Wat betekent eigenwoningschuld? En hoe bereken je het?

De eigenwoningschuld is in de meeste gevallen gelijk aan je hypotheek of lening en hier mag je rente over aftrekken. Tenminste, als het voldoet aan de voorwaarden die gelden bij hypotheekrenteaftrek. Nieuwsgierig hoe dat precies zit?
stopwatch

3 min

calendar
24 juni 2022
eye

1251

Eigenwoningschuld

Op je belastingaangifte wordt elk jaar gevraagd naar je eigenwoningschuld. Je mag namelijk over dat bedrag je hypotheekrente aftrekken. Hier zitten wel regeltjes aan vast, want deze eigenwoningschuld moet wel verbonden zijn aan jouw eigen huis wat ook je hoofdverblijf is. Voor een eventueel tweede huis, kun je dus geen rente aftrekken. Daarnaast moet het bedrag van de lening of hypotheek gebruikt zijn voor de aankoop of verbetering van het huis. Je kunt niet een gedeelte van de lening gebruiken voor bijvoorbeeld de inrichting. Dus, hoe bereken je precies je eigenwoningschuld?

Hoe bereken je de eigenwoningschuld?

In veel gevallen is je eigenwoningschuld gelijk aan de hoogte van je hypotheek. Dit betekent dat als je aflost op je hypotheek, je eigenwoningschuld dus ook steeds wat lager wordt. Maar in sommige gevallen zit het lastiger in elkaar. Bijvoorbeeld als je je vorige huis verkocht hebt met overwaarde en je dus een eigenwoningreserve hebt. Of als je ouders een schenking hebben gedaan. De volgende posten moet je optellen of aftrekken om tot je eigenwoningreserve te komen:

Tel dit op

  • Aankoopbedrag van je huis
  • Kosten koper
  • Hypotheek voor de eventuele verbouwing van je huis
  • Hypotheek voor de afkoop van de rechten van erfpacht, opstal of beklemming

En verminder het met

  • Eigenwoningreserve
  • Schenking van je ouders

Duizelt het je alsnog een beetje? Gelukkig heeft de Belastingdienst een makkelijk voorbeeld zodat je precies snapt hoe het zit.

Frits fixt jouw hypotheek

Wil je binnenkort een huis kopen of heb je zelfs al een huis op het oog? Dan wil je natuurlijk ook je hypotheek goed geregeld hebben. Wij leggen je hypotheek volledig uit en bespreken natuurlijk ook hoe het zit met je eigenwoningschuld. Wij zijn onafhankelijk, dit betekent dat we niet verbonden zijn aan één bank. Wij vergelijken zelfs alle banken! Zo weet je zeker dat je goed zit. Tijd voor een kennismaking?

Afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Thomas de Leeuw

Thomas is ingenieur vanuit z’n opleiding en tijdens zijn tijd aan de TU Delft werd hij verliefd op ondernemen. Zo startte hij zijn eerste bedrijf in zonne-energie terwijl hij nog studeerde. Thomas.. Lees verder

Meer lezen over Wetgeving

17/08/2023

Wet Hillen, wat houdt die in en waarom wordt het afgeschaft?

4/07/2023

Een hypotheek met een uitkering, kan het?

28/06/2023

Zo ga je om met het ESIS-model

23/06/2023

Betaal je belasting over de overwaarde van je huis?

19/06/2023

Wat is een desktoptaxatie van je marktwaarde?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.