Zo ga je om met het ESIS-model

Het vergelijken van rentes kan ingewikkeld en onoverzichtelijk zijn. Daarom is in 2016 een Europese regelgeving in het leven geroepen om duidelijkheid en bescherming aan consumenten te bieden. Een onderdeel van die regels is het ESIS-model.
stopwatch

3 min

calendar
28 juni 2023
eye

2747

Wat is het ESIS-model?

Het ESIS-model is een document dat je krijgt als bijlage bij je renteaanbod. ESIS staat voor ‘European Standardised Information Sheet’, in dit model staat aanvullende informatie over het renteaanbod. Deze bijlage is sinds juli 2016 wettelijk verplicht in Europa en ziet er overal hetzelfde uit. In Nederland wordt de uitvoering van deze wet gecontroleerd door de AFM (Autoriteit Financiële Markten).

Waar is het voor?

Je krijgt deze bijlage om zo inzicht te krijgen in de totale kosten van je hypotheek. Met dit model wordt namelijk de totaalprijs van je hypotheek duidelijk. Op het ESIS-document staat de totale prijs van de hypotheek van verschillende (internationale) banken. Zo kun jij op basis van de totaalprijs kiezen voor de goedkoopste bank.

Zo vergelijken wij alle banken

Wat staat er precies in?

In het ESIS-model staat beschreven hoeveel je kwijt bent aan je hypotheek. Ook kun je in het ESIS-model het jaarlijks kostenpercentage (JKP) terug vinden. Dit percentage bestaat uit twee delen. Het eerste deel zijn de jaarlijkse kosten die je kwijt bent aan het aflossen en de rente over je hypotheek. In het tweede deel staan de kosten die je moet maken om de hypotheek te krijgen. Dit zijn onder andere de taxatie- en notariskosten, maar bijvoorbeeld ook de overlijdensrisicoverzekering die je maandelijks betaalt. Zo kan het zijn dat de rente bij een bank lager is dan bij een andere. Het jaarlijks kostenpercentage kan dan alsnog hoger uitvallen door de bijkomende kosten.

Kritiek op het model

In het ESIS-model worden de kosten van de hypotheek dus voor je doorberekend en opgeteld. De bedoeling is dat je dan precies weet hoeveel je per bank kwijt zal zijn aan een hypotheek. Er zijn alleen wat kanttekeningen aan dit document. Vaak wordt er namelijk maar één renteaanbod aangevraagd, omdat klanten vertrouwen op het advies van de adviseur. Het ESIS-model wordt in dat geval niet gebruikt. In de berekening wordt ook altijd de rente gebruikt waarmee de hypotheek is afgesloten. Er wordt geen rekening gehouden met rente die tussentijds verlaagd wordt door bijvoorbeeld kortingen. In het model zijn ook veel bedragen verwerkt die misschien niet direct te maken hebben met de financiering. Tóch moeten ook deze bedragen volgens de regelgeving wel worden meegenomen in de berekening.

Europese wetgeving

Het ESIS-model is onderdeel van de in 2016 ingevoerde European Mortgage Credit Directive. Naast dit model zijn andere belangrijke richtlijnen uit die wetgeving:

  • Je hebt 14 dagen bedenktijd vanaf de dag dat je een bindend aanbod krijgt. In die twee weken heb je de tijd om het aanbod te accepteren of af te slaan. Tijdens je bedenktijd kan de bank het aanbod niet intrekken of in jouw nadeel wijzigen.
  • Wil je vervroegd aflossen of je hypotheek oversluiten? Dan mag de bank alleen het directe financiële nadeel in rekening brengen. Niks extra’s. De berekening van die kosten moet voor jou ook duidelijk en transparant zijn. Vanaf 1 juli 2019 geldt dit niet meer alleen bij het oversluiten van je hypotheek, maar ook als je wilt rentemiddelen.
  • De bank moet jou helpen als je problemen hebt met het aflossen van de hypotheek. Vooraf neem je met de bank door wat de regels zijn bij achterstallige betalingen. En mocht je het echt niet redden, dan mag de bank alleen de kosten van de schade door het niet betalen in rekening brengen. Vaak is de wettelijke rente een maatstaf voor deze boete.

Bronvermelding bij dit artikel

Bereken direct wat jij kunt lenen

Je hypotheek fixen

Ben je op zoek naar een hypotheek voor jouw nieuwe huis? Wij staan voor je klaar en begeleiden je in dit proces. Je eigen Frits-adviseur zoekt op basis van jouw financiële plaatje een hypotheek die het beste past en legt alles zo goed mogelijk uit. Verandert er iets in de wet? Dan laten we je dat natuurlijk weten, ook als dit een paar jaar na het afsluiten van je hypotheek gebeurt. Zo weet je zeker dat het goed gefixt is en kun jij vooral genieten van je nieuwe huis!

Gratis afspraak maken
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Eduard Knape

Eduard is hypotheekadviseur bij Frits en is gespecialiseerd in verduurzaming. Hij helpt je graag aan een passend hypotheekadvies. Lees verder

Meer lezen over Wetgeving

23/01/2024

Wat betekent eigenwoningschuld? En hoe bereken je het?

10/01/2024

Betaal je belasting over de overwaarde van je huis?

17/08/2023

Wet Hillen, wat houdt die in en waarom wordt het afgeschaft?

4/07/2023

Een hypotheek met een uitkering, kan het?

28/06/2023

Zo ga je om met het ESIS-model

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.