Onder voorbehoud van financiering: dit moet je weten

In een voorlopig koopcontract staan de afspraken die je maakt met de verkopende partij, met daarbij ontbindende voorwaarden. Één van de belangrijkste ontbindende voorwaarden is onder voorbehoud van financiering. En die voorwaarde is best belangrijk.
stopwatch

3 min

calendar
4 juli 2023
eye

17561

Wat betekent onder voorbehoud van financiering? 

Onder voorbehoud van financiering is één van de meest belangrijke en bekende ontbindende voorwaarden. In dit voorbehoud staat dat de koop van een huis niet doorgaat als je als koper de hypotheek voor een bepaalde datum niet rond kan krijgen. Meestal geldt er een termijn van 6 tot 8 weken voor het regelen van de financiering door de koper.

Ontbinden van het voorlopig koopcontract

Een ‘voorlopig koopcontract’ klinkt misschien vrijblijvend, maar het is minder voorlopig dan de term doet vermoeden. Na een wettelijke bedenktijd van een paar dagen is het contract bindend. Als je je dan alsnog wil terugtrekken, moet je 10% van de koopsom betalen. Vaak een flink bedrag, waar je natuurlijk niet op zit te wachten. Om dit te voorkomen kan je ontbindende voorwaarden in je koopcontract opnemen. Dit zijn (je raadt het al) voorwaarden waarmee je jouw koopcontract kunt ontbinden. Ook na de wettelijke bedenktijd.

Bekijk ons webinar
Bereken direct wat jij kunt lenen

Onder voorbehoud van financiering

Is je bod geaccepteerd op je droomhuis? Dat is natuurlijk supergoed nieuws! Je bent er bijna, maar nog niet helemaal. Eerst moet je jouw hypotheek nog rond krijgen. Er bestaat altijd een kans dat dit niet lukt. Daarom is de ontbindende voorwaarde ‘onder voorbehoud van financiering’ altijd verstandig. Met deze voorwaarde in je koopcontract heb je een stok achter de deur, mocht je de hypotheek die je nodig hebt toch niet krijgen. Je moet wel kunnen bewijzen dat dit echt de reden is dat je de het contract ontbindt.

Maximale hypotheek berekenen

Waarom onder voorbehoud van financiering?

Een huis kopen onder voorbehoud van financiering is slim. Voordat je gaat kopen, kun je meestal de financiering niet rond hebben. Dit maakt het onduidelijk of de financiering wel gaat lukken. De bank wil namelijk de precieze waarde van het huis weten voor de aanvraag van de hypotheek. Het is een kip-ei verhaal: je hebt een huis nodig om een hypotheekofferte te krijgen en je hebt een hypotheekofferte nodig om de koop door te laten gaan.

Termijn voorbehoud van financiering

Onder voorbehoud van financiering is niet onbeperkt houdbaar. In het voorlopig koopcontract staat meestal een datum waarop de ontbindende voorwaarde vervalt. Dit is meestal zes tot acht weken. Onze hypotheekadviseurs doen er alles aan om te zorgen dat jouw financiering rond is binnen dat termijn. Ook fixen zij de beste hypotheek voor jouw situatie. Zo weet je zeker dat je niet teveel betaalt. 

Wat is het voordeel van bieden zonder voorbehoud van financiering?

Steeds meer mensen bieden zonder voorbehoud van financiering om hun kansen te vergroten. Het bod wordt zo aantrekkelijker voor de verkoper, maar er kleven ook risico's aan. Als je financiering niet rondkomt, dan hangt er een gigantische boete boven je hoofd. Met onze Biedverzekering kan je bieden zonder voorbehoud van financiering. Komt je financiering toch niet rond? Dan betaalt de verzekering de boete. Het aanvragen is gratis, bij een winnend bod betaal je 850 euro voor de Biedverzekering.

Gratis afspraak maken

Veelgestelde vragen over onder voorbehoud van financiering

Niet gevonden wat je zocht? Geen zorgen, we hebben hier de meest voorkomende veelgestelde vragen voor je verzameld. Nog meer vragen? Een overzicht kun je vinden op onze FAQ pagina

Wat betekent onder voorbehoud van financiering?

Een veelvoorkomende en bekende ontbindende voorwaarde bij het kopen van een huis is 'onder voorbehoud van financiering'. Met deze voorwaarde wordt bedoeld dat de koop van een huis niet doorgaat als de koper de hypotheek niet voor een bepaalde datum rond krijgt. 

Wat gebeurt er als de financiering niet wordt goedgekeurd?

Als de financiering niet wordt goedgekeurd, heeft de koper de mogelijkheid om de koopovereenkomst te ontbinden zonder verdere verplichtingen. Dit betekent dat de koper niet verplicht is om het huis te kopen en er geen financiële consequenties aan verbonden zijn.

Hoe lang duurt het om financiering te regelen onder voorbehoud?

Het regelen van financiering onder voorbehoud neemt meestal zes tot acht weken in beslag. Dit kan variëren en is afhankelijk van verschillende factoren. Als koper heb je zelf ook invloed op dit proces, omdat je de benodigde documenten moet aanleveren voor je hypotheekaanvraag. Het is belangrijk om op tijd te beginnen met het verzamelen van de vereiste documenten. 

Kan ik een huis kopen zonder financieringsvoorbehoud?

Ja, het is mogelijk om een huis te kopen zonder financieringsvoorbehoud. Dit brengt wel bepaalde risico's met zich mee. Als je de koop aangaat zonder financieringsvoorbehoud, loop je het risico dat je de koop toch moet doorzetten, zelf als je de benodigde financiering niet rond krijgt. Dit kan leiden tot flinke financiële boetes. Om dit risico te vermijden, kun je gebruik maken van onze Biedverzekering. Met onze Biedverzekering kun je bieden zonder financieringsvoorbehoud. Mocht je financiering uiteindelijk toch niet rondkomen, dat betaalt de verzekering de boete. 
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Eduard Knape

Eduard is hypotheekadviseur bij Frits en is gespecialiseerd in verduurzaming. Hij helpt je graag aan een passend hypotheekadvies. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

14/03/2024

Hypotheek agrarische bestemming

20/02/2024

Studieschuld hypotheek verzwijgen? Beter van niet

20/02/2024

Vraagprijs hoger dan WOZ-waarde, wat nu?

19/02/2024

Studieschuld en een hypotheek in 2024

23/01/2024

De kosten koper (k.k.) in 2024 berekenen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.