Eigenwoningschuld
Op je belastingaangifte wordt elk jaar gevraagd naar je eigenwoningschuld. Je mag namelijk over dat bedrag je hypotheekrente aftrekken. Hier zitten wel regeltjes aan vast, want deze eigenwoningschuld moet wel verbonden zijn aan jouw eigen huis wat ook je hoofdverblijf is. Voor een eventueel tweede huis, kun je dus geen rente aftrekken. Daarnaast moet het bedrag van de lening of hypotheek gebruikt zijn voor de aankoop of verbetering van het huis. Je kunt niet een gedeelte van de lening gebruiken voor bijvoorbeeld de inrichting. Dus, hoe bereken je precies je eigenwoningschuld?
Hoe bereken je de eigenwoningschuld?
In veel gevallen is je eigenwoningschuld gelijk aan de hoogte van je hypotheek. Dit betekent dat als je aflost op je hypotheek, je eigenwoningschuld dus ook steeds wat lager wordt. Maar in sommige gevallen zit het lastiger in elkaar. Bijvoorbeeld als je je vorige huis verkocht hebt met overwaarde en je dus een eigenwoningreserve hebt. Of als je ouders een schenking hebben gedaan. De volgende posten moet je optellen of aftrekken om tot je eigenwoningreserve te komen:
Tel dit op
- Aankoopbedrag van je huis
- Kosten koper
- Hypotheek voor de eventuele verbouwing van je huis
- Hypotheek voor de afkoop van de rechten van erfpacht, opstal of beklemming
En verminder het met
- Eigenwoningreserve
- Schenking van je ouders
Duizelt het je alsnog een beetje? Gelukkig heeft de Belastingdienst een makkelijk voorbeeld zodat je precies snapt hoe het zit.
Frits fixt jouw hypotheek
Wil je binnenkort een huis kopen of heb je zelfs al een huis op het oog? Dan wil je natuurlijk ook je hypotheek goed geregeld hebben. Wij leggen je hypotheek volledig uit en bespreken natuurlijk ook hoe het zit met je eigenwoningschuld. Wij zijn onafhankelijk, dit betekent dat we niet verbonden zijn aan één bank. Wij vergelijken zelfs alle banken! Zo weet je zeker dat je goed zit. Tijd voor een kennismaking?