Onder voorbehoud van financiering: dit moet je weten

In een voorlopig koopcontract staan de afspraken die je hebt gemaakt met de verkopende partij. Het kan gebeuren dat niet alles loopt zoals je had gedacht en dat de koop toch niet door kan gaan. Voor dat soort situaties neem je in je koopcontract ontbindende voorwaarden op. Deze zijn er in allerlei soorten en maten. In dit artikel vertel ik je alles over één van de belangrijkste ontbindende voorwaarden: onder voorbehoud van financiering.

Casper van Groos

Ontbinden van het voorlopig koopcontract

Een ‘voorlopig koopcontract’ klinkt misschien vrijblijvend, maar het is minder voorlopig dan de term doet vermoeden. Na een wettelijke bedenktijd van een paar dagen is het contract bindend. Als je je dan nog steeds wil terugtrekken, moet je 10% van de koopsom betalen. Vaak een flink bedrag, waar je natuurlijk niet op zit te wachten. Om dit te voorkomen kan je ontbindende voorwaarden in je koopcontract opnemen. Dit zijn (je raadt het al), voorwaarden waarmee je jouw koopcontract kan ontbinden. Ook na de wettelijke bedenktijd.

Je hypotheek regelen

Het bod dat je hebt gedaan op jouw droomhuis is geaccepteerd? Dat is natuurlijk supergoed nieuws! Je bent er bijna, maar nog niet helemaal. Eerst moet je jouw hypotheek nog rond krijgen. Er bestaat altijd een kleine kans dat dit niet lukt. Misschien heb je niet goed gecheckt hoeveel je kan lenen of gebeurt er iets waardoor je maximale hypotheek lager uitvalt dan je had gedacht. In dit soort gevallen kan de ontbindende voorwaarde ‘onder voorbehoud van financiering’ een uitkomst zijn.

Alleen als je de lening kan krijgen

Met deze voorwaarde in je koopcontract heb je een stok achter de deur, mocht je de hypotheek die je nodig hebt toch niet krijgen. Als je om deze reden de koop toch niet door laat gaan, moet je wel kunnen bewijzen dat dit echt de reden is dat je de het contract ontbindt. Vaak moet je laten zien dat minimaal twee verschillende geldverstrekkers jou niet de lening willen geven die je nodig hebt om het huis te kopen.

Waarom onder voorbehoud van financiering?

Onder voorbehoud van financiering wordt bijna altijd in het voorlopig koopcontract opgenomen. Ook als je zo goed als zeker weet dat je de hypotheek kan krijgen. Het is altijd handig om in je contract te hebben staan. Je financiering is vaak nog niet rond als je een bod doet op een huis, dus er bestaat altijd een kleine kans dat het misschien toch niet lukt. Je kan deze ontbindende voorwaarde zien als een “voor het geval dat”. Mocht er daadwerkelijk iets gebeuren met je financiering? Dan zal je blij zijn dat je dit toch in je contract hebt laten opnemen. Het scheelt namelijk een hele hoop geld!

Hoe lang is het geldig?

Onder voorbehoud van financiering is niet onbeperkt houdbaar. In het voorlopig koopcontract staat meestal een datum waarop de ontbindende voorwaarde vervalt. Bij voorbehoud van financiering is dit meestal 6 tot 8 weken. Mijn hypotheekadviseurs doen er alles aan om je zorgen dat jouw financiering rond is binnen die termijn. Te laat begonnen met het aanvragen van je hypotheek? Kwam er iets anders tussen of heb je door omstandigheden iets langer nodig om je financiering rond te krijgen? Soms kan je de termijn in goed overleg met de verkoper nog verlengen.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren