Voorlopig koopcontract - 9 dingen waar je op moet letten.

De koop van een huis leg je altijd schriftelijk vast. Dit doe je in een contract dat jij én de vorige eigenaar van het huis ondertekenen. Dit wordt ook wel de koopovereenkomst, koopakte of het voorlopig koopcontract genoemd. Een paar handige dingen om op te letten:
stopwatch

3 min

calendar
7 maart 2022
eye

97316

Bereken direct wat jij kunt lenen

1. Laat je niet misleiden door de naam 'voorlopig koopcontract'

Laat je allereerst niet misleiden door de term voorlopig. Een voorlopig koopcontract is bindend. Je hebt na ondertekening wel drie dagen bedenktijd. Daarnaast kunnen er ontbindende voorwaarden in je koopcontract zijn opgenomen. Bijvoorbeeld dat de koop niet doorgaat als je niet op tijd de financiering rond krijgt. Wist dat je zelf invloed kan uitoefenen op wat er in het koopcontract komt te staan? Als je gaat bieden kun je bijvoorbeeld een bod doen onder voorbehoud dat de financiering rond komt binnen zes weken. Handig!

Gratis afspraak maken

2. Terugkrabbelen na het tekenen van een voorlopig koopcontract kost geld

Als je na de drie dagen bedenktijd toch van het voorlopig koopcontract afziet (en er zijn geen ontbindende voorwaarden), dan moet je 10% van de verkoopprijs betalen. Zonde van je geld. Je kunt ook met de verkoper afspreken dat je wat langer na mag denken. Zorg dan wel dat dat in het koopcontract staat. Tip! Plan altijd een hypotheekgesprek met een hypotheekadviseur voor het einde van je bedenktijd. De adviseur kan je al een goede inschatting geven van je mogelijkheden. Mocht het onmogelijk lijken om de financiering rond te krijgen, dan kun je nog tijdens de bedenktijd aangeven dat de koop niet doorgaat. Bij ons kun je meestal vandaag of morgen nog terecht voor een gratis hypotheekgesprek.

3. Zorg dat de koop alleen doorgaat als je genoeg geld hebt

De kip en het ei: je kunt een huis pas kopen met een hypotheek, maar je krijgt pas een hypotheek als je een koopcontract hebt. Zorg daarom dat in het contract staat dat je het huis alleen koopt als je je financiën rond krijgt. Die ontbindende voorwaarde heet ‘onder voorbehoud van financiering’ en wordt in bijna alle koopcontracten opgenomen. Zorg wel dat je de termijn ruim genoeg neemt: je hebt soms wel een paar maanden nodig om de financiering rond te krijgen. Wil je - voordat je gaat bieden - weten hoeveel je maximaal kunt lenen?

Nu berekenen wat je kunt lenen

 

4. Let op je verborgen gebreken

Bij de bezichtiging werd je verliefd op je nieuwe huis. Maar wat je niet goed ziet, is of het huis lekt wanneer het regent of dat er verroeste leidingen zijn Dat gaat je geld kosten om te fixen. Zorg daarom voor een bouwkundige keuring en laat in je contract opnemen dat je het huis alleen koopt als die geen verborgen gebreken onthult. Ook dat is een ontbindende voorwaarde. Er zijn er trouwens nog veel meer.

5. Laat je niet in de luren leggen door de ontbindende voorwaarden in een voorlopig koopcontract

De ontbindende voorwaarden zijn geen vrijbrief om ook na drie dagen nog makkelijk van je contract af te kunnen. Je moet wel kunnen aantonen dat de bouwkundige keuring negatief is, of dat je van minstens twee hypotheekaanbieders geen hypotheek hebt kunnen krijgen.

Gratis hypotheekgesprek inplannen

 

6. Voeg een lijst toe van de spullen die je overneemt

Zorg dat bij je voorlopig koopcontract een lijst met roerende goederen zit. En dat hierin duidelijke afspraken staan over de spullen die je van de vorige bewoner overneemt en wat je daarvoor betaalt. Neem je bijvoorbeeld de houten vloer over? En zit die bij de verkoopprijs in of reken je die onderling af?

Eerste pagina - E-book voorlopig koopcontract

9 tips voor het voorlopig koopcontract

Het opstellen en tekenen van een voorlopig koopcontract gaat niet altijd 100% vlekkeloos. In dit e-book lees je negen tips en veelgemaakte fouten. Handig, zo weet je precies waar je het beste op kunt letten!

Eerste pagina - E-book voorlopig koopcontract

Download het gratis E-book “9 tips voor het voorlopig koopcontract!”.

In dit e-book lees je negen tips en veelgemaakte fouten. Handig, zo weet je precies waar je het beste op kunt letten!

Vond je deze informatie nuttig?

Bénine Bijleveld

Bénine heeft voor verschillende food merken gewerkt. Ze zorgde ervoor dat deze merken goed zichtbaar waren online en op social media, met als uiteindelijk doel het vergroten van de merkbekendheid... Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

1/06/2023

5 handige dingen waar je op kunt letten tijdens de bezichtiging

25/05/2023

Kan ik een huis kopen met mijn salaris? Let op deze 4 dingen

23/05/2023

Wanneer hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen in 2023?

19/05/2023

Wat is een renteaanbod en hoe vraag je deze aan?

10/05/2023

Monumentaal pand kopen: alles wat je hierover wilt weten

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.