Een deel van je koophuis verhuren: zo werkt dat

Een fijne extra inkomstenbron: je hebt wat ruimte over in je huis en wilt een deel van je koophuis verhuren. Zo simpel lijkt het, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Lees hier wat je moet doen als je een deel van je huis wilt verhuren.
stopwatch

3 min

calendar
23 juni 2023
eye

27889

Mag ik een kamer verhuren van mijn koophuis?

Je kunt ervoor kiezen om een kamer of gedeelte van je koophuis te verhuren. Hiervoor heb je toestemming nodig van je bank. Dit klinkt misschien simpel, maar veel banken staan niet te springen om je toestemming te geven. Het zit namelijk zo: huurders staan sterk in hun schoenen, vanwege de huurbescherming. Dit zorgt ervoor dat een huurder in je huis kan blijven, ook wanneer jij dat niet wilt. Wanneer je geen toestemming aan de bank vraagt en zij erachter komen dat jij een kamer verhuurt, is er een grote kans dat de bank je hypotheek stopzet.

Hospitaverhuur

Wanneer je één of meerdere kamers van je huis verhuurt terwijl je er zelf ook woont, heet dat hospitaverhuur. Hier heb je geen toestemming voor nodig van de gemeente. Het gedeelte dat je verhuurt mag geen zelfstandige woonruimte zijn met een eigen voordeur. Een huis waarbij er een deur aan het trapgat zit, wordt gezien als zelfstandige woonruimte. Het is belangrijk dat de huurder er echt woont. Het mag geen ondernemer zijn die als rechtspersoon de ruimte huurt.

Belasting over je huurinkomsten

Over je inkomsten betaal je belasting, dus (helaas) ook over het geld dat je verdient met het verhuren van je huis. Er is een optie om belasting te vermijden; zorg er dan voor dat de inkomsten uit huur niet hoger zijn dan 5.881,- euro per jaar. Dit is de totale huur, dus hier reken je ook gas, water en licht bij. Wanneer je je aan deze regel houdt, mag je ook gewoon nog hypotheekrente aftrekken. Geld dat je verdient met het verhuren voor korte duur, bijvoorbeeld aan vakantiegangers, moet je wel helemaal opgeven bij de Belastingdienst.

De Leegstandswet

Als je je hele huis wilt verhuren, komen er meer zaken bij kijken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je de hypotheek moet aanpassen naar een verhuurhypotheek. Dan heb je geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. Je kunt je huis ook verhuren onder de Leegstandswet. Dit houdt in dat je huis al een tijdje te koop staat, maar niet wordt verkocht. Je zit dus met dubbele vaste lasten. Om het je iets gemakkelijker te maken is er dan de Leegstandswet. Om hier gebruik van te maken, moet je aan een paar eisen voldoen:

  • Je huis staat te koop
  • Er mag niemand ingeschreven staan bij het huis dat je wilt verhuren
  • Je vraagt een vergunning aan bij de gemeente

Denk goed na voordat je je koophuis gaat verhuren

Het belangrijkste is dat je toestemming vraagt van de bank als je een kamer of gedeelte van je huis gaat verhuren. Zorg ook dat je goede afspraken maakt met de huurders. Je wilt natuurlijk niet dat de huurders langer blijven dan dat jij wilt.

Bronnen die bij dit artikel zijn gebruikt

Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Thomas de Leeuw

Thomas is ingenieur vanuit z’n opleiding en tijdens zijn tijd aan de TU Delft werd hij verliefd op ondernemen. Zo startte hij zijn eerste bedrijf in zonne-energie terwijl hij nog studeerde. Thomas.. Lees verder

Meer lezen over Algemeen

12/03/2024

Ontbindende voorwaarden, let op deze 5 dingen voor je tekent voor je huis

19/02/2024

Hypotheek na overlijden

19/02/2024

Hypotheek verlengen op oudere leeftijd

10/01/2024

Wat is een aflosnota? En hoe vraag je die aan?

10/01/2024

Een recreatiewoning kopen: hoe regel je financiering?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.