebruiken voor de aankoop van je nieuwe huis.

Bezichtigingen

Mensen die op jouw huis hebben gereageerd willen natuurlijk graag komen kijken voordat ze een bod uitbrengen. Zonder makelaar ben je zelf verantwoordelijk voor bezichtigingen. Bereid je dus goed voor op eventuele (kritische) vragen die je tijdens een bezichtiging kunt krijgen over het huis. Zeker als mensen komen kijken met een aankoopmakelaar. Het is ook belangrijk om je niet te laten overbluffen. Als je goed op de hoogte bent van wat je aanbiedt, zowel de sterke als zwakke punten, word je minder snel verrast.

De koopakte

Na de bezichtigingen zijn er hopelijk een paar mensen die een bod hebben gedaan. Na wat onderhandelingen ben je het met een bieder eens geworden over de verkoopprijs. Nu kun je de koopakte op gaan stellen. Hierin staan alle afspraken die je maakt met de koper. Dingen die hierin worden opgenomen zijn bijvoorbeeld de verkoopprijs, maar ook zaken die worden overgenomen door de nieuwe bewoners (zoals vloeren of gordijnen). Als je zelf een voorlopige koopakte opstelt, zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten. De term ‘voorlopig’ klinkt bijvoorbeeld alsof je nog nergens aan vastzit, maar op de bedenktijd na is het wel een bindend document. 

Notaris

Is de koopakte door beide partijen getekend? Als het goed is gaat de koper dan meteen aan de slag om de financiering voor het huis in orde te maken. Als dit is gelukt ga je samen, na nog een laatste inspectie door het huis, naar de notaris om de verkoop rond te maken. De notaris wordt gekozen en betaald door de koper. Let wel op: dit betekent niet dat je zelf helemaal niks kwijt bent aan notariskosten. Wat de koper betaalt zijn de zaken die nodig zijn om de nieuwe eigenaar van het huis te worden. Dingen zoals het laten uitschrijven van jouw hypotheek betaal je wel zelf. Na het tekenen van de leveringsakte kun je de sleutels overhandigen en is de nieuwe bewoner officieel eigenaar van het huis. Je kunt je nu volledig richten op je nieuwe huis.

Nog een vraag? Of duizend?

Er komt veel kijken bij het verkopen van een huis. Als je graag iemand hebt die met je meedenkt helpen onze hypotheekadviseurs je met al je vragen! Met bakken ervaring en hun liefde voor hypotheken, helpen ze je zo op weg. Ook als het gaat om jouw volgende huis. Laat je ze weten wanneer ze je mogen bellen?

Afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Bénine Bijleveld

Bénine heeft voor verschillende food merken gewerkt. Ze zorgde ervoor dat deze merken goed zichtbaar waren online en op social media, met als uiteindelijk doel het vergroten van de merkbekendheid... Lees verder

Meer lezen over Huis verkopen

2/12/2022

Wat is een overbruggingshypotheek en hoe werkt het?

11/11/2022

Wat zijn de voordelen van extra aflossen?

20/07/2022

Kosten verkoopmakelaar

4/03/2022

Kun je je huis verhuren met hypotheek?

3/12/2020

Je huis verkopen, wat komt erbij kijken?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.