Voorlopig koopcontract - 9 dingen waar je op moet letten.

07 maart 2022 106588x

De koop van een huis leg je altijd schriftelijk vast. Dit doe je in een contract dat jij én de vorige eigenaar van het huis ondertekenen. Dit wordt ook wel de koopovereenkomst, koopakte of het voorlopig koopcontract genoemd. Een paar handige dingen om op te letten:

Bénine Bijleveld

1. Laat je niet misleiden door de naam 'voorlopig koopcontract'

Laat je allereerst niet misleiden door de term voorlopig. Een voorlopig koopcontract is bindend. Je hebt na ondertekening wel drie dagen bedenktijd. Daarnaast kunnen er ontbindende voorwaarden in je koopcontract zijn opgenomen. Bijvoorbeeld dat de koop niet doorgaat als je niet op tijd de financiering rond krijgt. Wist dat je zelf invloed kan uitoefenen op wat er in het koopcontract komt te staan? Als je gaat bieden kun je bijvoorbeeld een bod doen onder voorbehoud dat de financiering rond komt binnen zes weken. Handig!

2. Terugkrabbelen na het tekenen van een voorlopig koopcontract kost geld

Als je na de drie dagen bedenktijd toch van het voorlopig koopcontract afziet (en er zijn geen ontbindende voorwaarden), dan moet je 10% van de verkoopprijs betalen. Zonde van je geld. Je kunt ook met de verkoper afspreken dat je wat langer na mag denken. Zorg dan wel dat dat in het koopcontract staat. Tip! Plan altijd een hypotheekgesprek met een hypotheekadviseur voor het einde van je bedenktijd. De adviseur kan je al een goede inschatting geven van je mogelijkheden. Mocht het onmogelijk lijken om de financiering rond te krijgen, dan kun je nog tijdens de bedenktijd aangeven dat de koop niet doorgaat. Bij ons kun je meestal vandaag of morgen nog terecht voor een gratis hypotheekgesprek.

3. Zorg dat de koop alleen doorgaat als je genoeg geld hebt

De kip en het ei: je kunt een huis pas kopen met een hypotheek, maar je krijgt pas een hypotheek als je een koopcontract hebt. Zorg daarom dat in het contract staat dat je het huis alleen koopt als je je financiën rond krijgt. Die ontbindende voorwaarde heet ‘onder voorbehoud van financiering’ en wordt in bijna alle koopcontracten opgenomen. Zorg wel dat je de termijn ruim genoeg neemt: je hebt soms wel een paar maanden nodig om de financiering rond te krijgen. Wil je - voordat je gaat bieden - weten hoeveel je maximaal kunt lenen?

4. Let op je verborgen gebreken

Bij de bezichtiging werd je verliefd op je nieuwe huis. Maar wat je niet goed ziet, is of het huis lekt wanneer het regent of dat er verroeste leidingen zijn Dat gaat je geld kosten om te fixen. Zorg daarom voor een bouwkundige keuring en laat in je contract opnemen dat je het huis alleen koopt als die geen verborgen gebreken onthult. Ook dat is een ontbindende voorwaarde. Er zijn er trouwens nog veel meer.

5. Laat je niet in de luren leggen door de ontbindende voorwaarden in een voorlopig koopcontract

De ontbindende voorwaarden zijn geen vrijbrief om ook na drie dagen nog makkelijk van je contract af te kunnen. Je moet wel kunnen aantonen dat de bouwkundige keuring negatief is, of dat je van minstens twee hypotheekaanbieders geen hypotheek hebt kunnen krijgen.

6. Voeg een lijst toe van de spullen die je overneemt

Zorg dat bij je voorlopig koopcontract een lijst met roerende goederen zit. En dat hierin duidelijke afspraken staan over de spullen die je van de vorige bewoner overneemt en wat je daarvoor betaalt. Neem je bijvoorbeeld de houten vloer over? En zit die bij de verkoopprijs in of reken je die onderling af?

Wil je weten wat valkuil 7, 8 én 9 zijn?

Download hier het volledige artikel

Lees ook