Een hypotheek voor een tweede huis: Ik weet er alles van.

Een hypotheek voor een tweede woning is heel anders dan een hypotheek voor je eerste woning. Er zijn maar een paar banken die dat willen financieren. Ook de regels voor de maximale hypotheek zijn anders en de rentes zijn hoger. Het klinkt lastig, maar ik help je daarmee. Stap voor stap.

 

Tweede huis voor verhuur of een vakantie woning?

Wat je met je tweede huis gaat doen is voor de hypotheek belangrijk. Ga je een huis kopen om het te verhuren of is het een recreatie woning? Voor allebei de gevallen zijn er andere regels. Als je je huis verhuurt mag je de huurinkomsten meerekenen. Aan de andere kant moet het huis getaxeerd worden in verhuurde staat, wat altijd wat lager is. En niet alle recreatie woningen kunnen een hypotheek krijgen. Veel banken financieren geen bungalow op een park.

 

Eigen geld. Dat heb je in ieder geval nodig

Als je een hypotheek wil voor een tweede woning moet je een deel zelf betalen. Afhankelijk van de bank kan je maximaal 70%-80% gefinancierd krijgen. De rest zal je zelf moeten inleggen. Misschien kan je de hypotheek van je eigen huis wat verhogen. Maar dat heeft wel weer invloed op hoeveel je mag lenen. Mooie puzzel om samen op te lossen.

 

Gelukkig ben je wel flexibeler over de hypotheekvorm

Tegenwoordig moet de hypotheek voor je woonhuis in 30 jaar helemaal afgelost worden. Bij een hypotheek voor een tweede woning hoeft dat niet. Veel banken accepteren dat 50% tot 65% van het huis aflossingsvrij wordt gefinancierd. Dat scheelt behoorlijk in de maandlasten. Aan de andere kant is de hypotheek niet aftrekbaar van de inkomensbelasting. Zowel de waarde van het huis als de schuld horen thuis in Box 3.

Help, wat veel informatie!

Ik weet het, dit klinkt allemaal heel complex. Maar ik hak wel vaker met dit bijltje. Plan een afspraak in met één van mijn adviseurs. Dan hoor je meteen wat allemaal mogelijk in. Het eerste gesprek is altijd gratis.

Michiel Lensink

Michiel vindt het belangrijk dat alle Nederlanders eerlijke kansen krijgen bij hun hypotheek. "Het is bijvoorbeeld belachelijk dat een hypotheekbezitter geen faire rente kan krijgen omdat hij niet genoeg verdient! Dat betekent dat deze persoon vast zit aan een hoge rente, iemand die dus moeite heeft met rondkomen. Dit soort zaken stel ik aan de kaak." Ook schrijft hij veel artikelen in de Kennisbank: basisinformatie die iemand die nieuw is in hypotheekland moet lezen.