Een tweede woning kopen: hoe krijg je een hypotheek?

Ook als je een tweede huis koopt, kun je hiervoor een hypotheek afsluiten. Het werkt alleen een beetje anders dan bij je eerste hypotheek. Benieuwd hoe je een hypotheek aanvraagt voor je tweede woning?
stopwatch

3 min

calendar
30 november 2022
eye

120280

null
Bereken direct of jij kunt verhogen

Hoe kan ik een tweede huis kopen?

Het aanvragen van een hypotheek voor een tweede woning verloopt anders dan een hypotheek voor je eerste huis. Je kunt 't op twee manieren financieren:

Ook de regels voor de maximale hypotheek zijn anders en de rentes liggen hoger.

Je tweede huis kopen met overwaarde

Heb je overwaarde op je eigen huis? Dan kun je je hypotheek verhogen en misschien een tweede huis kopen. Tegenwoordig moet de hypotheek voor je woonhuis in dertig jaar helemaal afgelost zijn. Bij de verhoging van de hypotheek voor een tweede huis hoeft dat niet. Veel banken accepteren dat 50% tot 65% van het huis aflossingsvrij wordt gefinancierd. Dat scheelt weer in je maandlasten! Aan de andere kant is de hypotheekrente niet aftrekbaar van de inkomensbelasting. Zowel de waarde van het huis als de schuld horen thuis in Box 3.

Een investeringshypotheek om je tweede huis te kopen

Heb je niet genoeg overwaarde? Dan kan de investeringshypotheek voor jou uitkomst bieden. Met een investeringshypotheek kun je een hypotheek afsluiten op je tweede woning. Daarbij is het belangrijk om rekening te houden met deze vier dingen:

1. Verhuur of vakantiehuis?

Wat je met je tweede huis gaat doen, is voor de hypotheek belangrijk. Ga je een huis kopen om het te verhuren of is het een recreatiewoning? Voor allebei de gevallen zijn er andere regels. Als je je huis verhuurt, mag je de huurinkomsten meerekenen. Aan de andere kant moet het huis getaxeerd worden in verhuurde staat, wat altijd lager is. En niet alle recreatiewoningen kunnen een hypotheek krijgen. Veel banken financieren bijvoorbeeld geen bungalow op een park.

2. Eigen geld.

Als je een hypotheek wilt voor een tweede huis, moet je een deel zelf betalen. Afhankelijk van de bank kun je maximaal 70%-80% lenen. De rest zul je zelf moeten inleggen. Misschien kun je de hypotheek van je eigen huis wat verhogen. Maar dat heeft dan weer invloed op hoeveel je mag lenen. Een mooie puzzel om samen op te lossen.

3. Flexibele hypotheekvorm

Ook hier geldt dat de tweede hypotheek en huis thuis horen in box 3. De hypotheekrente is niet aftrekbaar van de inkomstenbelasting, maar daardoor heb je wel de mogelijkheid om een deel aflossingsvrij te financieren. Veel banken accepteren dat 50% tot 65% van het huis aflossingsvrij wordt gefinancierd.

4. Welke banken financieren het?

Op dit moment financieren Rabobank, ABN Amro, ING, NIBC en BLG Wonen de (investerings)hypotheek voor een tweede huis. Wij kunnen je hierbij helaas niet helpen.

Een tweede huis kopen met Frits

Waar we je wel mee kunnen helpen is het verhogen van je hypotheek op je eerste huis, om zo een tweede hypotheek aan te vragen. Een investeringshypotheek dus niet, omdat de software daar nog niet op ingericht is. Wil je je hypotheek verhogen? Dan helpen wij je graag. Plan anders alvast een gratis hypotheekgesprek in. Tijdens het gesprek krijg je een Fritsanalyse met diepgaande berekeningen, deze kun je later terugzien (en aanpassen) in je persoonlijke dashboard. Wij geven je inzicht, jij maakt de keuzes.

Nu een afspraak maken
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Michiel Lensink

Michiel heeft na zijn studie in Delft verschillende bedrijven opgericht op het gebied van waterzuivering en energie. Daarnaast is hij actief geweest bij het begeleiden van jonge ondernemers, onder.. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

1/06/2023

5 handige dingen waar je op kunt letten tijdens de bezichtiging

25/05/2023

Kan ik een huis kopen met mijn salaris? Let op deze 4 dingen

23/05/2023

Wanneer hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen in 2023?

19/05/2023

Wat is een renteaanbod en hoe vraag je deze aan?

10/05/2023

Monumentaal pand kopen: alles wat je hierover wilt weten

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.