Vacatures

Wet Hillen, wat houdt die in en waarom wordt hij afgeschaft?

Grote kans dat je ergens hebt gehoord dat de Wet Hillen wordt afgeschaft. Dit is belangrijk voor huizenbezitters die hun hypotheek (bijna) volledig hebben afgelost. Daarom praat ik je bij over de plannen van Rutte III en wat de wet ook alweer precies inhoudt.

Charlie Vielvoye

Wat is de Wet Hillen?

De Wet Hillen werd in 2005 in het leven geroepen voor huizenbezitters die de hypotheek op hun woning (bijna) volledig hebben afgelost. Hij bepaalt dat het eigenwoningforfait vervalt wanneer dit hoger is dan je hypotheekrenteaftrek. Dit is het geval voor mensen die (bijna) geen hypotheekschuld meer hebben. Die betalen namelijk (bijna) geen hypotheekrente meer.

Val ik wel of niet onder de Wet Hillen?

Om het duidelijker te maken geef ik je 2 voorbeelden. Voorbeeld 1 valt wel onder de Wet Hillen. Bij Voorbeeld 2 is dit niet het geval.

Voorbeeld 1:

WOZ-waarde woning: 300.000 euro

Resterende hypotheekschuld:
0 euro
Hypotheekrenteaftrek:
0 euro
Eigenwoningforfait:
2.250 euro
Belastingnadeel:
0 – 2.250 = -2.250 euro

Voorbeeld 2:

WOZ-waarde woning: 300.000 euro

Resterende hypotheekschuld:
300.000 euro
Hypotheekrenteaftrek:
7.500 euro
Eigenwoningforfait:
2.250 euro
Belastingvoordeel:
7.500 – 2.250 = 5.250 euro

Zoals je ziet levert het niet hebben van een hypotheekschuld in voorbeeld 1 een belastingnadeel op. Om huizenbezitters toch te stimuleren om af te lossen bepaalt de Wet Hillen dat het eigenwoningforfait vervalt wanneer dit hoger is dan de hypotheekrenteaftrek zoals in voorbeeld 1.

Waarom wordt de Wet Hillen afgeschaft?

Sinds 2013 is het verplicht om af te lossen wanneer je een nieuwe hypotheek afsluit. Hiervoor kon je ook aflossingsvrije hypotheken afsluiten. Nu is aflossen dus verplicht. Hierdoor is de stimulans in de vorm van het vervallen van het eigenwoningforfait overbodig geworden. Zo oordeelt het kabinet Rutte III. Wil je weten wat er verder nog meer verandert? Hier hebben we een speciale gratis tool voor ontwikkelt. Als je hier je gegevens invult dan krijg je binnen 5 minuten een berekening waarbij je ziet wat Rutte III voor jou betekent.

Wanneer wordt hij afgeschaft?

In het regeerakkoord van het kabinet Rutte III staat dat ze de wet in 30 jaar willen afbouwen. Dit betekent dus dat huizenbezitters die nu nog onder de wet vallen elk jaar steeds iets meer eigenwoningforfait gaan betalen. Over 30 jaar betalen ze het volledige eigenwoningforfait. Let op: de punten in het regeerakkoord zijn voorstellen. Ze moeten nog worden goedgekeurd in de Eerste en Tweede Kamer. De manier waarop er wordt afgebouwd en hoe lang erover gedaan wordt kan dus nog wijzigen.