Kun je je huis verhuren met hypotheek?

Mag je je huis verhuren met hypotheek? Hoe zit het met jouw verantwoordelijkheden en die van de bank? In dit artikel wordt uitgelegd of je je huis mag verhuren met hypotheek en onder welke voorwaarden.
stopwatch

3 min

calendar
4 maart 2022
eye

27614

Huis verhuren met hypotheek

Je hebt een huis, met hypotheek, dat je wilt verhuren. Hiervoor heb je toestemming nodig bij jouw bank. Die vlieger gaat op wanneer je het gehele huis wilt verhuren, maar ook als het om een gedeelte gaat terwijl je er zelf woont. Spoiler alert: in de meeste gevallen zal jouw bank hier geen akkoord op geven. Reden? Huurders zijn in Nederland goed beschermd en kunnen niet zomaar uit een huis gezet worden. Verder kan verhuur ook leiden tot schade aan het pand. Als het aankomt op een gedwongen verkoop, zijn er dus meer complicaties met een huurder erbij. Máár: er zijn uitzonderingen waarbij je wel toestemming krijgt van de bank.

De Leegstandswet

Er is een uitzondering waarbij banken soms toestemming geven om jouw huis met hypotheek te verhuren. Dat is wanneer je huis een tijd leegstaat, bijvoorbeeld wanneer het in de verkoop is. Als je dan via de Leegstandswet verhuurt, hoef je niet met alle huurbeschermingsbepalingen rekening te houden. In dat geval heb je de mogelijkheid de huurovereenkomst op te zeggen. Je hebt wel een vergunning van de gemeente nodig. Goed om te weten: wanneer je je huis verhuurt onder de Leegstandswet, is de hypotheekrente niet aftrekbaar.

Ook zijn er criteria voor de Leegstandswet. Zo moet jouw huis voor de verkoop bestemd zijn en moet het bij een van de volgende typen behoren:

  • Nieuwbouw. Nog niet eerder bewoond.
  • Een huis dat voor de leegstand tenminste 12 maanden geheel of gedeeltelijk bewoond is geweest.
  • Een huis dat voor leegstand in 10 jaar slechts 3 jaar als woonruimte verhuurd is geweest.
  • Een huis dat bestemd is voor de sloop of renovatie.

Huis verhuren door emigratie

Als je emigreert, kan dat ook een reden zijn om je huis met hypotheek tijdelijk te verhuren. In dat geval gelden ongeveer dezelfde regels en kun je ook gebruik maken van de Leegstandswet. Het is belangrijk om dit goed in je huurcontract op te nemen met een exacte datum waarop het huurcontract afloopt. De verhuurder moet dan het huis verlaten.

Kunnen wij je helpen?

Kunnen we iets voor je doen? Je helpen met je hypotheek? Onze adviseurs zijn er voor je. Laat hieronder weten waar je kunnen bellen en je hebt ons binnen no-time aan de telefoon.

Afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Bénine Bijleveld

Bénine heeft voor verschillende food merken gewerkt. Ze zorgde ervoor dat deze merken goed zichtbaar waren online en op social media, met als uiteindelijk doel het vergroten van de merkbekendheid... Lees verder

Meer lezen over Huis verkopen

23/05/2023

Wat is een overbruggingshypotheek en hoe werkt het?

25/04/2023

Je huis verkopen, wat komt erbij kijken?

24/04/2023

Een restschuld op je hypotheek, hoe los je dat op?

30/03/2023

De kosten voor het verkopen van je huis, waar moet je rekening mee houden?

11/11/2022

Wat zijn de voordelen van extra aflossen?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.