Betaal je belasting over de overwaarde van je huis?

Ga je binnenkort je huis verkopen? Grote kans dat je dan door de prijsstijgingen van de afgelopen jaren je huis kunt verkopen met overwaarde. Maar, betaal je belasting over deze overwaarde van je huis?
stopwatch

3 min

calendar
10 januari 2024
eye

11725

Bereken direct wat jij kunt lenen

Vermogensbelasting

Overwaarde betekent dat je huis meer waard is dan de resterende hypotheek die je nog moet betalen. Als je je huis verkoopt, en niet meteen een nieuw huis koopt, kun je dit overwaarde-bedrag op je spaarrekening zetten. Hoewel je geen belasting hoeft te betalen op het overwaarde-bedrag zelf, valt dit bedrag wel in box 3 van het belastingstelsel, de box voor sparen en beleggen. Dit betekent dat je, als dit bedrag een bepaalde grens overschrijdt, vermogensbelasting moet betalen. In 2024 is dit bedrag vrijgesteld tot 57.000 euro als je alleen bent, en 114.000 euro als je een fiscale partner hebt. (1)

Eigenwoningreserve

Wanneer je je huis verkoopt, wordt eerst de hypotheek afgelost. Blijft er dan nog geld over? Dan spreek je van eigenwoningreserve. Deze eigenwoningreserve wordt drie jaar geregistreerd en is met name belangrijk wanneer je een nieuw huis koopt. Dan krijg je namelijk te maken met de bijleenregeling. De bijleenregeling zegt in feite dat je de overwaarde van je verkochte huis moet gebruiken voor de aankoop van je nieuwe huis. Doe je dat niet, dan heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek over het bedrag dat gelijk staat aan je overwaarde.

Dit klinkt misschien een beetje lastig. Laten we het uitleggen met een berekening. Je wilt een huis kopen van 400.000, je overwaarde van je vorige huis is 100.000. In dit geval kun je alleen hypotheekrenteaftrek krijgen over 300.000. Koop je het huis drie jaar (of later) na de verkoop? Dan vervalt je opgebouwde eigenwoningreserve, en kun je het hele bedrag van je huis lenen (als jouw inkomen dit toelaat) en hierover de rente aftrekken.

Nu berekenen wat je kunt lenen

Wat gebeurt er als je gezamenlijk koopt?

Heb jij (of je partner) een huis met winst verkocht en kopen jullie samen een nieuw huis? Dan geldt de bijleenregeling ook. Hoe dit precies werkt, hangt af van de eigendomsverhouding van het nieuwe huis. Zo kan ieder voor vijftig procent eigenaar zijn, maar je kunt onderling ook andere verdelingen afspreken. Lees ook meer over de overbruggingshypotheek.

Weet jij alles over de belasting en de overwaarde van je huis?

Afhankelijk of je na de verkoop van je huis gaat huren of gaat kopen, krijg je te maken met vermogensbelasting of de bijleenregeling. Als je besluit om te gaan kopen, zitten er bij ons altijd een paar slimme hypotheek-kenners die je kunnen adviseren met de beste constructie. Ook wordt tijdens een gratis hypotheekgesprek 80% al besproken: lekker concreet!

Gratis hypotheekgesprek inplannen
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Judie Liu

Al ruim vijf jaar helpt Judie mensen aan de juiste hypotheek. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwhuis, een startershypotheek of een hypotheek voor ZZP-ers. Lees verder

Meer lezen over Wetgeving

2/07/2024

Wat betekent eigenwoningschuld? En hoe bereken je het?

10/01/2024

Betaal je belasting over de overwaarde van je huis?

17/08/2023

Wet Hillen, wat houdt die in en waarom wordt het afgeschaft?

4/07/2023

Een hypotheek met een uitkering, kan het?

28/06/2023

Zo ga je om met het ESIS-model

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.