Wet Hillen, wat houdt die in en waarom wordt het afgeschaft?

03 maart 2022 114216x

Hoe zit het met de Wet Hillen? Het is een belangrijke wet voor mensen met een huis die hun hypotheek (bijna) hebben afgelost. We vertellen je er alles over.

Bénine Bijleveld

Wat is de Wet Hillen?

De Wet Hillen werd in 2005 gemaakt voor mensen met een huis die de hypotheek op hun huis (bijna) hadden afgelost. Deze wet zegt dat het eigenwoningforfait vervalt wanneer dit hoger is dan je hypotheekrenteaftrek. Dit is het geval voor mensen die bijna of geen hypotheekschuld meer hebben. Zij betalen namelijk geen hypotheekrente meer.

Waarom wordt de Wet Hillen afgeschaft?

Sinds 2013 is het verplicht om af te lossen wanneer je een nieuwe hypotheek afsluit. Voor die tijd kon je ook aflossingsvrije hypotheken afsluiten, destijds was het voor mensen niet altijd interessant om af te lossen op hun hypotheek. De Wet Hillen stimuleerde het aflossen op je hypotheek. Omdat je inmiddels verplicht moet aflossen op je hypotheek, is de stimulans van een vervallen eigenwoningforfait overbodig geworden, oordeelt het kabinet Rutte III.

Wanneer wordt de wet afgeschaft?

De wet wordt in dertig jaar afgebouwd vanaf 1 januari 2019. Dit betekent dat huizenbezitters die nu nog onder de wet vallen, elk jaar steeds iets meer eigenwoningforfait gaan betalen. In 2048 betalen deze mensen het volledige eigenwoningforfait.

Hulp nodig met je hypotheeklasten?

Hoe zit het eigenlijk met jouw hypotheek? Kun je ergens anders niet een goedkopere hypotheek vinden? Wanneer je onze oversluittool invult, vertellen wij je eerlijk of je kunt besparen door naar een andere bank te gaan of dat je goed zit. Als je kunt besparen, is het handig om een gratis hypotheekgesprek in te plannen met één van onze adviseurs. Zij maken berekeningen over je hypotheek die jij kunt zien en aanpassen in je eigen dashboard. 24 uur per dag. Zo heb jij de volledige controle. En heb je nog vragen, over Wet Hillen bijvoorbeeld? Weet dan dat we altijd voor je klaar staan. Onbeperkt.

Lees ook