Voorlopig koopcontract - 9 dingen waar je op moet letten.

De koop van een huis leg je altijd schriftelijk vast. Dit doe je in een contract dat jij én de vorige eigenaar van het huis ondertekenen. Dit wordt ook wel de koopovereenkomst, koopakte of het voorlopig koopcontract genoemd. Een paar handige dingen om op te letten:
stopwatch

3 min

calendar
23 juni 2023
eye

97316

Bijgewerkt: 31 mei 2024

Geschreven door: Marco Palfenier

Gecontroleerd door:

Geschreven door:
Marco Palfenier

Bereken direct wat jij kunt lenen

1. Laat je niet misleiden door de naam 'voorlopig koopcontract'

Laat je allereerst niet misleiden door de term voorlopig. Een voorlopig koopcontract is bindend. Je hebt na ondertekening wel drie dagen bedenktijd. Daarnaast kunnen er ontbindende voorwaarden in je koopcontract zijn opgenomen. Bijvoorbeeld dat de koop niet doorgaat als je niet op tijd de financiering rond krijgt. Wist dat je zelf invloed kan uitoefenen op wat er in het koopcontract komt te staan? Als je gaat bieden kun je bijvoorbeeld een bod onder voorbehoud van financiering.

2. Terugkrabbelen na het tekenen van een voorlopig koopcontract kost geld

Als je na de drie dagen bedenktijd toch van het voorlopig koopcontract afziet (en er zijn geen ontbindende voorwaarden), dan moet je 10% van de verkoopprijs betalen. Zonde van je geld. Je kunt ook met de verkoper afspreken dat je wat langer na mag denken. Zorg dan wel dat dat in het koopcontract staat. Tip! Plan altijd een hypotheekgesprek met een hypotheekadviseur voor het einde van je bedenktijd. De adviseur kan je al een goede inschatting geven van je mogelijkheden. Mocht het onmogelijk lijken om de financiering rond te krijgen, dan kun je nog tijdens de bedenktijd aangeven dat de koop niet doorgaat. Bij ons kun je meestal vandaag of morgen nog terecht voor een gratis hypotheekgesprek.

3. Zorg dat de koop alleen doorgaat als je genoeg geld hebt

De kip en het ei: je kunt een huis pas kopen met een hypotheek, maar je krijgt pas een hypotheek als je een koopcontract hebt. Zorg daarom dat in het contract staat dat je het huis alleen koopt als je je financiën rond krijgt. Die ontbindende voorwaarde heet ‘onder voorbehoud van financiering’ en wordt in bijna alle koopcontracten opgenomen. Zorg wel dat je de termijn ruim genoeg neemt: je hebt soms wel een paar maanden nodig om de financiering rond te krijgen. Wil je - voordat je gaat bieden - weten hoeveel je maximaal kunt lenen?

Nu berekenen wat je kunt lenen

4. Let op je verborgen gebreken

Bij de bezichtiging werd je verliefd op je nieuwe huis. Maar wat je niet goed ziet, is of het huis lekt wanneer het regent of dat er verroeste leidingen zijn Dat gaat je geld kosten om te fixen. Zorg daarom voor een bouwkundige keuring en laat in je contract opnemen dat je het huis alleen koopt als die geen verborgen gebreken onthult of dat de kosten van direct herstel niet hoger zijn dan een te bepalen bedrag. Ook dat is een ontbindende voorwaarde. Er zijn er trouwens nog veel meer.

5. Laat je niet in de luren leggen door de ontbindende voorwaarden in een voorlopig koopcontract

De ontbindende voorwaarden zijn geen vrijbrief om ook na drie dagen nog makkelijk van je contract af te kunnen. Je moet wel kunnen aantonen dat de bouwkundige keuring negatief is, of dat je van minstens twee hypotheekaanbieders geen hypotheek hebt kunnen krijgen.

Gratis hypotheekgesprek inplannen

6. Voeg een lijst toe van de spullen die je overneemt

Zorg dat bij je voorlopig koopcontract een lijst met roerende goederen zit. En dat hierin duidelijke afspraken staan over de spullen die je van de vorige bewoner overneemt en wat je daarvoor betaalt. Neem je bijvoorbeeld de houten vloer over? En zit die bij de verkoopprijs in of reken je die onderling af? Houd er wel rekening mee dat de roerende goederen onderdeel zijn van de koop, maar geen onderdeel van de financiering. Als je een bedrag voor de overname van roerende goederen overeenkomt, moet je dit altijd uit eigen middelen betalen.

7. Waarborgsom of bankgarantie?

Omdat de verkoper zeker wil weten dat jij het huis écht koopt, spreek je af dat je tien procent van de verkoopprijs betaalt als je er vanaf ziet: de zogenoemde waarborgsom. Natuurlijk wil je dit koste wat kost voorkomen, maar helaas komt het heel af en toe toch nog voor. Als je dit geld niet zomaar op je rekening hebt staan, kun je een bankgarantie afsluiten. Hierbij staat een bank garant voor jouw waarborgsom als jij je afspraken niet nakomt. Je betaalt dit bedrag later natuurlijk wel terug aan de bank, met rente.

8. Check alle kleine lettertjes

Dit spreekt voor zich, en het is ook niet zo leuk, maar kijk er toch nog even minutieus naar. Klopt de afgesproken verkoopprijs, klopt de datum van de sleuteloverdracht? Kloppen de kadastrale gegevens en staat je naam correct gespeld? Het lijkt misschien overdreven, maar één klein foutje maakt het contract al niet meer rechtsgeldig.

Beluister onze podcast 'Help, ik koop een huis' op Spotify

In onze podcast vertelt onze hypotheekadviseur Ilona je meer over het voorlopig koopcontract.

9. Check, check dubbelcheck

Aangezien jij in je hoofd de nieuwe badkamertegels al aan het uitzoeken bent, kan het slim zijn om een professional mee te laten kijken. Bijvoorbeeld je eigen makelaar (als je die hebt) of een jurist. Je weet maar nooit of je toch iets over het hoofd ziet. Je kunt jouw situatie natuurlijk ook doorspreken met één van onze ervaren hypotheekadviseurs.

Eerste pagina - E-book voorlopig koopcontract

9 tips voor het voorlopig koopcontract

Het opstellen en tekenen van een voorlopig koopcontract gaat niet altijd 100% vlekkeloos. In dit e-book lees je negen tips en veelgemaakte fouten. Handig, zo weet je precies waar je het beste op kunt letten!

Eerste pagina - E-book voorlopig koopcontract

Download het gratis E-book “9 tips voor het voorlopig koopcontract!”.

In dit e-book lees je negen tips en veelgemaakte fouten. Handig, zo weet je precies waar je het beste op kunt letten!

Marco Palfenier

Marco werkt al een aantal jaar als hypotheekadviseur bij Frits en helpt klanten bij het vinden van de juiste hypotheek. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

25/09/2024

Maandlasten hypotheek €400.000

5/09/2024

Huis kopen en eigen huis verkopen

28/08/2024

9 Kijktips voor Open Huizen Dag 2024

9/07/2024

Voorbeeldbrief bieden huis: zo breng je een bod uit

5/07/2024

Wat is een verbouwingsspecificatie?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.