Voorlopig koopcontract – 9 dingen waar je op moet letten.

De koop van een huis moet altijd schriftelijk worden vastgelegd. Dit gebeurt in een contract dat jij én de vorige eigenaar van het huis ondertekenen. Dat contract wordt koopovereenkomst, koopakte of voorlopig koopcontract genoemd. Het verschil tussen die termen? Dat is er niet. En dat is verwarrend. Daarom hebben we het bij Ikbenfrits altijd over je koopcontract. Maar waar moet je op letten voordat je je handtekening zet?

Sarah Famke Oortgijsen

1. Laat je niet misleiden door de naam

Laat je allereerst niet misleiden door de term voorlopig. Een voorlopig koopcontract is bindend. Je hebt na ondertekening wel 3 dagen bedenktijd. Daarnaast kunnen er ontbindende voorwaarden in zijn opgenomen. Meestal is dat zo. Bijvoorbeeld dat de koop niet doorgaat als je niet op tijd genoeg geld bij elkaar hebt.

2. Terugkrabbelen kost je een fortuin

Als je na de 3 wettelijke dagen bedenktijd toch van het voorlopig koopcontract af wilt zien, en je kunt je niet beroepen op één van de ontbindende voorwaarden, dan moet je 10% van de verkoopprijs betalen. Zonde! Je kunt ook met de verkopende partij afspreken dat je wat langer na mag denken. Zorg dan wel dat dat in het contract staat.

3. Zorg dat de koop alleen doorgaat als je genoeg geld hebt

De kip en het ei: je kunt een huis pas kopen met een hypotheek, maar je krijgt pas een hypotheek als je een koopcontract hebt. Zorg daarom dat in het contract staat dat je het huis alleen koopt als je je financiën rond krijgt. Die ontbindende voorwaarde heet ‘onder voorbehoud van financiering’ en wordt in bijna alle koopcontracten opgenomen. Zorg wel dat je de termijn ruim genoeg neemt: je hebt soms wel een paar maanden nodig om de financiering rond te krijgen.

4. Let op verborgen gebreken

Bij de bezichtiging werd je verliefd op je nieuwe huis. Maar wat je niet kunt zien, is of het lekt als het regent, en of de leidingen roesten. Dat gaat je geld kosten om te fixen. Zorg daarom voor een bouwkundige keuring en laat in je contract opnemen dat je het huis alleen koopt als die geen gebreken onthult. Ook dat is een ontbindende voorwaarde. Er zijn er trouwens nog veel meer.

5. Laat je niet in de luren leggen door de ontbindende voorwaarden

De ontbindende voorwaarden zijn geen vrijbrief om ook na 3 dagen nog makkelijk van je contract af te kunnen. Je moet wel kunnen aantonen dat de bouwkundige keuring negatief is, of dat je van minstens twee hypotheekaanbieders geen hypotheek hebt kunnen krijgen.

6. Voeg een lijst toe van de spullen die je overneemt

Zorg dat bij je voorlopig koopcontract een lijst met onroerend goed zit. En dat hierin duidelijke afspraken staan over de spullen die je van de vorige bewoner overneemt en wat je daarvoor betaalt. Neem je bijvoorbeeld de houten vloer over? En zit die bij de verkoopprijs in of reken je die onderling af?

7. Waarborgsom of bankgarantie?

Omdat de koper graag zeker wil weten dat jij de woning écht gaat kopen, spreek je af dat je 10% betaalt als je er van af ziet. Dat is een heleboel geld. Heb je dat niet of wil je dat niet storten? Dan kun je een bankgarantie afsluiten. Dan staat een bank garant voor jouw waarborgsom, als je je afspraken niet nakomt. Natuurlijk moet je die dan wel terugbetalen. En het kost geld.

8. Check álle kleine lettertjes

Dit spreekt voor zich, en het is ook niet zo leuk, maar kijk er toch nog even minutieus naar: klopt de afgesproken verkoopprijs, klopt de datum van de sleuteloverdracht, kloppen de kadastrale gegevens, staat je naam correct gespeld? Met een klein foutje is het contract al niet meer rechtsgeldig.

9. Ten slotte: check check dubbelcheck

Aangezien jij in je hoofd de nieuwe badkamertegels al aan het uitzoeken bent, kan het slim zijn een professional mee te laten kijken. Bijvoorbeeld je eigen makelaar (als je die hebt) of een jurist. Je weet maar nooit of je toch iets over het hoofd hebt gezien.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 meest gemaakte fouten door starters