Overwaarde huis gebruiken

De huizenprijzen kunnen nog wel eens schommelen. Daardoor kan het voorkomen dat je huis inmiddels meer waard is geworden in vergelijking tot je hypotheek. Dit heet overwaarde. Wist je dat je de overwaarde van je huis voor verschillende dingen kunt gebruiken?
stopwatch

5 min

calendar
23 juni 2023
eye

68696

Bereken direct of jij kunt besparen

Wat is overwaarde op je huis?

Als je al een tijd een huis bezit, dan is het mogelijk dat het nu meer waard is. Het (positieve) verschil tussen de hoogte van je openstaande hypotheekschuld en de eventuele verkoopprijs van je huis is de overwaarde. Het is het tegenovergestelde van een huis dat onder water staat. Dit betekent dat je resterende schuld hoger is dan de verkoopprijs.

Handig om te weten: wanneer je overwaarde vrijkomt, bijvoorbeeld door de verkoop van je huis, hoef je hierover geen inkomstenbelasting te betalen. Dit verandert als je de overwaarde niet investeert in een nieuwe koopwoning en het geld op je spaarrekening laat staan, waardoor het boven een bepaalde grens komt. Maar koop je bijvoorbeeld een nieuwe camper van de overwaarde? Dan hoef je geen belasting te betalen over dit bedrag.

Optie 1: De overwaarde gebruiken om te besparen op je hypotheek

Als je overwaarde groter is geworden is er een mogelijkheid dat je kunt besparen op je hypotheek. Als je een hypotheek hebt zonder NHG dan is je hypotheek ingedeeld in een risicoklasse. Hoe lager het risico, des te lager de rente. Als je huis meer waard is geworden en je hypotheek minder of gelijk is gebleven, dan loopt de bank minder risico en kun je mogelijk besparen. Dit kan bij je huidige bank, maar vaak is oversluiten nog voordeliger.

Nu berekenen wat je kunt besparen

Optie 2: De overwaarde gebruiken om een tweede huis te kopen

Als je veel overwaarde hebt op je huis, kun je overwegen om daarvan een tweede huis te kopen. Je verhoogt de hypotheek op je eerste huis en van dat bedrag koop je je tweede huis. Houd er rekening mee dat je maximaal 100% van de waarde van je huis mag lenen in je hypotheek. De hypotheekrente over het bedrag dat je gebruikt voor de aankoop van je tweede huis is ook niet aftrekbaar. Natuurlijk moet dit allemaal passen binnen je maximale hypotheek.

Optie 3: De overwaarde gebruiken om een nieuw huis te kopen

Een andere manier om je overwaarde te gebruiken, is door te verhuizen naar een groter (mooier?) huis. Je verkoopt je oude huis met overwaarde en koopt hiermee een nieuw huis. Let op: door de bijleenregeling word je fiscaal aangemoedigd om de overwaarde te gebruiken voor je nieuwe huis.

Bijleenregeling? Hoe werkt dat?

De bijleenregeling stelt dat je de overwaarde gebruikt voor het kopen van een nieuw huis. Doe je dat niet? Dan krijg je ook geen hypotheekrenteaftrek over het bedrag van je overwaarde. Snap je? We leggen het uit. Stel: je verkoopt jouw huis met 40.000 euro overwaarde. Als je een nieuw huis koopt en je gebruikt deze overwaarde niet, dan mag je over dit bedrag geen hypotheekrente aftrekken. De overheid wilt namelijk stimuleren dat je hypotheekschuld zo laag mogelijk is. Als je de overwaarde niet gebruikt, maak je bewust je hypotheekschuld hoger. Daar gaat de Belastingdienst niet in mee. Dus mag je ook niet profiteren van het belastingvoordeel van hypotheekrenteaftrek. De bijleenregeling geldt voor drie jaar. Dus als je je huis verkoopt en de overwaarde de komende drie jaar niet nodig hebt, kun je ermee doen wat je wilt. Je kunt het gebruiken om te sparen of beleggen. Of om je pensioen op te hogen. Dit is aan jou.

