Ook als je een tweede woning koopt kan je een hypotheek afsluiten. Ikbenfrits biedt hier op het moment helaas geen advies voor aan. Wel kan ik je vertellen hoe het in zijn werk gaat.

Michiel Lensink

Een hypotheek voor een tweede huis: Ik weet er alles van.

Een hypotheek voor een tweede woning is heel anders dan een hypotheek voor je eerste woning. Er zijn maar een paar banken die dat willen financieren. Ook de regels voor de maximale hypotheek zijn anders en de rentes zijn hoger. Het klinkt lastig, maar ik help je daarmee. Stap voor stap.

Tweede huis voor verhuur of een vakantie woning?

Wat je met je tweede huis gaat doen is voor de hypotheek belangrijk. Ga je een huis kopen om het te verhuren of is het een recreatie woning? Voor allebei de gevallen zijn er andere regels. Als je je huis verhuurt mag je de huurinkomsten meerekenen. Aan de andere kant moet het huis getaxeerd worden in verhuurde staat, wat altijd wat lager is. En niet alle recreatie woningen kunnen een hypotheek krijgen. Veel banken financieren geen bungalow op een park.

Eigen geld. Dat heb je in ieder geval nodig

Als je een hypotheek wil voor een tweede woning moet je een deel zelf betalen. Afhankelijk van de bank kan je maximaal 70%-80% gefinancierd krijgen. De rest zal je zelf moeten inleggen. Misschien kan je de hypotheek van je eigen huis wat verhogen. Maar dat heeft wel weer invloed op hoeveel je mag lenen. Mooie puzzel om samen op te lossen.

Gelukkig ben je wel flexibeler over de hypotheekvorm

Tegenwoordig moet de hypotheek voor je woonhuis in 30 jaar helemaal afgelost worden. Bij een hypotheek voor een tweede woning hoeft dat niet. Veel banken accepteren dat 50% tot 65% van het huis aflossingsvrij wordt gefinancierd. Dat scheelt behoorlijk in de maandlasten. Aan de andere kant is de hypotheek niet aftrekbaar van de inkomensbelasting. Zowel de waarde van het huis als de schuld horen thuis in Box 3.

Welke banken financieren een tweede woning?

Op dit moment financieren Rabobank, ABN Amro, ING, NIBC en BLG wonen de hypotheek voor een tweede huis. Je kunt het beste rechtstreeks contact opnemen met een van deze banken.

Ikbenfrits sluit op dit moment geen hypotheken af voor een tweede huis!

Waar ik je wel mee kan helpen is met het oversluiten van je huidige hypotheek. Meer dan 50% van de mensen kan flink besparen door de lage hypotheekrentes op dit moment. Bereken direct of je voordeliger uit bent bij een andere bank.