Ontbindende voorwaarden, let op deze 5 dingen voor je tekent voor je huis

Het voorlopig koopcontract en de ontbindende voorwaarden zijn nauw met elkaar verbonden. Met ontbindende voorwaarden kun je namelijk jouw voorlopig koopcontract ontbinden. Gratis. Hoe dat zit?
stopwatch

5 min

calendar
14 februari 2023
eye

67241

Wat zijn ontbindende voorwaarden?

Ontbindende voorwaarden zijn voorwaarden die je in de koopovereenkomst opneemt voor een woning. Een voorlopig koopcontract is namelijk helemaal niet zo voorlopig als het klinkt. De boete voor het ontbinden van een voorlopig koopcontract is meestal 10% van de koopsom. Om te voorkomen dat je dit moet betalen, kun je ontbindende voorwaarden opnemen in je voorlopig koopcontract. Als één van de partijen niet aan deze ontbindende voorwaarden voldoet, wordt de voorgenomen koop gratis ontbonden.

Bepaalde dingen zijn héél verstandig om in een voorlopig koopcontract op te nemen, zoals de voorbehoud van financiering. Komt je hypotheek niet rond? Dan kun je gratis onder de koop uitkomen. Maar er zijn nog meer ontbindende voorwaarden die handig zijn, hieronder zie je de meest voorkomende.

Voorbeelden van ontbindende voorwaarden

1. Kopen onder voorbehoud van financiering

Onder voorbehoud van financiering wordt bijna altijd in het voorlopig koopcontract opgenomen. Ook als je zo goed als zeker weet dat je de hypotheek kunt krijgen. Het betekent dat de koop niet doorgaat als je voor een bepaalde datum de financiering niet rond hebt. Je hebt als koper altijd drie dagen bedenktijd na het tekenen van het voorlopig koopcontract, maar dat is voor het rond krijgen van de financiering niet genoeg.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Een hypotheek afsluiten duurt gemiddeld vier tot zes weken. Voor de onder voorbehoud van financiering termijn raden wij daarom zes weken aan.

Tip: bereken je hypotheek en plan in het begin van je zoektocht een oriëntatiegesprek met een hypotheekadviseur. 

Bieden zonder risico op een boete met onze Biedverzekering

Onze Biedverzekering stelt je in staat om te bieden zonder financieel voorbehoud en biedt de garantie dat je geen 10% boete hoeft te betalen. Jouw Biedverzekering betaalt namelijk de boete als de financiering misloopt. Dit vergroot jouw concurrentievoordeel tijdens het biedingsproces. Vraag de Biedverzekering gelijk aan of vraag één van onze adviseurs om meer informatie. 

Biedverzekering aanvragen

2. Kopen onder voorbehoud bouwkundige keuring

Als je een huis hebt gekocht wil je niet dat je achteraf onvoorziene kosten hebt, omdat er dingen kapot zijn of omdat er ergens een verstopte lekkage zit. Breng je bod uit onder voorbehoud bouwkundige keuring. Dan wordt de koop ontbonden als verborgen gebreken of achterstallig onderhoud worden geconstateerd.

Meestal wordt in deze ontbindende voorwaarde een bedrag opgenomen. Bijvoorbeeld: als de kosten van direct noodzakelijk herstel € 5.000 overschrijden, wordt de koop ontbonden. Je kunt natuurlijk ook een bouwtechnische keuring laten uitvoeren binnen de drie dagen bedenktijd die na het ondertekenen van het koopcontract komen. In dat geval hoef je geen bedrag te bepalen, maar laat je het afhangen van de uitkomst van de keuring.

3. Kopen onder voorbehoud van verkoop eigen woning

Deze ontbindende voorwaarde houdt in dat de koop alleen doorgaat als je je eigen huis binnen een bepaalde termijn verkocht krijgt. Zo vermijd je het risico op dubbele woonlasten. Bij deze voorwaarde (ook wel bekend als 'NVM No-Risk clausule') wordt vaak een termijn opgenomen. Als het je niet lukt je eigen huis verkocht te krijgen binnen deze gestelde periode, wordt de koop ontbonden. De verkoper mag gedurende deze termijn zijn huis wel te koop blijven aanbieden.

4. Kopen onder voorbehoud van woonvergunning

Soms heb je een woonvergunning nodig om ergens te mogen wonen. Bijvoorbeeld in een gewilde gemeente als Amsterdam. Je moet dan 'binding met de regio' hebben om er te mogen gaan wonen. Bijvoorbeeld een baan in de buurt, of omdat je er al woont. Wanneer je deze ontbindende voorwaarde in de koopakte opneemt, wordt de koop ontbonden als je niet binnen de gestelde termijn een woonvergunning toegekend krijgt.

5. Kopen onder voorbehoud van Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Misschien wil je alleen tot de daadwerkelijke koop overgaan als je je hypotheek met NHG kunt afsluiten. Dan kan je deze ontbindende voorwaarde in het voorlopig koopcontract opnemen. NHG betekent meer zekerheid omdat je verzekerd bent van een laag rentetarief en tegen een grote restschuld. Lukt het niet om NHG te krijgen? Dan wordt de koop ontbonden.

Wat gebeurt er als ontbindende voorwaarden verlopen?

Heb je meer tijd nodig om dingen te regelen én loopt de datum van een ontbindende voorwaarden loopt af? Dan kan je op basis van die ontbindende voorwaarde niet meer van de koop af zonder een boete te betalen.

Meestal is het mogelijk om termijn van de ontbindende voorwaarden te verlengen. Dit moet je natuurlijk wel voor het verstrijken van de deadline doen en in overleg met de verkoper. 

Alles over ontbindende voorwaarden en natuurlijk de hypotheek

Het is zoals je leest erg belangrijk om na te denken over ontbindende voorwaarden. Onze adviseurs helpen je met het vinden van de beste hypotheek en kunnen je meer vertellen over onze Biedverzekering. Je kunt daarom een gratis hypotheekgesprek inplannen. Wij zijn er voor al je vragen, zelfs voor de vragen die niet worden gesteld.

Gratis afspraak maken

Vond je deze informatie nuttig?

Thomas de Leeuw

Thomas is ingenieur vanuit z’n opleiding en tijdens zijn tijd aan de TU Delft werd hij verliefd op ondernemen. Zo startte hij zijn eerste bedrijf in zonne-energie terwijl hij nog studeerde. Thomas.. Lees verder

Meer lezen over Algemeen

19/02/2024

Hypotheek na overlijden

19/02/2024

Hypotheek verlengen op oudere leeftijd

10/01/2024

Wat is een aflosnota? En hoe vraag je die aan?

10/01/2024

Een recreatiewoning kopen: hoe regel je financiering?

5/01/2024

Huis erven en de erfbelasting

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.