Allebei je overwaarde gebruiken

Misschien ga je wel samen een huis kopen met je partner. Gezellig! Het kan zijn dat jullie allebei hiervoor je huis verkopen met overwaarde. Dan geldt voor jullie beiden de bijleenregeling.

Optie 4: Je overwaarde gebruiken voor een verbouwing

Je hoeft niet per se je huis te verkopen om gebruik te maken van de overwaarde. Ook voor een verbouwing kun je 't gebruiken, zolang de verbouwing maar meer waarde aan je huis toevoegt. Bijvoorbeeld als je je huis levensloopbestendig maakt. Je kunt met je overwaarde je huidige hypotheek verhogen of een tweede hypotheek afsluiten. Je krijgt hierdoor natuurlijk wel hogere maandlasten. De bank zal dus checken of je deze wel kunt opbrengen. Wil je berekenen of je je hypotheek kunt verhogen?

Optie 5: Verzilver je overwaarde

Wanneer je met pensioen bent, maar weinig inkomen hebt, kun je ervoor kiezen om je huis te verzilveren. Dit betekent dat je de overwaarde van je huis gebruikt om je inkomen aan te vullen. Je hebt hiervoor speciale hypotheken, ook wel een opeethypotheek genoemd. Een andere optie is het afsluiten van een aflossingsvrije hypotheek. In de meeste gevallen kun je dan de overwaarde vrij gebruiken en kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een schenking te doen aan een kind of kleinkind. Bijna altijd is verzilveren de meest ongunstige keuze, omdat je veel rente aan de bank betaalt.

Ontdek jouw mogelijkheden

Benieuwd naar je mogelijkheden? Plan een gratis hypotheekgesprek in met één van onze adviseurs en ontdek wat er allemaal mogelijk is. Wij nemen je mee door alle opties. Op zo’n manier dat jij het kunt navertellen. Met het dashboard als handige spiekbrief. Zo weet je precies waar je straks voor kiest. Wel zo belangrijk.

Hypotheekgesprek inplannen

Veelgestelde vragen

Is het iets teveel informatie tegelijkertijd? Hier vind je je antwoord op de meest voorkomende veelgestelde vragen!

Wat kun je doen met de overwaarde van je huis?

Er zijn verschillende dingen waar je de overwaarde van je huis voor kunt gebruiken:

  1. Als besparing op je hypotheek.
  2. Om een tweede huis te kopen.
  3. Voor een nieuw huis.
  4. Om je huis te verbouwen. 
  5. En je kunt je overwaarde verzilveren.

Hoe bereken je de overwaarde van je huis?

De overwaarde bereken je door je resterende (hypotheek)schuld en de verkoopkosten af te trekken van de vrije verkoopwaarde van je woning.

Hoeveel belasting betaal je over de overwaarde van je huis?

Als je een woning met overwaarde verkoopt, dan hoef je over de overwaarde geen belasting te betalen. Maar hier komen nog wel een aantal dingen bij kijken.

In dit artikel over belasting bij overwaarde leggen we het je uitgebreider uit

Hoe kun je de overwaarde van je huis verzilveren?

Er zijn drie manieren waarop je de overwaarde van je huis kunt verzilveren:

  1. Door je hypotheek te verhogen.
  2. Via een verzilverhypotheek.
  3. Via sale and lease back.

In dit artikel over overwaarde verzilveren leggen we het je uitgebreider uit.

Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Eduard Knape

Eduard is hypotheekadviseur bij Frits en is gespecialiseerd in verduurzaming. Hij helpt je graag aan een passend hypotheekadvies. Lees verder

Meer lezen over Algemeen

12/03/2024

Ontbindende voorwaarden, let op deze 5 dingen voor je tekent voor je huis

19/02/2024

Hypotheek na overlijden

19/02/2024

Hypotheek verlengen op oudere leeftijd

10/01/2024

Wat is een aflosnota? En hoe vraag je die aan?

10/01/2024

Een recreatiewoning kopen: hoe regel je financiering?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.