Dit moet je weten over wettelijke bedenktijd aankoop huis

Je hebt een huis gevonden en je bod is geaccepteerd. Het huis is nu bijna van jou en je hebt de voorlopige koopovereenkomst misschien al getekend. Maar wat als het toch een overhaaste beslissing was? Hier lees je alles over de wettelijke bedenktijd bij de aankoop van een huis.
stopwatch

3 min

calendar
14 augustus 2023
eye

11941

Bereken direct wat jij kunt lenen

Wat is wettelijke bedenktijd?

Als je bod is geaccepteerd, wil je natuurlijk zo snel mogelijk de verkoopovereenkomst tekenen. Je bent al druk aan het nadenken over de verhuizing en inrichting van je nieuwe huis, maar er gebeurt ineens iets waardoor je begint te twijfelen of je het huis nog wel kan of wilt kopen. Voor dit soort situaties is de wettelijke bedenktijd in het leven geroepen. In deze periode kan je als koper je nog terugtrekken en de aankoop kosteloos annuleren.

Boete

Kosteloos? Ja, je leest het goed. Na afloop van de wettelijke bedenktijd heb je als koper namelijk niet meer het recht om de koopovereenkomst zomaar op te zeggen. De verkopende partij heeft misschien al wel plannen gemaakt om te verhuizen. Als je als koper de overeenkomst opzegt kan je dus zomaar roet in het eten gooien voor de verkoper, die zelf al plannen aan het maken was. Als je het koopcontract nog op wil zeggen na de bedenktijd, betaal je een boete van 10% van de koopsom. Het is dus belangrijk om goed na te denken of je zeker weet dat je het huis wilt kopen. Kijk bij het tekenen van je contract ook altijd goed naar de ontbindende voorwaarden.

Maximale hypotheek berekenen

Hoe lang is de wettelijke bedenktijd?

De bedenktijd aankoop huis nadat je de koopovereenkomst hebt getekend, duurt officieel drie dagen. Dit staat vastgelegd in de wet. Van deze drie dagen moeten er minimaal twee werkdagen zijn. Weekenden en feestdagen tellen niet mee als wettelijke bedenktijd. Soms duurt deze periode dus langer dan drie dagen.

Tot wanneer heb ik om me te bedenken?

De datum waarop de bedenktijd aankoop huis eindigt, staat meestal vastgelegd in de voorlopige koopovereenkomst. Als je feestdagen buiten beschouwing laat, kun je het volgende schema aanhouden.

Koopcontract getekend Einde bedenktijd (tot 23.59)
Maandag Donderdag
Dinsdag Vrijdag
Woensdag Maandag
Donderdag Maandag
Vrijdag Dinsdag
Zaterdag Dinsdag
Zondag Woensdag

Welke feestdagen tellen niet als wettelijke bedenktijd?

De volgende dagen zijn officieel erkend als  wettelijke feestdagen waarop de bedenktijd niet doorloopt:

  • Nieuwjaarsdag
  • Pasen
  • Pinksteren
  • Eerste en Tweede Kerstdag
  • Hemelvaartsdag
  • Koningsdag
  • Bevrijdingsdag
  • Goede Vrijdag

Beluister onze podcast 'Help, ik koop een huis' op Spotify

In deze aflevering vertelt onze hypotheekadviseur Ilona over de wettelijke bedenktijd bij het kopen van een huis.

Hulp nodig?

Heb je een bod gedaan op een huis en denk je: wat nu? Maak je geen zorgen, onze hypotheekadviseurs staan voor je klaar. In een gratis eerste gesprek kijken jullie samen naar de opties en wat voor jou de beste keuze is.

Hypotheekgesprek inplannen
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Marco Palfenier

Marco werkt al een aantal jaar als hypotheekadviseur bij Frits en helpt klanten bij het vinden van de juiste hypotheek. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

9/07/2024

Voorbeeldbrief bieden huis: zo breng je een bod uit

5/07/2024

Wat is een verbouwingsspecificatie?

5/07/2024

Een appartement kopen, wat komt erbij kijken?

2/07/2024

Bod geaccepteerd, en nu?

2/07/2024

Een tweede woning kopen: hoe krijg je een hypotheek?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.