Ontbindende voorwaarden, let op deze 5 dingen voor je tekent voor je huis

De ontbindende voorwaarden zorgen dat je voorlopig koopcontract ontbonden wordt. Dit kan juist in je voordeel zijn. Hoe dat zit? Dat zal ik je vertellen.

Sarah Famke Oortgijsen

Wat zijn ontbindende voorwaarden?

Ontbindende voorwaarden zijn bepaalde voorwaarden die opgenomen zijn in het voorlopig koopcontract. Als aan deze voorwaarden door √©√©n van beide partijen niet wordt voldaan, wordt de voorgenomen koop ontbonden. Het zijn zekerheden die heel verstandig zijn om in een voorlopig koopcontract op te nemen. Want zo’n contract is helemaal niet zo voorlopig als het klinkt. De ontbindende voorwaarden zorgen ervoor dat het contract wordt ontbonden als niet aan √©√©n of meer van deze voorwaarden wordt voldaan. Ik zet de meest voorkomende ontbindende voorwaarden voor je op een rij.

Onder voorbehoud van financiering

Een van de bekendste ontbindende voorwaarden is ‘onder voorbehoud van financiering’. Dat betekent dat de koop niet doorgaat als je voor een bepaalde datum de financiering niet rond hebt. Je hebt als koper¬†sowieso drie dagen bedenktijd nadat je het ondertekende koopcontract ontvangt, maar dat is voor het rond krijgen van de financiering niet voldoende. Dat duurt meestal ongeveer zes weken, dus het is verstandig om die periode ook aan te houden in het voorbehoud.

Zorg dat deze er altijd instaat

Deze voorwaarde wordt bijna altijd in een voorlopig koopcontract opgenomen, omdat je meestal nou eenmaal vooraf je financiering niet rond kunt hebben. De hypotheekverstrekker wil namelijk ook de precieze waarde van het huis dat je wil kopen weten voor ze je een offerte doen. Het is een beetje een kip-en-ei-kwestie: je hebt een potentieel huis nodig om een hypotheekofferte te krijgen. En je hebt een hypotheekofferte nodig om de koop door te laten gaan. Om de koop daadwerkelijk te ontbinden als het niet lukt met de financiering, moet je de afwijzing van de hypotheekverstrekker wel aan kunnen tonen.

Onder voorbehoud van bouwkundige keuring

Leuk, dat oude schoolgebouw dat je gaat verbouwen tot riante woonvilla. Dat oude kantoortje waarin je de perfecte studio ziet of dat dijkhuisje waar generaties lang dezelfde familie in woonde. Maar hoe zit het met de bouwtechnische staat van het pand dat je gaat kopen? Breng je bod uit onder voorbehoud van het uitvoeren van een bouwtechnische keuring. Dan wordt de koop ontbonden als verborgen gebreken of achterstallig onderhoud worden geconstateerd. Meestal wordt in deze ontbindende voorwaarde een bedrag opgenomen. Bijvoorbeeld: als de kosten van direct noodzakelijk herstel ‚ā¨5000 overschrijden, wordt de koop ontbonden.¬†Je kunt natuurlijk ook een bouwtechnische keuring laten uitvoeren binnen de wettelijke drie dagen bedenktijd na ondertekenen van het koopcontract. In dat geval hoef je geen bedrag te bepalen, maar laat je het afhangen van de uitkomst van de keuring.

Onder voorbehoud van verkoop eigen woning

Deze ontbindende voorwaarde houdt in dat de koop alleen doorgaat als je je eigen huis binnen een bepaalde termijn verkocht krijgt. Zo vermijd je het risico op dubbele woonlasten. Bij deze voorwaarde¬†(ook wel bekend als¬†‘NVM No-Risk clausule’) wordt vaak een termijn opgenomen. Als het je niet lukt je eigen huis verkocht te krijgen binnen deze gestelde periode, wordt de koop ontbonden.¬†De verkoper mag gedurende¬†deze termijn zijn woning wel te koop blijven aanbieden.

Onder voorbehoud van woonvergunning

Soms heb je een woonvergunning nodig om ergens te mogen wonen. Bijvoorbeeld in een gewilde gemeente als Amsterdam. Je moet dan ‘binding met de regio’ hebben om er te mogen gaan wonen. Bijvoorbeeld een baan in de buurt, of omdat je er al woont. Wanneer je deze ontbindende voorwaarde in de koopakte opneemt, wordt de koop ontbonden als je niet binnen de gestelde termijn een woonvergunning toegekend krijgt.

Onder voorbehoud van Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Misschien wil je alleen tot de daadwerkelijke koop overgaan als je je hypotheek met NHG kan afsluiten. Dan kan je deze ontbindende voorwaarde in het voorlopig koopcontract opnemen. NHG betekent meer zekerheid. Omdat je verzekerd bent van een laag rentetarief en tegen een grote restschuld. Lukt het niet om NHG te krijgen? Dan wordt de koop ontbonden.

Wil je meer weten?

Het is erg belangrijk om na te denken over ontbindende voorwaarden voordat je je handtekening onder het voorlopig koopcontract zet. Dankzij deze voorwaarden kun je namelijk de koop tenietdoen als er niet aan één of meer van deze voorwaarden kan worden voldaan. Je moet hier wel al in een vroeg stadium met de verkoper over overleggen. De ontbindende voorwaarden kunnen namelijk alleen in samenspraak in het voorlopig koopcontract worden opgenomen. Wil je meer informatie over welke voorwaarden je in jouw situatie moet laten vastleggen? Maak dan een gratis belafspraak met een van mijn adviseurs. Die kunnen je hierover meer vertellen.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book ‚ÄúHelp, ik koop een huis‚ÄĚ. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters