Een deel van je koophuis verhuren, zo werkt dat

Een fijne extra inkomstenbron: je hebt wat ruimte over in je huis en je verhuurt het aan iemand anders tegen een vergoeding. Zo simpel lijkt het, maar er zitten wat haken en ogen aan het verhuren van die zolderkamer.

Friso Bakker

Vraag toestemming aan de bank

Een huis waar jij een hypotheek op hebt mag je vaak gedeeltelijk verhuren. Om dit te doen moet je wel toestemming van je geldverstrekker krijgen. Dit klinkt misschien simpel, maar veel banken staan er niet om te springen om je die toestemming ook echt te geven. Het zit namelijk zo: huurders staan sterk in hun schoenen, want ze hebben huurbescherming. Dit zorgt ervoor dat de huurder niet zomaar je woning uit kan als jij niet aan je betaalverplichting voldoet. Wanneer je deze toestemming niet vraagt en de bank komt erachter dat jij toch een kamer verhuurt is er een grote kans dat de bank je lening opheft.

Inschrijving op het adres

Het gaat er dus om dat je één of meerdere kamers van je woning verhuurt en dit betekent dat je er zelf ook nog woont. Dit valt onder hospitaverhuur en daar heb je verder geen toestemming voor nodig van de gemeente. Een voorwaarde is wel dat je zelf ook nog gewoon ingeschreven staat op dit adres. Het gedeelte dat je verhuurt mag ook geen zelfstandige woonruimte zijn met een eigen voordeur. Een huis waarbij er een deur aan het trappengat zit, wordt gezien als zelfstandige woonruimte. Let er ook op dat de huurder er echt woont en het geen ondernemer is die als rechtspersoon de ruimte huurt, dit mag namelijk niet.

Is het echt zo’n vetpot?

Over je inkomsten betaal je belasting en dus ook over het geld dat je verdient met een deel van je koophuis verhuren. Er is wel een optie om dit te vermijden. Als je ervoor zorgt dat de inkomsten die je krijgt uit de huur niet hoger zijn dan 5.164,- euro per jaar, betaal je hier geen belasting over. Dit bedrag is wel de totale huur, dus hier reken je het gas, water en licht ook bij. Wanneer je je aan deze regel houdt, mag je ook gewoon nog hypotheekrente aftrekken. Deze regel gaat alleen op als jij zelf ook in het huis woont. Het geld dat je verdient met verhuren voor korte duur, bijvoorbeeld aan vakantiegangers, moet je wel helemaal opgeven bij de Belastingdienst.

Een inwonende huurder, minder gedoe?

Het kan zomaar zo zijn dat de huurder opeens niet meer betaalt. Een huurder heeft altijd huurbescherming en is dus lastig uit je huis te krijgen wanneer dit nodig is. Wel is het zo dat dit bij een inwonende huurder gemakkelijker gaat. Dit valt onder hospitaverhuur, bij deze vorm van verhuren geldt er een proefperiode van negen maanden voor het verhuren van de ruimte. Binnen deze negen maanden kan je de overeenkomst met de huurder opzeggen, bijvoorbeeld als het niet klikt tussen jullie. Hierbij hoort wel een opzegtermijn van drie maanden, zodat de huurder iets nieuws kan vinden.

De leegstandswet

Dit is iets ingewikkelder dan alles wat ik hiervoor heb uitgelegd. Als je jouw hele huis wilt verhuren, komen er meer zaken bij kijken. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je je hele hypotheek moet aanpassen naar een hypotheekvorm die speciaal bedoeld is voor verhuur. Ook heb je dan geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. Je koophuis verhuren kan in veel gevallen wel onder de leegstandswet. Dit houdt in dat je huis al een tijdje te koop staat, maar niet wordt verkocht. Je zit dus met dubbele vaste lasten. Om het je iets gemakkelijker te maken is er dan de leegstandswet. Om hier gebruik van te maken moet je aan een paar eisen voldoen:

  • Je woning moet te koop staan
  • Er mag niemand meer ingeschreven staan bij het huis dat je wil verhuren
  • Je moet een vergunning aanvragen bij de gemeente

Denk er goed over na

Er zijn best wat punten om rekening mee te houden als je overweegt een gedeelte van je woning te verhuren. Vergeet vooral geen toestemming te vragen van je geldverstrekker!

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren