Zelfbewoningsplicht

Een belangrijk onderwerp binnen de Nederlandse woningmarkt is de zelfbewoningsplicht. De laatste jaren zijn de regels over de plicht aangescherpt. Wil je weten wat dit inhoudt en wat de nieuwe regels inhouden? Lees dan snel verder.

stopwatch

3 min

calendar
18 juni 2024
eye

126

Wat houdt een zelfbewoningsplicht in?

De zelfbewoningsplicht is de verplichting dat je als huiseigenaar, in ieder geval voor een periode, zelf in het door jou gekochte huis moet wonen. Je mag jouw nieuwe huis niet direct verhuren of doorverkopen aan iemand anders die het wil verhuren. Het is de bedoeling dat je hier daadwerkelijk zelf gaat wonen. 

Redenen voor zelfbewoningsplicht

De zelfbewoningsplicht draagt bij aan een gezonde woningmarkt. Gemeenten voeren deze zelfbewoningsplicht in als onderdeel van een bestemmingsplan of koopovereenkomst. Zo proberen zij te voorkomen dat investeerders huizen kopen om vervolgens te verhuren of te verkopen. Investeerders overbieden vaak met gemak particulieren en deze worden gemakkelijk buitenspel gezet. Het doel van investeerders is natuurlijk om met de woning geld te verdienen. Maar door de zelfbewoningsplicht wordt de investeerder juist buitenspel gezet. Aangezien zij niet kunnen voldoen aan de zelfbewoningsplicht, maakt dit de woningmarkt toegankelijker voor starters en verhuizers. 

Bereken direct wat jij kunt lenen

Benieuwd wat jij kunt lenen?

Ben jij een starter of wil je graag verhuizen? En heb je al een huis op het oog? Of ben je nog aan het oriënteren? Vul in ieder geval de rekentool hiernaast in. Zo weet je precies wat je maximaal kunt lenen.

Bespreek je het liever met één van onze ervaren hypotheekadviseurs? Zij staan voor je klaar om al jouw vragen te beantwoorden.

Gratis afspraak maken

Voorwaarden voor de zelfbewoningsplicht

De voorwaarden voor de zelfbewoningsplicht verschillen per gemeente en regio. Beide staan vastgelegd in de koopovereenkomst. Als je dit tekent, leg je vast dat je zelf in de woning gaat wonen. Dit gebeurt vaak bij de eerste koper van de woning, ná het invoeren van de regelgeving. Maar let op: er bestaan uitzonderingen en vrijstellingen. Bijvoorbeeld als je tijdelijk naar het buitenland moet voor werk, of als je door gezondheidsredenen tijdelijk niet in de woning kan wonen. Voldoe je niet aan deze uitzonderingen en/of vrijstellingen, en verhuur je de woning, dan volgen vaak boetes. 

Hoe lang is een zelfbewoningsplicht geldig?

Het verschilt hoe lang de zelfbewoningsplicht vastgelegd wordt in de koopovereenkomst. De meest voorkomende termijnen zijn vijf en tien jaar. In Amsterdam is het bijvoorbeeld zo dat de zelfbewoningsplicht voor vijf jaar van toepassing is bij nieuwbouwwoningen. De zelfbewoningsplicht wordt opgenomen in het erfpachtcontract. Na deze periode mag de eigenaar de woning verhuren. Bij nieuwbouwprojecten kan soms wel een termijn van tien jaar worden geëist. De termijnen zijn verschillend per gemeente, en daarom is het goed om uit te zoeken welke termijnen gelden voor de gemeente waar jij wil gaan wonen.

De zelfbewoningsplicht in jouw gemeente

In Nederland hebben meer dan honderd gemeenten een vorm van zelfbewoningsplicht geregeld. Zoals eerder gezegd heeft niet iedere gemeente dezelfde regels, en sommige gemeenten hebben helemaal geen zelfbewoningsplicht. De gemeente maakt afspraken met woningcorporaties, waarin de gemeente kijkt naar de lokale situatie en de problemen op de woningmarkt. 

Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Marco Palfenier

Marco werkt al een aantal jaar als hypotheekadviseur bij Frits en helpt klanten bij het vinden van de juiste hypotheek. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

9/07/2024

Voorbeeldbrief bieden huis: zo breng je een bod uit

5/07/2024

Wat is een verbouwingsspecificatie?

5/07/2024

Een appartement kopen, wat komt erbij kijken?

2/07/2024

Bod geaccepteerd, en nu?

2/07/2024

Een tweede woning kopen: hoe krijg je een hypotheek?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.