Ontbindende voorwaarden, let op deze 5 dingen voor je tekent voor je huis

Voorlopig koopcontract en ontbindende voorwaarden zijn nauw met elkaar verbonden. Met ontbindende voorwaarden kun je jouw voorlopig koopcontract ontbinden, gratis! Ontbindende voorwaarden kunnen in je voordeel zijn. Hoe dat zit? Dat zal ik je vertellen.

Angelina Kemper

Wat zijn ontbindende voorwaarden?

Een voorlopig koopcontract is helemaal niet zo voorlopig als het klinkt. De boete voor het ontbinden van een voorlopig koopcontract is meestal 10% van de koopsom! Om te voorkomen dat je hiermee te maken krijgt, kun je ontbindende voorwaarden opnemen in je voorlopig koopcontract. Als aan deze ontbindende voorwaarden door één van beide partijen niet wordt voldaan, wordt de voorgenomen koop gratis ontbonden.

Er zijn dingen die héél verstandig zijn om in een voorlopig koopcontract op te nemen, zoals de voorbehoud van financiering. Komt je hypotheek niet rond? Dan kun je gratis onder de koop uitkomen. Ik zet de meest voorkomende ontbindende voorwaarden voor je op een rij.

Voorbeelden voorlopig koopcontract ontbindende voorwaarden

1. Kopen onder voorbehoud van financiering

Dat betekent dat de koop niet doorgaat als je voor een bepaalde datum de financiering niet rond hebt. Je hebt als koper altijd drie dagen bedenktijd na het tekenen van het voorlopig koopcontract, maar dat is voor het rond krijgen van de financiering niet genoeg.

Het afsluiten van een hypotheek duurt gemiddeld 4 tot 6 weken. Voor de onder voorbehoud van financiering termijn raden wij daarom 6 weken aan. Tip! Plan in het begin van je zoektocht een oriëntatiegesprek in met een hypotheekadviseur en bereken wat je maximaal kunt lenen. Zo kun je het proces versnellen.

Waarom onder voorbehoud van financiering?

Een huis kopen onder voorbehoud financiering is erg verstandig. Deze voorwaarde wordt bijna altijd in een voorlopig koopcontract opgenomen, omdat je meestal vooraf je financiering niet rond kunt hebben. De hypotheekverstrekker wil namelijk de precieze waarde van het huis weten voor de aanvraag van de hypotheek. Het is een kip-ei-verhaal: je hebt een huis nodig om een hypotheekofferte te krijgen. En je hebt een hypotheekofferte nodig om de koop door te laten gaan.

Voorlopig koopcontract ontbinden

Wil je jouw voorlopig koopcontract ontbinden omdat het niet lukt om de financiering rond te krijgen? Dan heb je de afwijzing van de hypotheekverstrekker wel nodig als bewijs.

2. Kopen onder voorbehoud van bouwkundige keuring

Leuk, dat oude schoolgebouw dat je gaat verbouwen tot riante woonvilla. Dat oude kantoortje waarin je de perfecte studio ziet of dat dijkhuisje waar generaties lang dezelfde familie in woonde. Maar hoe zit het met de bouwtechnische staat van het pand dat je gaat kopen? Breng je bod uit onder voorbehoud van het uitvoeren van een bouwtechnische keuring. Dan wordt de koop ontbonden als verborgen gebreken of achterstallig onderhoud worden geconstateerd. Meestal wordt in deze ontbindende voorwaarde een bedrag opgenomen. Bijvoorbeeld: als de kosten van direct noodzakelijk herstel € 5.000 overschrijden, wordt de koop ontbonden. Je kunt natuurlijk ook een bouwtechnische keuring laten uitvoeren binnen de wettelijke drie dagen bedenktijd na ondertekenen van het koopcontract. In dat geval hoef je geen bedrag te bepalen, maar laat je het afhangen van de uitkomst van de keuring.

3. Kopen onder voorbehoud van verkoop eigen woning

Deze ontbindende voorwaarde houdt in dat de koop alleen doorgaat als je je eigen huis binnen een bepaalde termijn verkocht krijgt. Zo vermijd je het risico op dubbele woonlasten. Bij deze voorwaarde (ook wel bekend als ‘NVM No-Risk clausule’) wordt vaak een termijn opgenomen. Als het je niet lukt je eigen huis verkocht te krijgen binnen deze gestelde periode, wordt de koop ontbonden. De verkoper mag gedurende deze termijn zijn woning wel te koop blijven aanbieden.

4. Kopen onder voorbehoud van woonvergunning

Soms heb je een woonvergunning nodig om ergens te mogen wonen. Bijvoorbeeld in een gewilde gemeente als Amsterdam. Je moet dan ‘binding met de regio’ hebben om er te mogen gaan wonen. Bijvoorbeeld een baan in de buurt, of omdat je er al woont. Wanneer je deze ontbindende voorwaarde in de koopakte opneemt, wordt de koop ontbonden als je niet binnen de gestelde termijn een woonvergunning toegekend krijgt.

5. Kopen onder voorbehoud van Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Misschien wil je alleen tot de daadwerkelijke koop overgaan als je je hypotheek met NHG kan afsluiten. Dan kan je deze ontbindende voorwaarde in het voorlopig koopcontract opnemen. NHG betekent meer zekerheid. Omdat je verzekerd bent van een laag rentetarief en tegen een grote restschuld. Lukt het niet om NHG te krijgen? Dan wordt de koop ontbonden.

Ik ga verder dan alleen hypotheekadvies

Het is erg belangrijk om na te denken over ontbindende voorwaarden, voordat je je handtekening onder het voorlopig koopcontract zet. Lees mijn tips over het voorlopig koopcontract. Naast goede tips helpen mijn adviseurs je natuurlijk met het vinden van de juiste hypotheek. Gratis kennismaken? Maak een bel-afspraak met een van mijn adviseurs.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren