Wet Hillen, wat houdt die in en waarom wordt hij afgeschaft?

Grote kans dat je ergens hebt gehoord dat de Wet Hillen wordt afgeschaft. Dit is belangrijk voor huizenbezitters die hun hypotheek (bijna) volledig hebben afgelost. Daarom praat ik je bij over de plannen van Rutte III en wat de wet ook alweer precies inhoudt.

Charlie Vielvoye

Wat is de Wet Hillen?

De Wet Hillen werd in 2005 in het leven geroepen voor huizenbezitters die de hypotheek op hun woning (bijna) volledig hebben afgelost. Hij bepaalt dat het eigenwoningforfait vervalt wanneer dit hoger is dan je hypotheekrenteaftrek. Dit is het geval voor mensen die (bijna) geen hypotheekschuld meer hebben. Die betalen namelijk (bijna) geen hypotheekrente meer. Wil je weten of je ondanks je lage hypotheek toch voordeliger uit bent bij andere bank? Bereken het gratis. 50% van de mensen kan besparen.

Heeft de afschaffing van de Wet Hillen invloed op jouw situatie?

Om het duidelijker te maken geef ik je 2 voorbeelden. Bij Voorbeeld 1 is de afschaffing van de Wet Hillen wel van invloed. Bij Voorbeeld 2 is dit niet het geval.

Voorbeeld 1:

WOZ-waarde woning: 300.000 euro

Resterende hypotheekschuld:
0 euro
Hypotheekrenteaftrek:
0 euro
Eigenwoningforfait:
2.250 euro
Belastingnadeel:
0 – 2.250 = -2.250 euro

Voorbeeld 2:

WOZ-waarde woning: 300.000 euro

Resterende hypotheekschuld:
300.000 euro
Hypotheekrenteaftrek:
7.500 euro
Eigenwoningforfait:
2.250 euro
Belastingvoordeel:
7.500 – 2.250 = 5.250 euro

Zoals je ziet levert het niet hebben van een hypotheekschuld in voorbeeld 1 een belastingnadeel op. Om huizenbezitters toch te stimuleren om af te lossen bepaalt de Wet Hillen dat het eigenwoningforfait vervalt wanneer dit hoger is dan de hypotheekrenteaftrek zoals in voorbeeld 1.

Waarom wordt de Wet Hillen afgeschaft?

Sinds 2013 is het verplicht om af te lossen wanneer je een nieuwe hypotheek afsluit. Hiervoor kon je ook aflossingsvrije hypotheken afsluiten. Nu is aflossen dus verplicht. Hierdoor is de stimulans in de vorm van het vervallen van het eigenwoningforfait overbodig geworden. Zo oordeelt het kabinet Rutte III. Wil je weten wat er verder nog meer verandert? Lees dan de blog die ik hier in het najaar van 2017 over schreef.

Wanneer wordt hij afgeschaft?

De wet wordt sinds 1 januari 2019 in dertig jaar afgebouwd. Dit betekent dus dat huizenbezitters die nu nog onder de wet vallen elk jaar steeds iets meer eigenwoningforfait gaan betalen. Over 30 jaar , in 2048, betalen ze het volledige eigenwoningforfait.

Verlaag je hypotheeklasten

Ik kan helaas niet voorkomen dat de Wet Hillen wordt afgeschaft. Wat ik wel kan is jou helpen met besparen op je hypotheek. Meer dan 40% van de mensen kan flink besparen! Vaak zonder dat ze het zelf weten. Bereken direct of je voordeliger uit bent met je hypotheek bij een andere bank.