Overwaarde huis gebruiken

De huizenprijzen zitten al een tijdje flink in de lift. Misschien is je huis daardoor wel een stuk meer waard dan de hoogte van je hypotheek. Dit heet overwaarde. Je kan de overwaarde van je huis gebruiken voor verschillende dingen. In dit artikel lees je welke dingen dat zijn.

Charlie Vielvoye

Wat is overwaarde op je huis?

Als je al een tijd een huis bezit, dan is het mogelijk dat het nu meer waard is dan toen je een hypotheek ervoor afsloot. Het (positieve) verschil tussen de hoogte van je openstaande hypotheekschuld en de eventuele verkoopprijs van je huis is de overwaarde. Het is het tegenovergestelde van een huis dat onder water staat. Dit betekent dat je resterende schuld hoger is dan de verkoopprijs. De overwaarde is dus geen geld dat je op je rekening hebt staan. Toch staat dit geld minder vast dan je denkt.

Optie 1: De overwaarde gebruiken om te besparen op je hypotheek

Als je overwaarde groter is geworden dan kun je misschien besparen op je hypotheek. Als je een hypotheek hebt zonder NHG dan is je hypotheek ingedeeld in een risicoklasse. Hoe lager het risico, des te lager de rente. Als je huis meer waard is geworden en je hypotheek minder of gelijk is gebleven, dan loopt de bank minder risico en kun je mogelijk besparen. Dit kan bij je huidige bank, maar vaak is oversluiten nog voordeliger.

Optie 2: De overwaarde gebruiken om een tweede huis te kopen

Als je veel overwaarde hebt op je huis, dan kun je overwegen om daarvan een tweede huis te kopen. Je verhoogt de hypotheek op de eigen woning en van dat bedrag koop je dan een tweede huis. Houd er rekening mee dat je maximaal 100% van de waarde van je huis mag lenen in je hypotheek. De hypotheekrente van het deel dat je gebruikt voor de aankoop van je tweede huis is ook niet aftrekbaar. Uiteraard moet dit allemaal passen binnen je maximale hypotheek.

Optie 3: De overwaarde gebruiken om een nieuw huis te kopen

Een andere manier om de overwaarde te gebruiken is om hem te investeren in de koop van een nieuwe woning. Je verkoopt je oude huis met overwaarde en dit geld wordt beschikbaar om een nieuw huis te kopen. Let op: door de bijleenregeling word je zelfs fiscaal aangemoedigd om de overwaarde te gebruiken voor je nieuwe huis.

Bijleenregeling? Hoe werkt dat?

De bijleenregeling beperkt je recht op hypotheekrenteaftrek als je de overwaarde niet gebruikt voor de koop van je nieuwe huis. Stel dat je jouw huis verkoopt met 40.000 euro overwaarde. Als je een nieuw huis koopt en je gebruikt deze overwaarde niet, dan mag je over dit bedrag geen hypotheekrente aftrekken. De overheid wil namelijk stimuleren dat je hypotheekschuld zo laag mogelijk is. Als je de overwaarde niet gebruikt maak je bewust je hypotheekschuld hoger. Daar gaat de Belastingdienst niet in mee. Dus mag je ook niet profiteren van het belastingvoordeel van hypotheekrenteaftrek.

De bijleenregeling geldt voor 3 jaar. Dus als je je huis verkoopt en de overwaarde de komende 3 jaar niet nodig hebt voor de koop van een huis dan kan je ermee doen wat je wilt. Je kan het gebruiken om te sparen of beleggen. Of om je pensioen op te hogen. Dit is aan jou. Let wel op: als je het geld op een spaarrekening zet, betaal je ook vermogensbelasting.

Allebei je overwaarde gebruiken

Misschien ga je wel samen een huis kopen met je partner. Gezellig! Het kan zijn dat jullie allebei hiervoor je huis verkopen met overwaarde. Dan geldt voor jullie beiden de bijleenregeling. Dit betekent dat jullie allebei de overwaarde moeten gebruiken voor de aankoop van het nieuwe huis. Als jullie het recht op hypotheekrenteaftrek niet willen verliezen tenminste.

Optie 4: Je overwaarde gebruiken voor een verbouwing

Je hoeft niet per se je huis te verkopen om gebruik te maken van de overwaarde. Ook voor een verbouwing kun je hem gebruiken. Je kan met je overwaarde je huidige hypotheek verhogen of een tweede hypotheek afsluiten. Je krijgt hierdoor natuurlijk wel hogere maandlasten. De bank zal dus checken of je deze wel kan opbrengen. Ikbenfrits kan je hier ook bij helpen. Maak een gratis belafspraak om naar de mogelijkheden te informeren.

Ontdek gratis jouw mogelijkheden

Benieuwd naar je mogelijkheden? Plan gratis een afspraak met 1 van mijn adviseurs en ontdek de opties die je hebt.