Tweede woning kopen. Hoe krijg ik een hypotheek?

Ook als je een tweede woning koopt kan je een hypotheek afsluiten. Ik vertel je hoe het in z’n werk gaat.

Michiel Lensink

Een hypotheek voor een tweede huis: Ik weet er alles van.

Een hypotheek voor een tweede woning is heel anders dan een hypotheek voor je eerste woning. Je kunt je tweede woning op twee manieren financieren:

  • Door het verhogen van de hypotheek op je eigen woning. Dit kan alleen als je overwaarde hebt op je eigen woning.
  • Met een investerings- of vastgoedhypotheek. Er zijn maar een paar banken die dat doen.

Ook de regels voor de maximale hypotheek zijn anders en de rentes zijn hoger. Het klinkt lastig, maar ik help je daarmee. Stap voor stap.

Ik wil mijn tweede woning financieren met mijn overwaarde

Heb je overwaarde op je eigen woning? Dan kun je mogelijk jouw hypotheek verhogen en zo jouw tweede woning financieren. Tegenwoordig moet de hypotheek voor je woonhuis in 30 jaar helemaal afgelost worden. Bij de verhoging van de hypotheek voor het kopen van een tweede woning hoeft dat niet. Veel banken accepteren dat 50% tot 65% van het huis aflossingsvrij wordt gefinancierd. Dat scheelt behoorlijk in de maandlasten. Aan de andere kant is de hypotheek niet aftrekbaar van de inkomensbelasting. Zowel de waarde van het huis als de schuld horen thuis in Box 3.

Ik wil mijn tweede woning financieren met een investeringshypotheek

Heb je onvoldoende overwaarde? Dan kan de investeringshypotheek voor jou uitkomst bieden. Met een investeringshypotheek kun je een hypotheek afsluiten op je tweede woning. Houd rekening met de volgende 4 dingen.

1. Tweede huis voor verhuur of een vakantie woning?

Wat je met je tweede huis gaat doen is voor de hypotheek belangrijk. Ga je een huis kopen om het te verhuren of is het een recreatie woning? Voor allebei de gevallen zijn er andere regels. Als je je huis verhuurt mag je de huurinkomsten meerekenen. Aan de andere kant moet het huis getaxeerd worden in verhuurde staat, wat altijd wat lager is. En niet alle recreatie woningen kunnen een hypotheek krijgen. Veel banken financieren geen bungalow op een park.

2. Eigen geld. Dat heb je in ieder geval nodig

Als je een hypotheek wil voor een tweede woning moet je een deel zelf betalen. Afhankelijk van de bank kan je maximaal 70%-80% gefinancierd krijgen. De rest zal je zelf moeten inleggen. Misschien kan je de hypotheek van je eigen huis wat verhogen. Maar dat heeft wel weer invloed op hoeveel je mag lenen. Mooie puzzel om samen op te lossen.

3. Gelukkig ben je wel flexibeler over de hypotheekvorm

Ook hier geldt dat de tweede hypotheek en huis thuis horen in box 3. De hypotheekrente is niet aftrekbaar van de inkomstenbelasting, maar daardoor heb je wel de mogelijkheid om een deel aflossingsvrij te financieren. Veel banken accepteren dat 50% tot 65% van het huis aflossingsvrij wordt gefinancierd. Dat scheelt behoorlijk in de maandlasten.

4. Welke banken financieren een tweede woning?

Op dit moment financieren Rabobank, ABN Amro, ING, NIBC en BLG wonen de (investerings)hypotheek voor een tweede huis.

Ik kan je hier niet bij helpen!

Op dit moment kan Ikbenfrits je hierbij (nog) niet helpen, want onze software is hier nog niet op ingericht.