Risicoklasse aanpassen tijdens rentevaste periode

25 februari 2021 11182x

Als je de rente voor een tijd vast zet, word je ingedeeld in een risicoklasse door je bank. Hoe hoger je hypotheek ten opzichte van je woningwaarde, hoe hoger je risicoklasse. Is je huis meer waard geworden? Dan kun je je misschien je risicoklasse aanpassen.

Bénine Bijleveld

Risicoklasse aanpassen, hoe zit 't?

Als je een hypotheek afsluit zonder NHG dan word je ingedeeld in een risicoklasse. Als jij een lagere hypotheek hebt ten opzichte van je woningwaarde, is de kans kleiner dat je betalingsproblemen krijgt in de toekomst. Het risico voor de bank die je het geld leent is daarmee kleiner, waardoor je in een gunstige risicoklasse terechtkomt. Heb je juist een hoge hypotheek ten opzichte van je woningwaarde? Dan is het risico groter voor de bank. Dit berekenen ze door in de rente die jij betaalt, door middel van een rente-opslag.

Hogere woningwaarde = lagere rente

Stel nou dat je woning meer waard is geworden met de verloop van tijd. Ondertussen is je hypotheek lager geworden of gelijk gebleven. De verhouding tussen de hoogte van je hypotheek en de woningwaarde is daardoor (veel) beter geworden. Je kunt dan kijken of je de risicoklasse kunt laten aanpassen. Hiermee wordt je rente ook lager. Dit gebeurt trouwens niet altijd automatisch, maar een simpel verzoek aan je bank is voldoende om de risicoklasse aan te laten passen. Aan het einde van je rentevaste periode passen alle banken de risicoklasse wel automatisch aan.

Risicoklasse aanpassen tijdens rentevaste periode, mag dat zomaar?

Bij welke banken kun je tijdens je rentevaste periode je risicoklasse aanpassen? De banken zijn hieronder onderverdeeld op beleid. Er zijn drie verschillende opties: of een bank past je risicoklasse automatisch aan, of op verzoek, of ze doen het niet tijdens de rentevaste periode. Als je je risicoklasse wilt aanpassen, vraagt de bank vaak wel om een taxatie.

  • Automatisch

  • Op verzoek

  • Niet mogelijk

Nog meer besparen?

Meer dan 50% van de mensen kan flink besparen door het oversluiten van de hypotheek! Vaak zonder dat ze het zelf weten. Bereken direct of je voordeliger uit bent bij een andere bank.

Lees ook